tiistai 16. toukokuuta 2017

10 OMAN HYLLYN HIMOTUINTA (JA NE VIIME VUODELTA UNOHTUNEET)


Katrilla oli blogissaan vuosi sitten maailman loistavin lukulistauskonsepti: listata 10 kirjaa, joiden lukemista omasta hyllystä eniten odotti ja sitten unohtaa koko lista aivan tyystin ja palata myöhemmin sen pariin ihmettelemään tuliko sieltä sitten mitään luettua. Tein tuon listan itsekin vuosi sitten, tarkemmin sitä voi kurkkailla täältä, mutta listaanpa tähän allekin vielä nuo kirjat ja sen, sainko niitä luettua:

01. Riikka Pelo : Jokapäiväinen elämämme
02. Jussi Valtonen : He eivät tiedä mitä tekevät
05. Vladimir Nabokov : Lolita
06. Elina Hirvonen : Että hän muistaisi saman
07. Rafik Scham : Damaskoksen rakastavaiset
08. Alice Munro : Viha, ystävyys, rakkaus
09. Ulla-Lena Lundberg : Jää
10. Juha Itkonen : Anna minun rakastaa enemmän

Että ihan 2/10 tuli luettua, johan on. Lundberg, Valtonen & Itkonen ovat kyllä sellaisia ikuisia hyllynlämmittäjiä, ettei tosikaan, mutta olisihan tämä tosiaan hieman vahvemmin voinut mennä. Nummen Karkkipäivästäkään en edes ihan hirveästi pitänyt, Ahava sentään oli ihana, Munrolta luin omasta hyllystä muuta, eli voisin sanoa, että luin melkein kolme kymmenestä. Ja Lolita, no, sen olen jo myynyt eteenpäin, koska ei tarpeeksi kaunis painos, täysin normaali syy luopua kirjasta, jonka haluaa lukea. Kauniimpaa odotellessa.

Ja jotta voisimme jatkaa tällä samalla linjalla, ja palata taas vuoden päästä pohtimaan tuliko yhtään hyllynlämmittäjää luettua, ajattelin nyt tähän samaan syssyyn koota uudet 10 odotetuinta! Ja pidän nyt nuo edellisen listan kirjat pois listalta, mutta lupaan tulla kyllä erikseen juhlimaan jos joskus joku noista ikikolmikosta ihan oikeasti lukuvuoroon pääsee. 

10 VUODEN 2017 OMAN HYLLYN HIMOTUINTA

Toni Morrison : Minun kansani, minun rakkaani Kierrätyskeskuslöytö alkuvuodesta, klassikko kirjailijalta, jolta olen halunnut lukea lisää jo siitä saakka kun viime vuonna luin uusimman ilmestyneen Luoja lasta auttakoon -romaanin. Jos luen niin ikää hyllyäni lämmittävän Morrisonin Rakkauden, lasken sen tähän samaan kohtaan haha.

Anni Kytömäki : Kultarina Paksu pokkari odottaa pitkää lomaa, lentomatkoja ja syventymistä, tai sitten ihan vain mökkilaituria ja kevyttä kesälomareppua. Kirjablogisfäärissä hurjasti kehuttu kirja on kiinnostanut jo pitkään, onhan tämä vuoden takaiselle kesälomalle jo alunperin ostettu.

Ernest Hemingway : Kenelle kellot soivat Tai Ja aurinko nousee. Kumpi vain, niin lasken tämän kohdan täytetyksi. Nappasin kirjat keväällä lapsuudenkodin kirjahyllystä, niiden selkämykset näyttävät kotoisilta kun niitä on pian 30 vuotta elämässään katsellut. Jospa olisi pian jo aika kurkistaa niiden kansien sisäänkin.

Garth Greenwell : Kaikki mikä sinulle kuuluu Blogin kautta arvostelukappaleena saatu teos, joka kiinnostaa, mutta voi niin kovin pinnallista kyllä, ei meinaa viehättää visuaalisella olemuksellaan. Ehkä nappaan kansipaperit pois ja annan mahdollisuuden silti.

Johanna Sinisalo : Ennen päivänlaskua ei voi Tämä oli jo viittä vaille kirppispinossa, kunnes pelastin sen sieltä takaisin kuunneltuani äänikirjana Enkelten veren. Kuuluu siis sarjaan valtonenlundbergitkonen. Harmillisen vahvasti.

Heidi Köngäs : Hertta Pidin ihan Köngäksen Dora, Dorasta, joten kun kerran tämän kirjan olen itsellenikin kierrätyskeskukselta hankkinut, olisi ihan mukava se myös lukea. Aihekin kiinnostaa, ja tämän varmaan saisi mukaan Helmet-haasteeseenkin, joten listalle mukaan vain!

