keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

HELMET-HAASTE 2017 // VÄLIARVIO

Olen aina luullut, ettei erilaiset lukuhaasteet ole minun juttuni. Toki ne ovat mahtavia keinoja laajentaa omaa lukemista hieman sen perusvalintakavalkadin ulkopuolelle, mutta toisaalta ne ovat tällaiselle suorittajalle hieman hankalia. Kun tuntuu, että johonkin mukaan lähtee, pitää aina muka tehdä sata lasissa, että on jotain järkeä. Kun on niin täysin kaikki tai ei mitään -ihminen, saa sitä jopa rennosta ja hauskasta haasteestakin itselleen stressin. Vähän kuin taannoin jostain lukemani keskustelu Goodreadsin lukuhaasteesta, että siinä pitäisi olla tavoitteena sivumäärät, ei kirjat, koska sen myötä tyypit ei enää lue pitkiä kirjoa. A p u a. Tunnistan niin fiiliksen.

No mutta, alustuksesta eteenpäin, rentousharjoitukseni on kuitenkin lähiaikoina tuottanut tulosta, ja olen oppinut osallistumaan haasteisiin sun muihin vähän enemmän kunhan nyt osallistutaan -asentella. Novellihaaste meni hurjan hyvin, ja voisinpa hypätä sen jatko-osaankin mukaan.  Ensimmäinen lukumaratonini meni mukavasti, kun tolkutin itselleni jo etukäteen, että 50 luettuakin sivua on paljon, vaikka jotkut ahmisivat vieressä nelinumeroisia lukuja. Ja nyt, lempihaasteeni, eli pääkaupunkiseutujen kirjastoiden Helmet-lukuhaaste on myös rullaillut puolen vuoden ajan, ja ajattelin sen kunniaksi katsoa hieman mitä siihen onkaan tullut luettua. Oma tavoite haasteen suhteen oli saada 40 kirjaa täyteen, ja se alkaa näyttää jo enemmänkin kuin vain mahdolliselta, hip hip sen kunniaksi! HAASTEESEEN LUETUT KIRJAT

01. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis Chimamanda Ngozi Adichie : Huominen on liian kaukana
02. Kirjablogissa kehuttu kirja Riitta Jalonen : Kirkkaus
04. Kirja lisää hyvinvointiasi Rosa Meriläinen & Saara Särmä : Anna mennä - opas hauskempaan elämään // Luin tämän keväällä, ja sen vaikutukset näkyvät vieläkin. Ei olisi paljoa enempää tähän kohtaan sopivaa kirjaa voinut löytyä!
05. Kirjassa liikutaan luonnossa John Williams : Butcher's Crossing
06. Kirjassa on monta kertojaa John Williams : Augustus
08. Suomen historiasta kertova kirja Petri Tamminen : Suomen historia
09. Toisen taideteoksen inspiroima kirja Roxane Gay : Bad Feminist // Lasken taideteokseksi myös kaupalliset elokuvat, tv-sarjat sekä muut kirjat. Ja niistä nämä esseet tosiaan ovat tulta alleen saaneet.
11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja: Tove Jansson : Kuuntelija // Kai Tove ennen kaikkea kuvataiteilija on ollut, kunnia hänelle siitä.
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella Paul Auster : Sattumuksia Brooklynissa
17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista Bea Uusma : Naparetki - Minun rakkaustarinani
18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa Garth Greenwell : Kaikki mikä sinulle kuuluu
19. Yhdenpäivänromaani Hannu Raittila : Ei minulta mitään puutu // Suunnittelin tähän kohtaan Hirvosen Että hän muistaisi saman -teosta, mutta sattumalta tuo Ylen 101 kirjaa -proggiksen kohdalleni osunut teos täyttikin tämän kohdan kuin itsestään!

 

