perjantai 1. huhtikuuta 2016

MAALISKUUN LUETUT

Voihan maaliskuu. Ensin meni puoliväliin asti, että edes sain sisäisen kalenterini ymmärtämään, ettemme elä kuusiviikkoista helmikuuta, puhuin töissäkin jatkuvasti maaliskuusta ensi kuuna. Ja sitten kun loppu alkoi häämöttää, pitäisi yhtäkkiä ymmärtää, että onkin jo huhtikuu, se lempikuukauteni jolloin mustarastaat pitää kahdesti päivässä hämärän aikaan konserttejaan ikkunan alla, aurinko lämmittää niin että tuntuu itsensä sisällä asti ja tuleva kesäkin on vielä täydellinen lupaus jostain paremmasta. Henkilökohtaisessa elämässä ollaan vedelty varsin syvissä vesissä nyt tämä alkuvuosi, en muista näin rankkaa alkukevättä ihan hetkeen eläneeni. Ja kuten tapana on, se tarkoittaa omalla kohdallani täydellistä katoamista sosiaalisesta elämästä, mutta toisaalta, onneksi on aina mitä mainioin pakokeino, eli kirjallisuus. 

You can't buy happiness, 
but you can buy books 
and that's kind of a same thing

sanovat.

 

No mutta uusien tatuointien ja Köpiksen reissun lisäksi maaliskuuhun kuului siis myös jälleen kerran normitahtiampi enemmän luettuja kirjoja. Koitin hieman pitää taukoa kotimaisesta, sitä tuli kuitenkin tammi-helmikuussa luettua sen yhdeksän kappaletta, mutta eksyi tuonne joukkoon nytkin näemmä kaksi. Pulkkisen Raja oli pettymys, Nälkävuosi taas paranee koko ajan mitä kauemmin lukukokemuksesta aikaa kuluu. Ja tässäpä vielä kuukauden luetut ihan listana postauslinkkeineen.


 

Rajan lisäksi Kotiinpaluu oli myös hieman pettymys, mutta toisaalta taas Nälkävuoden ohella lempikirjojen joukkoon on kohoillut pienistä alun etäisyysfiiliksistä huolimatta Morrisonin Luoja lasta auttakoon. Näitä kahta uutta lempikirjaa kun yhdistää jotenkin niin se vahvan sisällön luoma vertauskuvallisuus, syvällisyys ja tietynlainen ajattomuuskin. Nälkävuodessa se hurmasi nopeammin, Morrisonin teoksessa enemmän "keskusteltuani" siitä muiden bloggaajien kommenttibokseissa, vähän siis niin kuin jälkityöstämisen kautta.

Nimittäin siinä missä ainakin paikoin Morrisonin teoksen tulkintaa on leimannut vahvasti näkemys sekä äidin inhosta lastaan kohtaan lasten kaltoinkohtelusta ylipäätään, itse taas koin enemmän kirjan vahvana nostona sille, että lapsi, oli lapsuus sitten normaali/onnellinen tai ei, on aina vanhempiensa ja ympäristönsä vaikutuksen tulos, ja näihin tekijöihin vaikuttaa vankkumattomasti kulttuuri, asenteet ja vanhempien omat kokemukset. Minulle kirjasta, jopa Briden äidistä, jäi todella inhimillinen olo, tunne siitä, että omassa kulttuuri- ja elinympäristössään hän varmasti aidosti koki tehneensä kaikkensa lapsensa puolesta. Ja sen se loppukin kiteytti aivan mahtavasti yhteen. 

Samanlaisia virheitä ja inhimillisyyksiä sitä tulee seuraavakin sukupolvi vielä kokemaan, "normaali" lapsuus (jos nyt ei mitään täysin kammottavia juttuja, kuten seksuaalista hyväksikäyttöä tai täyttä hylkäämistä, tässä oteta lukuun) kun mielestäni on täysin utopistinen käsitys, jokainen meistä on enemmän tai vähemmän omien kasvattajiemme odotusten, onnistumisten ja epäonnistumisten tuloksia, ja siinä se taistelu oman itsensä kanssa aikuistumisen kynnyksellä sitten käydäänkin. Tai pahimmillaan jätetään käymättä. Ja se oli se suurin kantava voima kyseisessä kirjassa, ja juuri siksi voisin jopa jo sanoa rakastaneeni tuota teosta. Mielettömin tunne kun lukemisessa on juurikin se, että sen kautta oppii uutta paitsi maailmasta, myös aivan omasta itsestään. Ja siihen kategoriaan yltääkin varsin marginaalinen osuus kaunokirjallisuudesta. 

 

Mutta juuh. Ja sitten taas kohti uusia seikkailuja, niin kansien välissä kuin niiden ulkopuolellakin. Huhtikuussa on edessä ainakin varsin rakkaani 30-vuotissynttärilahjamatka Barcelonaan, ja jospa viimein lukuvuorossa olisi Murakamin ihmemaatkin, sitä kai väitin jo helmikuussa lukevani seuraavaksi. Onnistuisikohan kokonainen kuukausi ilman kirjastoa, laskin nimittäin jokunen viikko kirjahyllyäni värijärjestykseen lajitellessani(....), että sielläkin odottaisi noin 25 lukematonta romaania, mukaanlukien neljä Waltaria. Ja minä kun suunnittelin vielä reissua kierrätyskeskuksien kirjaosastoille, heheh. 

