sunnuntai 7. tammikuuta 2018

LUKUHAJATELMIA VUODELLE 2018En yleensä juurikaan suunnittele lukemisiani seuraavaa kirjaa pidemmälle, jos niinkään kauas. Luen, mitä milloinkin tuntuu, että olisi hyvä, ahdistun, jos jossain haasteessa on kaksi kirjaa lukematta, ja juuri silloin ei huvita lukea niitä, mutten osaa silti olla lukemattakaan. Haluaisin lukea myös enemmän kirjasarjoja, mutta minulla on siihenkin pinttynyt maailman hölmöin ajatusmalli: niin Täällä Pohjantähden alla -trilogia kuin alusta alotettavat Potteritkin on luettava kerralla putkeen ja se jos mikä "hieman" syö intoa tarttua niihin. Ensimmäinen tavoitteeni vuodelle 2018 onkin siis:

01 Lue rennommin.

Sääntöjä voi aivan rauhassa kehitellä muuallekin, lukemisen kuuluu olla mukavaa ja kivaa. Ja sarjoja voi lukea niin, että ne lukee kaikki joko viikon tai viiden vuoden sisällä, ei se ole niin justiinsa (, yritän itselleni hokea).

Luen myös hurjan paljon nykyään kirjastosta lainattuja kirjoja, asunhan moisen naapurissa. Se on ihana, ja ehkäpä yksi parhaista tavoista hankkia itselleen lukemista, ei kaikkea tarvitse aina omistaa. Mutta viitaten ensimmäiseen kohtaan, välillä niistäkin saa kehitettyä itselleen kummallisen paineen, ja silloin keskiverrompikin kirjastolaina menee oman hyllyn himotun ohi. Ah. Joten seuraava tavoite on:

02 Tyhjennä kirjastolainakasa nolliin ainakin kahdesti vuoden aikana. 
Ja ei, eri paikkakunnalla vietettävää kesää varten palautettavaa pinoa ei lasketa.

Ja vaikka olisikin ihana tosiaan lukea enemmän ihan niitä omiakin lukemattomia, en osallistu muissa blogeissa hurjasti kiertävään, ihanan Sivumennen-podcastin Jonnan ja Johannan hyllynlämmittäjähaasteeseen. Tekosyynomaisesti väitän, että ensisijaisesti se johtuu siitä, että asun yksinkertaisesti niin hankalasti kahdessa paikkaa, etten koskaan ole oikeiden kirjojen kanssa samalla paikkakunnalla, olin sitten Joensuussa tai Helsingissä, mutta enemmän se johtuu siitä, että olen vuosittain kokenut enemmän itselleni Katrin tavan listata 10 oman hyllyn himotuinta ja hylätä ne kirjat onnellisesti aina kunnes tulee aika tarkastaa luinko mitään. Palaan noihin nimenomaisiin kirjoihin, ja ehkäpä uuteen listaankin vielä keväällä, mutta nyt asetan itselleni mielummin tavoitteeksi...

03 Lue omasta hyllystä ainakin 10 kirjaa

Olisi ihana, jos niistä ainakin puolet olisi sellaisia, jotka siellä kauan ovat olleet ja ainakin kaksi sellaista, jotka olen lukenut jo aiemmin, jotta saisin raivattua tilaa ja aikaa myös vanhoille lemppareille, uudet kun tahtovat usein kiilailla niiden edelle. 04 Lue ainakin neljä klassikkoa ja kirjoja ainakin kuudesta eri maasta

Ah, viimein jotain konkreettista! Blogeissa pyöriviin klassikkohaasteisiinkaan en uskalla luvata osallistua, koska en halua tähdätä klassikoiden lukemista tiettyihin hetkiin, mutta niitä ylipäätään haluan lukea. Kirjoitin tavoitteekseni aluksi kaksi, mutta se on tullut täyteen ilman erillisiä yrityksiäkin, joten tänä vuonna määrän voisi vaikka hurjana lukijana tuplata. Hiljalleen blogin ulkopuolella keräilty maailmanvalloitushaaste siirtynee myös alkuvuoden mittaan tänne sivuilleni asti, mutta siitä lisää sitten sittempänä. 

Viime vuonna listailin 25 kirjaa, jotka ajattelin vuoden 2017 aikana lukea, ja sain niistä luettua "jopa" yhdeksän. Silläpä en tälle vuodelle nyt nimenomaista kirjalistaa halua itselleni rakentaa, mutta ehkä kokoan nyt viidenneksi ja viimeiseksi tavoitteeksi vuoden viiden himotuimman kirjan listan, jotta on sitten taas alkuvuodesta 2019 jotain, joita kertoa jättäneensä lukematta. Mutta tässäpä ne:

05 Viisi vuoden 2018 malttamattomimmin odotettua

1. Ayòbámi Adébátò : Älä mene pois
2. Han Kang : Ihmisen teot
3. Gaël Faye : Pienen pieni maa
4. Elena Ferrante : Uuden nimen tarina & 
Ne jotka jäävät ja ne jotka lähtevät
5. Tove Jansson : Kesäkirja

10 kirjaa omasta hyllystä, neljä klassikkoa ja kuusi uutta maata, I can do it! Tai sitten unohdan koko suunnitelmani onnellisesti jo helmikuuhun mennessä, ja kuittaan koko postauksen ensimmäisen tavoitteen onnistuneeksi, sekin on jo aivan tarpeeksi. Kunhan nautin lukemisesta! 

