torstai 1. helmikuuta 2018

JOULU- JA TAMMIKUUN LUETUT


Apua, miten pitkä aika voikaan joulukuun alusta olla! Olin etukäteen ajatellut pitäväni hieman pidemmän loman, mutta kun vähän yllättäenkin sain kaikki hiostaneet ryhmätyöt tehtyä ja läpäisin odotusteni vastaisesti kvantitatiivisten tutkimusmenetelmien kakkoskurssinkin ensimmäisellä tentillä, päätin hoitaa kerralla pois alta myös aineopintoihin kuuluvat kirjatenttipaketit. 2 x 5 opintopistettä, 6 kirjaa ja kaksituhatta sivua kahteen viikkoon, kuulosti aluksi huomattavasti vähemmän raastavalta kuin todellisuudessa olikaan.

Jouluviikolla viimeinenkin tentti kuitenkin oli ohi, ja siirryin loman viettoon Varkauteen. Siihen nähden miten paljon kulutin täysin päättömän huonoa tositelevisio-viihdettä tenttien vastapainoksi, ehdin näemmä muutaman kirjankin lukea. Ja joululomalla sitä vasta lukea ehtikin, sain viimein päätökseen kuukausia lukuvuorossa roikkuneen Arundhati Royn Äärimmäisen onnen ministeriön, josta viimeistään tämän postauksen kohdalla tulee varmaan myös useimmin tässä blogissa mainittu yksittäinen kirja...

J O U L U K U U N  L U E T U T

02 Sarah Andersen : Aikuisuus on myytti
03 Paul Auster : Sunset Park

J O U L U K U U N  O S T E T U T 

John Williams : Stoner
Selja Ahava : Taivaalta tippuvat asiat

Luetuista ehdottomasti kärkeen kiilasi tosiaan Royn käsittämättömän moniulotteinen romaani, hyvänä kakkosena perässä Lucia Berlinin novellikokoelma sekä Ferranten Napoli-sarjan ensimmäinen osa. Mäkinen oli pienoinen pettymys, ehkäpä suurten ennakko-odotusten vuoksi, viimein loppuun asti taisteltu Äärimmäisen onnen ministeriö taas yksi vuoden vaikuttavimpia. Ehdin lukea paljon, ja ihana niin. Ostetuista olen eniten onnellinen, Ahavan Taivaalta tippuvat olen palanut halusta lukea uudelleen sen jälkeen, kun niiden tietynlainen piilo-omakohtaisuus tuli esiin uusimman romaanin yhteydessä, Stoner taas on yksinkertaisesti vain ehdotonta omistaa. Etenkin kun se tulee vastaan viidellä eurolla täysin uutena kappaleena, vaikka kustantaja kirjamessuilla kertoikin painoksen olevan loppu. Oi onnea.Tammikuun alun edelleen taas lomailin, ja 8. päivä jatkuikin kanssaopiskelijoiden lähiopetusviikko (siis heidän, jotka opiskelevat vain erillisiä erityisopettajaopintoja, eivät tätä yhdistelmää maisteritutkinnon kanssa kuten allekirjoittanut tekee), joten toisin kuin loppusyksystä, jolloin kävin kahta kurssia neljä kuukautta, käyn nyt neljää kurssia viiteen viikkoon ahdettuna. Silti kirjoja ehti kulua useampi, lomalla ollessa ensimmäiset kolme, loput opintojen välissä, mutta Han Kangia lukuunottamatta ne olivatkin kaikki enemmän tai vähemmän kevyttä luettavaa - joko viihdyttävyyden muodossa kuten Ferrante tai ihan jo sarjakuva-asussaan jo lähtökohtaisesti tavallista romaania "pienempitöisiä". 

T A M M I K U U N  L U E T U T

01 Dan Brown : Alku (postaus tulossa)

Hurjan hyviä kirjoa olen kuitenkin onnistunut lukemaan, lemppareiksi mainittakoon Bechdelin Äideistä parhain sekä Susinukke Kosolan runoteos. Aikamoinen harppaus siis yhtäkkiä niin sarjakuvaromaanien kuin runojenkin maailmaan. Tammikuu kului myös niin oman hyllyn aarteiden kuin kirjastolainojenkin parissa, uusia kirjoja en tullut lainkaan ostaneeksi.


