lauantai 1. joulukuuta 2018

MARRASKUUN KUULUMISIA KIRJOINEEN


Marras oli pimeä ja ankea ja kylmä, ja silti jotenkin harvinaisen valoisa ja ihana. Ehkä valo ei aina tulekaan auringosta, joskus oma pää riittää, ja tämä on niitä kuita kun se on riittänyt. On ollut intoa tehdä kouluhommia, lukea ja muuttaa. No, lukeminen on ollut aika keveää, mutta saahan se sitä ihmeessä välillä olla myös. Kouluhommatkin tosin, vaikka on tässä parikin isoa esseetä saanut kirjoittaa ja päätään vaivata uusilla asioilla pieniin räjähdyspisteisiin saakka. Ja muutto, sekin on viimein takana! Vaikka edellistä asuntoani kovin kotina pidin, luulen, että tästäkin jotain hyvää vielä mieleen jää. Vaikkapa nuo auringonkeltaiset seinät.

Noiden päälimmäisten asioiden lisäksi marraskuusta on jäänyt mieleen ihana armollisuus, pimeys, jonka ansiosta saa rauhassa maata sängyllä ja sekä lukea että katsoa puhdasta hömppää. Märkyys, jossa ei jaksa juurikaan kävellä en minä eikä koirani. Ja ne hetket, joita läheisteni kanssa olen viettänyt, normaalia jotenkin hurjasti enemmän. (Ja punaviini. Aina myös kunnia sille, jolle kunnia ainakin osin kuuluu.)

L U E T U T  K I R J A T

04 Saima Harmaja : Huhtikuu
05 Silvia Hosseini : Pölyn ylistys
06 Timo Mäkelä : Neiti Brander

O S T E T U T  K I R J A T

Saara Turunen : Rakkauden hirviö
Lucia Berlin : Siivoojan käsikirja

Marraskuun kirjoista sananen: pitkästä aikaa luin enemmän keskivertoa kuin täydellisen ihanaa, ja sekin on tehnyt hyvää. Välillä liian monen vaikuttavan kirjan putkeen lukeminen saa lähinnä puuduksiin, ja nyt luin tarkoituksellakin vähän toisenlaista. Nautin ja yllätyin, jälkimmäistä eniten Savonlahden teoksesta, mutta oli Harmajan Huhtikuukin hieno. Kirkkaimpana tähtenä kuukauden kirjoissa kuitenkin loistaa ehdottomasti Hosseinin Pölyn ylistys, josta kyllä on tulossa postaus, ainakin joskus. Se oli vain niin mykistävän hieno, että jokainen siitä kirjoitettu sana tuntuu lähinnä mitättömältä matoselta, joten on ollut hieman aloituspaineita. Mutta enpä muuten edes muista, milloin viimeksi olisin käsiini saanut kirjan, jota aloin lukea jo matkalla kirjastosta kotiin, kävellessäni. Niin hyvä Hosseini on, ja enemmänkin.

Nyt nautin ensimmäisestä aamukahvista uudessa asunnossa, ja odotan että aurinko kääntyisi asuntoani kohti. Kaunis pakkaspäivä ulkona kruunaa jotenkin tämän muuton. Vaikka asunnon koko on entiseen nähden itseasiassa täysin sama, on pohjaratkaisu pienellä erillisellä makuusopella sen verran verraton, että täällä olen oikeastaan nyt hurjankin kotona. Eikä muutossakaan ole kadonnut kuin kaksi hassua asiaa: lempikorvikseni, mutta ne olivat halvat ja niitä saa uusia sekä yksi yksittäinen sormikas. Jälkimmäistä en olisi varmaan muuten huomannutkaan, ellei se olisi Elvin lempilelu. Jotkut lämpeää palloista, minun koirani yksinäisistä sukista ja sormikkaista. Rakkaudenkohteensa kullakin.

Lempeää joulukuuta sinne kaikille, kolmen viikon päästä alkaa päivätkin jo pidetä!