Mitä / miten te haluaisitte lukea vuonna 2018?

20 kommenttia :

 1. Hyviä ajatuksia! Pitäisi minunkin ottaa mallia sinusta :’D rakastan listata kaikkea ja suunnitella, mutta loppujen lopuksi saatankin käydä kiertelemään ja välttelemään kirjoja joita olen listannut luettavaksi. Esimerkiksi viime vuoden hyllynlämmittäjä :D Mutta jotenkin on niin ihanaa aloittaa uusi vuosi uusien haasteiden kanssa puhtaalta pöydältä. Joten jos nyt onnistuisin Helmet-lukuhaasteessa ja hyllynlämmittäjässä. Mutta otan silti rennolla fiiliksellä ja yritän lukea just sitä mitä mieli tekee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listaaminen on kieltämättä yksi lemppariharrastuksistani, mutta yleensä se rajoittuukin siihen, että saan tehtyä itse listan, en listalla olevia asioita :D Mutta rentoa kirjavuotta sinulle, ehkä sellaisella lähestymistavalla saakin lopulta luettua enemmän ja parempaa kuin vain suorittamalla!

   Poista
 2. Ton lukemisen rentouden kanssa pitäisi munkin tsempata, liiat säännöt niin lukumäärän kuin kirjojen järjestyksenkin suhteen on vaan tuonut hirveetä stressiä. Viime vuonna onnistuin kuitenkin jo lukemaan taas vähän enemmän edellisvuosiin verrattuna, mutta nyt tavoitteena on selviytyä Helmet-lukuhaasteesta! Säännöt ne on siinäkin, mut onneks on valinnanvapautta ja rajat suht joustavat.

  Ihanaa uutta vuotta ja paljon lukuintoa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellisiä sääntöjä sitä näinkin mukavaan harrastukseen onnistuu itselleen kehittelemään! Itsekin tosiaan osallistun tänäkin vuonna Helmet-haasteeseen, vaikka se loppuvuonna vähän harmaita hiuksia aiheuttikin, mutta nyt en edes ota tavoitteeksi saada sitä täyteen, katson lähinnä mitkä kohdat täyttyvät jo muutenkin valitun kirjallisuuden parissa. :)

   Kiitos, sitä samaa sinullekin! <3

   Poista
 3. Lue rennosti -ohje on kyllä mitä sopivin ohje lukuharrastukseen. Itse luen sarjoja ehkä liiankin rennosti, sillä olen lukenut ties miten monesta sarjasta osan sieltä ja toisen täältä eli minulle ei tuota vaikeuksia lukea kirjaa keskeltä sarjaa ja unohtaa sen jälkeen koko sarja. :D Mutta lukuhaasteita olen rutistanut loppuun joskus hyvinkin hampaat irvessä eikä se ole kovin kivaa. Tästä tyylistä olen koettanut luopua mutta niinpäs vaan viime vuoden Helmet-haasteen viimeiset kirjat menivät suorittamisen puolelle.

  Hyvää, rentoa ja lukuiloa tuottavaa kirjavuotta sinulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo saman tunteen tunnistin itsessäni viime vuoden Helmet-haasteen lopulla, mutta toisaalta pääsin siitä näemmä pian yli, kun uhostani huolimatta olen taas tänä vuonna osallistumassa! Mutta jospa se vuosi vuodelta muuttuisi rennommaksi, kun oikein muistaa siihen panostaa! :D Kiitos, sitä samaa sinullekin. <3

   Poista
 4. Tuo 1 ja 2 -kohta ovat juuri kuin omista ajatuksistani, ja kuuluvat myös omiin tavoitteisiini (sarjojen suhteen osaan kyllä ottaa iisisti). Klassikkohaasteeseen en ole minäkään pitkiin aikoihin osallistunut, koska ahdistun siitä, että pitäisi lukea klassikko juuri tiettynä hetkenä, vaikka klassikoiden lukemisesta siis muuten kyllä tykkään. Itse päätin osallistua tuohon hyllynlämmittäjä-haasteeseen, vaikka asun myös kahdessa eri kaupungissa. Katsotaan, miten onnistuu, vaikka puolet kirjoista on aina eri paikassa. Muuten en juuri osallistu haasteisiin, koska koen, että nekin vievät rentoutta lukemiselta. Toivon, että hyllynlämmittäjä-haaste ei kuitenkaan sitä tee, koska siihen laittamani kirjat ovat kaikki sellaisia, jotka todella haluaisin lukea - ja jos ei, kirja saattaa lähteä kiertoon tai sitten tämä vuosi ei vain ollut otollinen. :)

