keskiviikko 16. elokuuta 2017

LUKEMATTOMIA KOKEMUKSIA


Olin tätä jo hieman odotellutkin. 120 kirjaa puolentoista vuoden sisään sitä hieman ennakoi, sitäkin enemmän kerralla kuusi kesken olevaa, joista mikään ei oikein lähtenyt, mutta joka suuntaan oli silti pakko särppiä. Koska pitäähän sitä nyt jotain koko ajan lukea, pitää pitää pitää. Kokeilin yhtä, luin puolipakolla seuraavaa, sain yhden silloin tällöin loppuun, vaikutuinkin, mutten saanut sitä samaa lukuimua irti kuin yleensä. Harhauduin (ihan positiivisessa mielessä toki) yhä useammin podcastien maailmaan, tai yksinkertaisesti yhtä kirjasta luettua sivua kohden selasin puoli tuntia koomassa instagramia. Ja silti vain ajattelin, että pitäähän sitä lukea, joten aloin taas tökkiä seuraavaa kirjaa. "Jos mikään ei lähde, lue Murakamia" -ajattelin, mutta sekin tuntui puulta. Enkä siltikään osannut lopettaa. Mutta siinä vaiheessa kun (kaksi) kesken oleva(a) Tove Janssonkaan ei lähtenyt, täytyi hieman pysähtyä. Olen lukenut yksinkertaisesti liikaa.

Jollekulle 120 kirjaa 1,5 vuodessa on täysin normaali määrä, toinen lukee saman puolen vuoden sisällä. Minulle optimaalisin lukumäärä on ollut kolmisenkymmentä kirjaa vuodessa, viime vuonna täyteen tuli 69, tänä vuonna luin jo heinäkuun loppuun mennessä yhtä paljon kirjoja kuin vuonna 2015 yhteensä. Ahmin ja hamusin, tahdoin kaiken, luin pois alta, rakastuin useasti, mutta silti oli jo kiire seuraavaan. Lukeminen oli myös mitä mainioin todellisuuspako työarjesta, niistä päässä pyörivistä ajatuksista, jotka eivät meinanneet muuten jättää vapaa-ajalla rauhaan. Mutta kun on viettänyt juhannuksesta asti ihan laittoman pitkää kesälomaa, ei yhtäkkiä enää edes se kaikkein ominaisin, lomalukeminen meinaa maistua. Ja silloin on ehkä aiheellista laittaa hetkeksi kirjan kannet kiinni. Naputella Goodreadsista kaikki kesken olevat kesken jääneiksi tai myöhemmin palattaviksi, skipata suunnitelma viikonloppuisesta lukumaratonista ja ihan vain olla. Lukematta, syventymättä, tehden juuri sitä mitä milloin huvittaa. Koristella syksyn kalenteria tai mielikuvasisustaa opiskelijakotia. Etsiä Tori.fi'sta sohvia ja palauttaa kirjastoon nekin kirjat, joita ei edes kokeillut tänä kesänä lukea. 

Ja yhtäkkiä, hahah, sitä ihan sivumennen selaa postilaatikosta tipahtanutta arvostelukappaletta, ja huomaa lukevansa sitä neljäsosan ensimmäisen sivun sijaan. Ehkä luen sen loppuun tällä viikolla, ehkä syyskuussa. Onneksi sillä ei niin ole väliä, pääasia että luen sitten joskus ihan vain koska aidosti tekee mieli. Ei koska pitää/blogi/lukutavoitteet/olen kasvattanu itselleni lukijaidentiteetin enkä voi elää jos minulla ei ole kirjaa kesken. Ja hyvä niin.

(Niin ja kuvituksena viimeviikkoisen Madeiran matkan satoa. Se oli kyllä sellainen kokemus, että huh! Miksei kukaan kertonut, että tuo hieman keski-ikäiseltä kuulostava leuto lomasaari on noin täynnä ihmeitä ja paratiiseja! Vuoria, joilla olisi maailman siisteintä larpata Taru sormusten herraa, jos siis sellaista harrastaisi! Viidakkopolkuja, jossa kaiken kukkivan keskellä voi kuvitella olevansa Nangijalassa! Luonnon muovaamia uima-altaita ja useaan metriin pärskähtelevää turkoosia vettä! Mieletöntä. Madeiralle palaan vielä.)

