keskiviikko 14. helmikuuta 2018

YSTÄVÄNPÄIVÄN LUKUMARATON // PÄIVITTYVÄ POSTAUS & KOOSTE


Kirjavarkaan tunnustuksia -blogissa emännöidään blogistanian vuosittaista ystävänpäivälukumaratonia, johon vielä tänään ehtii osallistua. Haavelin mukaan lähdöstä tosin jo viikonloppuna, mutta tekemättömät kouluhommat menivät edelle, mutta nyt kun viimein ryhdistäydyin ja kirjoitin matematiikan esseen lähes valmiiksi (pitäähän sitä otain tekemistä jättää loppuviikollekin..), ajattelin hypätä mukaan yrittäen lukea p a l j o n ! Tuttuun tapaan lukemiset päivittyvät nyt itselleni muistiinpanoiksi sekä tänne blogiin että varmaan blogin instagramiinkin

Keskiviikko 14.2. 15:00 Aloitetaan! Ylläolevat kirjat ovat kaikki kesken, Tove Janssonin Bulevardi ollut jo marraskuusta asti. Toiseksi vanhin on jo kuukauden päivät kesken roikkunut Kätlin Kaldmaan Islannissa ei ole perhosia, Ferranten Ne jokta lähtevät ja ne jotka jäävät sekä Huldénin ynnä kumppaneiden Rutto sentään viikon sisään aloitettuja. Näitä nyt olisi ainakin tavoite tässä vuorokauden sisällä lukea ja saada eteenpäin, mutta itseni tuntien saatan myös lukea kokonaan jotain aivan muuta. Nyt kuitenkin mozzarellapastan seuraksi Edith Södergranin Levottomia unia, katsotaan muutaman tunnin päästä mitä muuta olen saanut luettua!

x

17:00 Lukeminen lähti oikein mukavasti käyntiin, luin ensin Södergranin runoista ensimmäisen kokoelmaosan loppuun ja siirryin seuraavaksi Ruton pariin. Se onkin varsin villi kortti, olin etsimässä aivan muuta kirjallisuutta kirjaston tietokirjaosastolta eilen, mutta jälleen kerran kannen perusteella valittu kirja päätyi luettavakseni. Sopii todennäköisesti mainiosti myös Helmet-haasteen sattumanvaraisesti valituksi kirjaksi. Flunssa alkaa iskeä päälle nyt myös inhottavana huimausheikotuksena, mutta onneksi ainakin tähän asti tämä vaakatasossa lukeminen ei siitä ihan hirveästi ole häiriintynyt. Nyt tekisi mieli nukkua vähän päiväunia, mutta ehkä sinnittelen ainakin hetken vielä kirjojen parissa.
Luettuna 58 sivua
x

19:00 Ruton kanssa vierähtikin aika niin, ettei ehkä enää kannatakaan nukkua päiväunia. Varsin on mielenkiintoinen teos, vaikka ehkä hieman itseään jo alkaa toistaakin. Välissä keitin itselleni teetä, luin lusää Södergrania ja sainpa pitkästä aikaa Kaldmaatakin eteenpäin! Niin uskomattoman kaunis ja omaääninen teos, ehkä toimisi paremmin "hieman" lyhyempien välien kanssa luettuna, mutta toisaalta valovoimaisuus riittää edelleen, joten nautiskelen pieninä annoksina. Sain kuitenkin tämän koko välin mainiosti oikeastaan vain luettua muutamia hassuja some-taukoja lukuunottamatta, joten nyt on ehkä pienen tauon aika!
Luettuna 176 sivua
x

20:50 Ihan ehdoton lempijuttuni näissä lukumaratoneissa on se rauha, jonka lukemiselle saa rakennettua. Toki olen nyt lähiaikoina paljon ehtinyt lukea muutenkin, mutta eniten lyhyttä ja lyhytjänteistä, tuntuu, että kaiken keskellä keskittyminen riittää vain sellaiseen, jonka saa päivässä tai kahdessa loppuun. Nyt tuntikausia itsensä keskittymään laittaneena taas huomaa, että kykenee pitkästä aikaa muuhunkin ja se on ihanaa. Luin Kaldmaata enimmäkseen, väliin hieman Södergrannia ja jopa yhden Toven  novellin (Quatz' Arts'n), mutta palasin Islannin perhosten (tai siis niiden olemattomuuden) äärelle, kun vihdoin tuo kirja vie mukanaan ihan täysin. Vihdoin keskityn.
Luettuna 285 sivua
x