Tove Jansson : Nukkekaappi Tovea olen lukenut nyt hieman säästellen, mutta tämän kokoelman voisin jo piankin lukea. Ostin sen naapurustoni antikvariaatista, joka oli postimerkin kokoinen, enkä kehdannut olla ostamatta mitään, vaikka tämä maksoi noin kymmenen kertaa enemmän mitä vastaavat yleensä kirpuilla/kierrätyskeskuksilla maksaa. No, ehkä se oli vaikka vähän harvinainen ja olenpa tukenut pienyrittäjää ja sen sellaista, mielellään minä näitä Janssoneita kuitenkin itsellenikin kerään. Ja toivottavasti myös luen, pian.

Andreas Tjernshaugen : Tiaisten salainen elämä Miksi kaikki luontotietokirjat ovat nykyään xx:n salaisia elämiä? Tiaisten, eläinten, lintujen, puiden? Miksi eräälle eläinlajille, homo sapiensille, tulee niin yllätyksenä, ettei se olekaan planeetan ainoa tiedollinen olento, joka tuntee ja toimii yksilönä ja persoonana, ja on yhtälailla vaistojen varassa toimiva tai toimimatta oleva kuin muutkin lajit? No, niin tai näin, en kestä että tämä ihana kirja minulla on edelleen koskemattomana hyllyssä. Pikkulinnut kun ovat ehkä eniten mukavuusaluettani mitä olla voi.

John Irving : Oman elämänsä sankarit Taisin joskus listata Irvingin kirjailijaksi, joka ei kiinnosta, mutta jos tämä olisi vaikka mukavuusalueelta poistumista ja sitä tutustumista niihinkin, joiden ei ajattele kiinnostavan. Ovathan samanmoiset ennenkin yllättäneet ja hurjan kovasti!

♥ okei laitan tähän nyt sitten kuitenkin tän: Jussi Valtonen : He eivät tiedä mitä tekevät. Ihan vain että pääsen vuoden päästäkin selittelemään, miksei tälläkään kertaa. Tai sitten yllätän kaikki ja luen tämän! Sehän olisikin jo jotain. Johan se kohta täyttää hyllyssämme kolme vuotta. Pienet sille.

Mitä te haluaisitte omasta hyllystä lukea? Tai mistä näistä minun pitäisi ihan ehdottomasti aloittaa?


14 kommenttia :

 1. Haha juuri tein aiemmin tänään saman viime vuoden listan katsauksen, minulla tuli saldoksi kolme kirjaa! Olen tosin yllättynyt että luin mitään. En ole vielä ihan varma että teenkö uutta listaa vai en, ehkä jos tuota hyllyä vähän aikaa tarkastelisi niin kai sieltä jotain kiinnostavaa löytyisi :D Itselläni on muuten myös tuo Sinisalon kirja hyllyssä ja olen miettinyt jo jonkin aikaa laittavani sen kiertoon, jotenkin se ei vaan kiinnosta enää tarpeeksi. Oman elämänsä sankari oli kyllä ihana, toivottavasti tulet kokeilleeksi edes sitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmehan on jo puolet enemmän kuin minulla, hah! <3 Tuo Sinisalo kyllä seilailee kiinnostavien ja kiinnostamattomien rajamailla niin vahvasti, että ehkä vaan pitäisi lukea se jo "pois alta" :D

   Poista
 2. Omalta listaltani luin 6 kirjaa ja luen ne neljäkin, ennen uutta listaa.
  Tuolta sinun listaltasi olen lukenut 1,2,3,5,8,9 ja 10.
  Kultarinnan, Nukkekaapin ja Hertan olen myös lukenut. Näistä kolmesta Hertta on vahvimmin mieleenpainunut teos.
  Omasta hyllystä haluan lukea niin monta teosta kuin mahdollista, ehkä eniten nyt houkuttelee Raija Orasen Ackte! kun olen nyt lukenut kyseisen ajanjakson fiktiivisiä elämäkertoja, niin kiinnostus ajanjaksoon vain kasvaa.
  Aloittaisin Hertasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua jotenkin ajatuksena nyt vähän tökkii tarttua kotimaiseen, vaikka varsin lupaavia moisia hyllyssä paljon onkin! Ehkä sain niistä vähän yliannostuksen viime vuonna, mutta käännöskirjat on vieneet nyt enemmän mennessään. Mutta ehkä se Hertankin vuoro vielä tulee. :)

   Poista
 3. Aa miten mahtavaa lukea muidenkin listauksia! Alkaa omat jo vähän hävettää, kun vuosi toisensa jälkeen luen listalta säälittävän vähän.... :D

  Olen aika varma, että saattaisit pitää Lundbergin Jäästä. Minä oletin, että en pitäisi, mutta sitten luin lukupiiriin kirjailijalta Leon, pidin siitä ja pakkohan se Jääkin oli lukea, ja se oli hyvä. Ei täydellinen, mutta tosi hyvä. Niin hyvä, että aion lukea lisää.

