perjantai 23. kesäkuuta 2017

KESÄLOMAKIRJOJA JUHANNUKSEN KUNNIAKSIKesäloma on täällä! Siihen on laskettu ensin viikkoja, sitten päiviä, tunteja ja minuuttejakin. Viimeiset hetket meni töissä eilen pelatessa ultimaalista finaalia eläinmuistipelissä, jonka voitosta sai tittelin "tavallinen mestari" (jos siis sattui olemaan aikuinen, ja olisi saanut tittelin "maailman paras ja suurin megavoittajien voittaja" jos vastustajani herra 7v. olisi voittanut). Joten niinpä kruunauduin viimeisen työtuntini aikana sitten tavalliseksi mestariksi, lohduttaen vastustajaani sillä, että olimme pelanneet yhdessä samaa peliä noin 500 kertaa, ja olin voittanut kahdesti. Toinen kerta vain sattui tähän viimeiseen mahdolliseen. Revanssia emme ehtineet ottaa, koska oli aika tuhota viimeisellä, ei ehtoollisella, vaan välipalalla retkipillimehut ja kahvihuonekarkit. Ja siitä sitten lomalle, koko konkkaronkka. Toiset neljäksi päiväksi, toiset kymmeneksi viikoksi, kuten allekirjoittanut. Niistä tosin osa on jo opintovapaata, mutta sitä ehtiikin ihmetellä lisää sitten elokuussa.

Ja se miten tämä liittyy nyt yhtään mitenkään mihinkään, on toki siinä, että on aika listata muutama kesälomakirjavinkki niille, jotka mahdollisesti vielä kesälukemisiaan pohtivat. Viimevuotiset kirjat löytyvät tuon linkin takaa, tässä omat suositukseni tälle kesälle, olkaa hyvät!


TOP 5 KIRJAT KESÄLLE 2017Mainio kotimainen lukuromaani, joka on jäänyt mieleen pyörimään vahvemmin kuin olisin uskonutkaan. Railakkaan hauskaa ja historialla leikittelevää viihdettä vakavien asioiden, eli Turun kaupunkipalon äärellä, joka toimii varmasti laiturinnokassa tai Suomen halki viilettävässä junassa, missä kesällä ehtiikään parhaiten lukea. Helteisissä hetkissä eletään myös kirjassa, ja sen railakkaasta tunnelmasta nautin edelleen itsekin, vaikka lukemisesta on jo puolisen vuotta. Ehdoton yllätys, vetävä ja koukuttava teos!


Ensimmäinen Austerini on edelleen lämpöisen vahvasti mielessä, ja sen leppoisa kerronta ja polveileva tarina olisi mainiota kesälukemista, jos tätä ei olisi jo aiemmin lukenut. Tarina on rento ja helppolukuinen, ja silti siinä on omat twistinsä, jotka estävät latteuden tunteen. Laadukasta ja ajatonta, ja toimii myös, jos kesällä haluaa yhtaikaa viihdyttävää, muttei liian haperoista luettavaa.


Helsingin kesät ja vanhempieni ikäluokan sukupolvikuvaus muuttuu lämpimäksi ja eläväksi Westön kauniissa teoksessa, jonka viipyilevyyden luona viettää mielellään hetken jos toisenkin. Hitaassa ja kuvailevassa lumossa viihtyy kuin kauniissa kesäillassa, ja henkilöihin kiintyy niin, että heiltä tekisi mieli kysyä pitkästä aikaa kuulumisia. Ihmisiään Westö osaa luoda parhaiten, ja tämän tarina sopii kesään kuin ne kärpäset konsanaan.


Muistan, että juuri Vieraat vuosi sitten luettuani tuntui, ettei se ehkä yltänyt ihan niin korkealle, kuin toivoa olisi voinut, mutta yhtäkkiä, 10 kuukautta myöhemmin huomaan, että sen kesäillan viipyilevä tunnelma on niin vahvana mielessä, että tuntuu kuin tämän olisi lukenut viime viikolla. Vieraat kuuluu siis sarjaan "kirjoja, jotka kasvavat ajan myötä", ja aika todella on tehnyt tälle hyvää. Kauniin haikea kirja, jossa kuitenkin oli kaikki kohdallaan, vaikka tuoreeltaan hieman vierastinkin, sopivaa kesäluettavaa, jos viihtyy myös hieman syvempien tunteiden kohdalla. Toivottomuuteen sentään ei tarvitse astua, tämän taustavire on herkän kaunis.


