maanantai 29. kesäkuuta 2020

PUOLIKAS VUODESTA 2020Tähän asti tänä vuonna olen lukenut
24 kirjaa, joista 

9 on suomalaisen kirjailijan kirjoittamaa
13 on naisen/naiseksi oletetun kirjailijan kirjoittamaa
12 on kirjailijalta, jonka tuotantoa en ole aiemmin lukenut
7 on keskenään eri maasta tulevan kirjailijan kirjoittamaa
13 on vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan
8 on tietokirjaa
1 on novellikokoelma
1 on autofiktio
1 on omaelämäkerrallinen teos
1 esseeteos
2 on oikeastaan yksi fyysinen kirja, sillä erillisenä alunperin julkaistut teokset
ovat päätyneet suomennetuksi yhteisniteenä
3 on luettu omasta hyllystä
6 on lainattu kirjastosta
9 on kuunneltu äänikirjana
6 on saatu arvostelukappaleena
2 on julkaistu alunperin ennen 2000-lukua
10 on julkaistu (suomeksi) vuonna 2020
3 on yli 400-sivuisia
6 on alle 200-sivuisia
285-sivuisia keskimäärin
1 on yhden tähden kirja
5 on viiden tähden kirjoja
2 on juuri nyt (melko) aktiivisesti kesken

ja parhaat ovat olleet

Maggie Nelson : Jane / Punaiset osat
Helmi Kajaste : Rakenna, kärsi ja unhoita


Puolet tästä kummallisesta vuodesta 2020 alkaa olla jo lähes takana, ja on aika jälleen kirjatilastoinnin, puolivuosikatsauksen, josta on blogissani vuosien varrella tullut jo tapa. Alkuvuosi oli outo - kaikin mahdollisin puolin ja aika tasaisesti kyllä enemmän tai vähemmän vähän jokaiselle - ja myös vähälukuinen. Tahti alkoi kiihtyä, palata kai normaalimmaksi, noin toukokuun kohdalla, eli vasta kaksi hyvää lukukuukautta tähän vuoteen on mahtunut. Mutta kirjoja silti reilut parikymmentä, se on vallan ok tahti. 

Tänä vuonna on mennyt äänikirjoja enemmän kuin monena aiempana vuonna yhteensä, pääosin huhti- ja kesäkuun välillä. Ne olivat hyvä tapa palata kirjallisuuden äärelle (ei sillä, että täysin kokonaan poissa olisin ollutkaan), opetella keskittymään uudelleen kun oma keskittymiskyky noin muuten muistutti lähinnä pikkuoravaa. Äänikirjasuosikkeja olivat tietokirjat, ja nyt kesän kunniaksi myös ihan fyysiset romaanit vievät taas mukanaan. Ehkäpä palaan äänikirjasovellusten pariin taas syksyllä, ne ovat mainiota työmatkaviihdettä, etenkin kun kulkuneuvoa pitää vaihtaa kahdesti suuntaansa. 

Loppuvuodelta en kirjallisesti oikein odota mitään, paitsi tietysti sykähdyttäviä lukukokemuksia ja uusia lempikirjoja. En aseta tavoitteita, toivo lukevani mitään tiettyä, haaveile uusista kirjoistakaan. Olen aika laiskasti katsastellut edes syksyn julkaisukatalogeja, tuntuu että kevät oli täynnä omia lempikirjailijoiden uutuuksia (Maggie Nelson! Rachel Cusk! Elizabeth Strout! Elena Ferrante!, että se oli jo varsin hellimistä. Jos jotain pitäisi painottaa, niin kirjailijoiden moninaisuutta: mutta sitä varten onneksi sainkin kerättyä vast'ikään instagramissani seuraajiltani lukuvinkkejä. Eniten kiinnostaa nyt sateenkaarikirjallisuus, ei-valkoisten kirjoittamana. Sitä löytyy harmillisen – ja jopa hävettävän – vähän suomeksi, mutta ehkä jokin äänikirjasovellus tulee ja pelastaa. Täytyy tutkiskella vaihtoehtoja, tai kokeilla vaikkapa jotain aivan uutta! Mutta sitä ennen, lomalle, nyt. Tai olen kyllä viikon jo ollut, mutta kotona ja täysin menossa. Ehkä illalla mökille päästyä viimein saisin hieman myös rauhoituttua. Kirjoilla tai ilman.


edellisvuosien 
puolivuosikatsaukset:
20192018 x 2017 2016

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti