tiistai 11. heinäkuuta 2017

KESÄAAKKOSET // OSA A-N

Kun lukeminen ei etene (olen aloittanut lähiaikoina kuusi kirjaa saamatta yhtään vielä loppuun, täysin normaalisti), on verraten ok joko kuvailla täysin satunnaisia kirjoja instagramiin tai täyttää hassuja kyselyitä ja haasteita. En halua nyt ottaa lomalla paineita oikein mistää, joten jatkan kirjasurffailua, ja koska siitä ei varsinaisesti kirjoitettavaa irtoa, otetaan siis tähän väliin ihanan sattumanvaraisia postauksia, tällä kertaa kesäaakkosia Minnan blogipostauksen innoittamana. Olen joskus aiemminkin toisiin blogeihini hieman vastaavat elämäni aakkoset tehnyt, mutta koitetaan sitoa näitä nyt edes jollain tapaa tähän kirjapuuhaan mukaan hieman enemmän!

A // Aloittaminen Olen, jos nyt en maailman paras, niin verraten hyvä ainakin aloittamaan uusia asioita. Kirjoja, blogeja, joogaa, kasvinhoitoa, päiväkirjaa ja 365 tavaraa vähemmän vuodessa -projekteja. Mutta niin, se missä olen vähintään yhtä hyvä, on keskenjättäminen. Ei ennen tosin kirjoissa, mutta kaikessa muussa. Kyllästyn nopeasti, helposti ja ennalta-arvaamattomasti, ja suuret projektit jäävät aina puolitiehen. En siis ole kovin pitkäjänteinen ihminen, mutta ehkäpä juuri sillä lukeminen onkin yksi tärkeimpiä harrastuksiani, se todella tuntuu parantavan keskittymistä ja yhden asian parissa pysymistä. Ainakin siis yleensä.

B // Bloggaaminen Lähes 9-vuotiseen harrastukseeni on mahtunut kolme eri blogia, kaksi eri bloggausalustaa, yksi blogiportaalikausi, tuhansia postauksia ja eri paikoissa otettuja valokuvia. Se on antanut elämääni mielettömän kimpun hienoja tuttavuuksia ja ystävyydenkin yli muiden. Se on tuonut itsevarmuutta, kanavan ilmaista itseään ja hillittömän yksityisyydentarpeen. On monia tapoja blogata, joista yksikään ei ole väärä, jos se tuntuu kirjoittajastaan juuri siltä oikealta. Ja siltä tämä kirjablogi minusta nyt tuntuu, vihdoin ja viimein.

C // Café Latte tai ihan vain kahvi kauramaidolla Elämäni uusin addiktio. Olen hieman koukkuunjäävää sorttia, joten olen varsin voimallisesti vastustanut kahvinjuonninaloitusta 28,5 vuotta elämästäni. Vajaa vuosi sitten jäin koukkuun kuitenkin, kuten arvata saattaa, ja tällä hetkellä itse vispatun iKaffen kanssa juotu aamukahvi toimii vapaapäivinä yllättävän suurena inspiraation lähteenä. Odotan samaa syksyllä esseiden parissa. 

D // Draama. Tuntui joskus, että olen varsin draamahakuinen ihminen, liittynee taipumukseeni liioitella ja suurentaa kaikki mahdollinen aivan mahdottomiin mittaisuhteisiin. Nykyään nautin draamani mieluiten kuitenkin sohvalla viltin alla, teekuppi kädessä ja pikkukoira toisen alla rapsutettavana, ja vieläpä mieluiten elokuvien tai TV:n parissa, kirjoiltakaan en suuria draamankaaria kaipaa. Toki jotain säpinää pitää aina vähän olla, draamaa mieluiten ei.

 

E // Elvi ja eläintenoikeudet. Lihansyöntini loppui seitsemisen vuotta sitten kun aloin ajatella asiaa. Se alkoi ennemminkin ekologisuuden varjolla, mutta nykyään sen rinnalla seisoo vähintään yhtä paljon eettisyys - tai jos tehotuotannosta puhutaan, sen puute. En ole vegaani, mutta pyrin vähentämään jatkuvasti eläinkunnantuotteita ruokavaliossani, ja ottamaan muissakin kulutusvalinnoissani eettisyyden ja ekologisuuden huomioon. Ruokavalio on minulle kuitenkin varsin henkilökohtainen asia, pyrin mielummin vaikuttamaan lähipiirissäni esimerkilläni kuin suuremmassa mittakaavassa niin sanotusti käännyttämällä, vaikka sen pohjalla oleva valistus tärkeää onkin, jos sen osaa oikein esittää, kääntämättä ketään puolustuskannalle.
Niin ja Elvi, se on pieni koirani, tunteva ja rakastava otus, jonka seurassa tuntuu varsin kummalliselta syödä toisia vastaavia, vaikka eri lajia olisivatkin.

