perjantai 16. syyskuuta 2016

KULTTUURIA KIRJOJEN LISÄKSI

Sain Cats, books & me -blogin Kirsiltä kirjablogien kulttuurihaasteen, joka ei ehkä niinkään ole haaste, vaan ennemminkin mahtava postausidea siitä kaikesta muusta(kin) kulttuurista kuin kirjallisuudesta, josta tässäkin blogissa tulee eniten nautittua. Teatterissa käyn harvakseltaan, en niin paljoa, että voisin itseäni suureksi kävijäksi tunnustaa, elokuvatkin ovat vuosien saatossa jääneet vähemmämmälle ja vähemmämmälle, mutta musiikkia ja tv-sarjoja tulee kulutettua sitäkin enemmän. Eikä aina ihan niitä kaikkein laadukkaimpia, mutta salaiset paheensa kullakin. (En siis aio kertoa tässä postauksessa, että saatoin vahingossa katsoa MTV:n Are You The One? -sarjan nelostuotantokauden kokonaan tai ilahtuvani, jos avaan vahingossa musiikkikanavan kun sieltä tulee The Catfish....) Mutta kuten Kirsikin, kerron teille kolme edellistä kulttuurielämystä lajissaan sekä vielä ikilempparit siihen päälle. 


ELOKUVAT

01. Tarzanin legenda (The Legend of Tarzan, 2016). Kimmo pyysi elokuviin, suostuin, koska kyseessä oli oma synttäriyllätykseni, haha. Tuollaiseksi ison budjetin kaupalliseksi elokuvaksi Tarzan oli ihan yllättävänkin viihdyttävä ja hyvä, ja siinä oli yrityksensä tuoda sitä tärkeää sanomaakin kaiken visuaalisen paukuttelun sisältä läpi. Nautin ihan elokuvakokemuksesta, itse leffa saisi ehkä 2,5/5 tähteä.

02. Koskemattomat (Intouchables, 2011). Ah, tämä menisi ehkä lempileffakategoriaankin, olen nähnyt sen ainakin neljästi. Viimeksi katsoin ollessani itsekseni kotona, kaipasin jotain tuttua, mutta sitäkin koskettavampaa. Tämä on ihana, katsokaa tämä, jos ette vielä ole nähneet. 5/5! 

03. Lahjakas herra Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999). Netlfix ja vanhemmat klassikkoleffat, tämä yhdistelmä toimii. Kyseinen elokuva oli roikkunut katsottavien listalla vaikka kuinka kauan, kunnes viimein motivoiduin sen katsomaan. Kannatti. 4/5

Ikilempparit: The Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Pianisti (2002), Inglorious Basterds (2009) & American History X (1998). Hömpemmistä sitten ehkäpä (500) Days of Summer (2009) ja ehdoton guilty pleasure, Love Actually (2003). Haha, tuon viimeisen katson noin kerran vuodessa uudelleen. 

TEATTERI

01. Nummisuutarit, Kansallisteatteri. Varsinainen suuren näyttämön teatteriklassikko, ja kaikessa kaoottisuudessaankin aika mieleenpainuva elämys. Pidin, ihan, vaikka välillä menikin viuhuen vähän ohi. En kuitenkaan pisteytä näitä teatterikäyntejäni, koska olen käynyt elämäni aikana alle kymmenen kertaa teatterissa, kyllä. Ja sille pohjalle ei ihan vielä hirveästi vertausmaailmaa löydy. Mutta tulossa on, lisää, varmasti, kyllä minä teatterista ehdottomasti nautin, elokuviakin enemmän. Kynnys lähtemiselle on vain suurempi!

02. Lainavaimo, Helsingin kaupungin teatteri. Tämä oli hauska, toimiva ja lämmin komedia, tykkäsin hurjasti! Viime vuonna käytiin se katsomassa, ja sen suurin anti oli muistutus siitä, että teatteri tosiaan on myös helpostilähestyttävää kulttuuria, jota pitäisi harrastaa enemmän.

03. Kiviä taskussa, Helsingin kaupungin teatteri. Teatteriklassikkoon tuli etsittyä lippuja vaikka kuinka kauan, ja viime vuonnahankohan se oli myös kun tämän kanssa onnisti. Suuren yleisön tavoin en tosin itse tälle juurikaan lämmennyt, mutta seuralaiseni Kimmo rakasti täysin. 

Ikilempparit: Metsäjätti, Kansallisteatteri, näin teatterin ennen kirjan lukemista, ja tämä on ehdottomasti paras teatteriesitys, jossa olen käynyt. Tuntui vahvalta ja omakohtaiselta, tämän olisin halunnut käydä katsomassa uudelleenkin & Liisa ihmemaassa, Suomenlinnan kesäteatteri.


