maanantai 31. lokakuuta 2016

LOKAKUUN LUETUT JA MUUT KUUKAUDESSA OIVALLETUT ASIAT


Lokakuu on aikaa, jolloin minä kävisin talviunille, jos se ihmiselle edes hieman lajityypillisempää käytöstä olisi. Nappaisin makuuhuoneen nurkkaan paksun peiton, söisin muumien tapaan kuusenneulasia vatsan täyteen, iskisin unimaskin silmille ja nukahtaisin herätäkseni vasta kevään ensimmäisenä päivänä, sinä samaisena, jolloin västäräkit palaavat Suomeen, lumi on vain hiljainen muisto talvesta ja joku soittaisi sillankaiteella kauniita kevätlauluja, huuliharpulla tietenkin. Mutta koska se nyt ei ihan sosiaalisten normien mukaan jostain kumman syystä ole täysin ok, hautaudun muuten vain kotiin (ihan kuin en olisi sinne hautautunut 11 muuankin kuuna vuodesta, hmm), katson TV:sta tolkutonta hömppää ja yritän nukkua vähintään sellaisia yöunia, joilla juuri ja juuri selviää sosiaalisesti aika vaativasta työstä, mielellään vähän niistä opinnoistakin ja jos todella hyvä tuuri käy, jonkinlaisesta sosiaalisesta elämästäkin. Vaikka harvemmin kyllä käy, varsinaisesti. Mutta sekin on ihan ok.


 

Mitä pimeämpää on, sen enemmän annan ulkoisten asioiden vaikuttaa itseeni. Sään, uuvuttavan ilmapiirin, tekemättömien tehtävien, vaikka toisin kuin ikinä aiemmin, olen niistäkin tehnyt 90% viikkoja ennen viimeistä takarajaa. Tähtään nykyään vähän liian korkealle, tavallaan, en tyydy "olen vain töissä täällä asenteeseen", vaan uppoudun niin intensiivisesti, ettei muulle jää tilaa. Teen päälle koulutehtävät ajatuksella, että vain kiitettävä kelpaa kun nyt kerran taas ollaan opiskelemaan päästy. Olen aina ollut jossain syvällä sisimmissäni varsin tunnollinen, ennen se ei tosin ole hirveästi opinnoissa näkynyt. Ja nyt kun se näkyy, kaipaan sitä vanhaa, rennompaa otetta, sitä, jossa arvosana on toissijainen asia, liian usea torkutus aamuluentoa tärkeämpi, sellainen hälläväliä-asenne yleisempi tässäkin asunnossa. Yhtäkkiä olen muuttunut äärimmäisiin vieväksi nipottajaksi, ja se näkyy niin koulutehtävissä kuin siinäkin saako astiat olla sohvapöydällä viittä minuuttia sen jälkeen kun niiden käytön on lopettanut. Ei muuten saa. Ja siitä, jos mistä tulee itsellekin pää vähän kipeäksi. Siitä nipottamisesta siis.

'

Nyt viikonloppuna päätin, että saa riittää. Tai oikeastaan päätin sen jo toissaviikon viikonloppuna, mutta se päätös taisi unohtua jo maanantaiaamupäivään mennessä. Mutta nyt istahdin Kirjamessujen bloggaajatapahtumiin takariviin, kävin muutaman kohteliaan small talkin, poistuin paikalta hieman ennen muita, jätin yhteismiittingit väliin ja nautin ihan vain kirjailijoiden kuuntelusta sekä uusien kirjojen painosta kangaskassissani. Nautin siitä ilmapiiristä, joka noissa kirjabloggaajatapahtumissa oli, siitä, että sain rauhassa olla sosiaalisesti vähän kauempana, hymyillä ehkä ujosti tutuille kasvoille, moikata kaikkein tutuimpia, mutta ihan silti vain olla. Toki jonain hieman vähemmän väsyneenä aikakautena olisi oikeasti ollut erityisen ihana myös tutustua toisiin bloggaajiin, ottaa hieman enemmän kontaktia, saada aidosti kasvoja upeiden blogien taakse, mutta nyt minusta ei siihen ihan varsinaisesti ollut. Eikä se edes ihan kamalasti harmittanut, ei, koska tiesin, että omat sosiaaliset panokseni ovat sen verran lopussa, että ne keskustelut ja tapaamiset eivät olisi siihen kaikkein hedelmällisempään osaan edes osaltani päässeet. Ehkä ensi kerralla, toisissa tapahtumissa, uusilla messuilla, kenties. Ja täällä blogeissa, edelleen, koska täällä se on itsellenikin kaikkein luontevinta. Rauhassa, kotona, hyvän olon ympäröimänä ilman ihmisvilskettä ja hulinaa. 


