maanantai 1. heinäkuuta 2019

PUOLEN VUODEN LUETUT // 2019Tähän asti tänä vuonna olen lukenut 37 kirjaa, joista on...

15 suomalaisten kirjoittamia
31 pelkästään naisen/naiseksi oletettavien kirjailijoiden kirjoittamia
28 kirjailijalta, jolta en ole aiemmin lukenut mitään
11 keskenään erimaalaisen kirjailijan kirjoittamaa
22 kirjaa vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan
1 sarjakuvakokoelma
2 runoteoksia
4 YA- eli nuortenkirjallisuutta
6 tietokirjaa
1 maailmanvalloitushaasteeseen sopiva kirja
5 Joka päivä on naisten päivä -klassikkohaasteeseen sopivaa kirjaa
36 Helmet-haasteeseen sopivaa kirjaa
1 yhdessä päivässä luettu kirja
5 yli kaksi viikkoa lukuaikaa vaatinutta kirjaa
2 omasta hyllystä
11 arvostelukappaletta
24 kirjastolainaa
6 julkaistu alunperin ennen 2000-lukua
17 julkaistu tänä vuonna
4 kirjaa, joissa on yli 400 sivua
8 kirjaa, joissa on alle 200 sivua
279-sivuisia kirjoja keskimäärin
2 yhden tähden kirjaa
2 viiden tähden kirjaa
2 kirja kesken juuri nyt
 ja

 4 parasta kirjaa ovat olleet


On taas tullut luettua! Lukutahti on hieman viimevuotisesta rauhoittunut, ja nyt se tuntuukin enemmän omalta, sellaiselta, että kirjat jää vahvemmin mieleen. Oma hylly nyt näemmä tänä vuonna on tosin tullut laiminlyödyksi oikein urakalla, en tosiaan ole lukenut omia kirjojani kuin vaivaiset kaksi. Osin tuo toki selittyy sillä, että ylipäätään ostan hurjan vähän kirjoja itselle enää nykyään, ja oman hyllyn parhaimmat helmet on luettu ja epämääräisimmät hyllynlämmittäjät siirretty takaisin kierrätyskeskuksiin. Mutta kyllä sieltä nyt vähän enemmän voisi lukuun kirjoja kyllä päästä, näistä tämänvuotisista oman hyllyn himotuimmistakin on vasta yksi tullut luettua. No, selkeästi eniten luen edelleen kirjastolainoja, joten ei se nyt kovin huono lukutapa sekään ole. 

Lisäksi olen lukenut myös yllättävän tasaisesti: vain kaksi kirjaa ovat saaneet yhden tähden, mutta toisaalta vain kaksi ovat saavuttaneet täydet pisteet. Toisaalta jälkikäteen ajatellen tuon Zadie Smithin voisi jopa viiteen nostaa, sen verran runsaasti se on vielä kaksi kuukautta lukukokemuksen jälkeenkin herättänyt ajatuksia ja lämpimiä tunteita. 

Loppuvuodelle en ole asettanut juurikaan lukutavoitteita, Helmet-haastetta suoritan bingomaisesti, joten tulee täyteen jos tulee. Naisten kirjoittamia klassikoita taas tuli ahmittua lähinnä alkuvuodesta, nyt toiselle kierrokselle luotsaamaamme Joka päivä on naisten päivä -klassikkohaasteeseen olen lukenut vasta yhden kirjan. En varsinaisesti koe yliannostuneeni, mutta pitkän "vakavamman" kirjaputken jälkeen olen kevään ja alkukesän nauttinut mahdollisimman kevyestä ja helposta kirjallisuudesta, ja sekin on ollut ihanaa. Eiköhän klassikoiden aika taas koita uudelleen syksyllä. Tai milloin ikinä tuon gradun saankaan palautettua.