TV-SARJAT

01. True Detective. Napattiin sarja HBO:lta seurantaan, ja ensimmäinen tuotantokausi on ollut kieltämättä hyvä. Itselleni se kulminoituu lähinnä Matthew McConaugheyn roolisuoritukseen (ja yleiseen habitukseen sarjassa, mmmm), enkä tiedä jaksanko enää seuraavasta tuotantokaudesta kiinnostua. Mutta ehdottomasti tämä ensimmäinen ainakin tulee katsottua kokonaan.

02. Orange Is the New Black. OITNB menisi myös ikilempparisarjaan, tämä on hyvä. Pidin eniten ensimmäisestä tuotantokaudesta, kunnes katsoin viimeisimmän. Synkempään sävyyn muuttuva lopetus oli vakuuttava, ja noiden cliffhangereiden jälkeen seuraavaa tuotantokautta on aika vaikea odottaa.

03. The Big Bang Theory. Tätä katsoin lentokoneessa kolmisen jaksoa, enkä edes muista miksi sen seuraaminen joskus aikoinaan loppui! Olen kai katsonut neljä ensimmäistä tuotantokautta kokonaan, ja tätä olisi hauska jatkaakin. Jos se siis löytyisi jostain! Tv-sarjoja en ole enää vuosiin TV'sta seurannut, eikä tämä ole missään palvelussa, jota me tilaamme, harmi. Tästä huumorista pidän.

Ikilempparit: Frendit, aina ja ikuisesti. Sitä vastoin How I Met Your Mother oli mielestäni yksi huonoimpia TV-sarjoja, jonka olen kokonaan katsonut, olenkohan ihan yksin mielipiteeni kanssa? 


MUSIIKKI / KEIKAT

01. Eput Ratinalla. Sain liput Kimmolta joululahjaksi, ja Eppu Normaalia jo varhaislapsuudesta asti kotona kuulleena oli tämä aika mieletön keikka. 30000 muuta ihmistä ja neljä tuntia musiikkia, aika toimiva konsepti suomi-musiikin jättiläiseltä. 

02. Pariisin kevät Kerubissa. Vaikka puolet viimesyksyisestä keikasta meni takapenkillä istuen, koska meinasin pyörtyä kesken keikan, en ehkä innosta tosin vaan huonosta syömisestä todennäköisemmin, oli keikka hyvä. Ja vielä parempi oli edellinen vastaava, Kerubissa sekin niin ikään.

03. Kakkmaddafakka Tavastialla. Kakkmaddafakka, tuo norjalainen indie-bändi vei sydämeni joskus Drø Sø -biisillään ja vaikkei se Tavastialla viime vuonna soinutkaan, vitsi että oli ehkä yksi parhaista keikoista, joilla olen koskaan ollut! Ihana fiilis, mahtava lavakarisma ja ihan täydellisen ihanaa ja hyväntuulista musiikkia. 

Ikilempparit: Ylläoleva Kakkmaddafakka (joka tottelee ilmeisesti nykyään nimeä KMF), The National Jäähallilla, The Sounds Tavastialla, Sigur Rós Ilosaaressa, PMMP:n kaikkien aikojen viimeinen Ilosaaren keikka, Ruudolf ja Karri Koira niin ikään Ilorockissa. Ja kaikkiko nuo ehkä oli samana vuonna, 2013? The XX, Ilosaaressa sekin, aiemmin tosin. Ehkä 2010? 


BÄNDIT & ARTISTIT

Olen kesän kunniaksi kuunnellut ehkä kaikkein eniten Tropical housea & muuta elektronista musiikkia lähiaikoina, omia lemppareita on ehkäpä olleet eniten yksittäiset biisit kuten Foulds'in Give Me, Lost Frequenciesin viimekesäinen Meksiko-biisini Are You With Me, Max Elton Citylights, Jawsterin A Land So Far (ft. Julien H) sekä The Chainsmokersin Roses. Kuuntelen myös paljon kappaleradioita ja satunnaisia Spotify-soittolistoja, mutta jospa nyt varsinaiseen listaan lisäisin ne, joita yksittäisinä bändeinä/artisteina olen lähiaikoina eniten kuunnellut.

01.  Mumford & Sons, nyt kun kesä alkaa olla virallisesti ohi, nousee tuo ikilempparini takaisin soittoon. Niin hassua kuin se onkin, minulle Mumford & Sons on aina jostain syystä syys- ja etenkin talvimusiikkia, eikä sitä tule kesäisin kuunneltua lainkaan. Ensimmäiset kaksi levyä on lemppareita, mutta uudempaa on nyt tullut kuunneltua myös paljon.

02. José Gonzáles, varsinkin vanhempi tuotanto, mutta alan myös ihastua uusimpaan Vestiges & Claws -levyyn hyvää vauhtia. Rauhallista, kaunista, aikaa kestävää.

