sunnuntai 9. syyskuuta 2018

JOKA PÄIVÄ ON NAISTENPÄIVÄ -KLASSIKKOHAASTE


Kun selaa internetin 100 kirjaa, jotka sinun täytyy lukea ennen kuolemaasi -listoja tai listauksia kaikkien aikojen suurimmista klassikkokirjoista, törmää jatkuvasti hieman vinoutuneeseen sukupuolijakaumaan, mitä kirjojen kirjoittajiin tulee. Yleinen keskustelu pyörii hurjan herkästi miesten kirjoittamien kirjojen ympärillä, miesten kirjoja myös markkinoidaan sekä miesten että naisten luettavaksi, kun taas naisten kirjoittamia kirjoja markkinoidaan lähinnä naisille.

Eilen julkaistun Prinsessoja ja astronautteja -lukuhaasteen tiimoilta haastoin omia instagram-seuraajiani pohtimaan lukevatko he enemmän miesten vai naisten kirjoittamaa kirjallisuutta. Yllättävän moni kommentoi, ettei ollut edes kiinnittänyt asiaan huomiota aiemmin, mutta kysely sai tutkimaan omia tilastoja. Kirjoja ei tokikaan ole tarkoitus valita luettavaksi kirjailijan sukupuoli edellä, mutta jos lukee vinoutuneesti vain tunnetuimpia miesten kirjoittamia klassikoita, väitän, että kirjallisuuden edustama moninaisuus vähenee tai vähintäänkin vääristyy.

Siksipä laitoimme pystyyn @ireadlikephoeberuns-Miran kanssa Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaasteen, ja haastamme jokaisen teistä lukemaan seuraavan puolen vuoden aikana vähintään yhden naisen kirjoittaman klassikkoteoksen! Laji ja genre on vapaa, kunhan teos jollain tapaa voidaan laskea kirjallisuuden piiriin. 

Haaste on varsin vapaamuotoinen, mutta jotta pysymme jonkinlaisissa yhteisissä raameissa, tässä tiivistetysti haasteemme säännöt:


