lauantai 14. toukokuuta 2016

NY TIMES BY THE BOOK -KIRJAHAASTE

Blogeja on jonkin aikaa kierrellyt nyt ahkerasti New York Times by the Book -kirjatagi, ja koska nämä kysymykset olivat mielenkiintoisia, ajattelin vietellä hetken niiden parissa itsekin. Ja hei, samalla myös kuvaa siitä toivotusta kirjahyllyjärjestyksestäni (josta viimein sain myös ylähyllyn kuosiin, se ei ollutkaan kuin kuukauden suunnittelua vaativa tehtävä haha)!

01. Mikä kirja on tällä hetkellä yöpöydälläsi? Tällä hetkellä kesken on Audrey Mageen Sopimus sekä Jaakko Hämeen-Anttilan Islamin käsikirja. Lähtökohtaisesti luen aina vain yhtä kirjaa kerrallaan, useampi kesken oleva ei minulla toimi, ei ainakaan kaunokirjallisuuden parissa. Mutta joskus kun tekee mieli ottaa tietokirjoja luettavaksi, nappaan ne vähän kuin sivukirjoiksi, ja luen kun on vähän keskittyneempi fiilis. Romaaneja sitten työmatkoilla ja juuri ennen nukkumaanmenoa.

02. Mikä on viimeisin todella upea kirja jonka luit? Ehkä Ollikaisen Nälkävuosi. Se osui juuri sellaiseen hetkeen, että aihe syveni päässäni aivan hurjasti, ja olihan se teoksenakin voimakas ja vahva. Niin ja Toven Reilua peliä, siitä tuli heti yksi tärkeimmistä kirjoistani.

03. Jos voisit tavata kenet tahansa kirjailijan – elävän tai kuolleen – kuka se olisi? Mitä haluaisit kysyä häneltä? Tove Janssonin. Tove on ollut jotenkin aivan hurjan inspiroivan oloinen ihminen, vahvasti sen takana mitä hän on, ei sen perässä mitä hänen odotetaan olevan. Herkkä ja monin tavoin lahjakas taiteilija, joka on ainakin minulle kirjailijoista jotenkin se kaikkein rakkain henkilö. Muuten en yleensä ehkä niinkään heistä ole kiinnostunut, ihailen enemmän kirjoja kuin tekijöitään, mutta Tove on tässä suhteessa ehdoton poikkeus. Ja ehkä vähän myös Kjell Westö. Ja Väinö Linna. Ja Mika Waltari. Ja Chimamanda Ngozi Adichie. Haha.

04. Mistä hyllystäsi löytyvistä kirjoista muut olisivat yllättyneitä? Björn Walhroosin joku epämiellyttävä talouskirja, tosin sekin on ihan tarkoituksella piilossa muiden takana. Mutta jos noita Kimmon sinne tuomia dekkareita sekä talous- ja urheiluaiheisia kirjoja ei lasketa, niin en kyllä osaa sanoa! Hyllyni kuvastaa aika vahvasti minua ja omaa makuani, ja jos siellä jotain ylimääräistä on, se päätyy nopeasti kiertoon. Enkä edes koe, että minulla juurikaan olisi mitään kirjallisia luurankoja kaapissa, tykkään ihan avoimesti noista omistamistani, ei minulla mitään suurempia guilty pleasure -kirjoja taida olla (ne on sit enemmän tuolla Netflixin ja tv'n puolella).


05. Miten olet järjestänyt henkilökohtaisen kirjastosi? No siis tuossa isommassa hyllyssähän ne ovat värijärjestyksessä, vaikka sainkin kuulla, ettei todelliset kirjallisuusihmiset niitä niin järjestä. Onneksi tuolla ei juurikaan ole minulle väliä, visuaalisesti tuo selkeys hyllyssä on ainakin tällä hetkellä itselleni tärkeämpi asia. En pysty olemaan, jos kirjat ovat hujan hajan! Toisessa hyllyssä on lähinnä kirjat sarjoittain: Muumit, Lindgrenin lastenkirjat, Potterit, venäläiset klassikot ja kasa eriparisia lastenkirjoja. Lisäksi kotoa löytyy pari kirjapinoa, makuuhuoneessa ylimääräisellä tuolilla on pinossa kirjaston kirjat, olohuoneen penkillä on satunnainen pino kirjoja, jossa on kolme Waltaria ja Damaskoksen rakastavaiset, ne on siinä myöskin lähinnä visuaalisuuden vuoksi, enemmän sisustusta kuin kirjoja ajatellen. 

06. Minkä kirjan aina vannot lukevasi, mutta et ole vieläkään saanut aikaiseksi? Kirja, jonka lukemattomuudesta tunnet suorastaan häpeää? En minä näistä häpeää tunne, maailma on niin täynnä kirjoja, ettei niitä millään ole mahdollista kaikkia ehtiä lukemaan, enkä edes usko, että on olemassa kirjoja, jotka kaikkien pitää lukea, ne antaa kuitenkin jokaiselle niin eri asioita, että kuka senkin sitten määrittelee minkä on annettava jokaiselle jotakin. Ehkä noita venäläisiä klassikoita Anna Kareninasta aloittaen haluaisin syventyä lukemaan, mutta jospa niidenkin aika vielä joskus tulisi. 

