
Vuosi vaihtui tänä vuonna oman rakkaan kainalossa Ko Lantalla, syvässä unessa onnellisten tähtien alla. Vuoden ensimmäiset viisi päivää menivätkin vielä reissussa, ja kun matkaan kuului niin rannalla hengailua kuin pitkiä lautta- ja lentomatkojakin, tuli reissussa kirjojakin luettua useampikin kappale. Myös Suomen puolella lukuvuosi lähti varsin vauhdikkaasti käyntiin, ja sainkin tammikuun aikana itselleni varsin ennätykselliset seitsemän kirjaa luettua. Toki se voi jollekin olla vähän, ja en tiedä miten monta kirjaa joku oikea kirjabloggaaja saa kuussa luettua, itselleni 3 on yleensä jo varsin hyvä määrä. Mutta kun tammikuussa ei vielä ollut paikkaa, missä kirjoista kertoa, voisin vetää vuoden ensimmäisen lukukuun yhteen nyt täällä.
ANNE FRANK : NUOREN TYTÖN PÄIVÄKIRJA
♥ ♥ ♥ ♥
Hyvinkin vahvasti yleissivistykseen kuuluva klassikkoteos 13-vuotiaan tehdasrakennuksessa perheensä kanssa piileskelevän juutalaistytön kirjoittamana, joka ei liene suuremmin esittelyitä kaipaa. Muistan itse aloittaneeni kirjan ensimmäisen kerran jo yläasteella tai lukiossa, mutta tuolloin levottomalle mielelleni arkea maalaileva päiväkirjamainen kuvaus toisesta maailmansodasta ei syystä tai toisesta ollut kovin mukaansatempaava, ja keskenhän se jäi. Ja hassua kyllä, nyt juurikin noista samoista keskenjättösyistä kymmenen vuotta myöhemmin tätä kirjaa rakastin. Arjen kuvaus täysin toisenlaisessa todellisuudessa oli raskas, rankka ja silti jollainlailla niin toivoa herättävä: miten elämä ja ajatukset kuljettaakin ihmisiä niin samoilla urilla, oli ympäristö sitten hyvinvointivaltio kaksituhattaluvulla tai sodan piilopaikka 1940-luvun puolivälissä. Olisi tämän voinut jo aiemminkin lukea, mutta onneksi luin nyt.
KATHERINE PANCOL : KILPIKONNIEN HIDAS VALSSI
♥
Ahahaa, apua, Kauniit ja rohkeat kansien välissä. Tämä kirja kuuluu täysin sarjaan "kehtaanko edes myöntää lukeneeni", mutta no, kai meillä kaikilla on omat guilty pleasuremme. Vaan eipä tämä nyt sellaisestakaan oikein mene. Luin tämän trilogian (?) ensimmäisen osan viime kesänä, äitini nakkasi sen rinkkaani mukaan Meksikon reissulle. Tuo Krokotiilin keltaiset silmät nyt vielä olikin sellainen äärettömän typerä hömppä, jonka kuitenkin ihan mielellään luki taittaessaan matkaa minibusseilla Jukataninniemimaalla, mutta tämä sarjan toinen osa oli ihan rehellisesti vain ihan järkyttävän huono. Olen näemmä Goodreadsiin kommentoinut puolivälissä, että "sarjamurhaaja, harjoittelupaikan takia pahoinpidelty teini ja woodoo-kirouksia, nyt ollaan jännän äärellä", mutta ei sitä lopulta edes sinnekään asti päästy. No, toisaalta välillä on ihan hauska poistua sieltä kuuluisalta mukavuusalueeltaan, mutta jatkossa en tee sitä enää tähän genreen. Olen nimittäin nyt ihan vähän katkera tälle kirjailijalle niistä kaikista hänen minulta viemistään tunneista, joita en valitettavasti enää koskaan takaisin saa, ne olisi voinut käyttää hieman paremminkin. Esimerkiksi vaikka seinän tuijottamiseen.