Ja ainoa hetki kun oma pienimuotoinen rajoittuneisuuteni harmitti, oli messuilta poislähtiessä kun Tommi Kinnunen tuli pressitilan narikoilla vastaan ja katsoi pitkään silmiin. Siinä olisi voinut vaikka jotain hieman sanoakin, mutta jäi sitten sanomatta. No, ensi kerralla sitten, sitäkin.

(Niin, ja luin minä muuten lokakuussa muutaman kirjankin. Ihan sopivan määrän, jos miettii, että saman kuun aikana tuli tehtyä neljä opintokäyntiä, kuunneltua 15 tuntia luentoja, luettua lähes kokonainen tenttikirja aamubussissa ja sen kaiken päälle vielä muutettua ihan järjetön määrä pahvilaatikoita 30m2 pienempään asuntoon kuin se, jossa oli viimeiset 1,5 vuotta asunut. Ja ne kirjathan ovat tuttuun tapaan postauslinkkeineen tässä. Paitsi viimeisin, josta kirjoitin juuri postauksen, onnistuin kadottamaan sen, enkä jaksanut motivoitua kirjoittamaan samaa uudelleen. Yritetään myöhemmin tällä viikolla uudelleen.Obiomasta pidin, kovasti, sitä suosittelisin esimerkiksi kaikille. Haahtela olisi saattanut toimia jonain toisena hetkenä, ehkä esimerkiksi juuri sieltä talviunilta nousseena. Pulkkinen taas lässäytti kaikki odotukset maan rakoon, ja päätin ottaa hieman etäisyyttä koko kirjailijaan. Ei meissä ehkä sittenkään ole lempikirjailijamaista ainesta yhdessä hänen kanssaan, vaikka Totta pysyykin edelleen yhtenä vuoden tärkeimmistä kirjoista. Paras mahdollinen maailma oli taas ehkä yksi suurimmista pettymyksistä, mutta onpahan meriittejä sitten Pulkkisella suuntaan jos toiseenkin.)

15 kommenttia :

 1. Hyvää pohdintaa, etenkin näin pimeän ajan kynnyksellä. (En myönnä, että vielä olisi pimeää... en tiedä mihin sillä pyrin, mutta kuitenkin.) Minä olen vielä yleensä ennen joulua jonkinlaisessa vedossa, mutta yleensä jouluna loppuu puhti je kevätväsymyksen kourissa olisin ihan valmis minäkin talviunille - vai ovatko ne sitten kevätunet?

  Ja tunnustan, täällä toinen vähän nipo. En nyt kaikista lojumaan jääneistä astioista heti saa irti mitään, mutta voi tuota opiskelua. Olen vetänyt sen verran puhtaan rivin kiitettäviä, että vaikka haluan osata ottaa rennommin, niin se tuntuu aika vaikealta. Ihan kuin niillä numeroilla olisi väliä. Huoh.