07. Pettymys, yliarvostettu, ei vain hyvä – mistä kirjasta et pitänyt, vaikka oletit, että pitäisit? Muistatko viimeisintä kirjaa, jonka jätit kesken? Jätän kirjoja todella harvoin kesken, taistelen ne irvistellen loppuun asti. Ehkä tässä voisi olla vähän armollisempikin itselleen? Pettymyksiä tai yliarvostetuja kirjoja ovat olleet muun muassa Nichollsin Sinä päivänä, Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin sekä viimeisimpänä Doerrin Kaikki se valo jota emme näe. 

08. Millaiset tarinat kiehtovat sinua? Millaisista pysyt erossa? Syvälliset, voimakkaat,  realistiset, mutta toisaalta maaginen realismi ja tietynlainen fantasiakin vaihtoehtotodellisuuden muodossa välillä menee. Pidän herättelevistä ja ajattelemaan pakottavista teoksista, haluan aina vaikuttua kirjan ansiosta. Dekkarit, jännärit ja chick lit'it eivät kuulu lukulistalleni, niiden suhteen olen äärimmäisen ennakkoluuloinen, hömppää ja viihdettä etsin muualta kuin kirjallisuuden parista.

09. Minkä kirjan antaisit luettavaksi presidentille? Jaa Saulille. Tähän saisi pitkänkin selostuksen poliittisista kannoistani ja arvostuksestani nykypresidenttiämme kohtaan, mutta varmaan jotain, mikä muistuttaisi häntä siitä, että ne hänen äärioikeistolaisten vastakohdiksi luokittelemat ihmiset ovat juurikin niitä tolkun ihmisiä, eikä ne ketkä hiljaa ohittaa ongelmat siellä jossain näiden "ääripäiden" välissä. Tai sitten härnäisin häntä vihreiden entisen kansanedustajan Oras Tynkkysen Pienellä maailmanpelastusoppaalla. 

10. Mitä aiot lukea seuraavaksi? Ei aavistustakaan! Kirjaston varauslistan kirjoilla on vielä muutama sata ennen minua, ja omasta hyllystä en ole mihinkään järjestykseen tulevia luettavia asettanut. En oikeastaan koskaan tiedä, mitä tällä hetkellä kesken olevan jälkeen luen, omat to be read -listatkin ovat enemmän muistutuksia siitä, mitkä kirjat kiinnostaa kuin suunnitelmia mitä oikeasti aion lukea. Menee taas varmaan fiiisvalinnaksi, mutta ehkä se on jokin kirja tuosta viimeviikkoisesta oman hyllyn luettavat -postauksen listalta. 

8 kommenttia :

 1. On se kyllä kaunis kokonaisuus tuo hylly, oi oi oi. Meikä tahtoo kans noin paljon kirjoja! Mutta hauska postaus :) Ja tuo millaiset tarinat kiehtovat sinua -vastaus osui niin meikäläisen kanssa yksiin. Hyvä tietää, että on joku muukin, joka ei ole chic lit- tai dekkari-ihmisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :3 ah joo, ne eivät ole kyllä sit yhtään makuuni, välillä aina kokeilen jotain hömppää lomalukemiseksi, mutta tulen vain vihaiseksi niistä kaikista menetetyistä tunneista joita en enää koskaan takaisin saa :D

   Poista
 2. Kuulostaa mielenkiintoiselta haasteelta! Taidan itsekin tehdä tämän. ;)

  VastaaPoista
 3. Sinulla on kyllä kaunis kirjahylly!

  Näistä vastauksistasi tuli mieleen, että kun luin Kankimäen kirjaa, niin samaan aikaan se kiehtoi, että ärsytti suunnattomasti. En lukemisen jälkeen osannut yhtään sanoa, pidinkö kirjasta enemmän kuin mitä olin pitämättä. Mutta jokin siinä kuitenkin jäi lopulta vaikuttamaan, ja monta kuukautta myöhemmin ostin kirjan jopa omakseni (alennuksesta tosin). Ehkä toivoisin olevani yhtä rohkea ja voivani vain ottaa ja lähteä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja hmm, mulla on vähän ristiriitaiset fiilikset siitä kirjasta, rakastin sitä alkuun jotenkin ihan hirveästi (tai keskivaiheilla? sen ensimmäisen japani-osuuden aikana ehkä listoineen kaikkineen), mutta lopulta se oli niin piinaavan pitkä ja vähän kiusaannuttavankin vuodattava, että petyin kovasti loppua kohti. Ja luinkin sitä lopulta muistaakseni jonkun kolme kuukautta kun ei vaan edennyt. Onneksi kirjan kansi on kuitenkin kaunis, se saa hyllyyn jäädä kunhan palaa äidiltä lainasta :D

   Poista
 4. Teidän kirjahylly on kyllä upea<3 Ja kirjahyllyn järjestyksestä puheenollen, arvaa kuka piirsi mallit uusista kirjahyllyistä ja alkoi jakamaan kirjojen genrejä hyllyille, vaikkei uusia hyllyjä ole näköpiirissäkään... :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-* Itse hylly on ukin meille käsin tekemä, erityisen rakas huonekalu siis! Ja haha, kuulostaa varsin hyvältä! :D Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja niin edes päin! :D

   Poista