torstai 18. huhtikuuta 2019

OMAN HYLLYN HIMOTUIMMAT – MITÄ LUIN VIIME VUONNA JA MITÄ HIMOITSEN SEURAAVAKSIMitä olisi pääsiäisloma ilman suurta kasaa kirjoja! Sen kunniaksi jo perinteeksi muodostunut, Pienen kirjaston Katrin aloittama, Oman hyllyn himoituimmat on taas täällä. Ideana on lyhykäisyydessään valita hieman hyllynlämmittäjähaasteen tyyliin omistamistaan kirjoista kaikkein kiinnostavimmat teokset, ja lukea ne seuraavan 12 kuukauden aikana. Eniten tässä haasteessa viehättää sen rentous: kirjat voi listata nyt, ja vuoden päästä niiden pariin palatessa todeta täysin huolettomasti, että enpä saanut luettua yhtä ainoatakaa. Tällä mentaliteetilla haasteen kanssa olen aiemmat vuodet mennytkin, mutta jotain onnistunutta tapahtui viime vuoden valintaperusteissa, sillä vuosi sitten listatuista kirjoista tuli luettua yhtä vaille kaikki. Ja ennen kuin siirrytään tämän vuoden valintoihin, tässäpä ne edelliset haasteeseen listatut teokset:

♥ Sarah Perry : The Essex Serpent


Viime vuoden onnistumisesta saa ehdottomasti eniten kiittää kesää Helsingissä, jolloin kirjasto ei ollut jotenkin lainkaan matkan varrella, ja sain ylipäätään luettua historiallisen paljon kirjoja omasta hyllystäni. Luin siis 9/10 kirjaa, ja jopa ne, joiden kohdalla todennäköisemmin ajattelin epäonnistuvani: Kuudennen sukupuuton ja Nixin. Mielenkiintoisia lukukokemuksia kyllä kaikki, hyvin valitut olivat siis nämä kirjat! Ehkäpä valintatapakin oli viimein hieman paremin, aiempina vuosina kun olen maininnut himoitsevani niitä kauimmin hyllyssäni olleita kirjoja, mutta ehkä se ei aivan olekaan pitänyt paikkaansa. Viimevuotisia kirjoja himoitsin siis ilmeisesti ihan oikeastikin, ja se tosiaan tuloksessa näkyi. Mutta saa nähdä mitä seuraavien kirjojen kanssa käy. Joten tuttuun tapaan, tässäpä uudet himotut vanhojen luettujen tilalle!v u o d e n   2 0 1 9    h i m o t u i m m a t


Sarah Perry : The Essex Serpent Nostan tämän uudelleen listalle, osin siksi, että edellisestä listauksesta ei tosiaan ole edes ihan täyttä vuotta vielä vierähtänyt, mutta myös siksi, että tämä kirja kiinnostaa edelleen erityisen paljon. Englanninkielisyyskö lienee vaikeuttaa tarttumista, mutta jospa pääsisin tästä ennakkoluulosta yli ja ihan vain aloittaisin kyseisen kirjan.

Virginia Woolf : Oma huone Ostin tämän Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaastehuumassa luettuani Orlandon, mutta itse kirjaan en sen jälkeen olekaan saanut tartuttua. Mutta toivottavasti pian, onhan tähän jo hieman lukupiirin poikastakin saatu viriteltyä. 

Leena Krohn : Erehdys Krohn on pitkään kuulunut kirjailijoihin, joita haluaisin lukea, mutta en ole koskaan vain tullut lukeneeksi. Tämä oli muutaman euron kirjamessulöytö, ja toivottavasti pian myös luettu sellainen.

Laia Jufresa : Umami Sain vuosi sitten jouluna lahjaksi vuoden Fabriikki kustannuksen kirjat ennakkotilauksena, ja tämä on yksi niistä. Upeita ovat kyseisen pienkustantamon kirjat tähänkin asti olleet, joten odotukset tätäkin kohtaan ovat kovat!

Katja Kettu : Rose on poissa Kettu on pitkään ollut yksi suosikkikirjailijoitani, vaikka ehkä toki hieman joutunutkin lähiaikoina väistämään muiden tieltä. Odotin kieli pitkällä tätä uusinta, mutta kun se saapui, en saanutkaan aloitettua sitä. Olen ehkä kärsinyt hieman Kettu-yliannostuksesta luettuani hänen alkupään tuotantonsa verraten lähiaikoina (eli varmaan vuosi sitten...), mutta jospa tämäkin nyt aidosti lukuun vielä pääsisi.

Maiju Ristkari, Nina Suni & Vesa Tyni : Sukupuolena ihminen Sain tän jo viime vuoden puolella arvostelukappaleena, mutta kaikessa loppuvuosikiireessä se totaalisesti jäi. Hävettäisi, jos jaksaisi, mutta ehkä saan sen nyt asap luettua kun se tuossa yöpöydälläkin jo viimein on?

George Orwell : Eläinten vallankumous Viime vuonna klassikkodystopia 1984 hurmasi, ja ajattelin lukea tämän pian siihen perään. Naisklassikot kuitenkin ovat vieneet huomion vanhemman kirjallisuuden osalta tässä lähiaikoina hyvinkin vahvasti, mutta jospa aikaa myös tälle löytyisi. 