Lukeminen on ylipäätään sujunut hurjan hyvin hurjan pitkään, ja ehkä syy on juuri siinä vapaudessa, että lukee tasan sitä mitä tahtoo, eikä kehitä haasteista sun muista itselleen lukuvelvotteita. Olen lopettanut tässä puolen vuoden aikana aika monta kirjaa keskenkin, ja sekin on täysin ok. En halua tuhlata aikaa epäsopivalta tuntuvaan kirjaan, kun maailman on niin täynnä löytämättömiä ja sopiviakin. Ehkäpä niitä viiden tähden kirjojakin tulee tällä lukutavalla vielä tänä vuonna muutamia listoille lisää. Sitä erityisesti toivoisin, äärimmäistä vaikuttumista ja jalat alta -meningillä rakastumista. Se lukemisessa onkin kaikkein parasta. 

edellisvuosien 
puolivuosikatsaukset:

6 kommenttia :

 1. Ihanan yksityiskohtaiset tilastot! Hyvin olet saanut melkein kaikki kirjat sijoitettua Helmet-haasteeseen.

  Vapaus lukea mitä haluaa ilman erityisiä haasteita sopii kyllä minullekin. Ymmärrän toki, miksi jotkut rakastavat osallistua kaikenlaisiin haasteisiin (usein ne ovatkin aivan ihanan mielikuvituksellisia!) ja tavallaan raamittaa lukemistaan, mutta itselle se ei vaan sovi. Vuosittainen Helmet-haaste on oikein riittävä plus ne sellaiset omat lue enemmän novellikokoelmia ym., kun niistä ei tule samalla tavalla mitään paineita. :)

  Toivottavasti loppuvuosi sisältää enemmän huippuja kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on ollut aina hauska tilastoida, ja tilastojen vertailukin on lempparipuuhaani. :D Onneksi on tämä blogi, minne sitä saa tehdä!

   Ja täysin samaa mieltä tosiaan noista haasteista. Alkuun minutkin vie vaikka mitkä haasteet mukanaan, mutta en oikein osaa lopulta valita haasteiden sisään kovin rennosti luettavaa, vaan ne alkaa määrittää liikaa lukemisia. Mutta ehkä tätä rentoiluakin voisi harjoitella, tai sitten yksinkertaisesti pysyä jo valmiiksi rentojen haasteiden parissa.

   Ja toivotaan, olisi ihana pitkästä aikaa vaikuttua kirjasta oikein kunnolla! <3

   Poista
 2. Zadie Smith oli minunkin suosikkini viime vuonna. Luimme sen Naisten Pankin lukupiirissämme ja kaikki pidimme siitä. Minäkin olen tosi huono osallistumaan mihinkään haasteisiin. Nyt otin kopin kesän kirjankansibingohaasteesta. - Mukavia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kesäinen kirjankansibingo onkin hauska ja rento haaste, toivottavasti luet sen tiimoilta oikein hyviä kirjoja :) Ja niitä samoja sinulle sinne myös!

   Poista
 3. Minun piti ihan tarkistaa, onko omaan lukupinooni osunut yhden tähden kirjoja tälle vuodelle - eipä ole. Jätän kyllä tosi helposti kirjoja kesken, eli potentiaaliset yhden tähden kirjat jäävät yleensä lukematta. Kahden tähden kirjoja mulla löytyy viisi, olen ihan tietoisesti koettanut tehdä rajaa kahden ja kolmen tähden kirjojen välille. Se on välillä yllättävän hankalaa, mutta kaikki ei vaan voi olla tasaista keskikastia. :D

  Kiva tilastokooste! Minun pitäisikin muistaa käydä liittymässä naistenpäivä-haasteeseesi, sillä olen viime aikoina taas innostunut klassikoista ja siellä on myös naisten kirjoittamia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ollut aina tosi huono jättämään kirjoja kesken, mutta nyt kyllä lähivuosina opetellut sitäkin. Elämä on liian lyhyt huonoille kirjoille! Noi kaksi tänä vuonna luettua yhden tähden kirjaa on kuitenkin ollut sellasia "helppoja ja vetäviä", niiden kanssa ei juuri tarvinnut nähdä vaivaa, joten silläkin varmaan tulivat loppuun luettua. :D

   Ja kiva kuulla, että olet innostunut! Tuo on hyvin helppo haaste sinänsä, että yhdelläkin voi jo täysin mainiosti olla mukana, joten tervetuloa, kiva kun osallistut. :)

   Poista