20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö Katja Kettu : Piippuhylly // Yhdessä novellissa oli, ja ehkä muutamassa muussakin mukana ollut Rasputinkin omalla tapaansa hieman, no, epävakaa.
23. Käännöskirja Mattias Edvardsson : Melkein tosi tarina // Tämän kirjan kohdalla toivoin, että haasteessa olisi ollut kohta "Kirja genrestä, jota et koskaan lue". Tulisi luettua enemmänkin!
24. Kirjassa selvitetään rikos Petina Gappah : Muistojen kirja
25. Kirja, jossa kukaan ei kuole Elizabeth Gilbert : Eat Pray Love // Tämä oli ensin kohdassa Elämäkerta tai muistelmateos, mutta koska tämä oli myös ensimmäinen 27 tänä vuonna lukemastani kirjasta, jossa ei tavalla tai toisella kuolla, siirsin sen sittenkin tähän. Ja ehkä näin tulen lukeneeksi elämäkertakohtaankin jotain oikeasti, no, laadukasta.
27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja Tuomo K. Silaste : Warkaus 1918 // Tämä kirja oli niin keskinkertaisen alapuolella, etten saanut siitä tehtyä edes postausta. Aihe kiinnosti hurjasti, kunpa joku oikeasti taitava kirjailija nappaisi vielä vahvemmin joskus toteutuksesta kiinni!
28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan George Saunders : Joulukuun kymmenes // Aiemmin luettu oli Saundersin esikoinen, uusin suomennos Sotapuiston perikato
32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta Kazuo Ishiguro : Ole luonani aina // Tästä on tehty elokuva, joten riittänee muun taiteen inspiraatioksi.
34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt Mike Pohjola : 1827
37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta Paul Auster : New York -trilogia
38. Kirjassa mennään naimisiin Pajtim Statovci : Kissani Jugoslavia
40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä Petina Gappah : Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta // Ja näiden novellien myötä Zimbabwe heräsi aivan uskomattomalla tavalla eloon!
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit Han Kang : Vegetaristi // Muun muassa käännöskirjan, vuoden 2017 uutuuden, vakavasti sairaan henkilönkin kenties tulkinnasta riippuen, sekä sen, että kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin minä. 
48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän Pajtim Statovci : Tiranan sydän // Albanian lähihistoria on ollut suuri aukko yleissivistyksessäni. 
49. Vuoden 2017 uutuuskirja Hanya Yanagihara : Pieni elämäVIELÄ TÄYTTÄMÄTTÖMÄT
JA HAASTAVIMMAT

07. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja // Tähän minulla olisi lainassa J.K. Rowlingin/Robert Galbraithin dekkari. Saa nähdä saanko luettua. Elena Ferranten Napoli-sarjan aloitusosa kävisi myös? 

13. Kirja "kertoo sinusta" // Minulla on tässä vähän sama ongelma kuin bloggaajakaimallani Lauralla, tavallaan tiedän mitä tähän haluaisin laittaa, mutta tavallaan se taas tuntuu liian henkilökohtaiselta. Meinasin täyttää tosin tämän kohdan jo Eat Pray Lovella, mutta sitäpä sitten olisikin joutunut selittelemään, haha.

31. Fantasiakirja // Arvoin pitkään laittaisinko Hobitin tähän kohtaan, mutta luen todennäköisemmin vielä toisen fantasiakirjan kuin kuvitetun kirjan. Ja tekee ehkä ihan hyvää työntyä tähänkin genreen ihan patistamalla, ei sattumalta täytettynä kohtana.

35. Kirjan nimessä on erisnimi // Näitä on ollut jo muutama, mutta ovat kuitenkin sopineet myös johonkin vaikeammin täytettävään kohtaan. Eli kohta joudun ihan valitsemalla valitsemaan erisnimellisen kirjan nimen perusteella, jotta saan tämänkin täyteen?

36. Elämäkerta tai muistelmateos // Saa suositella hyviä, ehkä jotain Eat Pray Lovea laadukkaampaa!

41. Kirjan kannessa on eläin // Tässä oli ensin Statovcin Kissani Jugoslavia, mutta tajusin sen sopivan paremmin vaikeammin täytettävään kohdaan, Kirjassa mennään naimisiin, joten ajattelin nyt saada tuon Eläimet yhteiskunnassa -esseekokoelman luettua tähän. 

43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään // Näitäkin on periaatteessa ollut jo useampi, mutta taidan haluta säästää tämän kohdan kirjalle, jonka uudelleenlukemisesta olen haaveillut kauan.

45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja // Suosituksia otetaan vastaan, etenkin kun tahtoisin tähän jonkun oikeasta, eläneestä henkilöstä kertovan kirjan, joka tosin saa olla myös fiktiivinen.

46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja // Vinkkejä vailla myös tähän kohtaan!

 - - -

Huh! Mutta varsin hyvin kuitenkin on mennyt, sillä olen tähän asti tänä vuonna luetuista kirjoista osin sattumalta, osin tarkoituksella saanut kaikki haasteeseen mukaan. Ehkä tahti hieman hidastuu loppua kohden kun helpoimmat alkaa olla täyteltynä, mutta jos hyvin käy, päästään lähelle 50 täytettyä tänä vuonna! Onko siellä muita Helmet-haasteeseen osallistuvia, miten teillä on mennyt? Mitkä ovat olleet haastavimpia kohtia teille, mitä teillä olisi vinkata minulle noihin täyttämättömiin kohtiin?