  Mutta voimia pimeään kauteen. Ollaan armollisia itsellemme ja toisillemme! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taas syysmasennus alkoi ennen aiemmin kuin lehdet ehtivät edes vaihtaa väriään, että tää lokakuulle asti selviäminen on sinäänsä jo ihan hyvää edistystä :D Ja koska "ennen kaikki oli paremmin", jouluakin jaksoi Itä-Suomessa odottaa hieman paremmin mielin kun oli lunta. Mutta nää Helsingin lumettomat, pimeät, 6 kuukautta putkeen samaa ilmaa sisältävät talvet ei vaan todella ole minua varten, joten voinemme syyttää siis hieman myös pääkaupunkiseutua :D Ja juu, sitä armollisuutta nyt ennen kaikkea kaipasi, moneenkin suuntaan! :-*

   Poista
 2. Tuttuja ajatuksia, etenkin lokakuusta ja kotiin hautautumisesta. Täällä ei ole moneen viikkoon paistanut aurinko (tai no ehkä yhdesti tai korkeintaan kahdesti ja silloinkin aika vaisusti) ja se vaikuttaa heti vireyteeni ja sitä kautta mielialaani. Tuntuu, ettei jaksa tehdä mitään ja kaikki on vain niin masentavaa. Pakko silti vääntäytyä ylös sängystä ja mennä arkistoon istumaan ja kokoamaan graduaineistoa, vaikka tuntuu, ettei siitä gradustakaan tule yhtään mitään. Mutta ehkä se siitä, askel askeleelta. Jospa sitä heräisi ensi vuonna ajoissa tästä horroksesta (rakastan kevättä!) ja olisi sitten oikein tehokas.

  Arvelen, ettei Pulkkinen ole oikein minun kirjailijani. Olen lukenut Totan, mutta en hirveästi syttynyt sille, joten uskon syttyväni vielä vähemmän hänen muille teoksilleen. Haahtelasta minulla on hieman samantyyppiset olettamukset, mutta häneltä en ole lukenut mitään enkä tiedä milloin uskallan edes kokeilla.

  Tsemppiä marraskuuhun, toivottavasti se on ihan yhtä pian ohi kuin alkoikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pulkkista en kyllä ihan kovin helposti lähtisi (enää) eteenpäin suosittelemaan, sen verran epätasaisia ja ristiriitaisia fiiliksiä nuo kirjat ovat herättäneet. Haahtelalle ehkä annan vielä toisen mahdollisuuden, hieman terävämpänä ja keveimmillä fiiliksillä saattaisi olla vastaanottavaisempi!

   Ja tsemppiä sinne myös, sitä kevättä odotellessa! Oikeastaanhan ensi kuun jälkeen tammikuussa voi jo sanoa, että siitä ensi kuun jälkeen on jo kevään ensimmäinen kuukausi, joten se on lähempänä kuin uskoisikaan! :D

   Poista
 3. Mut sai alkuraskaus vetäytymään totaalisesti kuoreeni ja tekemään vain pakollisen, hämmentävä fiilis heinä-elokuussa. Nyt oon taas sosiaalisestikin virkistynyt mutta mieluiten vain kutsuisin ihmisiä kylään glögille ja joulutortuille tai luuhaisin toisten kodeissa, kahvilat tai tapahtumien kiertely ei tähän vuodenaikaan innosta yhtä paljon kuin yleensä. Vaikka syksy mun lempparivuodenaika onkin, tosin ennemmin alku- kuin loppusyksy.

  Villasukkia ja lempeyttä sinne! (Ja siilin eleganssi on kiinnostellut mua, joten innolla otan vastaan jos jaksat siitäkin vielä joskus naputella blogiin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin jaksava ja naputtelin postauksen heti tänään, haha. Siellä se nyt siis on. :-* Ja tsemppiä jatkoraskauteenkin sinne suunnille!

   Poista
  2. hahaa, minä kiitän (molemmista)!

