keskiviikko 15. marraskuuta 2017

KIRJALLINEN LOPPUVUOSI JA LUKUVINKKITOIVEITA

Oksan hyllyltä -blogissa oli jokin aika sitten hauska Kirjallinen loppuvuosi -haaste, joka jonkin verran on muitakin kirjablogeja kiertänyt ja erityisesti ilmeisesti kirjavlogien puolella ollut enemmänkin esillä. Ja koska mikäänhän ei toki ole hauskempaa kuin kysymyksiin vastaaminen (ja muutaman esseen välttely), ajattelin tähän vapaasti suomennelluilla kysymyksillä vastata itsekin. Aina mahtuu väliin muutama hauska #booktag!


Mitä tänä vuonna aloitettuja kirjoja haluaisit saada loppuun?
Olen kohta puoli vuotta lukenut Tove Janssonin Viesti -novellikokoelmaa, joka olisi ihan hauska loppuunkin vielä saada. Onneksi se on sellainen, jonka nauttiminen pienissä erissä ei kuitenkaan latista tunnelmaa lainkaan, päinvastoin kasvattaa sitä mukavasti. Arundhati Royn Äärimmäisen onnen ministeriö on toinen, jonka ehdottomasti haluaisin saada luettua loppuun. Muuten mennään aika fiilispohjalla, kesän lopuksi niin sanotusti nollasin kaikki keskeneräiset, mutta etenemättömät, taito on näemmä malttaa myös jättää kesken, jos ei täysin omalta tunnu. Laskin nimittäin, että tällä vuosilukutahdilla ehtinen lukea kasikymppiseksi mennessä enää vain 2000 kirjaa. Tai onhan se toki jo aika monta, mutta se on myös aika monta vähemmän kuin maailmassa kirjoja on. Joten käytetään sekin aika sitten lähinnä hyviin kirjoihin.

Onko sinulla mitään syksyisiä kirjoja loppuvuodelle luettavaksi?
En ole kummoinen vuodenaikalukija, minuun uppoaa kirjat enemmän fiiliksen kuin vallitsevan vuodenajan mukaan, ja voin aivan hyvin lukea kesällä talvesta ja talvella keväästä. En edes keksi yhtään varsinaisesti syksyistä kirjaa, apua! Paitsi Harry Potterit, niissä on aina alkuun mukavan syksyinen fiilis. Voi että, jos lukisikin ne taas uudelleen, edelliskierroksestakin kun alkaa olla jo kolme vuotta. HMM!

Mitä kirjajulkaisuja loppuvuodelta odotat eniten? Onko sellaisia enää tulossa?
Ei taida juurikaan olla, ennemminkin voisin hieman aktivoitua noiden jo julkaistujen lukemisessa, jotka vielä vuoroaan odottavat. Jostain syystä ne vain ovat kaikki varsinaisia paksukaisia, ja kirjatenttien ja kirjallisuuslukupäiväkirjakurssien keskellä tuntuu keveämmältä lukea lyhytlukuisia ja ohuempia kirjoja, jotka jo aloittaessa tietää ehtivänsä saada loppuun lähiviikkojen eikä vain lähikuukausien aikana. 


Mitkä kolme kirjaa haluaisit lukea vielä tämän vuoden puolella?
Hyvä kysymys, apua! Minulla on tapana listata tällaisiin kysymyksiin aina sellaisia kirjoja, joita en sitten lopulta edes saa luettua, olen niin fiiislukija, että kaikenlaiset suunnitelmallisuudet tuntuvat lähinnä ahdistavilta. Vapaamuotoisesti voisin heittää tähän Johanna Vehkoon & Emmi Niemisen Vihan ja inhon internetin, Lauri Mäkisen 50/50 -romaanin  & Karri Miettisen Viides maamme-kirja teokset, mutta toisaalta voin lukea ihan mitä tahansa muutakin. Hah.