NOJOUD ALI & DELPHINE MINOUI : NOJOUD, 10 VUOTTA, ERONNUT
♥ ♥ ♥ (♥)
Tämä kirja on ollut lukulistallani ties kuinka monta vuotta, joku sitä taisi joskus aikoinaan edellisen blogini kommenttiboksissa minulle suositella. Ja kyllähän tämä onkin sellaisten "kunpa kaikki lukisivat tämän kirjan" -listalla varsin vahvasti, on jotenkin vain niin ensisijaisen tärkeää, ettei maailma sulje silmiään lapsiavioliitoilta eikä muiltakaan vanhakantaisilta ihmisoikeusrikkomuksilta, joita kulttuurin tapoina edelleen annetaan tapahtua. Itse kirja ei ehkä mikään maailman suurin kulttuurillinen teos ollut, mutta sen sanoma oli sitäkin tärkeämpi. Sitä mukana kirjoittamassa ollut kirjan päähenkilö, 10-vuotias Nojoud kun oli itse oman rohkeutensa ansiosta päässyt pakenemaan avioliittoaan itseään kymmeniä vuosia vanhemman miehensä luota maassa, jossa normaalisti naisilla, saati sitten pikkutytöillä harvoin on juurikaan sananvaltaa oman elämänsä suhteen. Ei sananmukaisesti ehkä hyvä kirja, mutta sitäkin tärkeämpi.
RIIKKA PULKKINEN : IIRIS LEMPIVAARAN LEVOTON JA PAINAVA SYDÄN
♥ ♥ ♥ ♥
No tämä kirja tarttui Suomalaisen alennusmyynneistä mukaan ihan puhtaasti niiden salaiset paheet -odotusten vuoksi, tätä kun eräs ystäväni oli minun kuullen varovasti kehunut jo aiemmin. (Ja varovasti kyllä, koska olen ehkä varsin, no, jyrkkä välillä mitä kirjoihin tulee, ja täysin turhaan, koska lähtökohtaisesti en halua itsekään tulla tuomituksi esimerkiksi listapopin kuuntelusta, joten rakastakoot hömppäkirjoja rakastavat ihmiset niitä siis ihan rauhassa tästä eteenpäinkin.) Ja kyllähän tämä hömppää olikin, mutta miten osuvaa ja ihanaa hömppää! Eeva Kolu tuossa taannoin blogissaan totesi, että lempikirjat ovat harvoin niitä kaikkein parhaita kirjoja, ja tämä kirja onkin ehkä varsin hyvä osoitus siitä. Ei se maailmaa mullistanut tai elämänkatsomustani muuttanut, mutta silti Iiris eronsa kanssa osui varsin hyvin aikaansa, ja sai minut hymyilemään hyvinkin monessa kohdassa, ja myötäelämään vielä useammassa. Jos kevyt hömppäkirjallisuus olisi aina näin tarkkaa ja osuvaa, lukisin sitä mielelläni enemmän.
RIIKKA PULKKINEN : TOTTA
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Ja kun Iiris iski, otinpa aika innolla seuraavaksi lukuvuoroon aiemmin kierrätyskeskuskierrokselta hyllyyni päätyneen Totta-kirjankin. Minulla ei ollut tässä edes kansia tallella, joten odotukset olivat täysin olemattomat jopa takakansitekstin puuttuessa, mutta lopputulos oli sitäkin vaikuttavampi. Varaan yleensä viisi sydäntä vain suurille kirjoille, niille, jotka muuttavat omaa maailmaani ja saavat minut tuntemaan sellaisia tunteita, joiden olemassa olosta en edes tiennyt, mutta nyt ei tunnu yhtään liioittelulta nostaa tätä kirjaa yhdeksi lempikirjakseni. Ei se ehkä mikään suurteos todella ollutkaan, mutta sitäkin eheämpi, kauniimpi ja inhimillisempi. Ja vaikka teksti nyt kieltämättä paikoin Pulkkisella onkin jopa hieman itsetarkoituksellisen kaunista, en usko, että kirjallisuuden kanssa sellaista käsitettä voikaan olla kuin liian kaunis. Ei ainakaan tässä, ei ainakaan nyt.
Että huh. Kuukauteen mahtui siis täysiä kymppejä kuin totaalisia floppejakin, mutta hyvä lukukuukausi se kuitenkin oli. Ja toki, viisi kirjaahan tuossa vasta listattuna oli, luin lisäksi vielä Tove Janssonin Muumipapan ja meren sekä Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamielen, mutta noista lastenkirjoista ajattelin tehdä toiste ihan oman postauksensa.