12 kommenttia :

 1. Voi että, pääset Barcelonaan! <3 Kotiuduin sieltä juuri eilen. Ihana paikka, jota jäi kaipaamaan. Toki oli ihan kiva palata kotiinkin. Ainoa asia, joka jäi reissusta harmittamaan, oli, että koska olimme siellä pääsiäisen aikaan, moni paikka oli kiinni sekä sunnuntaina että maanantaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla että tykkäsit, mekin vasta ekaa kertaa ollaan menossa. :>

   Poista
 2. "Mielettömin tunne kun lukemisessa on juurikin se, että sen kautta oppii uutta paitsi maailmasta, myös aivan omasta itsestään. Ja siihen kategoriaan yltääkin varsin marginaalinen osuus kaunokirjallisuudesta." Tuo on kyllä niin totta. Toisaalta ajattelen, että lähes kaikista kirjoista voi jäädä käteen jotain. Ehkä se on vain pieni pala, mutta niistähän se kokonaisuus koostuu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja toisaalta myös se lukuhetki vaikuttaa aivan hurjasti siihen, mitä mistäkin kirjasta saa irti. Jonain toisena hetkenä keskiverrostakin olisi voinut tulla lempikirja, lempikirjasta taas vain yksi muiden joukossa. :>

   Poista
 3. Mekin varattiin just matka heinäkuulle Barcelonaan! Odottelen siis innolla kuulumisiasi reissusta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa! Barcelona on kyllä kiinnostanut jo pitkään, sopii siis mainiosti jalkapalloineen tuon toisen puolen synttärimatkakaupungiksi meillekin!

   Poista
 4. Maaliskuun luettuihin lukeutuu kuusi kirjaa ja itse tässä ihastelin, että olen lukenut tänävuonnä JO 8 kirjaa :) . Siis onhan se mulle ihan kiva määrä ja jollain tavalla olen löytänyt sen nuoruuden lukunautinnon ihan uudelleen viimeisen vuoden aikana. Sain juuri hankittua uudelleen Turun kirjastokortin muutaman vuoden poissaolon jälkeen ja naapurikorttelissa sijaisteva itsepalvelukirjasto saa varmaan vakio asiakkaan heti kun kirjahyllyssä majailevat lukemattomat teokset loppuu kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin kaikkein parasta, se lukuilon uudelleen löytäminen. :3 Luettujen kirjojen määrä on mun mielestä ainakin ihan puhtaasti sen rinnalla sivuseikka, numeroissa ei lukuelämyksiä voi koskaan laskea! Mutta kahdeksan jo ensimmäisen kolmen kuukauden aikanakin on paljon! :) Ja itse löysin myös viime syksynä vasta jostain syystä monen vuoden tauon jälkeen kirjastot uudelleen, se siivittää kyllä lukuintoa entistä enemmän! Luin pitkään vain oman hyllyn kirjoja, alkoi vähän jo masentaa kun väliin sattui niin monta kehnoakin peräkkäin :D

   Poista
 5. Kuukauden kirjasi vaikuttavat varsin laadukkaalta kamalta :) No, Nälkävuosi sitä ainakin on, muita en ole lukenut.

  On hauskaa huomata, miten jotkut kirjat vain vahvistuvat mielessä kun aikaa kuluu. Minulle sellainen on ollut esimerkiksi Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjan avausosa. Kirjan luettuani olin vähän nääh, ei tää nyt niin erikoinen ollut, mutta nyt se on saanut mielessäni paljon vahvemman jalansijan ja tekisikin jo vähän mieli lukea seuraava osa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kirjoja tulikin nyt kyllä luettua! Ja se on! Se muistuttaa myös hieman siitä, että niitä voisi sulatella hetken ennen kuin kirjottaa niistä tänne blogiin, minulla kun on tapana naputella postaus melkein heti kirjan loputtua, ja sit on hieman hassua jos mielipide niistä ehtiikin viikossa jo muuttua. Hahah, no mutta, ehkä se on täällä sitten ensireaktio! GR:ssa se sitä ainakin on ja tulee varmasti olemaankin, täällä voisin hetken opetella kypsyttelemään ajatuksia ennen kuin julkaisen ne muillekin. :)

   Poista
 6. Jos lohduttaa, niin mulla on hyllyssä 36 lukematonta kirjaa (osa tosin tietokirjoja), ja koko ajan olisi hinku hommata lisää... ;s Että et ole yksin :D
  Luin muuten maaliskuussa Yöperhosen, ja tykkäsin tosi paljon! Tuntuu, että jotain ehkä meni ohi mutta kirja oli sen verran vakuuttava että palaan siihen varmasti. Mulla ei ollut kovin korkeita odotuksia, historialliset romaanit ei yleensä ole se mun juttu, mutta nyt tykkäsin kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva että tykkäsit! Se oli kyllä aivan huippu, menee ihan tän vuoden lempikirjoihin, joita on ollutkin nyt monia. :> mutta haha, ehkä siis omaa hyllyä nyt hetki ennen kirjastoa, täällä ainakin!

   Poista