12 kommenttia :

 1. Sinullahan on Helmet-haaste hyvässä vauhdissa. Itse olen siinä nyt kolmatta kertaa mukana, ja vaikka olen päättänyt ottaa rennosta, koetan ensimmäistä kertaa tavoitella "suoritusta" jokaiseen haastekohtaan. Saa nähdä miten käy, tuntuu että aika monta hankalaa kohtaa on vielä vailla kirjaa. Mm. politiikka on mulle epäkiinnostava eli vaikea aihe (12. kohta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kieltämättä on edennyt oikein mukavasti! :)

   Ja juu, tuo politiikka on kieltämättä hieman haastavampi kohta, olin itse ajatellut lukea siihen Heidi Köngäksen Hertan! Saa nähdä miten menee. :)

   Poista
 2. Täällä blogissa on niin ihania kuvia!
  Helmet lukuhaaste etenee mukavasti. Olen lukenut nyt 33 kirjaa. Muun muassa politiikasta ja Intiasta kertovat kirjat voivat olla aika haastavia.
  Mukavaa haasteen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Politiikka-kohta on kieltämättä haastava, Intiaan minulla taas odottaa useampikin vaihtoehto! Arundhati Royn syksyn uutuuskäännös Äärimmäisen onnen ministeriö tai aiempi Joutavuuksien jumala odottavat kumpikin lukua, tai sitten luen Piin elämän tai jotain Jhumpa Lahirilta lisää :)

   Poista
 3. Minä olen saanut kasaan 29 kirjaa, pian 30. Tämä on ollut kyllä mukava haaste, ei liian vaikea, mutta silti joitakin haastavampia kohtia. Yhdenpäivänromaani on itsellä vielä löytämättä esimerkiksi. Sinulla on hieno blogi! Kiva lukea ajatuksiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla :-* Ja tämä kyllä on, näitä kohtia on ollut hauska täytellä ja hieman laajennella omiakin lukemisiaan! Yhdenpäivänromaani ei tosiaan ole se helpoin kohta, mutta onneksi siihenkin löytyy hyvin eri kirjasivuilta vinkkejä, jos ei sattumalta vastaan tule! :)

   Poista
 4. Jei, hyvässä vauhdissa sinäkin!

  Seiskaan suosittelen kyllä kovasti Elena Ferrantea. Taidan itsekin lukea siihen jonkin Ferranten Napoli-sarjaa edeltävän romaanin jos ei tule yhtäkkiä jotain muuta vastaan. Ja suomalaisesta naisesta kertovaksi kirjaksi vinkkaan Katja Kallion Yön kantajaa. Se muistuttaa minusta Riitta Jalosen Kirkkautta ja muistan, ettet ihan superisti innostunut siitä, mutta eihän sitä tiedä, jos Yön kantaja oiskin sit parempi! :) Oseanialaisen kirjailijan suhteen pääsee helpoimmalla, kun valitsee jonkun aussin tai uusiseelantilaisen kirjailijan, joita kuitenkin löytyy hyvin. Luin itse tähän Katherine Mansfieldin novellikokoelman Kanarialintu, tykkäsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Mulle on jostain syystä australialainenkin kirjallisuus täysin musta-aukko, mutta pitää metsästellä jotain luettavaa sieltäkin maailman suunnasta! Ja tui Ferrante kiinnostaa kyllä kovin, äidilläni ne kirjat onkin, joten ehkä voisin ottaa ensimmäisen osan lomalukemiseksi. :)

   Poista
 5. Oikein hyvässä vauhdissa olet! Minulla lukeminen on ollut niin vähäistä tänä vuonna kiireiden takia, että on suoranainen ihme jos saan edes tuon 50 kirjaa rikki koko vuonna :D Mutta siitä huolimatta tämä haaste on ollut hauska, kaikki kirjat ovat sopineet hyvin aina johonkin kohtaan. Ja haha naurattaa tuo kohta 25. Kirja, jossa kukaan ei kuole, koska jotenkin minullakin lähes kaikissa kirjoissa on joku heittänyt henkensä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi mukana voi olla myös yrittämättäkään väkisin kerätä kaikkia! :) Ja hämmentävän haastava kohta tuo kyllä oli, aina kun joku kirja vaikutti lupaavalta, joku kuolla kupsahti vähintään seuraavassa luvussa :D

   Poista
 6. Vautsi, ootpa hyvässä vauhdissa :)

  Mäkin olen arastellut lukuhaasteita, koska olen pelännyt niistä tulevan suorittamista. Toisaalta, mulla on vuoden 2015 Helmet-lukuhaastekin kesken, että köh köh, onko tässä nyt sitten suoritettu vai ei... :D

  Parhaimmillaan lukuhaasteista saa kyllä paljon, ja lisäksi usein tulee tartuttua sellaisiin kirjoihin, joihin ei muuten välttämättä tulisi mieleen tarttua. Mulla roikkuu Helmet-lukuhaasteessa vielä esim. dekkari - en ole koskaan oikein lukenut dekkareita, enkä ole saanut tartuttua sellaiseen. Kesälomalla ajattelin rohkaistua sen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no mutta mikäs kiire niillä on jos itsellä on edelleen fiilistä olla mukana! :D Ja juu, sitähän se kaikkein onnistuneimmillaan on, jonkin sellaisen löytämistä, johon ei itse muuten olisi tarttunut. Tänvuotisenkin fantasia-genre on juurikin siksi loistava, että saa poistumaan sen tutun ja turvallisen kaavasta edes hippaisen!

   Poista