sunnuntai 8. toukokuuta 2016

LUKULISTALLA OMASTA HYLLYSTÄ

Katri postaili joku aika sitten kymmenestä oman hyllynsä kirjasta, jotka hän haluaisi lukea. Varsin moni tähän samaan listailuun lähti mukaan, itseäni Katrin kirjojen lisäksi kiinnosti eniten Kirsin ja Lotan listat, hauska näitä on ollut muiltakin lukea. Ja koska minä aina siellä missä muutkin, ajattelin listailla myös omat lukuhaaveeni tuolta oman hyllyn puolelta. Joten pidemmittä alkuselvityksittä, nämä toivoisin vielä tämän vuoden aikana lukevani: 


10 kirjaa omasta hyllystä

Riikka Pelon  Jokapäiväinen elämämme tarttui mukaan alkuvuodesta Varkauden Suomalaisen remonttimyynnistä muutaman hassun euron hintaan. Kun tapani mukaan nopeasti tarkastamani Goodreads-arvosana oli kohdillaan, ja myöhemmin huomasin tämän olleen vuoden 2013 Finlandia-voittajakin (miten tää oli mennyt multa aivan ohi?), tarttui se mukaan, ja tämän lukemiselle sopivaa hetkeä olenkin jo odotellut!

 Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät voitti puolestaan Finlandiansa samana vuonna kun menin naimisiin, ja sen saimmekin häälahjaksi syksyllä 2014. Tässä on paljon, mikä minua kiinnostaa, mutten silti ole lähes kahteen vuoteen saanut edes siirrettyä sitä lähelle seuraavaksi luettavien listaa. En tiedä mikä ajatuksessa tämän suhteen niin tökkii, mutta jotenkin ei vain ole tullut tähän tartuttua. He eivät tiedä mitä tekevät on enemmän pitäisi kuin haluaisin lukea, mutta koen silti nyt tärkeäksi laittaa sen tähän listaan, olisi hauska ainakin sanoa lukeneensa tämän. ♥ Markus Nummen Karkkipäivä on roikkunut luettavien listalla siitä asti kun luin hänen Kiinalaisen puutarhansa (ihana!), ja kun tämä nyt tuli viimeista vastaan kierrätyskeskuksella, haluan sen pian jo lukeakin. Aihe tuntuu kiinnostavalta, ja paljonhan tätä on kehuttukin.

 Selja Ahavan Eksyneen muistikirja on yksi niistä neljästätoista, joka huhtikuussa lähti kierrätyskeskukselta mukaan, ja tämä kiinnostaa, koska myös uudempi Taivaalta tippuvat asiat kiinnostaa. 

 Vladimir Nabokovin Lolita on jo kai jonkinasteinen klassikko/kulttikirja, joten se kuuluu omissa kirjoissa siihen pinoon, jossa on minulla myös ne aidot klassikot; Anna Karenina, Sota ja rauha, Idiootti ja Seitsemän veljestä, jotka haluaisin joskus vielä kertoa lukeneeni. Uskoisin Lolitan olevan tuossa sarjassa varsin kevyestä päästä, joten ehkä siitä voisi (viimein) aloittaa?

♥ Elina Hirvosen Että hän muistaisi saman olisi ensimmäinen Hirvoseni, vaikka hyllystä löytyy myös Kauimpana kuolemasta. Näitä on yhtaikaa kehuttu ja vaisuiksi moitittu, mutta haluaisin kyllä itse nähdä mitä näistä pidän, tietää mistä puhutaan.

♥ Rafik Schamin Damaskoksen rakastavaiset on superpaksu ja mielenkiintoisen oloinen rakkaustarina keskellä Lähi-Idän konflikteja. Ja tämän kanssa pelkään yhtäaikaa, että se on joko liian raskas (eli tylsä) tai liian hömppä, enkä ole saanut siihen tartuttua, vaikka se on kierrätyskeskukselta mukaan tarttunut jo varmaan lähemmäs vuosi sitten.


♥ Alice Munron Viha, ystävyys, rakkaus tuli kirppiksellä pokkarina vastaan, ja vaikken periaatteessa pehmeäkantisina kirjoja haluakaan ostaa, nappasin tämän mukaan matkalukemiseksi. Eli matkaa odotellessa, en usko Munron pettävän kovin pahasti!

