maanantai 5. syyskuuta 2016

MAJA LUNDE : MEHILÄISTEN HISTORIAMAJA LUNDE : MEHILÄISTEN HISTORIA 
♥ ( ♥ )
431s.
Tammi 2016
Alkuteos: Bienes historie (2015)
Suomennos: Katriina Huttunen
Arvostelukappale, kiitos kustantajalle

Syksyn uutuusputkesta ei vieläkään päästy, mutta tällä kertaa hypättiin kuitenkin sentään jo käännöskirjallisuuden puoleen, norjalaisen Maja Lunden vasta käännetyn, kotimaassaan palkintoja voittaneen romaanin pariin. Lunden teos, kuten monet muutkin lähiaikoina lukemani, kiinnostivat jo keväällä syyskatalogeja selaillessa, ja tästä sainkin itselleni ihan oman arvostelukappaleen viime viikolla käsiini, kiitos siitä Tammelle.

Mahtipontisesti nimetty Mehiläisten historia on romaani, joka kulkee kolmessa aikatasossa, menneisyyden, vuoden 1857 Englannissa, jossa suurperheen isä etsii itselleen kadonnutta intohimoa mehiläispesien parissa, nykypäivän, vuoden 2007 Ohiossa mehiläistarhaaja-Georgen saappaissa keskellä surua kun perijä ei osoitakaan kiinnostusta mehiläistarhaamiseen sekä tulevaisuuden, vuoden 2098 Kiinassa, jossa Tao, hänen miehensä ja tuhannet muut pölyttävät hedelmäpuita käsin mehiläisten kadottua vuosikymmeniä sitten maapallolta. Elokuvamaisesti etenevä romaani antaa tarinoiden kulkea omia ratojaan, kunnes, kas kummaa, ne toki lopulta löytävät toisensa, sitovat lankansa yhteen ja mehiläisensä surisemaan samoihin pesiin.

Siihen nähden miten paljon Mehiläisten historiaa odotin, oli se minulle oikeastaan aika iso pettymys. Alkumetrit veivät mennessään ihan huomaamattaan, mutta kun olin lukenut yli kolmesataa sivua, ja kirjassa oli tapahtunut lähinnä takakansiliepeessä kuvaillut perustapahtumat ja sarja aivan epärelevantteja yksityiskohtia, alkoi tämä puuduttaa. Mutta koska kirjojahan ei voi kesken jättää, taistelin sen loppuun, toivoin, että loppu tulee ja pelastaa minut useilta tuhlatuilta tunneilta, joita ei koskaan takaisin saa.

Ja pelasti se, mutta vain ihan vähän. Nosti kaksi tähteä kahdeksi ja puoleksi, sai taas hetkellisesti kiinnostumaan ennen kuin lässähti lopullisesti. Loppuratkaisun yhden käänteen lukijana keksi jo ensi metreillä (tai no ensi ja ensi, kun kyseisen käänteen alustukseen meni jo lähes sata sivua), loppujen yhteennivoutuminen taas tuntui pakolliselta päälleliimaamiselta, kun tämän kaiken nyt vain piti jotenkin liittyä yhteen. Henkilöhahmot olivat jotenkin erityisen etäisiä, osittain jopa erityisen ärsyttäviä nahjuksia, heistä ei saanut otetta eikä heidän kohtaloistaan jaksanut suuremmin kiinnostua. Sivumääränsä ja tapahtumien ja käänteiden vähäisyyteen nähden myös miljöötä, yksityiskohtia ja tunnelmakuvausta oli yllättävän vähän, ja ehkä toki voi olla myös tottumuskysymys kun on kuukauden putkeen lukenut hyvin kuvailevaa kotimaista kaunokirjallisuutta, mutta tällaisenaan tapahtumapaikat ja -maisemat tuntuivat lähinnä tylsiltä ja värittömiltä. Historiankuvausta en oikein pitänyt uskottavana, siinä oli harppailtu paljonkin helpoimman kautta ja parempaakin dystopiaa olen kyllä jo ehtinyt lukea. 