22:32 Oikeastaan ainoa tavoitteeni maratonille on nyt saavutettu, kun sain Kaldmaan Perhoset viimein luettua loppuun. Yritän saada siitä ehkä vielä tänään jonkun pienen ajatuksenpoikasen ylös postausluonnoksiinkin, mutta tuosta on vaikea sanoa mitään, se täytyy kokea. Nyt joka tapauksessa siirryn pienen eläimeni kanssa vielä iltaulkoilupuuhiin tuonne kaupunkini tyhjille kaduille, ehkä luen vielä hetken ennen nukkumaanmenoa, ehkä en. Onneksi vielä huomenna ehtii maratoonailla lisää!
Luettuna 350 sivua


Torstai 15.2. kello 10:58 Luin illalla vielä Ferrantea, aamulla Ruttoa, mutta jälkimmäinen alkaa jo hieman puuduttaa. Joko liikaa liian nopeasti tai sitten sisällöltään kirja on vain muuttunut epidemialuetteloksi. Tavallaan nyt on hieman olo, että pitäisi jatkaa sitä matematiikan vaikeuksien esseetä, mutta toisaalta on myös hyvin vahva flunssapäänsärky, jossa jaksaa lähinnä ajatella erilaisia tapoja nukkua. Mutta nyt koiran kanssa ulos. Ja sitten  k a h v i a .
Luettuna 473 sivua
x

13:12 Aamukahvin seurana oli Södergranin runoja, Rutto-kirja taas on edennyt bioaseisiin, joka jollain kierolla tavalla on taas yllättävänkin mielenkiintoista. Esseet ovat saaneet jäädä, aika kului muun muassa viherkasvien suihkuttamiseen ynnä muuhun ihan välttämättömään, mitä ehdottomasti pitää tehdä silloin kun olisi kouluhommiakin tehtävänä. Aamulenkillä vastaan tuli myös hyvin hämmentävästi pukeutuneita nuorukaisia, mutta sehän taitaa olla penkkaripäivä tänään! Nyt vielä vajaa pari tuntia aikaa lukea, voisin yrittää keskittyä sen hetken ihan vain kirjoihin.
Luettuna 519 sivua
x

15:00 Viimeiset tunnit menivätkin nopeaan, sain loppuun sekä Ruton että Levottomat unet, ja aloitinpa jopa kokonaan uuden kirjankin, Alejandro Zambran Kotiinpaluun tapoja. Tuota aloitettua olisin voinut jatkaa vielä tuntikaupalla eteenkin päin, mutta aika tuli jo vastaan! Hävettävän kauan sitä olenkin kirjastosta vain uusinut ja uusinut, tiedä sitten mikä siihen on estänyt aiemmin tarttumasta.
Luettuna 615 sivua

Y H T E E N V E T O


Ah, ehdinpä lukea omaan tahtiini nähden paljon! Usein ihan luonnollisestikin lukumaratonpäiville on mahtunut muutakin kuin kirjallisuutta, nyt pieni flunssa ja suht vapaa väli opintopuuhista mahdollisti ihan vain pelkästään lukemisen. Ainoa etukäteistavoitteeni oli saada Kaldmaan teos kunnolla eteenpäin, ja sen sainkin loppuun luettua, mutta eniten tosiaan ilahdutti ihan vain se lukemiseen keskittymisen määrä, jonka tämän maratonin aikana tavoitin. Osaisipa aina syventyä kuikuilematta kelloja tai someja.

A L O I T E T U T  K I R J A T

Alejandro Zambra : Kotiinpaluun tapoja, 49 sivua. Ihan loppuvaiheessa mukaan päässyt kirja hurmasi ensimmäisellä kolmanneksellaan, luulen tämän olevan seuraava loppuun saakka luettu kirja. Olen tosiaan hautonut tätä jo useamman kuukauden kirjastolainana kotonani, ehkä oli jo aikakin saada tämä lukuvuoroon.

K E S K E N  O L L E E T  ( J A  J Ä Ä N E E T )  K I R J A T 

Tove Jansson : Bulevardi ja muita kertomuksia, 14 sivua. Yleensä luen lukumaratoneilla enemmänkin novelleja, mutta nyt runot veivät hieman niiden paikkaa. Pikkuisen tämä kokoelma kuitenkin nytkähti eteenpäin, liekö käy samalla tavalla kuin edellisen Jansson-kokoelman kanssa, että luen tätä yhteensä puoli vuotta.