 J O K A  P Ä I V Ä  O N  N A I S T E N P Ä I V Ä  - K L A S S I K K O H A A S T E

 • Miten osallistun? Lue haasteaikana 9.9.2019-8.3.2019 vähintään yksi naisen kirjoittama klassikkoteos, ja olet mukana haasteessa. Tarkoitus on luoda matalan kynnyksen haaste, jossa yksikin kirja riittää osallistumiseen. Kaikki siitä yli menevät ovat vain plussaa. 
 • Kuka voi osallistua? Kuka tahansa. Jos sinulla on blogi, kerää haasteen lopuksi luetuista klassikoista koonti tai linkkaa lukemasi klassikot tänne minun blogiini haasteen lopuksi ilmestyvään koostepostaukseen. Sama toimii myös muilla sosiaalisen median alustoilla, kuten Twitterissä tai Instagramissa. Haasteessa voi olla myös ehdottomasti mukana ilman varsinaista alustaa, kokoat vain lukemasi kirjat ja tulet kertomaan ne 8.3.2019 ilmestyvään koosteeseen, jotta saamme jokaisen kirjan mukaan yhteiseen koontiin. Instagramissa haastetta englanniksi emännöi ihanaakin ihanampi @ireadlikephoeberuns-Mira.
 • Mitä lukea? Omia vinkkilistoja tai yksittäisiäkin vinkkejä otetaan tämän postauksen kommenttiboksissa enemmän kuin mielellään vastaan, ja joitain hyviä klassikkolistoja löytyy myös muun muassa täältä ja täältä. Tähän haasteeseen ovat myös modernit klassikot erityisen tervetulleita, rajat eivät ole tiukkoja saati ehdottomia. Genre on tosiaan vapaa, voit aivan hyvin lukea novelleja, romaaneja, runoja tai vaikka klassikkoaseman saavuttanutta tietokirjallisuutta. Kaunokirjallisuuden alla kaikki klassikkodekkareista klassikkofantasiaan ja klassiseen romanttiseen komediaan käy vallan mainiosti. Halutessaan voi lukea vaikka mahdollisimman monesta eri genrestä kirjoja, tai yhdestä mahdollisimman monta. Tai sen tasan yhden, mielenkiintoisen, jota on jo pitkään tehnyt mieli lukea, mutta ei ole saanut aikaiseksi. 
 • Osallistutko jo kirjablogien vuosittaisiin Klassikkohaasteisiin? Lue seuraavaan naisen kirjoittama klassikko, ja voit osallistua samalla kirjalla kumpaankin haasteeseen. Päällekkäisyys on tässä vain positiivinen asia! 
 • Jos postaat aiheeseen liittyviä julkaisuja somessa, käytä hastagia #everydayiswomensdayreadingchallenge. Hastag on englanniksi, koska julkaisemme haasteen instagramissa myös kansainvälisille kirjainstagrammaajille!
 • Jos/kun kiinnostuit haasteesta, ilmoittaudu mukaan tämän postauksen kommenttikentässä! Voit samalla kertoa oman lempiklassikkosi, jonka nainen on kirjoittanut, tai vaikkapa pohdiskella, mitä haasteeseen tahtoisit lukea. Toisaalta mitään sitoumuksia tämä ei edellytä, joten tässä vaiheessa pelkkä huikkaus mukana olosta riittää. Ilmottautua voi missä vaiheessa tahansa, kunhan kirjansa ehtii lukea vuoden 2019 naistenpäivään mennessä!
 • Ja kuvaa saa käyttää halutessaan haastepostauksen kuvituskuvana, kunhan linkkaat sen alle minun blogini. ♥
Tervetuloa siis mukaan haasteeseen aivan kaikille! 
Lukuiloa ja hienoja kirjalöytöjä kaikille toivotellen Laura ja Mira

53 kommenttia :

 1. Ihana ja tärkeä haaste! Olen ehdottomasti mukana.

  VastaaPoista
 2. Mukana tietysti, ei muuta kuin lukuhommiin! Woolfia haluaisinkin lukea lisää ja Doris Lessing on yhtä lailla klassikkoainesta... Kyllä näitä nimiä kertyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tämä olisi viimein se ihan ensimmäinen Woolf! Ihana kun osallistut, tervetuloa mukaan!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Mahtavaa, en malta odottaa mitä kaikkea tähän haasteeseen luetaankaan! <3

   Poista
 4. Jee, mahtavaa! Ihana haate! Täytyy muistaa osallistua jossain vaiheessa - rakastan klassikoita!��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten loistavaa, mukava kun olet mukana! ♥

   Poista
 5. Ehdottomasti mukana! Ihana idea!

  VastaaPoista
 6. Mukana! Yksi suurimpia klassikkolemppareitani on Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaani. Nyt saatan lukea jotain naisnobelisteilta, ehkä.

  Hieno haaste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brontëa minunkin täytyisi ehdottomasti lukea. Ja Nobelin voittaneet naiset kuulostaa oikein mahtavalta näkökulmalta lähteä haasteeseen mukaan. :)

   Kiitos, ja mukava kun olet mukana! ♥

   Poista
 7. Naisten kirjoittamat klassikot ovat jääneet minulla nolostuttavan vähälle huomiolle... klassikkohaasteeseenkin olen tainnut lukea aina vaan miesten kirjoittamia. Eli koetan nyt ainakin sen yhden saada luettua naistenpäivään mennessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne kai yleisesti ottaen on! Puhe pyörii lähinnä miesten kirjoittamien ympärillä, ja nepä ne noita klassikkolistoja lähtökohtaisesti aina hallitsevatkin. Mutta toivottavasti tämän myötä ainakin jonkin verran tulee enemmän naisten kirjoittamaa klassisempaa kirjallisuuttakin luettua! :) Kiva, jos tulet mukaan!

