keskiviikko 18. tammikuuta 2017

5 x 5 MITÄ LUKEA VUONNA 2017

En yleensä ihan hirveästi suunnittele lukemisiani etukäteen. Menen fiilispohjalta tai sen mukaan mitä varauksia kirjastosta milloinkin tulee, mutta harvemmin tiedän yhtä kirjaa lukiessani mihin seuraavaksi tartun. Se tokikaan ei estä suunnittelemasta, ja vaikka tästä lukuvuodesta 2017 tulee tuskin ihan yhtä runsas kuin edellisestä, haaveilen enemmän tai vähemmän seuraavien kirjojen päätymisestä lukuvuoroon. Ehkäpä ainakin osan jo tässä ihan lähiaikoinakin. 

KOTIMAISET


01 Hanna Weselius : Alma! 
02 Katja Kettu : Surunkerääjä 
03 Tove Jansson : Kuvanveistäjän tytär 
04 Kjell Westö : Halkeamia
05 Riitta Jalonen : Kirkkaus 

Hesarin esikoiskirjapalkinnon pokanneen Weseliuksen Almassa olen kirjastonvarausjonossa sijalla 881, joten ihan hetken saamme vielä yhteenpääsyämme odottaa. Kirjabloggaajien suuresti hehkuttaman Jalosen Kirkkauden taas jo aloitin, mutta toisesta kirjasta olikin loppumassa laina-aika, joten se kiilasi edellen, enkä nyt tuttuun tapaan olekaan ihan varma palaanko tästä suoraan sen vai jonkun ihan muun pariin. Kettu, Jansson & Westö taas ansaitsisivat lisälukukertoja ja pian, noista kahdelta elossaolevalta en ole koskaan lukenut esimerkiksi lainkaan novelleja, vaikka heitä muuten lempikirjailijoikseni tituleeraan. Aika ehkä ottaa tämä erhe takaisin?KÄÄNNÖSKIRJAT

01 John Williams : Augustus
02 Han Kang : Vegetaristi
03 Yaa Gyasi : Matkalla kotiin
04 Italo Calvino : Koko kosmokomiikka
05 Toni Morrison : Minun kansani, minun rakkaani

TIETOKIRJAT

01 Yuval Noah Harari : Sapiens: ihmisen lyhyt historia
02 Rosa Meriläinen & Saara Särmä : Anna mennä - opas hauskempaan elämään
03 Andreas Tjernshaugen : Tiaisten salainen elämä
04 Mari Manninen : Yhden lapsen kansa: Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret
05 Elisa Aaltola : Eläimet yhteiskunnassa

Williams, Kang & Gyasi ovat ehdottomasti jo aiemmin listaamistani kevään uutuksista ehdottomasti ne, joita odotan eniten. Pisteet siis hurjan hyvälle käännöskeväälle! Calvinoon tutustumista taas olen alkanut odottaa novellihaasteen kautta, Morrisoniakin pitäisi lukea lisää kun uusin noin vuosi sitten niin kovin hurmasi. 

Tietokirjojen kanssa olen taas ihan himpun verran jumissa, niitä oli ihana lukea kun ei opiskellut. Nyt asiapainoisemman tekstin kiintiö meinaa tulla tenttikirjoista täyteen, mutta jos johonkin kesälomalle esimerkiksi rakonen jää, nuo ylläolevat viisi haluaisin lukea. Tiaisten salainen elämä on rakkaudesta lintuihin, Aaltolan kirjan aloitin jo viime kesänä, mutta se jäi kun olin lukenut juuri Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut, ja aihe alkoi olla jo hieman yliedustettuna mielessäin.OMASTA HYLLYSTÄ

01 Mika Waltari : Appelsiininsiemen 
02 Haruki Murakami : Suuri lammasseikkailu 
03 Pajtim Statovci : Kissani Jugoslavia 
04 John Irving : Kaikki isäni hotellit 
05 Jussi Valtonen : He eivät tiedä mitä tekevät

Kaksi ensimmäistä, koska siinä on ehkä kaksi kovinta kirjailijaa jotka tiedän, aika eri laidoilta vain. Tosin Murakamin kanssa testasin reilu vuosi sitten voiko kyseistä kirjailijaa lukea liikaa putkeen. Voi. Nyt on ehkä ollut jo rauhallisempi tahti, joten voisin kenties jo siirtyä seuraavan kirjan pariin. Statovcia odotan rakastuttuani Tiranan sydämeen, Irvingiä olen kai joskus uhonnut kierteleväni kaukaa ennakkoluulojen takia, mutta 0,20 euron hinta kirpparilla sai kuitenkin tuomaan ainakin yhden romaanin kotiin. Valtonen on ollut luettavien listalla kauan, ja laitan sen tähän koska en saanut sitä aikeista huolimatta luettua 2014, 2015 enkä 2016. Josko 2017 olisi viimein se vuosi jolloin se vaihtaisi hyllyä lukemattomista luettuihin, mikähän siinä onkin, että tökkii ajatuksena niin kovin?