12 kommenttia :

 1. Ihana Elvi. :D <3

  Sain muuten viimeinkin kuunneltua loppuun Kaiken sen valon jota emme näe. Olit oikeassa: olihan se tylsähkö ja pitkäveteinen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, en muista oliko se minusta varsinaisesti tylsä? Ehkä ennemminkin ennalta-arvattava ja ylihypetetty. :D Mutta harmi, ettei se ollut sunkaan makuun sit!

   Poista
 2. Isosti onnea uuteen kotiin ja Elville rapsutukset!
  Marraskuu on selätetty, adventtiaika alkanut ja tosiaan: kohta alkavat jo päivät pidetä. Mukavaa joulunalusaikaa Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä on satanut tänään paljon luntakin, sekin ihanasti jo valostuttaa. :)

   Poista
 3. Onnea uuteen kotiin ja mukavia hetkiä joulukuuhun! Savossa pyryttää nyt lunta, uskottava se varmaan on, että talvi on tullut ja vissiin näillä leveyspiireillä myös pysyy sitten kevääseen asti. Eksoottista näin pääkaupunkilaisnäkökulmasta. Minä olen nyt innostunut lopultakin äänikirjoista, ja se tuntuu hyvältä, koska lukeminen on ollut pitkin syksyä vähän paitsiossa. Olen onnellinen, jos lukemisen ilo jollain tapaa löytyy taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pysyy! Muistan kyllä monta ei-niin-valkoista joulua vanhempieni luona siinä Kuopion kupeessa viettäneeni! Mutta on se tosiaan täällä toista kuin PK-seudulla.

   Äänikirjoina tosiaan itsekin tuli pitkästä aikaa muutama kirja kuunneltua, mukavaa lenkkiseuraa olivat! Ehkä otan vielä toisesta palvelusta ennen joulua toisen kokeilujakson, oon kuunnellut kaikki omat lempipodcastini jo läpi, alkaa jo kaivata kuulokkeisiin muutakin kuin musiikkia. :)

   Poista
 4. Pölyn ylistystä jonotan ja odotan tämän juttusi jälkeen entistä malttamattomammin! Muuten, Kaikki se valo jne. Siitä samaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, sitä kyllä suosittelen! Tässä juuri yritän saada ajatuksiani edes jonkinlaiseen kirjalliseen muotoon kirjasta, mutta ei kovin hyvin mene. Onneksi sen ilosanomaa voi levittää muutenkin!

   Poista
 5. Usein oman pään sisäinen valo riittää! Vaikka on ollut ihanan kirkkaita päiviäkin. Onnea uuteen asuntoon. ♥

  Ja ah, Pölyn ylistys pitää lukea! Se on sellainen kirja, jonka voisin ostaa omaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoin sitä itsekin joululahjaksi itselleni, se on kyllä ehdottomasti teos, joka on ihana omistaa!

   Ja kiitos kovasti, aurinko otti täällä ensimmäisenä päivänä jo lempeästi vastaan. <3

   Poista
 6. Marraskuu on täällä tuntunut todella juuri niin pimeä kuin on puhuttu. Turussa on valoa pilkahdellut vain pieninä hippuina kuin kiusaksi. Tuntuu että päivä ei olisi valjennut päiväkausiin. Olen aina ollut vähän anti-talvi ihminen, koska rakastan lämpöä ja valoa, mutta nyt kyllä kaipaan lunta. Mutta sitä suuremmalla syyllä on saanut hautautua kirjojen pariin, polttaa kynttilöitä ja juoda lämpimiä juomia.

  Onnea uuteen kotiin, ihanaa joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Ja en itsekään mikään talvi-fani koskaan ole ollut, mutta huomaan että täällä itäisemmässä Suomessa pitkä lumikausi helpottaa huomattavasti tätä aikaa. Helsinginkin pimeys on talvisin aivan loputon. Toivottavasti saadaan valoa kuitenkin myös sinne sekä Turkuun asti! :)

   Poista