♥ Ulla-Lena Lundbergin Jää on napattu mummin kirjahyllystä itselle, jo vuosia sitten. Ja tuolla se seilaa edelleen lukemattomana hyllylläni paikasta toiseen sen mukaan, miten hyllyn sisältöä milloinkin järjestelen. Vähän samalla tavalla kuin Valtosen kirjassa, joku ajatuksen tasolla on minut pitänyt tästä kaukana, mutta samalla se kiinnostaa, kiinnostaa, kun joku sanoi jossain joskus, että tämä oli hänelle uskon palautus suomalaiseen kirjallisuuteen. Että pitäisi se varmaan itsekin lukea läpi. 

 Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän on ollut hyllyssäni ties kuinka kauan, enkä ole saanut vieläkään tartuttua siihen. Tavallaan se kiinnostaa, ja toisaalta olen jostain syystä saanut jo valmiiksi päähäni etten pidä siitä. Kivat ennakkoluulot. Mutta ehkä se on vähän tuo nimikin, olen laadukkaan empiirisen tutkimukseni ansiosta tullut siihen tulokseen, että mitä kauniimpi, ja runollisempi nimi, sitä varmemmin kirjaan petyn. Samaan sarjaan kuuluvat Kaikki mitä rakastin, Jumalat juhlivat öisin, Kaikki se valo jota emme näe ja Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Ihan relevantit syyt olla ollut tarttumatta tähän, oi kyllä.

Löytyykö näistä yhteisiä joko luettuina tai luettavina? Kuulisin mielelläni teidän mielipiteitä näistä, josko vaikka inspiroituisin vielä vahvemmin jonkun nostamaan jo seuraavien luettavien pariin!


20 kommenttia :

 1. Aivan mahtavaa, että sinäkin teit tällaisen listan! Tosi kiinnostavia kirjoja listallasi :)

  Minulle Munro on yksi elämäni kirjailijoita. Lundbergin Jää oli hyvä, jotenkin voisin kuvitella, että juuri se sopisi näistä erityisesti kirjamakuusi. Itkosen AMRE oli minusta myös huikea, vaikka siinä oli vähän hidastakin poljentoa välillä. Että hän muistaisi saman taas jäi itselleni vähän laimeaksi, mutta Hirvosen Kun aika loppuu oli tosi hyvä.

  Lolilta löytyy minultakin lukemattomana omasta hyllystä. (Ja Anna Karenina on yksi ikilempparini!) Eksyneen muistikirjan minäkin haluaisin lukea, ja toki Finlandian voittaneet kiinnostavat, mutta Pelon kirja jäi minulla kesken 20 sivun jälkeen... ehkä joskus yritän uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munron taisinkin sinun blogista/goodreads-arvioista alunperin löytää, tykkäsin hurjasti Liian paljon onnea -kokoelmasta! Sekin on vain vahvistunut mielessä sitten lukemisen, ja se on aina merkki laadukkaasta kirjallisuudesta. Joten odottelen jo reppureissuja tai muita matkoja, jotta tämän seuraavankin voin mukaani napata. Ja tuo Jää pitäisi todella jo lukea, en tajua miten se noin kauan tuolla onkin seissyt, aina joku muu mennyt ohi!

   Poista
 2. Minunkin on jo pitänyt kauan lainata kirjastosta tuo Valtosen kirja, mutta jotenkin se on aina unohtunut siellä käydessäni! :D Olen lukenut Valtoselta aiemmin yhden kirjan, josta pidin kovasti. Siksikin kirja kiinnostaa.

  Mutta tuo Juha Itkosen kirja – se on mielestäni miehen paras niistä, jotka olen lukenut! Olen lukenut hänen kaikki kirjansa kahta uusinta (Ajo ja Palatkaa perhoset) lukuun ottamatta. Pitääkin katsoa, olisivatko ne kirjastossa lainattavissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, oiskohan se sinun suosituksesta aikoinaan mukaan lähtenytkin! En ymmärrä mistä olen saanut näin suuret ennakkoluulot sen suhteen päähäni, mutta kyllä sille ehdottomasti tilaisuus pitäisi antaa - nyt kun sille ilmeisesti on jonkinlainen jatko-osakin tullut tuon Palatkaa perhosten muodossa. Jospa siis ihan viimeistään tämän vuoden aikana, vaikkapa mielellään jo kesällä sen saisi luettua!