03. Regina, vaikka kesä loppuukin ja kesämusan tilalle vaihtuu talvimusa, on Regina silti soitossa edelleen. Jos Mumford & Sons profiloituu minulle viileämpien ja pimeämpien vuodenaikojen musiikiksi, on Regina normaalisti sitä kevyttä kesämusiikkia. Kaunista ja heleää, toimii vielä hetken ennen kuin jää vuosittaiselle talvitauolleen soittolistoillani.

Ikilempparit: Sigur Rós, Pariisin kevät (kolme ensimmäistä levyä, en ole uusimpien fani), José Gonzáles, Eppu Normaali (vanhin tuotanto), U2Scandinavian Music Group,  The XX, Ellie Goulding & The Sounds.

KIRJAT 

Vaikka yleensä en lue kuin yhtä kirjaa kerrallaan, on tällä hetkellä kesken poikkeuksellisesti kolme. Joten ehkä vähän niistäkin, vaikka niistä nyt aika paljon täällä blogissa jo onkin. Ihan vain jos ette ole sattuneet huomaamaan.

01. Elisa Aaltola : Eläimet yhteiskunnassa (2015). Tämä artikkeli- ja esseekokoelmateos on alkumetreillään kesken ollut jo heinäkuusta. Tärkeä aihe, olen vain siitä nyt lähiaikoina lukenut sen verran paljon, että alku on aikalailla tutun kertausta itselleni. Aion tämän vielä jossain välissä kyllä ehdottomasti loppuun lukea, odotan, että pääsisin tuolta ruokateollisuudesta hieman pidemmällekin, ehkä jopa ihan uusiin näkökulmiin ja vesiin ihan itsellenikin!

02. Svetlana Aleksijevitš : Tšernobylista nousee rukous (2015) on taas ollut kesken elokuusta, mökkilaiturilta, raskaiden lukuhetkien kaipuusta. Raskas tämä onkin ollut, näkökulmat vaihtuvat ja toivottomuus leimaa kerrontaa, mutta laadukasta ja tärkeää kirjallisuutta silti. Luen tätä lähinnä pieninä pätkinä muun kirjallisuuden välissä, ja tavoitteena olisi saada tämä ehkä vuoden loppuun mennessä kokonaan luettua. Isommat putket alkavat ahdistaa tarinan syvyyden vuoksi, joten tällainen osissa lukeminen toimii kirjan kanssa yllättävänkin hyvin.

03. Jukka Viikkilä : Akvarelleja Engelin kaupungista (2016) tarttui lukujonoon Lauran blogista, ja maanantaina oli kirjaston varausjonosta viimein vuoroni se itselleni hakea. Kauniinoloinen kirja Engelistä ja Helsingistä, sellainen, jota lukiessa tekee mieli kuunnella Sibeliusta ja keskittyä tarinaan sataprosenttisesti. Mutta tästä varmaan lisää jo aika piankin, ihan jo täällä bloginkin puolella.

Ikilempparit on listattu kerran jos toisenkin tässä blogissa, mutta lähiaikoijen toimivimmat ovat ehdottomasti olleet Inkeri Markkulan Kaksi ihmistä minuutissa, Hemingwayn Vanhus ja Meri, Alice Munron Hyvän naisen rakkaus sekä Tove Janssonin Kunniallinen petkuttaja.

Ah, sellaisia. Löytyikö yhteisiä lemppareita? Tapojeni mukaan en nyt haasta varsinaisesti ketään, mutta tästä saa ottaa kopin, jos on aina tämän halunnut tehdä, muttei haastetta vielä saanut. Olkaa hyvät!

12 kommenttia :

 1. The Big Bang Theory! <3 Sain mieheltä joululahjaksi boksin joka sisältää kaudet 1-8. Aivan kertakaikkisen loistava sarja, kuten iki-ihana Frenditkin!

  Minäkin taisin saada vastaavan haasteen jo kesällä, täytyisikin muistaa aktivoida itseään haasteen tiimoilta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, dvd-boksit, ne ehkä voisi olla ratkaisu tähän "voi kun tätä sarjaa ei löydy mistään" -ratkaisuun :-D Se on ihana sarja, jaksot kestää useampiakin katselukertoja :)

   Poista
 2. Svetlana Aleksijevitšin kirja. Kaikkien pitäisi lukea se. Toivottavasti tuot myös blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt tiedä ihan kaikkien, mutta onhan tuo vaikuttava teos. Ja tuon toki kunhan saan joskus hamaassa tulevaisuudessa luettua :D