Mutta nyt kysyisinkin oletteko te lukeneet mitään näistä kirjoista, millaisia ajatuksia ne teissä on herättänyt? Kuulisin hyvinkin mielelläni mietteitänne näistä!
♥ = ei sytyttänyt sitten lainkaan
♥ ♥ = luettava, ja ehkä jopa ihan ok, mutta joku tökki
♥ ♥ ♥ = ihan hyvä, joskaan ei vielä ihan lemppari
♥ ♥ ♥ ♥ = tykkäsin todella, voisi jo melkein sanoa lemppariksi
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ = täysi kymppi, puhdasta rakkautta ja muuta sen sellaista
Näistä luettuna on Anne Frank ja Totta. Anne Frankin päiväkirjan luin juurikin joskus teinivuosina ja muistan myös pitäneeni sitä kovin pitkästyttävänä... :D Ehkä täytyy antaa sille uusi mahdollisuus about kymmenen vuoden jälkeen. Totta muistuu taas mieleeni juuriki kauniina kerrontana ja upeana kuvauksena. Senkin lukemisesta tosin on jo useita vuosia, voisi ehkä lukea uudestaan. :)
VastaaPoistaJa heh, edellisen postauksen kommenteista bongasin ettei Sinä päivänä uponnut - täällä vähän sama, en millään ymmärtänyt hehkutusta ja kirjan luettuani oli vähän tyhjä olo että tässäkö tää nyt oli.
Hassua miten samat piirteet kirjassa voikin toisena hetkenä vihastuttaa ja toisena saada ihan rakastumaan! juu, eihän se ehkä mikään sananmukaisesti mukaansatempaavin kirja tuo Anne Frank ole, mutta sitäkin koskettavampi. Enkä oikeasti voi uskoa miten fiksuja ajatuksia tuolla tytöllä on ollut, en ihan vastaaviin sfääreihin itse 15-vuotiaana päässyt.
PoistaJa juu, ei uponnut ei, muistan että sain siitä jonkinlaiset vihatkin vähän niskoille kun sen ääneen jossain, vanhassa blogissako, sanoin! Sillä on niin vannoutuneet faninsa!
tykkäsin yläasteikäisenä anne frankista hurjasti, käytiin äidin kanssa amsterdamissa siinä talomuseossakin. muutenkin kaikki natsijutut ovat aina uponneet. luin vastikään muuten dora, doran (jonka muistan sunkin lukeneen joskus?) ja vaikka kannesta tulikin aluksi mieleen joku halpa kätilö -kopio, oli tarina omaperäinen ja kiehtova :)
VastaaPoistapulkkinen sensijaan ei ole koskaan uponnut, mielestäni yksi suomen ylihypetetyimpiä ja teennäisimpiä kirjalijoita :( lahjakas ja superkaunis kirjailija, mutta mun makuun kaikesta paistaa liikaa läpi sellainen harkitsevuus ja itsetietoisuus, liika miettiminen. ja myös kirjailijan kirjallisuustieteilijä-tausta, ratkaisut ovat välillä kuin malliesimerkkejä tunnetuista teorioista :D
ajattelin muuten ostaa adlibriksestä seksistä ja matematiikasta! nyt pitää lopettaa kun poikaystävä vaatii siivoamaan, haha :D
Mua on aina kiinnostanut kans, onneksi nyt sain tuonkin luettua niin on sekin paikka sivistyksessä täytetty. Ja tuo Dora, Dora oli kyllä ihan yllättävänkin hyvä, en siltä suuria osannut odottaakaan! Vähän se jotenkin lopahti kesken ja itse olisin toivonut sen painottuvan toisin, mutta hyvä kirja se kyllä oli.
PoistaJa ymmärrän kyllä pulkkis-kritiikin, kyllähän noi elementit todella kirjoista löytyy. Iiris Lempivaarassa ne jollain tapaa korostui kaikkein eniten, ehkä kirjan chicklit'mäisyyden vuoksi? Mutta Totta-kirjassa en sen antanut häiritä, ja se jotenkin täysin lumosikin, on jotenkin ihanaa kun joku osaa noin kauniisti asioita kuvailla ja ajatusmaailmoja luoda. Ah, selvästi vaatii "oikean" mielentilan päästäkseen sisälle, tai sitten tää on vaan niitä makukysymyksiä jälleen kerran! :)
Ihanaa, että olet takaisin!! Tätä on odotettu. Onneksi sua on voinut instagramissa ja snapissa seurailla, mutta nää lukujutut on kyllä todella kaivattuja. <3 Sinä ja Eeva Kolu olette niitä harvoja bloggaajia, joiden postauksien vire ja tunnelma on aina rauhallinen, avoin ja positiivinen.