  Ennen päivänlaskua ei voi ei oikein uponnut omana makuuni, joten jos luet sen, niin haluan kyllä kuulla mielipiteesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun juurikin ihana kun saa hyvällä omallatunnolla olla potematta huonoa omaatuntoa siitä ettei lue näitä, sellaista "pitäisi"-meininkiä on jo muussa elämässä ihan tarpeeksi. :D

   Ja juu tuo Jää kyllä pitäisi lukea tosiaan, ehkä syksymmällä tulee enemmänkin panostettua omaan hyllyyn kun seilaan kahden kaupungin väliä ja kirjastolainaaminen on ehkä vähän vähäisempää? Tai sitten en ehdi tätäkään vähää kun pitää lukea kurssikirjoja, tiedä häntä :D

   Poista
 4. Mä veikkaan et tykkäisit Jäästä! Mulle se oli tosi mieleenpainuva lukukokemus vaikka päällimmäinen fiilis olikin suuttumus kirjailijaa kohtaan :D he eivät tiedä mitä tekevät oli vähän outo ja jotenki ehkä liian kevyt. Ja liian moneen teemaan tarttuva. Helpoolukuinen ja sillai miellyttävä kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minäkään en epäile, etten siitä pitäisi, kynnys siihen tarttumiseen on ollut vain hämmentävän suuri. Enkä totta puhuen ole aikoihin edes muistanut koko kirjan olemassa oloa kun siirsin sen ns. pääkirjahyllystäni pienempään muuton yhteydessä :D

   Poista
 5. Haluaisin lukea nämä, vaikka eivät olekaan omassa hyllyssäni:
  – Juha Itkosen Palatkaa perhoset
  – Adichien Purppuranpunainen hibiskus ja se feministikirja
  – Waris Dirien Aavikon kukka (elokuva loistava!)
  Omasta hyllystäni taas haluaisin lukea Pikku Prinssin ja Tuula Karjalaisen Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karjalaisen Jansson-kirja oli kyllä viehättävä. :) Mutta jos saa vinkata, niin tuo Aavikon kukka oli kirjana hieman kehno, lue mielummin vaikka Ayaan Hirsi Alin Pakomatkalla, se on myös Somaliaan sijoittuva, mutta huomattavasti laadukkaampi ja syvempi teos samasta aiheesta! :>

   Poista
 6. Minäkin tein viime vuonna (vai olikohan sitä edellinen, ei pysy itsekään enää perässä :D) tämän saman listauksen ja eihän siitä mitään tullut. Luinkohan joku 4 ja puoli kirjaa :D Mutta ajatus hyvä kymmenen.

  Toisaalta nyt mietin pitäisikö itsekin jälleen tehdä listaus, sillä kirjoja kyllä riittäisi...Omassa hyllyssä kiinnostaa niin Oatesin Blondi kuin Waltarin Sinuhe Egyptiläinen.

  Voisin uskoa että pitäisit Kultarinnasta! Mutta se on maailmana sellainen että vaatii rauhaa, kiireessä ei pidä tarttua. Rakkaus luontoon välittyy todella upeasti kirjan sivuilta.
  Jokapäiväinen elämämme oli kyllä myös upea joskaan ei päästänyt helpolla. Haluaisin joskus lukea kirjan uudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 4,5 kirjaahan on jo melkein puolet, eli hurjan hyvä suoritus! :D Blogeissa on kiertänyt myös se hieman "totisempi" 12 hyllynlämmittäjää -haaste, en tiedä alkaisiko ahdistaa vai auttaisiko se lukemisessa paremmin, kun on oikeasti luvannut 12 hyllynsä kirjaa vuodessa lukea :D

   Sinuhe egyptiläinen oli kyllä hieno lukukokemus, vaikka oman aikansa vaatikin. :) Ja toivottavasti saan kesällä tuon Kultarinnan luettua, kiirettä hieman normaalia pidemmällä kesälomalla tuskin tulee. :)

   Poista
 7. Mulla on samaisella listalla tuo Valtosen kirja, ehkä tsempataan toisiamme lukemaan se tänä vuonna? :-D Kultarinta odottelee myös ja miljoona muuta. Hankin myös Tovelta Viestin, Kuvanveistäjän tyttären ja Kunniallisen petkuttajan jostain alesta, hänen tekstiinsä haluaisin sujahtaa nyt kun aurinko taas paistaa hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitais! Jossain, en tosin enää yhtään muista missä, FB:ssa? GR:ssa? oli ehdotettu sitä kimppalukuun, sopisi sellaiseenkin projektiin vallan mainiosti. :D Aloitin jo muuten yhden oman hyllyn kirjan lukemisen, mutta arvaa vaan oliko se mikään näistä listatuista? Niinpä niin, haha.

   Poista