   Poista
 3. Jee kiva että otit tämän epähaasteen vastaan! :D

  Oi Koskemattomat, se on kyllä aivan ihana elokuva. Haha ja saatoin ehkä hieman nauraa tuolle Love Actually-maininnalle, itsekin tasaisin väliajoin aina katson sen uudelleen :D True Detectiven eka kausi oli kyllä ihan mahtava, mutta meillä jäi toinen kausi muutaman jakson jälkeen kesken, ei vienyt mukanaan. The Big Bang Theoryä olen katsonut sieltä täältä, se on kyllä hyvä :) Samoin olen katsonut sieltä täältä How I Met Your Motheria, sekin ihan kiva, muttei ihan niin hyvä mitä on kehuttu. Frendit ja OITNB sen sijaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hauska haaste! :> Ja ah, Love Actually on ihana. Kymmenen vuotta ainakin sitä jo katsonut, eikä vieläkään kyllästytä :D

   Poista
 4. Jännä miten todella monilla, etenkin naisilla, tuntuu aina olevan joku Guilty Pleasure elokuva. Itselläni se on Holiday joka niin ikään pääsee itselläni katseluun noin kerran vuodessa.

  Tuntuu hassulta ajatukselta, että joku on käynyt teatterissa alle kymmenen kertaa elämässään, vaikka se on varmasti suurimman osan suomalaisista kohdalla juuri niin. Itse olen harrastanut pitkään ja teatteri on muutoinkin aina kuulunut elämääni, vaikken silti itsekään mikään suurkuluttaja ole. Itseäni on monesti harmittanut teatterilla ollut leima ja ihmisten ajatus ehkä suurten näyttämöiden pukudraamoista väliajan kakkukahveineen. Olemassa kun on niin paljon muutakin. Itselleni teatteriesitykset ovat olleet kulttuurikokemuksista aina niitä vaikuttavimpia ja koskettavimpia.

  Oma HIMYM kokemukseni on hieman ristiriitainen. Ensimmäiset kaudet ovat mielestäni aivan loistavaa kevyttä viihdettä, mutta mitä pidemmälle sarjassa mennään sitä huonommaksi se muuttuu ja omalta osaltani sarjan viimeinen jakso lässäytti koko sarjan aivan totaalisesti. Tuntui turhauttavalta että oli edes kuluttanut siihen aikaansa.

  Viimeisimpänä sarjasuosikkinani on HBO:n The night of ja The Affair sekä Yle Areenasta tullut tanskalainen Rantahotelli. Ikilempparinani on Gilmore Girls, jonka uutta kautta odotan kovasti ja guilty pleasurena Supernatural.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minä pidin HIMYMistä myös ensimmäisillä kausilla, samoin yksittäisistä jaksoista kovastikin sieltä täältä, mutta loppu pilasi sarjan varsin totaalisesti. Se oli niin huonosti kokoon räävitty, kaikki pilattiin äkkiä kasaan kerätyillä käänteillä, ja jo Barneyn todellisen "ammatin" paljastuminen oli kamalin juttu ikinä, se tosiaan sai aikaan tunteen että katsoi koko sarjan aivan turhaan.

   Ja se on totta, teatteri on ihanan kokonaisvaltaista kulttuuria, vaikuttavaa ja vahvaa. Sitä pitäisi käydä katsomassa enemmänkin, mutta jo lippujen hinnat saa hirveän helposti valitsemaan mielummin leffan, joten kynnys teatteriin lähtemisessä on välillä harmillisen korkea.

   Poista
 5. Mäkin pidän ihan mielettömästi Lahjakas Herra Ripley -leffasta! :) Itsekin katsoin tuon True Detective -sarjan ekan tuotantokauden. Sarjana se oli ihan... no, keskiverto – mutta se Matthew McConaughey... Hänen vuokseen voisin tehdä melkein ihan mitä vaan! :D

  Onpas taas mielenkiintoinen haaste. Taidan tehdä tämän lähiaikoina itsekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teepä ihmeessä. :) Ja minä en todella Matthew McConaugheysta edes pidä, mutta True Detectivessä se habitus on jotain ihan omaa luokkaansa <3__<3

   Poista
 6. Koskemattomat on ihana leffa, olen itsekin katsonut sen ainakin kolmesti. Ja Love Actually katsotaan täälläkin vähintään kerran vuodessa...

  Tv-sarjoista pidin True Detectivestä ja Orange is the New Black oli parin tuotantokauden verran hyvä, mutta oma intoni hiipui. Kolmannen katsoin vielä, ja nyt olen neljättä katsonut 1,5 jaksoa. Saa nähdä, jaksanko katsoa loppuun! :D

  Sain saman haasteen Kirsiltä, joten pitää itsekin vastailla tähän vielä ajatuksella myöhemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OITNB:ssa oli välissä pari kautta, jotka ei minuakaan säväyttäneet niin paljon, mutta tuo viimeisin oli hyvä. Ihan hurjan hyvä! Ja tee ihmeessä, näitä on ollut muilta hauska lukea! :)

   Poista