keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

PUOLIVÄLIKATSAUS // ALKUVUODEN KIRJAT 2021


Kuten ehkä aiemminkin tänä vuonna olen tainnut tänne kirjoitella, vuoden 2021 ensimmäinen puolikas on ollut henkilökohtaisesti aika hankala. Tahmea, väsynyt, paikallaan pysyvä ja silti vähän käsistä karkaava. Alkuvuosi vielä jotenkin meni, kevääntapainen jumitti minut aivan täysin. En sanoisi ehkä vieläkään, että kaikki varsinaisesti helpottaa, mutta kesän tullen onneksi rinnalle on silti tullut vähän muutakin: valoa, valvottuja öitä, ympäriinsä kuljeskelua, naurua, jäätelöä, ystäviä, läheisyyttä, hetkiä jotka aiempien sijaan haluaa muistaa eikä unohtaa. Omista ihmisistä on tullut tärkeämpiä kuin koskaan, ja lukuisten työperäisten karanteenien vuoksi jokaista halausta ja fyysistä kosketusta osaa arvostaa enemmän kuin koskaan.

Kesä ja aurinko selvittävät päätä, helle tuntuu tervetulleelta kaiken katoavan ajan jälkeen. Rakastan tätä kaamean kevään jälkeen ilmestynyttä kesää, jokaista lämpöastetta, jokaista valvottua tuntia, jokaista auringonsädettä, jonka seurassa olen ulkona kulkenut. Kuljen aina mukana neule tai villatakki, kirja ja piknik-huopa, ja ehkä viimein olen saanut rauhotuttua taas lukemaankin. Löytänyt paikan, kun voi lukea laadukasta, ilman että se katoaa johonkin loskaisen pään hukkatiloihin. Ja varovasti päivä ja kirja kerrallaan sitä uskaltaa taas ihan vähän toivoa parempien päivien olevan jonkinlainen jatkumo, ei vain sattuma lamaantuneisuuden välissä.

Ja koska yleensäkin, listat ja tilastot kiinnostaa aina, ja laskeskelin hieman aikani kuluksi mitä sitä tänä vuonna numeroissa onkaan tullut luettua. Näemmä valtavasti uutuuksia ja arvostelukappaleita, se menee totaalisen väsymyksen piikkiin, sillä on helpoin tarttua valmiiksi kotoa löytyvään kuin etsiä vanhempaa luettavaa kirjastosta. Joskus näinkin on aivan ok. Muuten yllättävän monipuolisesti, vaikka tuntuu että hirveän helposti sitä vaan jumiutuu kirjalliselle mukavuusalueelleen. Mutta niin, tässä niitä kirjoja siis:


 Tähän asti tänä vuonna olen lukenut 27 kirjaa, joista...


on 9 erimaalaisen kirjailijan kirjoittamaa
14 on suomalaisen kirjailijan kirjoittamaa
18 on kirjailijalta, jonka tuotantoa en ole lukenut aiemmin
3 enemmän kuin viime vuonna tähän mennessä
8 on ei-fiktiivistä kirjaa
2 on runoteosta
4 on novellikokoelmia
5 on esseekokoelmaa
4 on kuunneltu äänikirjoina
6 on ollut kirjastolainoja
14 on ollut arvostelukappaleita
3 olen päätynyt ostamaan lukemisen jälkeen omaan hyllyyn
2 on julkaistu alunperin ennen 2000-lukua
16 on julkaistu vuonna 2021
6 on yli 300-sivuisia kirjoja
12 on alle 200-sivuisia kirjoja
6 on saanut 2,5 tähteä tai vähemmän
6 on saanut viisi tähteä
 on (melko) aktiivisesti nyt kesken

ja 5 parasta ovat olleet


edellisvuosien 
puolivuosikatsaukset:
20202019 x 2018 x 2017 2016 

Loppuvuodelta toivon lähinnä lukuinnon jatkumista. Menee se missä merkeissä ja millaisten kirjojen parissa tahansa, toivon keskittymiseltä pysyvyyttä ja oivallisten kirjavalintojen jatkuvuutta. Sillä niitä jos mitä on riittänyt, uusia lempikirjoja. Ihan hurja määrä, ja se on ihanaa.

4 kommenttia :

 1. Sinun blogistasi löytää aina hirveän kiinnostavia teoksia! Minäkin pidin kovasti Valkoisesta kirjasta, se teki vaikutuksen.

  VastaaPoista
 2. Viisikostasi olen lukenut vain Salamin, mutta kolme alinta odottelee pinossani vuoroaan. Hjorth kiinnostaa myös ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salami oli upea, toivottavasti saat hienoja lukukokemuksia muista myös. :)

   Poista