Olen nyt myös puolisen vuotta kirjoitellut näitä koostepostauksia kahden kuukauden erissä, mutta voi olla, että tekisi mieli ehkä kuitenkin palata juurilleni ja jatkaa taas kuukausittaista postailua. Tuntuu, että niin näihin saa mukaan hieman muutakin kuin kirjoja, elämää lukemisen takana ja niitä oikeita senhetkisiä tunnelmia, ei vain muisteloita, että mitähän sitä melkein kaksi kuukautta sitten tapahtuikaan ja tuntuikohan silloin joltain. Toki innostukseni ja suunnitelmani heittelevät aina senhetkisten fiilisten mukaan, mutta voihan sitä vaikka helmikuussa kokeilla. Takaisin juurille, tavallaan. Sillä onhan ihan muutaman päivän päässä jo tämän blogin 2-vuotissynttäritkin, hurjaa! Vastahan tämän viime viikolla keskin perustaa, keski-ikäisesti voin tähän oikeastaan jo todeta, että kylläpä ne vuodet sitten vierivätkin vallan nopeaan tahtiin. Ja hyvä niin.

8 kommenttia :

 1. Oi vitsit olet ehtinyt lukea paljon! Ja ihanaa, että "hurahdit" sarjakuviin. Minulla on vielä Bechdelin Äideistä parhain lukematta, mutta ehdottomasti luen, kun Hautuukoti on ihan lemppari.

  Minä tykkään kirjoitella kuukausikoosteita juuri siksi kuukausittain, että sitten saa koottua kuukautta muutenkin, kuin vain kirjoin kasaan. Vaikka kirjat pääasia onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä hurjasti Bechdel-vinkistä, nämä olivat molemmat kyllä ihan hurjan upeita. :)

   Ja joo, taidan tosiaan yrittää itsekin samaan tahtiin palailla, luin syksyllä ja kesällä vain niin "vähän", että tuntui hassulta 3 kirjan kanssa tehdä koosteita. Enää ei ihan sitä samaa ongelmaa kyllä ole.. :D

   Poista
 2. En kestä miten paljon ehdit lukea! Ja kiinnostaa mitä oot mieltä Han Kangista, mulla on niin monitahoinen olo ja tunne.
  Mutta hei, tiesitkö että Stonerista tulee elokuva?! En malta odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää menee kyllä ihan totaalisesti tän opiskelijaelämäntilanteen ja yksinasumisen piikkiin. :D Mutta oli syy mikä tahansa, otan tästä kyllä kaiken ilon irti, etenkin kun tiedän ettei tällainen aika ihan vain itselle ja lukemiselle mitenkään loputonta ole!

   Ja apua, ihanaa, en tiennyt! Kiitos kun kerroit, pitää alkaa seurata asiaa itsekin tarkemmin! Se täytyy aivan ehdottomasti nähdä!

   Poista
 3. Niin paljon ihania kirjoja ja niin paljon luettavaa. Ja työnteko joka haittaa sitä lukemista. Bechdelia on kehuttu niin paljon joka puolella että se taitaa päästä luettavien listalle kärkipäähän. Pitää kaiketi tehdä tulevien saikku- ja lomapäivien aikana retki kirjastoon.

  Kuukausi koosteita on aina kiva lukea, tosin sitä harmittelee miten hidas lukija itse olen kun niin paljon enemmän tekisin mieli viettää kirjojen parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bechdel on nopeaa luettavaa, aiheistaan huolimatta. :) Suosittelen kyllä ehdottomasti tutustumaan!

   Ja juu, pitää ehkä kunnostautua näissä taas, mukava kuulla, että niitä lukee muutkin kuin minä itse!

   Poista
 4. Ihan mieletöntä kuinka paljon olet ehtinyt lukea! Minä olen sen verran hidas lukija, että vaikka on PAKKO saada joka päivä luettua, niin vähintään viikon yhtä kirjaa yleensä luen :) Tuossa vuodenvaihteessa luin jotenkin niin pitkäveteisen kirjan, että luin sitä KOLME viikkoa. Hassua kyllä, luettuani sen, ei jäänyt sellaista tunnetta, että olisi ollut tylsä tai muuta, se vain eteni todella hitaasti! Voisi sitä aikansa käyttää paaaaljon huonomminkin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pidä itsekään itseäni kovin nopeana lukijana, tässäkin on nyt mukana tosiaan 4 sarjakuvaa ja yksi runokirja, ne on tullut luettua ihan päivässä, kahdessa. :) Ja toki tämä opintovapaa myös vaikuttaa asiaan, en arjen keskellä ihan tällaisiin lukemiin ehdi, melkein huimaa nämä määrät jo itseänikin. :D

   Ja voisi todellakin, joskus pitkään kirjan kanssa viettäessä aikaa se kasvaa hurjan suureksi, ja on ihanaa kun jossain maailmassa saa elää viikkokausia itsekin! :)

   Poista