Elena Ferranre : Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät, 51 sivua. Tämän kanssa ei ole mikään kiire, tiedän sen etenevän kuin itsestään maratoneilla tai ilman. Rakastan tätä Ferranten maailmaa, enkä tiedä miten jaksan odottaa vuoden verran viimeisen osan suomennosta!

L O P P U U N L U E T U T

Huldén, Huldén & Heliövaara : Rutto, 223 sivua. Täysin satunnainen kirjastolöyty täytti jälleen yhden Helmet-haasteen kohdan, ja tarjosipa se varsin mielenkiintoista nippelitietoa itseni kannalta täysin satunnaisesta aiheesta. Mielenkiintoinen kirja kaiken kaikkiaan, lisää ajatuksia tulossa myöhemmin blogiinkin.

Kätlin Kaldmaa : Islannissa ei ole perhosia, 176 sivua. Ihana, että sain tämän viimein luettua! Kuukauden päivät sekin kesken ehti olla, lähinnä niin, etten siihen muutamaan viikkoon ollut tainnut koskeakaan. Oman aikansa ja keskittymisensä se kaipasi, mutta antoi takaisin sitäkin enemmän. Tästäkin lisää myöhemmin.

Edith Södergran : Levottomia unia, 102 sivua. Ensikosketukseni Södergranin runoihin, mutta tuskin lainkaan viimeinen. Surullisen haikeita ja kauniita runoja, näitä voi lukea uudelleen ja uudelleen saaden joka kerran hieman jotain uutta mukaan.

Yhteensä luettu 615 sivua

Kiitos taas lukumaratonin emännöinneelle Kirjavarkaalle, mukava oli olla mukana! Ja nyt on selvästi kaikki mahdolliset keinot esseiden välttelyyn käytetty loppuun, joten tiedän myös mitä teen tänään loppuillan.

6 kommenttia :

 1. Tsempit vielä huomiselle lukemiselle! :) Miuta kiinnostais ihan älyttömästi tuo Kaldmaan kirja, sen kansi on jo niin nätti! Mutta yritän vielä malttaa.. tuo lukemattomien pino kun on omassa hyllyssä ja myös kirjastosta raahatuilla kirjoilla niin suuri :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä on ollut kyllä varsin hauskaa! Ja ehdottomat suositukseni sille, se tosin tarvitsee oman aikansa, mutta palkitsee kyllä. :)

   Poista
 2. Tuntuu, että parhaat maratonit ovat sellaisia, kun pystyy ensinnäkin keskittymään kunnolla pelkkään lukemiseen, saa luettua paljon ja saa sitten vielä loppuun sellaisia kirjoja, jotka ovat olleet jo jonkin aikaa kesken. Oli kiva käydä välillä työpäivän lomassa seurailemassa maratoniasi, luit mielenkiintoisia kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa kun kävit! :) Ja se tosiaan on parasta, välillä itsellä tuntuu, että keskittymättömyyttään sitä aloittaa aina vain uusia ja uusia kirjoja saamatta siinä välissä mitään loppuun. Lukumaratonit ovat mainioita tapoja hieman purkaa lukukasaa, ja parhaimmillaan se keskittyneempi lukufiilis jatkuu vielä pitkään maratonin jälkeenkin :)

   Poista
 3. En ehtinyt lukumaratonille mukaan ja lueskelen näin jälkikäteen näitä maratonjuttujakin. Sinulla tuntuu olleen tosi onnistunut maraton! Ferranten kirja odottelee minullakin lukulaitteessa, mutta olen säästellyt sitä vähän parempaan aikaan. Minäkin luin Kotiinpaluun tapoja, viime vuoden puolella, mutta bloggaus venyi ja venyi enkä lopulta keksinyt kirjasta mitään sanottavaa. Laitoin vaan kolme tähteä Goodreadsiin ja palautin kirjan kirjastoon. :D Kiva lukea aikanaan sinun blogijuttusi, jos sellainen ilmestyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritinkin etsiskellä blogistasi Zambran kirjasta postausta, mutta tässä siis syy miksei sitä löytynyt. :D Siitä on siis postaus jo lähes valmiina luonnoksissa, mutta yritän julkaista nyt nuo luetut aikajärjestyksessä, eli hetki vielä menee että päästään Kotiinpaluun tapoihin saakka! Mutta todella onnistunut maraton tosiaan oli, onneksi näitä tulee aina uusia, joten jospa ehtisit sinäkin seuraavaan vaikka mukaan. :)

   Poista