   Poista
 3. Jää on upea kirja, ja nimestä huolimatta mukana on niin paljon kesää että se sopii myös kesällä luettavaksi. Luin sen ensin kirjaston kautta, mutta oli pakko hankkia oma kappale kun niin tykästyin kirjaan. :) Valtosen kirja olisi minunkin listallani... ostin se tohkeissani lukulaitteeseen palkintouutisen jälkeen, ja siellä se edelleen odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, no hyvä kun sanoit, olin jotenkin mieltänyt sen ihan talvikirjaksi! Luen aina mieluiten vuodenaikoihin sopivia teoksia, kesällä etenkin, ei talveen silloin jaksa edes kirjojen sivuilla syventyä! Se kyllä täytyy saada tämän vuoden aikana luettua, sen voisi ottaa vaikkapa aika ensisijaiseksi tavoitteeksi tältä listalta.

   Poista
 4. Olen lukenut näistä vain Vladimir Nabokovin Lolitan, jota suosittelen kovasti! Lempiklassikkojani, eniten Nabokovin kirjoitus- ja kerrontatyylin perusteella.

  Valtosen ja Lundbergin kirjat taas ovat minunkin lukulistallani, toki myös Munroa pitäisi lukea lisää. Lundbergin Jää on roikkunut minunkin hyllyssäni jo vuosikausia ja alkaa jo vähän tuskastuttaa, kun en ole vieläkään sitä lukenut, vaikka vannon aina joka vuosi niin tekeväni... Tänä vuonna on ihan pakko :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, voisin itsekin luvata vielä tämän vuoden aikana lukevani tuon Jään, aina sen ohi on mennyt kaikki muut uudemmat tai houkuttelevammat. Ja Lolitaan pitäisi tarttua jo myös, kerran sen jo olin valinnut seuraavaksi, mutta sitten alkoikin ajatus tuskastuttaa ja vaihdoin viime hetkellä... :D

   Poista
 5. Aika moni on noista pitäis meikäläisenkin lukea, osittain just siksi että sitten vois sanoa kyseisen teoksen lukeneensa. Mutta sitä piti sanoa, että oot kyllä valinnut kauniit kirjankannet noihin kuviin. Ja tuli mieleen, että olisi kiva saada joskus sellanen kokonaisvalokuva sun kirjahyllystä, ja kenties tarinaa miks ne on just siinä järjestyksessä sillä hetkellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita kansia kyllä hyllyssä riitti, kiitos! Ja pitääpä joskus vaikka ottaakin, että eiköhän se järjestyne!

   Poista
 6. Näitä listoja on kiva lueskella ja poimia lukuvinkkejä itsellekin. Aion myös tehdä tällaisen listan sitten kesäkuussa, kun loma koittaa. Tällä hetkellä poden jonkinlaista lukujumia (ei yllätys tähän vuodenaikaan, kun oppilaiden aineita ja kokeita on riittänyt), joten on täytyy nyt ottaa kevyemmin lukemisen ja lukusuunnitelmien suhteen.

  Listallasi odottelee mukavia lukuhetkiä. Olen lukenut kaikki muut paitsi kaksi ensimmäistä, Ahavan, Munron ja Schamin, joka on näistä minulle vieras. Pelon ja Valtosen teokset ovat omallanikin listalla ja Valtosen teos on minullakin enemmän "pitää lukea" -syystä. Jää on aivan ihana kirja, myös Hirvosen teoksesta pidin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kyllä on, tosin tämä kirjablogien kirjainspiraatio on ihan mahdottoman suuri, en ymmärrä miten ikinä ehdin lukea kaiken mitä nytkin haluaisin jo kovasti päästä kahlailemaan! Kesälomaa odotellessa, vaikka tahti nytkin on jo varsin kova. :)

   Tuo Jää kyllä pitää nyt ihan pikimmiten siirtää jo luettavien pinoon, nytkin sen ohi tältä listalta taas meni tuo Nummen Karkkipäivä, jonka aloitin eilen. Mutta ihan viimeistään kesällä sitten!

