torstai 2. helmikuuta 2017

TAMMIKUUN KIRJAT JA MIELIALANVALITSEMISLÄTINÄT

Kirjoitin tähän hurjan pitkän litanjan tammikuun tahmaisuudesta, itsevakuuttelusta, että kyllä tämä tästä ja sitä rataa. Ja sitten tajusin, että kun tätä tahmaisuutta on enemmän tai vähemmän kestänyt vuoden, ei se ole enää vahinko, se on itse hankittu tapa. Ja vaikka juuri viime kuussa saatoinkin snapchatissa pyytää läpsäisemään poskelle siinä vaiheessa, kun alan taas hokea menneiden vuosien  -lempimantraani, niin taidan sittenkin kallistua siihen taas. Hahah, niin ärsyttävän teennäispirteää hihhulimeininkiä kuin se pahimmillaan onkin, niin on se myös aivan hemmetin puuduttavaa elää puuduttavasti vain siksi, ettei saa napattua niskasta itseään kiinni ja ryhdistäytyä. Joten teen nyt valintani ja se on seuraava: tammikuu ei ollut tahmea, se oli alku kohti hieman parempia päätöksiä. Alkuun vaikkapa päätös lopettaa rypeminen. Paitsi kahvissa. Siinä on kiva rypeä, polskutella ja nautiskella niistä kofeiinin aiheuttamista puheliaisuustiloista, jolloin kuvittelee kaiken olevan enemmänkin kuin todella jees. Ehkä pitäisi kokeilla joku arkiaamukin.


Tammikuun luetut

03. Mike Pohjola : 1827 (13.1.)
04. Hannu Raittila : Ei minulta mitään puutu (19.1., postaus tulossa myöhemmin)

Ja tammikuussa taas luin, kuten jotain tästä kirjablogista ja sen perusideasta saattaa voida päätellä. Toki kun alottaa kuukauden ollen ensimmäiset 9 päivää lomalla, saattaa ehtiä sitäkin tehdä hieman normaalia enemän. Olen myös harjoitellut kirjojen aloittamisten kanssa sitä päättämistä, ja paino sanalla harjoitellut, koska olen tällä hetkellä jo toisen kerran kuukauden sisään tilanteessa, jossa minulla on neljä kirjaa yhtaikaa kesken. Tai no, aktiivisesti kolme, koska vaikken suostukaan myöntämään, että Tšernobylista nousee rukous on jäänyt minulta kesken, en ehkä voi kovin kovasti väittää sitä juuri nyt lukevanikaan, jos olen avannut kirjan kannet viimeksi syyskuun kahdestoista päivä. Mutta niin. Luin silti, seitsemän kirjaa ja lisäksi aloitin vielä kolmea muutakin. Ne aion kaikki lukea lähiaikoina loppuun, en aloittanut väliin uutta, koska ei maistunut, vaan aloitin, että voisin lukea aina, silloinkin kun ei ole fiilis vain yhdelle ja tietylle kirjalle. Yllättävän toimivaa, miksi edes tehdä muuta kun voi lukea? Ja juoda sitä kahvia. Ja valita niitä mielialoja.


 

Tammikuun ostetut

Heidin Köngäs : Hertta
Toni Morrison : Rakkaus
John Irving : Vapauttakaa karhut
Paul Auster : Sattumuksia Brooklynissa 

Tammikuussa ostin myös pitkästä aikaa kirjoja, tein ihania löytöjä kierrätyskeskukselta, jonne eräs kaverini minut pyysi mukaansa. Ajattelinkin tänä vuonna hieman rueta pitämään kirjaa myös noista ostetuista kirjoista, saa hieman sitten loppuvuonna vedettyä sitäkin yhteen, ja näkee mihin ne roposensa tiputtelee. Tosin tammikuussa olin noin omistamisen suhteen lopulta taitavasti plusmiinusnolla-tilanteessa, sillä vein neljä kirjaa myös mennessäni kiertoon. Ja hei, luen parhaillaan muun muassa juurikin ostetuista löytynyttä Austeria, kerrankin joku hyppäsi suoraan lukuvuoroon, eikä vain lämmittämään kirjahyllyä ja näyttämään siellä visuaalisesti sopivalta. Koska juu, saatoin myös jättää muutaman kirjan ostamatta siksi, että niissä oli kiiltävä kansipaperi. Onneksi ne voi sitten halutessaan joskus varata kirjastostakin, eivät siten pilaa juuri järjestykseen saatua hyllyni olemusta.