HELMET-HAASTEESEEN

01 kohta 31. Fantasiakirja 
Erika Vikin Hän sanoi nimekseen Aleia herätti kiinnostuksen kustantamon kevätkatalogissa, käy myös esikoiseksi tai vuoden 2017 ilmestyneeksi kirjaksi. Tai kohtaan, jossa kirja käy kahteen haastekohtaan. Ja jos tähän suosittelisin jotain itselukemiani, niin Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki oli ihana!

02 kohta 26. Sukutarina
Ah, tähän haluaisin niin lukea Väinö Linnan Täällä Pohjantähden allan uudelleen. Tosin niin olen halunnut jo 5 vuotta, että... Voisikin ottaa kilpailun omien kirjojen kesken kumpi päätyy todennäköisemmin luettavaksi, tämä vai Hei eivät tiedä mitä tekevät. Ja jos muut eivät ole vielä lukeneet Kinnusta, vinkkaan ehdottomasti Neljäntienristeyksen! Tai vanhan kunnon Jeffrey Eugenidesin Middlesexin. 

03 kohta 30. Kirjan nimessä on tunne 
Mika Waltarin Surun ja ilon kaupunki, Sara Stridsbergin Niin raskas on rakkaus, Alice Munron Viha, ystävyys, rakkaus. Jo luetuista vinkiksi Waltarin Feliks onnellinen.

04 kohta 35. Kirjan nimessä on erisnimi
Svetlana Aleksijevitšin Tšernobylista nousee rukous, ei se olekaan ollut kesken kuin puoli vuotta.

05 kohta 27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja 
Tuomo K. Silasteen Warkaus 1918 sekä Eliisa Selkomaan Vapauteen! En tosin tiedä kuinka monta varkautelaista siellä nyt tätä tietoa on kaipaamassa, mutta voi nämä muihinkin kohtiin lukea. Tai lukea muuten vain. Tai tehdä niin kuin minä: jos et löydä itse omaan kotipaikkakuntaasi liittyviä kirjoja, kysy sen kirjastolta. Vinkkien saaminen lähes varmaa ja myös paikallislukuilo taattu.

Mitä te aiotte lukea vuonna 2017? Haluatte lukea? Lukisitte, jos olisi aikaa?

16 kommenttia :

 1. Hyviä valintoja. Jotain listaa voisin itsekin tehdä - omasta hyllystä varmaan isompi osa ja sitten muutamat kevään uutuudet ja muutamat viime vuoden kiinnostavat. Kuvanveistäjän tytär pääsisi varmasti omallekin listalle!
  Tosi kiva postaus :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Olisipa kiva kuulla niitä sinunkin lukusuunnitelmia!

   Poista
 2. Nää sun listaukset on niiiin kivoja! Tämän vuoden suurin kirjallinen tavoitteeni on lukea Sinuhe egyptiläinen, jonka jo tilasinkin ja odottelen saapuvaksi. Saan sitten samalla Helmetin klassikkokohdankin ruksittua :)

  Saako tästä sun listauksesta ottaa mallia jos tekisin vastaavanlaisen omaan blogiin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai, olisipa hurjan hauska lukea sinunkin lukusuunnitelmista tarkemmin! Ja Sinuhe on kyllä ihana, ajoittain ehkä hieman hidas, mutta palkitsee lopuksi sitkeydestä! Ihan mieletön lukukokemus, klassikko ihan syystä. :)

   Poista
 3. Kiva ja inspiroiva listaus! :) Näitä lukiessa saa aina itsekin hieman karkuteillä ollutta lukuintoa takaisin... Minulla on tänä vuonna tavoitteena lukea Joyce Carol Oatesin Blondi, joka on kauan ollut lukulistalla. Haluaisin myös lukea Sinuhen. Muuten minäkin ajattelin ottaa lukemisten kanssa rennosti ja fiiliksen mukaan, tämä vuosi kun on opiskelujen takia niin raskas. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joyce Carol Oatesia voisin itsekin lukea lisää, tuo blondi kiinnostaa. Olen häneltä aiemmin lukenut vain Haudankaivajan tyttären, se oli silloin joskus melkein 10 vuotta sitten ainakin hyvä! Ja rentous on erittäin jees, näin kivan harrastuksen ei saa antaa alkaa maistua puulta. :)