   Poista
 8. Mukana. Luen muutenkin enemmän naisia, kyllä sieltä klassikkojakin löytyy.

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Ihana kuulla, mukava kun teitä on jo näin iso joukko kiinnostuneita! :)

   Poista
 10. Ehdottomasti mukana! Ja mikä parasta, ensimmäinen teos tätä haastettakin ajatellen näyttää olevan kohta tulossa kirjaston varauksesta: Sally Salmisen Katriina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! :) Salmisen Katriina täytyykin lisätä tässä samalla kokoamaani suosituslistaan. :)

   Poista
 11. Ihana tämä teidän haaste, olen ehdottomasti mukana! <3 Klassikoita tulee jo opiskelujenkin puolesta luettua aika paljon ja muutenkin olen niitä tykännyt lukea, mutta en ole koskaan tullut laskeneeksi, kuinka suuri osa lukemistani on miesten kirjoittamia. Kotimaisen kirjallisuushistorian kursseja suorittaessani huomasin kyllä, että (ne harvat lukulistalla olleet) naisten kirjoittamat klassikot olivat lähes poikkeuksetta lempparien joukossa.

  Ai että nyt kun hieman aloin miettimään mitä lukisin haasteeseen, tekee mieli lukea kaikki klassikoiksi laskettavat naisten kirjoittamat kirjat. :D Varmaan vähän modernimmalla linjalla menen: Alice Walkeria, Zadie Smithiä, Donna Tarttia, Sylvia Plathia, Joan Didionia, Chimamanda Ngozi Adichieta... Jotakin näistä joita on pitänyt lukea jo piiiiitkään! Ja entäs sitten Woolf, Chopin, ja se viimeinen Austen jota en ole lukenut, ehkäpä jopa Beauvoirin Toinen sukupuoli voisi olla tämän haasteen kirja. Katsotaan sitten mitä saan oikeasti luettua, mutta syksyn lukulistalla on joka tapauksessa ainakin Daphne du Maurierin Rebecca ja Ann Radcliffen The Mysteries of Udolpho, jotka sopivat kumpainenkin tähän.

  Ja muille vielä lukuvinkeiksi ehdottomasti Aino Kallaksen Sudenmorsian, Maria Jotunin Kun on tunteet, Edith Södergranin Runoja, Märta Tikkasen Vuosisadan rakkausarina, Minna Canthin Hanna & Työmiehen vaimo ja Fredrika Runebergin Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä näin suomalaisten klassikoiden joukosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah ihanaa! Mikä inspiroiva lista suosituksia ja suunnitelmia! Saanen lainata näistä osaa myös omaan vinkkipostaukseeni? ♥ Jotunia lainasin juuri itsekin, Fredrika Runebergin soisi myös olevan luettujen joukossa. Ihan mahtavaa että olet mukana, jään innolla odottamaan mitä kaikkea luetkaan!

   Poista
  2. Totta kai, kaikki lukuvinkit on jaettaviksi! <3

   Poista
  3. Hyvä hyvä! Täytyy tosin ajatella ja jäsennellä kohta koko lista uusiksi, koska ideoita ja nimiä alkaa olemaan kymmeniä, enkä tiedä saako kukaan ihan puhtaalta kilometrilistalta mitään irti, hahah! Tiedän ainakin itse, mitä luen seuraavat puoli vuotta :-D <3

   Poista
 12. Hieno haaste ja tärkeä herättelijä! Mulla on parhaillaan käynnissä "luen kaikki Marguerite Durasin suomennetut kirjat" -projekti, joten niillä ainakin mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa projektina vallan loistavalta! Ja toimii ehdottomasti myös päällekkäin tämän kanssa. Kiva kun osallistut!

   Poista
 13. Ilman muuta osallistun! Olen kuunnellut äänikirjan yhden Minna Canthin novellin, mutta kuunteluvuoroaan odottavat myös kolme hänen muuta novelliaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu Erika, tervetuloa mukaan! Minna Canth on ehdottomasti kyllä kuuntelun arvoista!