Millä kirjalla olisi vielä mahdollisuus yllättää, ja nousta koko vuoden suosikkikirjaksi?
No noilta kahdelta edellämainitulta odotan huomattavan paljon, ja siksi niihin osittain ehkä onkin vähän haastava tarttua. Royn Äärimmäisen onnen ministeriölläkin lienee tähän sarjaan potentiaalinsa, ja ehtiihän tässä vielä useammankin yllätyksen lukea, jospa se vaikka olisi jonkin vanhemman kirjallisuuden parissa. Helmet-haasteesta puuttuu esimerkiksi kohta suomalainen klassikkokirja, joten siihen voisi kasata hieman paineita, jos löytäisi klassikon josta tulee yksi vuoden parhaista? 

Onko sinulla jo lukusuunnitelmia vuodelle 2018?
Ei sentään. Olen maailman epäsuunnitelmallisin lukija noin muutenkin, tuonnehan on vielä hurjan pitkä aikakin. Ehkä ylipäätään taidan asettaa vuositavoitteeni taas 40-50 kirjaan, ja toivoa ehtiväni sen verran vuodessa lukemaan, mitä hyvänsä se sitten onkin. Jos olen oikein optimistinen, olisi ihana lukea pitkästä aikaa lisää vanhempia klassikoita ja ylipäätään vanhempaa kirjallisuutta. Ja vieläkin enemmän käännettyä, voisin aloittaa vaikka maailmanvalloitushaasteen kanssa vähän enemmän tosissani alkuvuodesta alkaen.


Ja hei tähän loppuun kaipaisin teiltä vielä apua! Helmet-haaste alkaa olla loppusuoralla, mutta muutama kohta aiheuttaa päänvaivaa! Mitä te olette lukeneet tai suosittelisitte noin muuten kohtiin 15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen, 39. Ikääntymisestä kertova kirja & 46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja? Pää lyö ihan tyhjää, saa auttaa! Ja juu, tiedän kyllä, että oseanilaiseen käy australialainenkin kirjailija, mutta miksen keksi sieltäkään ketään, ketä ehdottomasti kannattaisi lukea. Vinkit siis otetaan vastaan enemmän kuin mielellään, kiitos! :-* (Etenkin, jos ne ovat lyhyehköjä, sillä loppuvuosi kutkuttelee jo nurkan takana, haha!)

20 kommenttia :

  1. Koko Hubaran Ruskeat tytöt teoksessa harrastetaan bloggaamista, lukemista, matkustelua, shoppailua, musiikkia jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se taitaa olla mulla kohdassa, jossa kirjan nimessä on tunne, koska tunne-esseet! <3 Mahtava kirja, käy hurjan moneen kohtaan tosiaan tässäkin haasteessa :)

      Poista
  2. 46. kohtaan luin Maija Poppasta. Lyhyt ja hauska :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh mahtavaa, ja mikä mainio tapa paikata yksi aukko yleissivistyksessä, sillä mulla edelleen lukematta! Kiitos vinkistä :)

      Poista
  3. Onpa hauska haaste! Mietin juuri, että loppuvuonna koetan lukea ainakin vielä pari hyllynlämmittäjää.

    Ikääntymistä on ainakin Arne Nevanlinnan Mariessa, hienosti kuvattuna. Samoin Bo Carpelanilla on upeita ikääntymiskuvauksia. Carol Shieldsin Sattumankauppaa-romaanissa harrastetaan tilkkutöitä (!).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän oli tosiaan kiva vastailla! :) Mun hyllynlämmittäjät on aina eri paikkakunnalla kuin minä, pitää muistaa seuraavan kerran ottaa Helsingistä mukaan!

      Ja ah, kiitos vinkeistä, laitan ehdottomasti ylös. <3 Yksi tavoitteeni oli lukea kans tuohon kohtaan Merete Mazzarellaa, olen käsittänyt ainakin osan hänen teoksistaan käsittelevän vanhenemista. :) Nevalinnan Mariessa jäi nyt kuitenkin hurjasti kiinnostamaan!