   Poista
 4. En ole tehnyt suuria suunnitelmia, kun yleensä sitten luen kaikkea muuta paitsi listaamiani kirjoja :D. Helmet-haasteesta olen silti edelleen tosi innoissani, ja siihen on ollut kiva etsiä ja sovitella kirjoja. Oman hyllyn kirjoja pitäisi myös ehtiä lukemaan... ikuisuusprojekti! Kierrätän innokkaasti luettuja pois, mutta sitten vastaavasti ostelen lisää tilalle joten tyhjiä hyllyjä ei juuri ole. Mutta tykkään kyllä siitä, että kotona on luettavaa odottamassa, on mistä valita kirjaa itselle. Ja aina joskus on kiva huomata, että omaan hyllyyn on onnistunut hankkimaan jonkun todellisen helmen. Listaltasi Jussi Valtosen kirja on minullakin lukemista odottamassa. Italo Calvinon novellikokoelmalle iso peukku, tykkään tuosta kirjasta tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo voi täysin olla, että itsekin luen kaiken näiden listojen vierestä, mutta rakkaudesta listaamiseen... :D Omaa hyllyä olisi ihana saada luetummaksi, ehkä se onnistuukin kun syksystä eteenpäin asuu kahdella paikkakunnalla ja kirjastovarailu hieman hankaloittuu. :) Ja Calvinoa odotellessa, se vaikuttaa hurjan kiinnostavalta!

   Poista
 5. Oi ihana listaus! Kotimaisista itsellänikin on lukulistalla tuo Kirkkaus, niin paljon kuullut hyvää. Käännöskirjoista odotan Augustusta ja Matkalla kotiin -kirjoja. Noista sinun oman hyllyn kirjoista minulla on omassa hyllyssä kolme odottamassa (Murakami, Irving, Valtonen), mutta nyt ei tunnu kyllä oikealle hetkelle millekään niistä. Vähän oikeastaan alkaa pelottaa että tuntuuko sille koskaan, koska aina sinne tulee niitä uusiakin kirjoja... Oh well.

  Helmet-haasteeseen en ole itse katsonut oikeastaan vielä yhtään mitään kirjoja valmiiksi, vaan ajattelin ainakin nyt alkuun mennä vaan tyylillä sopisiko tämä johonkin. :) Suunnittelukin on kyllä hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmet-haastetta onkin ollut hauska täytellä nyt niin, että bingomaisesti bongailee kohtia, johon milloinkin kesken oleva kirja sopii! Siihen tämä tämän vuoden haaste sopii mainiosti. :)

   Mutta Augustusta todella odotellessa, olisi minulla Williamsilta vielä Butcher's Crossingkin lukematta, mutta tuo Augustus kiinnostaa aiheeltakin jo hurjasti!

   Poista
 6. Hyviä aikeita. Listoillasi on kirjoja, jotka olen lukenut ja kovasti pitänyt, ja sellaisia, jotka aion itsekin jossain välissä lukea.

  Mannisen kirja, vaikka tietokirja onkin, oli aika nopealukuinen. Vähän kuin olisi lukenut lehtiartikkeleita, ja öö, niitähän ne osittain ovatkin? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Manninen tuntuukin juuri siltä, johon todennäköisimmin varmaan noista tietokirjoista saisin tartuttua! Tuolla se omassa hyllyssä vuoroaan odottelisi, ehkä jo pian.. :D

   Poista
 7. Oi tartu ihmeessä siihen Irvingiin! Itsekin luin ensimmäisen Irvingin vasta pari vuotta sitten (Minä olen monta) ja toisen lopettelin joulukuussa (Ystäväni Owen Meany). Upeita, runsaita ja rönsyileviä. Rakastan <3 Tosin kuuluvat siihen kategoriaan, ettei ehkä kahta peräkkäin kuitenkaan. Nyt menossa Haruki Murakamin Sputnik, rakastettuni (pidän tästä enemmän, kuin Norwegian Woodista). Sain listalta hyviä vinkkejä tuohon omaan alati paisuvaan lukulistaani, kiitos niistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pitänee tosiaan jossain vaiheessa kokeilla! Murakami on hieman saman tyyppinen siinä mielessä, että yksi putkeen on ehdoton maksimi, olin tosin sitäkin kirjailijaa kohtaan hieman ennakkoluuloinen aluksi, ja lopulta vei sydämeni. :)

   Poista
 8. Kirkkaus ja He eivät tiedä mitä tekevät on mullakin tavoitteena lukea tänä vuonna. Alma! kiinnostaa myös, mutta olen suunnilleen yhtä surkeilla sijoilla kirjastossa kuin sinä... Tällä hetkellä on sellainen olo, että haluan lukea runoja niin paljon kuin vain jaksan <3 Muutaman fantasiasarjan haluaisin saada luettua ja tietokirjallisuutta myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jos saisin edes yhden runokokoelman tänä vuonna luettua, olisi se aika paljon.. :D En uskaltanut lähteä mukaan Ompun runohaasteeseenkaan, noissa novelleissa jo riittää lukualueen laajennusta tarpeeksi, haha :D

   Poista