maanantai 31. elokuuta 2020

KESÄN VIIMEISET

Elokuu on ehdottomasti lempikuukausi kaikista kahdestatoista. Se on syntymäpäiväni kuukausi, mutta myös muutosten kuukausi; raja kesän ja syksyn välillä, kuukausien sunnuntai, jolloin saa olla vielä enemmän rauhassa kuin puuhaamassa uutta. Ja koska vuosi vuodelta vihaan syksyä aina vain vähemmän, rakastan myös elokuuta yhä enemmän, sillä se ei myöskään ole minkään synkän ja pimeän alku. Se on aikaa rauhoittumiselle, mutta silti kuuma ja täynnä kaikkea jännittävää. Se on yksinkertaisesti täydellinen kuukausi.

Ja jälleen kerran elokuu tuntui pidemmältä kuin muu kesä yhteensä. Se ei ihan aina ollut positiivinen asia, sillä kuukauteen mahtui hurjan paljon ilon lisäksi myös surua ja ahdistusta. Surua läheisen poismenosta, ahdistusta Helsinkiin palaamisesta, arkeen palaamisesta, korona-ajan jälkeisestä eristyksestä ihmisten keskelle palaamisesta. Vanha olikin yhtäkkiä uutta ja vierasta, sellaista, jota luuli kaipaavansa, muttei ollut ihan täysin kuitenkaan vielä valmis sille. Olisi vielä hetken halunnut olla kaukana, etänä, itsekseen. 

Ja kuten tänä vuonna niin monena muunakin kuuna, on pääni ollut niin täynnä omia ajatuksia, että sinne on ollut hurjan vaikea mahduttaa kirjoja. Olen aloittanut vaikka kuinka monta, mutta lopulta saanut loppuun vain yhden romaanin, kaksi sarjakuvaromaania sekä yhden esseeteoksen. Lyhyitä ja helpostilähestyttäviä kirjoja kaikki, toisin kuin koko muu elämäni tällä hetkellä. 


E L O K U U N   K I R J A T 

01 Rachel Cusk : Kunnia

02 Ulla Donner : Sontaa

03 Kaisu Tervonen (toim.) : 13 katseluasentoa

04 Apila Pepita : MOSSDASH


Televisioesseitä lukuunottamatta kaikki olivat kuitenkin erittäin kelpo kirjoja, sarjakuvat ihania ja Rachel Cusk nyt on aina Rachel Cusk. Muuten tosiaan sain vain särpittyä sieltä täältä, luin ihania alkuja, ja huomasin, etten ole valmis nyt täydellisille kirjoille, ja toisaalta luin kehnoja alkuja, joiden perusteella ei edes tehnyt mieli jatkaa. Luin pitkästä aikaa ratikassa ja metrossa, mutta sitäkin useammin vain tuijotin ikkunasta ulos omaan päähän uppoutuen. Aloin myös käyttää kangasmaskeja, alkuun se tuntui kummalta ja poseeraamiselta, nyt jo piiloudun niiden taakse hurjan mielelläni. Saapa ainakin laulaa äänettömästi kuulokkeista kaikuvan musiikin tahtiin, ilman että se herättää sen kummempaa huomiota. Vaikka toisaalta: ihmisten huomio aamumetrossa on aika mahdoton herättää ihan vain olemisellaan, sen verran syvällä omissa maailmoissaan jokainen on. Ja se on jotenkin lohdullista, olla nyt ihmisten keskellä ilman että kenelläkään on aikaa kellekään muulle kuin itselleen. Maskimoraalivahdit toki nyt ovat oma lukunsa, mutta muiden kyttääminen kertoo kyllä aina enemmän kyttääjästä itsestään kuin kytätystä.

Nyt, sen oikean syksyn kynnyksellä olen pitkästä aikaa edes suurin piirtein levännyt ja levollinen. Ihan hurjasti on taas kaikkea, mutta ehkä se tekee ihan hyvää. Kunhan vielä saan pienen koirani kesämökkireissulta takaisin tyynyni viereen tuhisemaan, tuntuu kotikin kodilta. Vihdoin.

2 kommenttia :

 1. Samoja ajatuksia elokuusta! :)
  Juuri pari päivää sitten ajattelin, että olen aliarvostanut elokuuta. Sehän on huikean värikylläinen ja valon määrän suhteen vielä antoisa kuukausi. Ja monia kivoja asioita usein alkaa elokuussa.
  Luin joskus heinäkuun puolella tuon Cuskin "Kunnian". Se ei ehkä puhutellut niin paljon, kuin "Ääriviivat". Jotkut lauseet oli kuitenkin niin taitavia tiivistyksiä asioista, ilmiöistä ja ihmisistä, että kyllähän sellaisia lauseita lukee ihastuksen vallassa.
  Ferranten Tyttären varjon sain luettua loppuun pari päivää sitten. Lopetus oli erikoinen...Mutta tosiaan- terävän taidokasta naiseuden ja äitiyden kuvausta. Ei tokikaan mitään myyttejä kiillottaen.

  Nyt jonotan sitten kirjastosta Ferranten "Aikuisten valheellinen elämä", Tommi Kinnusen "Ei kertonut katuvansa" sekä Saara Cantellin "Kesken jääneet hetket". Saan aina lapsellisen ilon ja innostuksen, kun kirjastosta tulee saapumisilmoitus- viesti! :) Pulmana on syksyn myötä se, että kaunokirjallisuuteen uppoutumisen sijaan pitäisi lukea systemaattisesti erään täydennyskoulutuksen teoreettisia matskuja. Täytyy siis kehitellä ns. palkintosysteemi: jos lukee tietyn ajan vaikeaa asiatekstiä, saa palkinnoksi ennen nukkumaan menoa upota fiktion kiehtovaan maailmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Kunniasta samoilla linjoilla, se tosiaan jäi huomattavasti etäisemmäksi kuin aiemmat osat. Harmi, mutta onneksi silti sen verran hyvä, että trilogia saa edelleen pysyä omina lempikirjoinani! :)

   Ja palkintosysteemi kuulostaa varsin hyvältä, tein itsekin opiskellessa usein niin! Tiettyyn kelloaikaan asti piti keskittyä vain teoriaan, ja illat sai sitten hyvällä omallatunnolla käyttää juuri sellaiseen lukemiseen, mitä itse teki kaikkein eniten mieli lukea. Pysyy hyvä tasapainokin yllä :)

   Poista