      Poista
  4. Minäkään en ole suunnitellut ensi vuodelle ainakaan vielä mitään muuta kuin että osallistun jälleen ensi vuoden Helmet-lukuhaasteeseen :) Ja toki jokin määrällinen tavoite tulee asetettua.

    Luin kohtaan 15 Nathan Hillin Nixin, koska siinä on paljon nettipelaamista. Eli jos ehdit vielä sen järkäleen kimppuun, niin sopisi tuohon kohtaan! Kohtaan 46 luin uusiseelantilaisen Katherine Mansfieldin novellikokoelman Kanarialintu, se oli hyvä. Ausseista tulee mieleen Liane Moriarty, hänellähän on vähän sellaisia kepeämpiä kirjoja, mutta ei aivan hömppiä, jos ei ihan niin kevyttä halua (ja kirjat ovat nopeita luettavia, jos haasteen kanssa alkaa tulla vähän kiire) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vielä pohdin uuden Helmet-haasteen ja Popsugarin haasteen välillä (tän: https://www.popsugar.com/entertainment/Reading-Challenge-2018-44138581)! Pitänee odottaa ja katsoa millaisia kohtia ensi vuoden Helmetiin ollaan keksitty. :) Ja vitsi Nix olisi kyllä niin mahtava ollut tänä vuonna vielä lukea, tuossa se kärsivällisesti kyllä viereisessä hyllyssä vuoroaan odottelisi.. Ja kiitos Moriarty-vinkistä, pitänee vilkuilla josko tulisi kirjastossa vastaan!

      Poista
  5. Minä ajattelin lukea kohtaan 15 Chad Harbachin Pelin henki joka on ollut omassa hyllyssä muutaman vuoden... Siinä ollaan amerikkalaisen jalkapallon maailmassa. Pari kärpästä yhdellä iskulla ja silleen :D Tosin mä en nyt oikein tiedä miten ajattelin näin marraskuussa vielä ehtiä lukemaan kaikki suunnitellut teokset :D

    Tuo oseanilainen kirjailija on haastava, koska Moriarty on ainoa jonka tiedän ja vaikka kuinka yritin hänen Hyvä aviomies -teostaan lukea, ei napannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, tässä tulee tosiaan hieman hoppu, etenkin kun ei kiinnosta lukea "vain" näitä viimeisiä kohtia vaan myös noin 200213 muutakin kirjaa vielä :D Mutta eipähän maailma onneksi kaadu, jos joku jää täyttämättäkin. Ja mulla ois muuten ihan varmaan kans omassa hyllyssä moneenkin kohtaan sopiva kirja, mutta onneksi voin syyttää väärää paikkakuntaa siitä, ettei nyt innosta sieltä niitä lämmittäjiä lukea.. :D

      Poista
  6. Kauhistuttavaa tuo 2000 kirjaa! Minulla tuo luku tulee varmasti olemaan vielä vähemmän, kun lukumääräisesti ehdin nykyään lukea niin kauhean vähän kirjoja. Lukuajan rajallisuus konkretisoituu jälleen tuskallisella tavalla :D

    Ajattelin, että voisin vihdoin ensi vuonna tarttua Helmet-haasteeseen, sillä tänäkin vuonna unohdin sen alkuvuodesta enkä olisi ehtinyt enää kiriä myöhemmin. Liane Moriartya minäkin suosittelisin. Kuuntelen tällä hetkellä Nainen joka unohti -äänikirjaa ja se on Moriartyn kirjoista minusta vahvin. Kiinnostava teema, joka pakottaa miettimään millaista oma elämä olisi, jos äkkiä kadottaisi viimeisimpien kymmenen vuoden muistot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, sanos muuta! Ja se pitää vielä sisällään maailman utopistisimman ajatuksen siitä, että ylipäätään ehtisin lukea edes 40 kirjaa vuodessa seuraavan 50 vuoden aikana :D Tiedän itsekin, ettei varmasti tule joka vuosi tapahtumaan. Mutta kiitos sinullekin Moriarty-vinkistä, pitää tutustua tapaukseen, ei nimittäin kuulosta hassumalta tuo kirja mistä kerrot!