No mutta, jos nyt yhteenvetona vielä jotain sanoisi, niin hyvä lukukuukausi, ei yhtään floppia! Suomen historia ja Kirkkaus ei nyt ehkä kumpikaan niin vakuuttaneet, mutta olivat nekin hyviä. Piippuhyllystä pidin hurjasti, Tiranan sydäntä rakastin, jos nyt joltain se on mennyt ohi. Muutkin enemmän tai vähemmän erittäin mainioita lukukokemuksia, voi olla tyytyväinen. Aivan niin kuin kierrätyskeskuslöytöihin, päätökseen tehdä blogille oma instagram-tili (jonka muuten voisin ottaa käyttöönkin än yy tee nyt), viime kuun työpanokseen, viikonloppureissuun Tallinnassa ja päätökseen pitää jatkuvasti kaksi kimppua tuoreita tulppaaneita keittiön pöydällä. Niistä se kevät ja valo tulee, hitaasti, mutta ainakin aivan hemmetin varmasti.

4 kommenttia :

  1. Haha, minäkin olen vähän sellainen, jonka mielestä oman mielalan voi valita, "kaikessa on omat hyvät puolensa" -hokija ja voin ihan hyvin fiilistellä jotain ruuhkabussissa tönöttämistä (koska istumaan ei mahdu) arkiaamuna. Elämä on niin jännää, kun sen vain oivaltaa jne. Mutta toki se vaati sen, että elämä on oikeasti tasapainossa, pääkoppa suht kunnossa ja oma mieli edes kohtalaisen hyvä. Jos jokin kovasti mättää elämässä, niin ei se mieli siitä kohene, ellei sitä asiaa hoida ja toisaalta kaikkea ei aina niin vain voi hoitaa. Niitä kausia on, kun sille omalle fiilikselleen ei voi yhtään mitään.

    Mun mielestä on ihan ymmärrettävää jättää kirja ostamatta kansipaperien takia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, hyvä! Kiiltävimmät kansipaperit on ihan liian kamala poikkeus harmoniseen kokonaisuuteen. :D

      Ja se todella vaatii, on helppoa sanoa että valitsee mielialansa, jos pohjavire on kuitenkin ihan hyvä ja tasainen. Tosin kylläpä sitä silloinkin ainakin itse aika tasaisin väliajoin syyllistyy silti vähän ylirypemään kaikessa, mutta onneksi sieltä välillä edes muistaa jaloilleen nousta ja nauttia siitä, että kaikki ei ärsytä tai ole ihan kamalan kamalaa. :D

      Poista
  2. Onpas sinulla ollut kotimainen kuukausi! Piti ihan intoutua katsomaan, että montas kotimaista kirjaa olen itse tullut lukeneeksi ja vastaus on pyöreä nolla. Pitääkin ottaa tämän kuun tavoitteeksi lukea myös kotimaista.

    Ja hei, minunkin mielestäni on täysin okei ostaa tai olla ostamatta kirja kansipaperien takia. Eihän sitä halua pilata oman hyllynsä visuaalista ilmettä riitasointuisilla kirjankansilla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuli vahingossa täysin suomalaisen parissa, nyt onkin tullut ihan tietoisesti otettua käännöskirjallisuutta väliin kun alkaa jo kaivata hieman kauempaakin tulleita tarinoita. Luen vähän ylikorostetustikin kotimaista, viime vuonnakin 40/69, ja vaikka tänä vuonna piti tasata tilannetta, pääsi se näemmä tammikuussa unohtumaan :D

      Poista