Charlotte Brontë : Kotiopettajattaren romaani Tämä on vilkkunut nyt viimeisen puolen vuoden ajan niin monella eri lukulistallani, että olisi oikeasti myös mukava ihan vain lukea tämä eikä pelkästään suunnitella sitä. Klassikoiden klassikko, joka kauniina vanhana painoksena on mummini äidin vanha kirja.

Elizabeth Strout : Kaikki on mahdollista Ah, tätä odotan  p a l j o n ! Kirjaan tarttuminen kuitenkin jännittää, sillä Stroutin Nimeni on Lucy Barton oli yksi viime vuoden tärkeimpiä lukemiani kirjoja, ja se aiheuttaa jonkinlaista rimakauhua myös tämän teoksen kanssa. Mutta pian, pian tämän jo tahdon lukea!

Rachel Cusk : Siirtymä Tähän voisin sanasta sanaan kertoa saman kuin Stroutin kirjaan yllä, paitsi että Cuskin trilogian ensimmäinen osa oli vielä Lucy Bartoniakin suurempi ja tärkeämpi lukukokemus minulle. Vaatimattomana toiveena olisi löytää tälle täydellinen lukuhetki, mutta jos (/kun) tämä samaa kaavaa jatkaa kuin edeltäjänsä, uskoisin täydellisyyden syntyvän ihan jo pelkästä kirjastakin. 

Löytyykö listalta tuttuja kirjoja? Mistä kannattaisi ihan ehdottomasti aloittaa?

10 kommenttia :

 1. Olen lukenut näistä Stroutin, Jufresan, Bronten ja Ketun teokset. Suosittelen tietysti Kaikki on mahdollista, sillä Stroutin kirjat ovat jollakin tavalla hyvin rakkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stroutia odotan itsekin kovasti, enköhän sen pian lukuvuoroon saa!

   Poista
 2. Monta tuttua, osa luettuja ja osa ei ja osan haluaisin kans lukea! Perryn, Krohnin, Ketun ja Stroutin kirjat ovat olleet kaikki sellaisia, joista olen nauttinut paljon. Luulen kuitenkin, että aloitatpa mistä hyvänsä, niin vikaan ei voi ainakaan kovin paljon mennä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä toivon itsekin! Perryä olen jo sinun bloggauksesta asti haaveillut lukevani "seuraavaksi", mutta aina joku muu kiilaa ohitse! Ehkä se voisi olla jonkinlainen kesäkirja, sellaiseen hetkeen kun ei tarvitse mihinkään muuhun samaan aikaan keskittyä. :)

   Poista
 3. Minä olen luovuttanut näiden hyllynlämmittäjä-tyylisten haasteiden kanssa. Ne tuntuvat olevan niin tuomittuja epäonnistumaan, sillä en ilmeisesti osaa valita pinoon sellaisia kirjoja joita oikeasti huvittaisi lukea seuraavan vuoden aikana. Enkä jostain syystä osaa suhtautua kirjojen lukemattomuuteen kovinkaan rennosti :D joten tyydyn nyt seuraamaan muiden haasteita. 9/10 on kyllä tosi hyvin! Listaltasi olen lukenut Stroutin (huippu!), ja Ketun kirja kiinnostaa myös minua, nappasin sen lukulaitteeseeni Elisan tarjouksesta ihan jokunen päivä sitten. Ja Umamikin odottelee hyllyssäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, ymmärrän, mulla käy herkästi samoin muunlaisten haasteiden kanssa. Tässä Katrin jo ennen Hyllynlämmittäjää kehittämässä haasteessa vaan eniten ilahduttaa itseäni juuri se, ettei mitään paineita ole, lähinnä on hauska vuoden päästä katsoa kiinnostiko nämä kirjat lopulta sitten ollenkaan! Yleensä ei, viime vuosi tosin meni nyt ennätyksellisen hyvin, hahah!

   Stroutin aloitinkin jo eilen, jo ensimmäinen novelli (?) tuntui ihanalta, tutulta ja niin hienolta. En malta odottaa, että pääsen tänään lukemaan lisää!

   Poista
 4. Kotiopettajattaren romaani on kyllä ehdottomasti lukemisen arvoinen! (Niin kuin kaikki sisarusten kirjoittamat kirjat. ) Ja pakko mainita että kyseinen teos sai minut ala-asteella tämän ihanan harrastuksen pariin. Aion itsekin lukea tämän lähiaikoina uudestaan kun edellisestä kerrasta tosiaan jo vuosikymmen aikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jos mua nolottais lukemattomuuteni, niin Brontëjen lukemattomuus varmaan kuuluis siihen kastiin. :D Mutta ehtiihän sitä vielä, kun vaan aikaiseksi sais!

   Poista
 5. Umami oli ihana! Mulla ei ehkä himotuimpien listalla, mutta muuten listalla on Woold, Orwell, Bronte, Kettu. Sarah Perryn uudempi Melmoth kiinnostaa, samoin Krohniin tutustuminen. Nimeni on Lucy Barton täytyy viikon päästä palauttaa kirjastoon eli luen sen lähipäivinä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Umami mua alkoi kiinnostaa enemmän sen jälkeen kun sinä sitä kehuit! Ja ah Lucy!! <3 Se on ihana. Harmi kun tää novellikokelma ei oo ihan yhtä ihana, mutta ihana kyllä tääkin. Pakko saada lukea Stroutia vielä paljon lisää!

   Poista