      Poista
  7. Harrastamisesta tuli heti mieleen Maaninkavaara, mutta sen olit varmaankin jo lukenut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muuten oo! Kiitos, se on omassa hyllyssä kyllä, mutta ei tullut edes mieleen!

      Poista
  8. Kohtaan 39 käy Joan Didionin Iltojen sinessä (oon taas Didion-huumassa ja haluan puhua siitä kaikkialla), käsittelee lapsen kuolemaa mutta myös omaa vanhenemista, ajan kulua. Upea kirja. Tai ehkä jo ootkin lukenut kaikki Didonit.

    Ja muuten mullakin Roy kesken, jotenkin sitä on pakko lukea hitaasti, rinnalla kulkee nyt Butchers Crossing, ah.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, kiitos, innostuin innostuksestasi jo niin, että varasin tämän lähikirjastooni kuljetettavaksi! Eli en ole, mutta toivottavasti pian luen. Ja nauti Butcher's Crossingista! <3

      Poista
  9. Kivaa, että vastasit tähän. :) Mutta järkytit oikeasti mun maailmaa tuolla kirjallisella matematiikallasi... tuohan asettaa kirjavalinnat ihan uuteen valoon. Minä luen aika paljon kaikkea keskinkertaista, joka kiinnostaa vähän ja jemmailen hyllyjen nurkissa niitä, joihin olen ladannut paljon odotuksia. Oikea hetki, pah! Ehkä pitäisikin ajatella, että jos lukisin loppuelämäni aikana vaan 5 kirjaa, niin olisiko tämä yksi niistä... ;) Voisi kirjavalinnat muuttua aika lailla. Mutta tätä miettiessä mun pitää lukea loppuun yksi keskinkertainen Christien dekkari. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Tää laskukaava on helpottanut itseäni ainakin jättämään herkemmin epämieluisia kirjoja kesken, ja panostamaan siihen, että luen oikeasti sitä mistä nautin. ..ja silti pitäisi osata myös haastaa itseään, koska joskus ne lempparit löytyvät sieltä, mistä vähiten osaa odottaa, haha!

      Poista
  10. Edelleen suosittelen Pottereita syyslukemiseksi! En oikeastaan lajittele lukemisiani vuodenaikojen mukaan, mutta Potterit ovat ihanan syksyisiä.

    Laskeskelin vähän aikaa sitten, kuinka paljon kirjoja ehtisin lukea elämäni aikana sillä ja tällä lukutahdilla ja ehdin jo hieman ahdistua, kun mikään ei tuntunut riittävältä. Siksi huvittaa suuresti, että olet päätynyt tekemään samanlaisia laskelmia. Kun laittaa ajatuksia mittasuhteisiin, onhan 2000 kirjaa ihan valtavasti! Kyllä siihen määrään yksi jos toinenkin hyvä kirja (ja huonompikin) mahtuu. Itse en osaa jättää kirjoja kesken, ja lukuajan rajallisuuden vuoksi siihen olisi hyvä opetella. Mutta mitä jos jättää kesken "väärän" kirjan, joka paranisikin huomattavasti loppua kohti? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha sanos muuta, itsekin useammankin sellaisen lopussa pelastuneen kirjan lukeneena taistelen saman ajatuksen kanssa useinkin.. :D Toisaalta jätän nykyään helpoiten kesken sellaisia kirjoja, jotka ärsyttävät tai eivät yksinkertaisesti kiinnosta, tunnen jo sen verran lukumakuni, että tiedän tuollaiset lukevani tosi hutaisten loppuun sitten jos luen, joten en koe mitään menettäväni, vaikka niistä sitten joskus jotain paljastuisikin ja jään siitä paitsi :D

      Ja jooo mun niin pitäisi raaskia nuo Potterit pitkästä aikaa lukea, mutta nyt tuntuu, että ne on pois kaikelta muulta. Vaikka eihän ne todella ole, eikä niitäkään kai kaikkia olisi pakko putkeen lukea (eipä vissiin olisi...)!

      Poista