sunnuntai 24. helmikuuta 2019

ÄÄNENI VUODEN 2018 BLOGISTANIAN FINLANDIA-, GLOBALIA- & TIETO-PALKINNOILLE

Kirjablogimaailma äänestää tänään Blogistanian kirjallisuuspalkinnoista. Kategoroita löytyy neljä, Finlandia, Globalia, Tieto ja Kuopus, joista itse osallistun tällä kertaa kolmeen ensimmäseen äänestykseen. Viime vuonna tuli luettua paljon, tuorettakin kirjallisuutta, joten valikoimaa riitti! Omat lempparit olivat kuitenkin sen verran suuria tähtiä lempikirjojeni taivaalla, että itse valinta ei järin suurta ongelmaa tuottanut. Vuosi 2018 oli kirjallisesti hurjan hieno, ja omalla kohdallani ennen kaikkea käännettyjen teosten parissa. Onneksi jokaiseen kategoriaan kuitenkin löytyi ehdokkaat, sillä on hienoa olla jälleen mukana vaikuttamassa edes jollain tapaa kirjallisuuspalkinnon saamiseen. Toivotaan siis parasta, ja suurta menestystä myös omille ehdokkailleni!

Tässä omat ääneni kategorioittain:
F I N L AN D I A

Willowsin Sisämaa oli upea kuvaus pienestä kyläyhteisöstä, ulkopuolisuudesta, mielen liikkeistä ja osin liikkumattomuudesta. Kaunis ja haikea, erilainen ja omaääninen teos valloittaa lukijansa sydämen takuulla.

2 pistettä: Susinukke Kosola : Varisto
Kosolan kolmas runokokoelma on poraus nykyajan läpi, vastaisku myytävälle kirjallisuudelle ja taidetta sen varsinaisessa muodossa. Hieno ja omintakeinen teos valloitti sydämeni.

1 piste: Saara Turunen : Sivuhenkilö
Tarkkanäköinen ja raikas kuvaus sivullisuudesta, sukupuoliperformansseista ja nyky-yhteiskunnasta. Turusella on upea taito kuvata maailmaa yhtaikaa realistisesti ja silti piikikkäästi.

G L O B A L I A

Cuskin Ääriviivat on kaunokirjallisuutta kauneimmillaan: se on ääretöntä tarkkanäköisyyttä ja inhimillisyyden käsitteellistämistä, rajoja rikkovaa ja aivan omannäköistään. Nykykirjallisuuden helmi, joka muuttaa kokonaan käsityksen romaanista.

Berlinin novellit hurmaavat edelleen, eikä näitä meinannut raaskia edes lukea, jotteivat loppuisi kesken. Tarinat aukeavat jokaiselle lukijalle varmasti täysin omalla tavallaan, mutta Berlinin omaäänisyys kantaa silti kauas. Hurmaavia ja huumaavan hienoja kertomuksia sieltä, mistä harvemmin kirjallisuutta tulee.

Stroutin taito luoda sympaattinen ja täysin kokonainen henkilöhahmokavalkadi on aivan omaa luokkaansa. Lucy Berlin on viehättävän tarvitseva ja silti itsenäinen, jaloillaan seisova päähenkilö, jonka elämää olisi seurannut mielellään tätä pienoisromaania enemmänkin. Tarkkaa ja älykästä tekstiä alusta loppuun.
T I E T O

Argonautit on lähes mahdoton määritellä, mutta sitäkin suurempaa rakkauteni tätä kirjaa kohti on. Se on jotain esseen ja muistelman välimuotoa, se on raikasta, tempoilevaa ja maailmankäsitystä muuttavaa kirjallisuutta. Hienointa, mitä olen vuosiin lukenut.

Hosseinin esikoisteos on valtavan upea, notkea ja nokkela kokoelma tekstejä, joiden äärellä yksinkertaisesti rakastaa lukemista. 