   Poista
 7. Itsellänikin meni jotenkin kauhean kauan ottaa tuo He eivät tiedä mitä tekevät luettavaksi, kun suhtauduin siihen jotenkin skeptisesti. :D Alkuun se jotenkin tökki, mutta vauhtiin päästyäni en meinannut malttaa lopettaa. Minun mielestäni se oli aivan törkeän hyvä kirja, eikä todellakaan turhaan kehuttu. Antoi paljon ajattelemisen aihetta. Ehdottomasti kannattaa lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjasti tästä kommentista, on minun tuokin kyllä oikeasti saatava luettua! Jos tämän ja Jään ottaisi sellaisiksi kesäprojekteiksi, luettava ennen töihin paluuta? :)

   Poista
 8. Lolita on ollut omallakin lukulistallani ikuisuuden, pitäisi joskus ottaa se ihan asiaksi lukea. Kesällä olisi klassikkohaasteen kolmas osa, ehkä jopa sitä varten. Muutama muukin näistä kiinnostaa, mutta ehkä eniten tuo Valtosen kirja. Ahava kiinnostaa Taivaalta tippuvien asioiden myötä ja Munrokin edelleen, vaikken ensimmäiselle lukemalleni niin lämmennytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan jo suunnitella, että lähden tämän pinon kanssa kesällä mökille, enkä poistu ennen kuin nämä kaikki on luettu. :D Sivuja kyllä riittää, mutta toisaalta, siellä sitä aikaakin olisi. Lolitakin on niin pitkään jo odotellut vuoroaan, mutta joku ennakkopelko raskaslukuisuudesta tai siitä, etten ehkä pitäisikään siitä, on vain jarrutellut tarttumista jo liikaa.

   Poista
 9. Paljon kiinnostavaa luettavaa! Munroa tietenkin (tosin juuri tuo kokoelma on se, joka minulla on lukematta vielä), Valtosen kirjasta pidin paljon, Lundberg ei niin koskettanut, mutta hyvä kirja kuitenkin, Itkosen kirja kolahti (juuri luin jatko-osan Palatkaa perhoset)... Lolitasta en muista oikein mitään, lukemisesta on niin kauan (aikaa ennen blogia, heh).

  Mutta tuo Markus Nummen Karkkipäivä. Huhhuh. Siinä on melkoinen romaani. Varoitan, että etenkin lasten kanssa työskentelevää saattaa ravistaa aika merkittävästi. Minua ainakin.

  Hyviä lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sitä tuolta hyllystä kyllä löytyy, pitää nyt todella aktivoitua myös lukemaan nämä. :) Ja itse asiassa aloitinkin, ja juurikin tuosta Karkkipäivästä! Nyt alkuun tosin rasittaa ne lapsen ajatusmaailmassa olevat luvut, ne on niin ärsyttävän stereotypisiä ja saa vaikuttamaan 9-vuotiaan, no, mitenhän tämän nyt korrektisti sanoisi, hyvin yksinkertaiselta, mitä tuon ikäiset lapset eivät todellakaan ole, mutta ehkä pääsen tästä fiiliksestä vielä yli ja ihan hyvillä mielin jatkamaan!

   Ja kiitos, niitä samoja sinnekin!

   Poista
 10. En ole näistä mitään lukenut, mutta Valtonen, Nabokov, Hirvonen ja Munro kiinnostaisivat! En ole lukenut yhtään kirjaa keneltäkään heistä.

  Mietin, että tein vuoden alussa sellaisen tämän vuoden top 10 luettavat listan, mutta siinä on sekaisin niin omia kirjoja kuin kirjastosta lainattavia, ja nyt tekisi itsekin mieli tehdä tällainen muiden perässä...Listojen tekeminen vaan on kivaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listojen tekeminen on ihan parasta! Lukeminen, listat ja omien lukemisten tilastointi, ihan lempijuttujani :D Ja tee sinäkin ihmeessä, näitä on muiltakin hurjan mielenkiintoista ollut kyllä lukea.

   Poista