F // Feminismi. Olen ehkä vielä aloitteleva feministi, ja silti koen, että se aate on asunut minussa aina.  Feministinen ajattelu on nostanut lähiaikoina entistä enemmän päätään, mutta samoin kuin edellisen kohdan kohdalla, olen enemmän itsekseni toimija kuin yhteiseen hyvään innostava. Uskon myös yleiseen lempeyteen ja itsensä haastamiseen, pitkiin kehittymisprosesseihin ja rauhanomaisuuteen, oli kyse sitten erimielisyyksistä tai aatemaailmasta. Minun feminismini on vapaa kaikille, se ei aseta uusia sääntöjä ja rajoituksia vapauduttuaan edellisistä, se on hyvän mielen ja sallivuuden feminismiä, vaikka toki tiedostankin mihin ärhäkkäämpääkin tarvitaan. Ja siinä tahdon tulla paremmaksi. 

G // Goodreads. Ensimmäinen sukellukseni syvemmälle kirjamaailman verkkoyhteisöllisyyteen! Joku vanhassa blogissani sitä minulle suositteli minulle vuosia sitten (Katri?), ja siitä asti olen mukana ollut. Suosittelen tulemaan mukaan, ja jos emme jo ole, lisäämään kaveriksi. Profiilini löytyy täältä.

H // Helsinki. Helsinki oli haaveideni kaupunki ala-asteikäisestä lähtien. Jossain vaiheessa iski valtava kotiseutuikävä, nyt 10 vuotta myöhemmin hetkellisesti muualle muuttaessani en usko, että tuolta pois kuitenkaan tulen pysymään. Ehkä valmistuttuani etsimme pysyvämmän kolon ja kaikkein omimmat nurkat, eniten haaveilen 1950-luvun kivitalolähiöistä metsän tai veden läheisyydessä.

I // Instagram. Lempisovellus jo vuodesta 2011. Tai jotain sinne päin. Eniten innostuttaa nyt kirjaprofiilini, ja sen tuoma bookstagram-yhteisöllisyys.

J // Jansson, Tove. Kaikki alkoi rakkaudesta muumifilosofiaan, ja jatkui kaikkein tärkeimpänä kun löysin viimein tieni päälle vuosi sitten aikuiskirjallisuuden pariin.

 
K // Käsialat. Jos en tuntisi omaa lyhytjänteisyyttäni ja helposti innostuneisuutta mutta nopeasti kyllästyvää luonnettani, aloittaisin bullet journalin, ja piipertäisin kaiken merkinnöistä sivunrajauksiin käsin. Rakastan käsin kirjoittamista ja muiden kauniita käsialoja, mieluiten persoonallisia ja omannäköisiä, ei hetken muotikirjasintyyppivirtausten mukana kulkevia. Ajatus ja kirjoitus toimii aina paremmin yhteen, kun kirjoitan kynällä, en näppäimistöllä. 

L // Lentokentät. Lähtemisen fiilis on ihana, edessä kutkuttava uusi saa minut malttamattomana kentälle jo tunteja aiemmin kuin oikeastaan edes pitäisi. On kuitenkin ihana kaivautua ylikalliin kahvin kanssa lentokenttäkahvilan nurkkaan lukemaan ja odottamaan omaa lentoa, katsoa lähteviä ihmisiä ja arvailla heidän määränpäitään. Odottaa tulevaa, joka on jo ihan lähellä, muttei silti vielä niskan päällä, fiilistellä sitä, että paras on ihan juuri nenän edessä.

M // Muuttaminen. Jos on muuttanut elämänsä aikana yhdeksän kertaa, joista kahdeksan viimeisen kymmenen vuoden aikana ja ainakin vielä kerran tänä vuonna, voi sitä melkein alkaa sanoa jo harrastukseksi. Kanssa-asujani eivät tosin sitä aivan yhtä paljoa arvosta.

N // Norja Ja Oslo! Ah. Asuin Oslossa vuoden lukion jälkeen, kävin siellä eilen ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen. Oli ollut liian pitkä tauko, rakkaita asioita pitäisi tehdä useamminkin. Jostain hassusta syystä olen aina tuntenut olevani Norjassa kuin kotonani, se on minulle sellainen paikka, jonne lähtisin asumaan vaikka heti, jos olosuhteet sen sallisivat. Tai kai ne nyt sallisivat, jos sitä ihan tosissaan lähtisin viemään eteenpäin, mutta pidänkin sen sellaisena hieman utopistisena elämäni haaveena, koska välillä niitäkin tarvitsee ilahduttamaan arkea. 


Nyt kohti itäisepää Suomea, ehkä ensi viikolla saan taas vaikka kirjoitella kirjoistakin! 


16 kommenttia :

 1. Olipa kiva lukea sinun kesäaakkosista ja olen samaa mieltä Norjasta, voisin asua siellä. Kun olen ollut siellä sulaudun joukkoon sopivasti, sillä minusta ihmiset ovat samannäköisiä kuin minä. Kaikki on jotenkin helppoa ja joustavaa. Serkkuni on asunut siitä asti kun valmistui sairaanhoitajaksi Oslossa. Itse tykkään pohjoisemmasta Norjasta, jossa tulee käytyä useimmiten.
  Muumit ovat niin symppiksiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Ja Norja on kyllä upea, olen itsekin joskus perheen kanssa reissaillut länsirannikolla ja pohjoisemmassakin, nyt olisi haaveena ihan itsekin lähteä kiertelemään vuonoja ja Länsi- ja Pohjois-Norjaa ristiin rastiin!