VastaaPoistaKirjat ovat kyllä hassu asia! Monesti on tuntunut että esimerkiksi sinun kanssa moni suosikki menee yksiin ja samoin erään ystäväni kanssa. Sitten kuitenkin tulee niitä jotka iskee toiseen ihan älyttömästi ja toiseen ei vain ollenkaan. Ja tosiaan tuo lausahdus lempikirjoista pitää hyvin paikkansa, eivät ne aina ole niitä parhaimpia, mutta iskevät johonkin oikeaan hetkeen tai tuovat jotakin sellaista, jota muistelee vielä vuosien päästä.
Nyt viime aikojen uutuuksista suosittelen lukemaan Kaikki se valo jota emme näe. Sekin saattaa kuulua siihen kategoriaan, että siitä joko helposti tykkää tai sitten ei, mutta minä rakastin! Täytyy laittaa tuo Anne Frank lukulistalle.. olen sitä aiemminkin pohtinut, mutta josko sen nyt saisi oikeasti aikaiseksi.
Apua miten ihana kommentti, kiitos! :-*
PoistaJa niinhän se on, ja siihen vielä päälle se,miten sama kirja voi itsestäänkin tuntua eri aikoina ihan erilaiselta! Jotkut on ihania ja hyviä aina, toiset taas vaatii tietyn ajan, mielentilan ja elämäntilanteenkin toimiakseen. Mutta kiitos hurjasti vinkistä, laitan ehdottomasti lukulistalle!
Höh, kommentoin jo aikaisemmin mutta mun puhelin sekosi eikä se tainnut tulla perille. Mutta ihanaa, että olet takaisin! Luen tosi vähän kirjablogeja, mutta sun kirjajutut on jotenkin erilaisia.
VastaaPoistaOlen lukenut nuo molemma Pulkkiset ja olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä. Totta on ihan yks mun lempikirjoista ja olen lukenutkin sen pariin kertaan. Anne Frankin päiväkirjaa pitäisi kokeilla uudestaan, mäkin aloitin sitä joskus nuorena ja se oli tylsä :D
Kiva kuulla, toivottavasti viihdyt täälläkin. :-* ja Pulkkiset oli kyllä ihania, Totta etenkin! Onneksi on oma niin pääsee palaamaan sen pariin milloin vain!
PoistaTotta on ollut yksi mun lempikirjoista lukion tokalta asti (eli viitisen vuotta), ja lokakuussa sain omaani vielä Pulkkisen signeerauksen<3 Iiris taas ei vakuuttanut, oli se ihan hyvä, mutta omaan, ammatillisesti kasvussa olevaan, korvaan särähti kun suklaasta ja korkokengistä puhuttiin toimintaterapiana. Se on ihan oikea ala :D Anne Frankin haluaisin lukea uudelleen, siitä on taas aikaa kun sen on lukenut. Noi Pancolin kirjat on herättänyt mielenkiintoa, kannet on kivat ja rakastan sen vikan kirjan nimeä (Central Parkin oravat ovat surullisia maanantaisin, ihan mahtava nimi!) mutta en oo yhtään vakuuttunut että ikinä niihin tarttuisin :D
VastaaPoistaHaha, ymmärrän täysin, mua kans Iiriksessä tökki ne "ammatilliset" osiot, mutta jätin ne vaan sit vähemmälle huomiolle. Ja luulen, että koska se oli eka Pulkkinen, jonka luin, niin sai sen myös tuntumaan paremmalta, ei se Toden jälkeen olisi niinkään varmaan vakuuttanut. Ja haha, jos genre kiinnostaa, niin Pancolin ensimmäisen nyt vielä lukee ilman ihan hirveää myötähäpeää, viimeisestä ei pitänyt edes äitini, joka muuten lukee paljon hömppääkin painavan ohessa :D
Poista