   Poista
 14. Ihana haaste! Olen mukana, sopivasti lukuun onkin pian tulossa Sally Salmisen Katrina :)

  VastaaPoista
 15. Mukana tottakai. Luen ainakin Wolfin Kassandran ja Djuna Barnesin Yömetsän. Yritän nyt esittää rauhallista, vaikka tää haaste saa mut hyppimään ja pomppimaan. Pitää myös tsekata Sivuhenkilössä ollut kirjalista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasta puolestani sanoisin, etten aiheen suhteen ole kovin rauhallinen ollut sitten sunnuntaiaamun kun tämän idean saimme, joten tervetuloa joukkoon vain! Loistavia kirjoja listalla, näihin täytyy ajan kanssa tutustua kaikkiin vähintään nimitasolla.

   Poista
 16. Hyppään ehdottomasti mukaan! Hyllynlämmittäjäpinostani löytyy sopivasti Emily Brontën Humiseva harju, joten jospa saisin ainakin sen luettua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan loistavaa, tervetuloa mukaan! Brontë onkin oikein klassikkojen klassikko tähän haasteeseen. :)

   Poista
 17. Juuri edellisenä päivänä ennen tän haasteen julkistamista päätin, että nyt en kyllä osallistu mihinkään haasteisiin hetkeen. Muttaaaaa.. tässä sitä vain kirjoittelen tänne taas :D Niin hyvä haaste, että oikeasti haluan osallistua ja lukea kirjoja tähän!<3 Joten mukana! Ainakin Janssonia ja Austenia haluaisin lukea :) Myös Anna-sarjaa tekisi mieli jatkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, no mutta aina se vähintään yksi kirja vielä mukaan mahtuu! Ihania lukusuunnitelmia, Janssonia ei voi koskaan lukea liikaa!

   Poista
 18. Vau mikä haaste, mukana ollaan ehdottomasti. :)

  VastaaPoista
 19. Todellakin mukana! Kotimaista kirjallisuutta luen huomattavasti enemmän kuin ulkomaista, joten suomalaisten naisten kirjoittamia teoksia olen lukenut paljon - niin klassikoita kuin uudempiakin teoksia. Tämä haaste toivottavasti auttaa minua paneutumaan paremmin juurikin tuohon käännöskirjallisuuteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, tervetuloa mukaan! Ja parasta tässä onkin juuri se, että jokaiselle löytyy ihan varmasti jotain, joko jotain vieraampaa mihin paneutua tai vaikka halutessaan tuttua ja turvallistakin!

   Poista
 20. Uu, voisin hypätä mukaan! Klassikkotuntemukseni on muutenkin vähän heikkoa ja en ole hetkeen löytänyt uutta luettavaa. Jos nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Tästä on hyvä lähteä liikkelle, ainoa vaara taitaa olla runsaudenpula!

   Poista
 21. Minäkin lähden mukaan, erittäin hyvä syy vihdoin ja viimein lukea se Ylpeys ja ennakkoluulo! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, tervetuloa mukaan! Se on loistava kirja, mukavia lukuhetkiä sen parissa! :-*

   Poista
 22. Vastaukset
  1. Kiva juttu, mukavaa kun sinäkin olet mukana! :)

   Poista
 23. Nyt vasta löysin tämän haasteen. Hyppään heti mukaan. Mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että löysit, lämpimästi tervetuloa mukaan! <3

   Poista
 24. Ajattelin lukea vihdoinkin Minna Canthia, ihana haaste todellakin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, Canthia haluaisin itsekin lukea enemmän! :)

   Poista
 25. Täällä koontipostaukseni naistenpäivän kunniaksi! https://luettuaelamaa.blogspot.com/2020/03/joka-paiva-on-naisten-paiva.html

  Kiitos ideasta ja emännöinnistä! Toivottavati haaste saa jatkoa! <3

  VastaaPoista