   Poista
 2. Kauniisti asetellut aiheet kuvissasi, harmoniset ja tyylikkäät. Mahtavat nuo vanhojen dekkareiden nimet - ei mitään herkkähermoisille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja ne tosiaan on huikeita! Ehkä voisi jonkin kokeilla lukeakin, jos kaiken muun nyt jotenkin saisi vähän eteenpäin :D

   Poista
 3. Luin tällä viikolla kaksi Muumi kirjaa ja ihastelin jälleen kerran heidän filosofiaansa.

  VastaaPoista
 4. Aika moni kohta päti taas minuunkin! :) Eniten ehkä kohdat B, E, F, I ja J.

  VastaaPoista
 5. Kohta A, eli aloittaminen on kuin suoraan omasta elämästäni! Oikeasti, en kehtaa edes ajatella miten monta asiaa on tullut aloitettua innostuksissaan... Kirjat kuitenkin on ja pysyy :)

  Ja Cafe latte <3 Tosin omani nautin soijamaidolla. Olin jo vuosia sitten päättänyt etten edes aloita enää aikuisiällä juomaan kahvia mutta kappas kun vauva syntyi... Ja kun koukuttuu johonkin sitä sitten myös koukuttuu :D Pätee ihan tv-sarjoihin, tiettyyn suklaapatukkaan tai ravintolan ruoka-annokseen joka tulee tilattua kerta toisensa jälkeen. Mies jaksaa kuittailla tästä aina, heh.

  Ihanaa lomaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihana etten ole kärsimättömyyteni kanssa tässä mielessä yksin! Mutta hyvä, että johonkin, kirjoihin ja kirjoittamiseen sentänä pystyy hieman pitkäjänteisemmin keskittymään! :3 Ja hahah, kuulostaa niin tutulta, minä syyllistyn tuohon saman ruoka-annoksen tilaamiseen esim. myös! Miksi vaihtaa, jos joku on ainakin varmasti hyvää :D

   Ja kiitos! <3

   Poista
 6. Haha, samantyylisiä ongelmia täälläkin. Tosin minulla on vain kaksi kirjaa kesken, mutta saattaa mennä monta päivää, etten välttämättä lue ollenkaan. Kesä ei minulla kuulu niihin vuodenaikoihin, jolloin lukisin paljon; sitä on niin paljon kaikkea muuta ja on koko ajan menossa ja mieli levoton. :-D Syksy on sitten taas minulle niitä vuodenaikoja, jolloin rauhoittuu ja lukee paljon. Tänään kyllä koitin aloittaa arvion näpyttelyä, mutta tällainen kesäaakkoset voisi olla sopiva puuhasteltava minullekin.

  M-kirjaimeen sopisi muuttaminen minullekin! Juuri viime viikolla muutin kahdeksannen kerran. Tänä vuonna olen muuttanut jo kahdesti (tai no lasken joulukuisen muuttoni mukaan, koska aloin asua kys. asunnossa tammikuussa). Valmistumisvuoteni jälkeen olen muuttanut viiden vuoden sisällä joka vuosi työn perässä. Alkaa jo tuntua ihan harrastukselta tosiaan!

  Voi että, en ole koskaan käynyt Norjassa, mutta haluaisin palavasti käydä, toivottavasti jo ihan lähivuosina. Tuohon lentokenttäkuvaukseesi samaistun myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tää kuusi kirjaa alkaa olla itsellekin jo ihan todella liian iso määrä :D Mutta vähän sama fiilis kyllä ollut, en ole oikein nyt saanut luettua mitään, tekee mieli tehdä kaikkea muuta! Mutta sekin lienee sallittua, luetaan sitten kun taas siltä tuntuu.

   Ja suosittelen Norjaa ehdottomasti, siellä on ihania kolkkia missä vierailla! :)

   Poista
 7. Juuh, mä en enää jaksa edes laskea aloitettujen ja kesken jääneiden kirjojen määrää. Riittänee kun sanoo, että ei laske yhden käden tai edes kahden käden sormilla enää...

  Kivoja aakkosia, tällaisia voisi itsekin, jos siis keskittymiskyky riittäisi moiseen joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, minä yritän vielä pokkana väittää etten vieläkään jätä kirjoja kesken, mutta tuo "kesken olevien pino" antaa kyllä ihan vähän muuta ymmärtää :D Ja tee ihmeessä, lukisin mielelläni vastaavan sinultakin!

   Poista
 8. Bloggaaminen on tosiaan ihanan yhteisöllistä - Sitä luulisi kovinkin yksinäiseksi touhuksi (varsinkin kirjoista, kun niitä pitää lukeakin), mutta itse asiassa tässä on tullut vastaan roppakaupalla ihania ihmisiä, joiden kanssa kertyy hyviä muistoja ja kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, itsekin olen aiempina vuosina löytänyt ne kaikkein läheisimmät ystävät juurikin blogin kautta, ja tämä kirjablogimaailman yhteisöllisyys on vielä ihan omaa luokkaansa! :)

   Poista