Hieno ja tärkeä tietokirja ei-binäärisistä ihmisistä tarjoaa uusia näkökulmia, samaistumispistettä ja ajateltavaa jokaiselle lukijalleen. Tälle jos mille suomalaisjulkaisulle toivoisi huomattavasti suurempaakin näkyvyyttä.

x

Löytyykö yhteisiä ehdokkaita? 

18 kommenttia :

 1. Kiitos osallistumisesta Tieto-kategorian äänestykseen! Äänet käyty poimimassa mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kategorian ylläpitämisestä! :) Tsemppiä ääntenlaskentaan!

   Poista
 2. Meillä on - ei ehkä niin yllättäen - muutama sama kirja listoillamme. Jes mm. Turuselle, Cuskille ja Holman, Järvenpään ja Tervosen teokselle. Hitsi, että en ehtinyt lukea Hosseinia koskaan loppuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohdin hurjan kauan Turusen pistemäärää, vieläkin mietityttää että olisi tehnyt mieli antaa enemmän, mutta silti noissa kahdessa korkeammalla olevassa oli vielä enemmän "sitä jotakin" minulle.. :D

   Poista
 3. Stroutin kirja sai minultakin pisteen. Willowsin Sisämaa tippui Finlandian listaltani aivan viime metreillä pois, mutta pidin kyllä kirjasta tosi paljon. Lucia Berlin on minulle vielä koskematonta maaperää, mutta aion muuttaa tilannetta tässä kevään aikana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tippui myös vielä eilisen aikana Finlandia-kategoriasta kokonaan yksi pois Variston tieltä. :) Positiviinen ongelma, kun on niin paljon hyviä mitä tekisi mieli äänestää!

   Poista
 4. Globalian äänet on nyt laskettu / tarkistettu. Kiitokset osallistumisestasi!

  VastaaPoista
 5. Voi että sattuu nyt toi Turusen Saara! Olisin ottanut sen listalleni ehdottomasti, mutta en koskaan ehtinyt blogata siitä, joten se ei käynyt äänestykseeni... Aivan loistava kirja kyllä! Voiskohan näitä Blogistanian ehtoja muuttaa silleen, ettei ole ollut pakko blogata äänestämästään kirjasta...? :-D Tällaset hitaamman tahdin bloggaajatkin pystyisivät rentoutumaan äänestyksessä! :-D :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, ymmärrän tuskasi! Itse tosin olen ottanut sen asenteet, että niillä mennään millä ehditään. :D Toivottavasti Turunen pärjää äänestyksessä kuitenkin muutamaa pistettä vähemmälläkin!

   Poista
 6. Yhteisiä ehdokkaita ovat Sivuhenkilö ja Pölyn ylistys. Argonatteja olisin äänestänyt, jos olisin ehtinyt blogata siitä, ja Näkymätön sukupuoli oli myös tyrkyllä Tieto-kategoriaan, mutta tippui loppumetreillä pois. Erityisest tiedon osalta minulla oli tänä vuonna suorastaan runsaudenpulaa ehdokkaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedossa oli kyllä hienoja kirjoja tänä vuonna, huomattavasti aiempaa enemmän niitä mahtui mukaan myös omaan lukemistoon! Nyt jännityksellä odotetaan, mikä sieltä voittajaksi nouseekaan. :)

   Poista
 7. Hyviä valintoja olet tehnyt. Yhteinen kirja meillä on Nimeni on Lucy Barton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä hurjan hieno kirja! Mainionoloisia olivat sinun muutkin ehdokkaasi :)

   Poista
 8. Finlandian äänet laskettu. Kiitos osallistumisesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellenne kun olette tämän taas mahdollistaneet! :)

   Poista
 9. Argonauteille minultakin 3 pistettä ja Lucy Barton ja Tanssia ruusuilla olivat minunkin listoillani. Globalia oli kova sarja tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se todella oli! Positiivinen ongelma onneksi, lopulta. :)

   Poista