   Poista
 4. Minuakin väsyttää. Tiedä sitten, johtuuko se kellojen siirtämisestä vai jostain muusta. Hieman myös harmittaa ja surettaa, sillä viime aikoina jokaisesta työpaikasta, johon olen laittanut hakemuksen, on tullut vastaukseksi pelkkää eitä. Mutta sitten muistan, että minulla ei oikeastaan ole varaa valittaa – monella muulla kun asiat ovat vieläkin huonommin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle kellojen siirto taas oli parasta mahdollista terapiaa koko syksyssä, en olisi voinut tulla toimeen enää ihan kauheasti kauempaa ilman yhtä keväältä lainattua tuntia! Tsemppiä työnhakuun, toivon kovasti että se oikea työpaikka sinunkin kohdallesi vielä tulee!

   Poista
 5. Minulle niinkään raskasta ei ole tämä syksy, kun mennään kohti joulua (rakastan joulua!), mutta pimeys iskee vasta sen jälkeen. Tammikuusta maaliskuuhun mennään hyvin matalilla energioilla. Huhtikuussa vasta havahtuu paremmin hereille.

  Tunnistan kyllä tuon hieman kauempaa hengailun, sillä ei sitä aina vaan irtoa. Oli kuitenkin tosi kiva bongata sut sieltä takarivistä, ja yritinkin myöhemmin etsiä sua :) Mutta tosiaan, ehkä joku toinen kerta, onneksi kuitenkin aina täällä blogissa! :)

  Jaksamista tähän vuodenaikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä huhtikuuta siis odotellessa! Viime vuoden pelastus oli Aasian reissu joulu-tammikuussa, se saisi olla kyllä joku lakisääteinen juttu ihan yleisemminkin. :D Mutta oli hauska sinua moikata, ehkä seuraavalla kerralla irtoaa muutama sana jo enemmänkin! <3

   Poista
 6. Ai, sinäkin olit aamiaisella. Olisi ollut mukavata tavata, sillä pidän kovasti tästä blogistasi. Ymmärrän kyllä tuonkin tunteen, että haluaa vetäytyä taka-alalle tarkkailemaan. Minullekin käy niin, kun olen syystä tai toisesta uupunut. (Esim. Jokaisen raskauden alussa.) nyt minä olin aamiaisella se joka yritti pitää vauvan tyytyväisenä. Ja muuten, minulla tuo nipotus tuntuu myös liittyvän jotenkin tuohon väsymykseen. Pimeyteenkin kyllä myös, siis ehkä sellaiseen yleiseen nuivaan oloon. Se on kyllä hassua, sillä eihän se varsinaisesti helpota sitä olotilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai se olit sinä! Teidät kyllä bongasin, viehättävä oli seuralaisesi, ja varsin hienostihan hän tyytyväisenä tuntui ainakin aamiaisen ajan pysyvän! Hauska olisi kyllä ollut ehdottomasti sana tai toinenkin vaihtaa. :) Ehkä seuraavan kerran hieman aktiivisempana itsekin sitten jo liikenteessä, aikainen herätys hyvin aikaisten työviikkoherätysten putkeen ei vain tosin ihan hirveästi parantanut lauantaina asiaa. :D Mutta onneksi sain ainakin hetkellistä helpotusta sunnuntaisesta lisätunnista, se meni suoraksi lisäksi yöuniin. Ja jospa tuo lumi vaikka hetken pysyisi maassa hieman valaisemassa päiviä, ei vajoaisi ihan kauhean syviin vesiin vain koomailemaan!

   Poista
 7. No ehkä se oli sitten hyvä, etten tullut puhumaan sulle.... :D Vaikka olisinkin muutaman sanan halunnut vaihtaa, itsellä oli silti jonkunlainen koomaolo, niin en olisi minäkään välttämättä ollut kovin hyvää juttuseuraa. Seuraavalla kerralla sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ei, kyllä mä mielellään juttelin jos mulle tultiin juttelemaan, mun omat panokset vaan lähestyä ja ottaa kontaktia oli niin minimaaliset, että itse en siihen aloitteeseen olisi kyennyt. :D Ilahdun aina hurjasti jos muut tekee sen ensimmäisen liikkeen, se taito pitäisi opetella itsekin! Mutta seuraavalla kerralla sitten, tosiaan :-*

   Poista