15 kommenttia :

 1. Ihania lomakuvia! Ja tuosta lukemattomuudesta - kuinkahan monta kertaa olen sinunkin blogiisi jo kommentoinut, etten ole kesällä lukenut oikeastaan yhtään mitään? :D Nyt alkaa sarjikset napata. Mutta ei aina tarvitse lukea, vaikka blogi sitä painetta välillä toisi. Ainakin itsellä oli blogin alkuaikoina paljon sitä "pitäisi" -ajattelua, onneksi enää ei juurikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja hassua miten sitä saa itselleen luotuakin jonkinlaisia "lukupakkoja", ihan jo tosiaan bloginkin kautta. Mutta onneksi niihin herää välillä itsekin ja muista, että kirjabloggaamisen parhaita puolia on juuri se, että sitä voi tehdä tasan silloin kun siltä tuntuu, mikään ei katoa mihinkään vaikka itse hetkeksi katoaisikin. Kiva kuulla että olet päässyt jo sarjisten makuun, voisi kokeilla niitä itsekin joskus! Nuorempana tuli ahmittua vaikka millä mitalla, mutten ehkä 15 vuoteen ole kokeillut mitään sarjakuvaa.

   Poista
 2. Kauniita kuvia! :)
  Välillä tauko lukemisesta on tosiaan paikallaan. Kyllä lukemisen aika sitten taas tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ..ja vaikkei lähiaikoina tulisikaan, ei sekään liene mitään haittaa!

   Poista
 3. Ihania kuvia! <3 Välillä on tosiaan hyvä pitää taukoa lukemisestakin, kivoistakin asioista voi tulla lopulta ähky ja yliannostus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :3 Ja juu, niinhän se menee. Saa nähdä miten syksyllä kirjat maistuu kun lisäilokseni saan alkaa taas lukea tentti- ja esseiden lähdekirjallisuutta, mutta jospa sinne väliin joku romaanikin vielä mahtuisi!

   Poista
 4. Ihania kuvia! Tällainen samantyylinen kuvapostaus on minullakin aikeissa tehdä, koska tällä hetkellä kirjapino huojuu, monta on kesken mutta mitään ei silti saa luetuksi (paitsi nyt olisi töihin pakko saada luetuksi pari kirjaa). Hyvin samanlaisia ajatuksia täälläkin. Mutta eiköhän se tästä taas, kun syksy ja pimeys tulee eikä tee mieli muuta kuin käpertyä viltin alle lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niinhän se lukeminen usein menee, vaiheittain, milloin siellä peiton alla pimeyden keskellä, milloin auringossa varpaita laiturin vieressä uittaen. Mutta jospa sen aika taas pian enemmänkin on!

   Poista
 5. Kauniita, tunnelmallisia kuvia. <3 Kiva kuulla, että olet viettänyt hyvän loman. Lukemisesta ei kannata ottaa stressiä, se menee omalla painollaan :) Tullut huomattua :) /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja niin no, itsellä se ei aina varsinaisesti mene, siitä tämä tunne ehkä tuleekin. Mutta jospa sillekin paikkansa ja tapansa muuttuvassa arjessa kuitenkin edelleen löytyisi. :)

   Poista
 6. Kirjoituksesi pisti ajattelemaan. Rakastan lukemista, mutta vaikka kuinka kovasti halusin tässä viime kevään ja kuluneen kesän aikana lukea paljonpaljonpaljon ja rentoutua lukemisen kautta, samanaikainen gradun kirjoitus söi energiat kaikelta ylimääräiseltä lukemiselta... Graduun liittyviä teoksia on nimittäin saanut lukea ihan silmänsä väsyksiin. :D

  Noh, nyt olen sitten odottanut hetkeä, että gradu valmistuisi (alkusyksystä viimein), ja aikonut aloittaa sitten taas romaanien lukemisen h-u-r-j-a-a tahtia. Mutta ehkä yritän vain ottaa rennosti ja mennä fiiliksen mukaan, ettei lukemisesta tule suorittamista ja lukuinto livahda karkuun samoin tein. Tällaisia ajatuksia minulle kirjoituksestasi heräsi :)!

  Tunnelmallisia kuvia ja mielenkiintoinen teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, kiva että pidit. :) Ehkä sitä hetken voikin ahmia jos siltä tuntuu, mutta siinä se varmaan onkin, pitää oikeasti tuntua siltä, eikä siltä, että niin pitää tehdä. :) Mutta niinpä, rennosti ja sen mukaan mikä oikeasti tuntuu mukavimmalta!

   Ja tsemppiä gradun loppupuristuksiin, itse pääsenkin tässä syksyllä alustelemaan vähän samoja puuhia itsekin! Saa nähdä miten lukemisten kaikessa siinä välissä käy!

   Poista
  2. Kiitos, ja tsemppiä sinullekin alkavaan syksyyn! :)

   Poista
 7. Ihania Madeiran kuvia, ehkä ensi vuonna olen siellä. Kerran olen käynyt ja olin niin myyty Madeiran luonnolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sille sain minäkin kyllä menettää varsin suuren palan sydämestäni! Ihan mieletöntä.

   Poista