Tässä sarjassa ehkä omalla tapaa traagisin tarina, mutta silti sellainen, jolle kaipaisi hurjasti lisää huomiota ja lukukertoja. Trooppisen viidakon keskellä kesä on jatkuvasti läsnä, mutta siinä on myös kääntöpuolensa. Upottava ja ajatuksia herättävä, muttei missään nimessä liian raskas. Sellainen kesäkirja, jonka parissa tuntee mielellään ja paljon.


Simojoen kirja oli niin satunnaislöytö isotädin hyllystä kuin olla voi, mutta sen kesäkuvaus on mielessä edelleen. Mahtava pieni kesämysteeri, jonka elävä maailma tuntuu siltä, että siihen voisi konkreettisesti palata milloin vain. Wyldin mysteeriromaani ei taas ehkä ole se kesäisin noin sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta se on aivan mahtavaa viihdettä jännitystä ja koukutusta kaipaaville. Rakenteeltaan aivan mahtava kesäkirja, joka tekisi mieli lukea tänäkin kesänä uudelleen, jos vastaavaa toista ei jostain onnistu löytämään.

Mitä kesäkirjoja te aiotte lukea? Tai suosittelette ehdottomasti minulle? Nyt olisi tilaa jopa hieman viihteellisemmälle kirjallisuudelle, kunhan on laadukasta edelleen!

JA IHANAA JUHANNUSTA KAIKILLE, 
NAUTTIKAA KESÄSTÄ, OLI SÄÄ MIKÄ TAHANSA! ♥

4 kommenttia :

 1. Hyviä vinkkejä! Suosittelen myös Pohjolan ja Wyldin kirjoja, sopivat minustakin oivasti juuri kesään. Tuon Westön haluaisin lukea, kuten muutkin hänen kirjansa, sillä olen lukenut vain romaanin Missä kuljimme kerran, joka on upea!

  Minulla oli suunnitelmissa tehdä jonkinlainen kesäkirjapino, mutta en ole vieläkään sitä tehnyt ja en varmaan edes tee. Joskus tykkään lukea suunnitelmallisemmin, mutta nyt on ollut sellainen fiilis, että valitsen seuraavan kirjan ihan vain sen hetkisen mielialani mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä kuljimme kerran on kyllä yksi upeimmista, kun siitä pidit, suosittelen ehdottomasti jatkamaan muunkin Westön parissa! Ja samaa mielialavalitsemista täälläkin on nyt hieman ollut ilmassa, ongelma vaan tuntuu hieman olevan siinä, että omasta takaa tarjolla on nyt muka vain vähän vääränlaisia kirjoja, herkän kauniit ja syvälliset eivät meinaa oikein sopia tähän hetkeen, kun koko pää tuntuu loman alun kunniaksi hieman hattaralta. Mutta ehkä se oikea kesäkirja tällekin kesälle vielä vastaan tulee!

   Poista
 2. heiii, olen ymmärtänyt että ostat käytettyjä kirjoja jonkun verran. postaus, jossa kerrot lemppariantikvariaateistasi/kierrätyskeskuksista, olisi mahtava helsingin ulkopuolella asuvalle lomamatkalla pääkaupunkiseudulle saapuvalle kirjahaukalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostan, paljon, mutta en tiedä riittääkö niistä vinkeistä ihan omaan postaukseen asti! :) Jos oot ihan auton / bussimatkojen kanssa tulossa pk-seudulle, mulla toki vinkkejä on, mutta ihan kantakaupungista harvoin parhaita löytöjä teen. Suosittelen ehdottomasti Espoon "kunnallisia" kierrätyskeskuksia (Nihtisillassa ja Suomenojalla), Helsingin vastaava Hermannissa on myös ihan ok, mutta Espoossa on paremmat kirjat. Antikvaareissa en hirveästi käy, koska niiden hinnoittelu on (ihan ymmärrettävistä syistä toki) aika pilvissä, mutta Kannelmäen Aino-kirpparilla on tullut vastaan usein hyviä kirjalöytöjä, muuten Fidan ynnä muiden hyllyt tulee koluttua aina myös. :)

   Poista