Yleisfiilis kirjasta olisi ehkä lyhyesti ja todella hienoin kirjallisuustermein kuvattuna lähinnä "blaablaa". Se ei antanut mitään uutta, vaikka yritystä oli, se ei syventynyt sanomaansa vaikka tilaa sillekin olisi löytynyt. En tätä kokonaan teilata halua, ei tämä kirjana huono sanan varsinaisessa merkityksessä ole, mutta minun kirjani se ei ollut. Ei, vaikka siihen sillä aiheensa puolesta olisi varsin paljon ollut potentiaaliakin. Mutta jos 431 sivusta 4 käsittelee mehiläiskatoa ja ihmisen mahdollisia vaikutuksia siihen ympäristö- ja maatalousongelmineen, ei se ihan riitä täyttämään nimensämukaisia saappaita.

10 kommenttia :

 1. Vitsit, onneksi en hoksannut lukea takakannen lievettä aloittaessani tämän lukemisen, joten tapahtumat tulivat sillä tavalla yllätyksenä, esimerkiksi se Taoon liittyvä asia.

  Mietin vielä mielipidettäni tästä kirjasta, keikun vähän oikein hyvän ja hyvän välillä. Pidin osasta hahmoista juuri ärsyttävyyden vuoksi ja tapahtumat jaksoivat kiinnostaa, mutta loppu oli aika plaah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä noita takakansitekstejä tulee kyllä ihmeteltyä vahvasti, ne paljastavat usein jo sen ensimmäisen ja jopa tärkeimmänkin käännekohdan, vaikka kyseessä ei ole edes mikään alkuasetelma. :D Harvoin niitä edes luen, etenkään samaan settiin kuin kirjan lukemisen aloitan, mutta nyt tein kyllä virheen tuon läpilukiessani! En tosin tiedä olisiko se hirveästi pelastanut, mutta kuitenkin.

   Poista
 2. Tämä kirja kiinnosti minuakin ja lukaisin (!) romaanin viime viikolla. Oli tässä paljon hyvääkin, mutta ärsyynnyin muutamista sellaisista asioista, joihin ammattikuntani norjalainen edustaja (siis kirjan kustannustoimittaja) olisi saanut kiinnittää huomiota. Tästä koetan kirjoittaa jotain, kunhan ehdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoita, odotan mielenkiinnolla tarkempia ajatuksiasi tästä! Löysin minäkin tästä jotain hyvää, en tosin kovin suurissa määrin, mutta ainakin se oli nopeasti luettu. :)

   Poista
 3. Hyvin samanlaiset fiilikset jäi minullakin kirjasta! Alkui imaisi mukaan, mutta puolessa välissä alkoi puuduttaa ja lopussa jo mietin että miten tämä edes voisi päättyä hyvin. Ei se erityisen hyvin päättynytkään, vaan oli lässähtänyt jo siinä kohtaa todella pahasti. Ja jotenkin todella harmi, sillä olisin nähnyt tässä potentiaalia parempaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, "ihanaa", en ole siis ainoa! Tuntui jo monen hehkuttavan Goodreads-kommentin jälkeen, että minussa on jotain vikaa kun en tämän kirjan hienoutta löytänyt, mutta ehkä se sitten kuitenkin on kirjastakin kiinni. Ja potentiaalia todella olisi ollut, mutta siihen se sitten jäikin. :)

   Poista
 4. Voi ei, olin kovasti etukäteen odottanut tätä kirjaa, mutta nyt ei ehkä enää niin kiinnostakaan :D Olen saamassa tämän juuri kirjastosta, saapa nähdä tartunko vai en. Syksy on niin täynnä kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tästä monet pitäneet, ja eipähän ole ainakaan liian suuret ennakko-odotukset? :D No, hirveästi et menetä jos säästät ajan jollekin muulle kirjallisuudelle, mutta toisaalta ei tämä mitään lukuajan tuhlaustakaan ollut, joten fiiliksen mukaan. Ja jos saat luettua, odotan mielelläni mielipiteitäsi tästä kirjasta. :)

   Poista
 5. Äsh voi ei, minulla on tämä lukujonossa, mutta nyt kuulostaa vähän huonolta. Minua kun kiinnostaisi nimenomaan ne mehiläiset ja se kato ja ääh. No katsotaan, ainahan voi jättää kesken... niin siis, jos voi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä minäkin eniten tarinaa odotin, mutta lopulta se oli kumman irrallinen taustajuonne, vähän sellainen pakollinen että jollain saatiin kaikki langat yhteen. Enemmän sitä ja vähemmän irrallisia ihmissuhdesotkuja, niin tässä olisi ollut ainesta huomattavasti isompaankin tarinaan!

   Poista