  Rentoa ja kirjaisaa uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää yrittää itsekin muistaa ne pidempäänkin kuin tämän tammikuun ajan!! Ja tsemppiä hyllynlämmittäjään, itse toki myönnän omien syiden olevan paljon tekosyitä, mutta onneksi hyllyssäni nyt ihan hillitty määrä lukemattomia kyllä muutenkin on. Tosin parhaimmillaanhan sitä kautta löytää varmasti mitä loistavampia kirjoja, jollain perusteellahan ne sinne hyllyynkin ovat valikoituneet. :) Kiitos, samoin sinulle myös! <3

   Poista
 5. Tykkään tuosta ajatuksesta, että ottaa tietoiseksi tavoitteeksi lukea eri maiden kirjallisuutta. Sen voisin itsekin ottaa haasteeksi. Pitäisi blogiinkin selkeämmin jaotella kirjat alkuperämaan mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on salaisena tavoitteena lukea kirja kaikista maailman eri maista, joten tätä olisi kiva saada vietyä eteenpäin. Tosin ilman sitäkin toivoisin kyllä lukevani huomattavasti monipuolisemmin eri maista, niin herkästi sitä jää jumiin vain tiettyihin ja tuttuihin!

   Poista
 6. Olen lukenut tuon Toven Kesäkirjan, se oli ihan kiva. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä en epäile lainkaan, se on vain omalla kohdallani niin kauan ollut lukematta, että ehkä tänä vuonna olisi viimein sen aika. :)

   Poista
 7. Hyviä ajatuksia tulevalle vuodelle. Rentous etenkin hyvä, vaikka olenkin itse siinä tilanteessa, että olen joutunut vähän potkimaan itseäni lukemaan. Koska nautin aina lukemisesta, mutta nyt kirjoihin tarttuminen on takunnut. Mutta en koe sitäkään huonona juttuna, koska lukeminen on aina kivaa, kunhan vain saa aloitettua.

  Ja voi ihana, että muistit kymmenen oman hyllyn himotuinta :D Kirjoitelin siitä juuri tänään blogiin hahas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 2018 on vuosi, kun aion murtaa pakkomielteeni lukea Pottereita vain kaikki seitsemän putkeen :--D Mutta joo, toki joskus pieni patistelukin on varmaan paikallaan, mutta ehkä pääasia onkin ettei tunnu missään vaiheessa pakkopullalta!

   Ja oi kyllä, lempi"haasteeni", mitä lukemiseen tulee! Luetella kymmenen kirjaa ja unohtaa ne seuraavaan vuoteen mennessä haha :D Viime vuonna taisin saada luettua kaksi, jos tänä vuonna sais jo vaikka kolme?!

   Poista
 8. Hyviä, varsin toteuttamiskelpoista tavoitteita! Tuo kakkoskohta tulisi erityisen tarpeeseen myös minulla, koko ajan on ihan liikaa lainoja.

  Listailin omia tavoitteitani blogiini, osallistun mm. Hyllynlämmittäjä-haasteeseen englanninkielisillä kirjoilla ja pyrin lukemaan taas vähän enemmän tietokirjallisuutta. Rentoja haasteita ja tavoitteita, niin ei mene suorittamiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin sitä nyt jo tänään ensimmäisen kerran, mutta vaikka sain karsittua pinosta lukematta palautettavia jo viisi, jäi silti toisen viisi vielä tuolille odottamaan, koska ne nyt täytyy ehdottomasti lukea. Ja tämähän on siis aivan ok, ellei sitten tuttuun tapaan huomenna kirjoja palauttamaan mennessä tartu taas uutta viittä mukaan, joita sitten kuukausi toisensa jälkeen vain uusin ja uusin, kun en ehdi/jaksa/haluakaan juuri nyt ja heti lukea.. :D

   Ja hauskoja lukuhetkiä sinullekin, tietokirjamaailmasta löytyy kyllä jatkuvasti hurjasti vaikka mitä mielenkiintoista, joka ainakin itselläni jää turhan usein kaunon jalkoihin!

   Poista
 9. Tuo rennosti lukeminen on todella haastavaa välillä niin kuin omassa tavoitelupauspostauksessanikin totesin. Varmaan juuri siitä perillä pysymisestä ja itsensä sivistämisestä johtuen tulee vanhoja lemppareita luettua uudestaan aivan liian harvoin. Oon varmaan jo kuukauden halunnut lukea yhden lempikirjan uudelleen (joka on kirjasarjan 4.osa, hui kamala!) ja eilen illalla aloitin sen. Ja ah onnea ja autuutta ja rakkautta. Toimintaterapeuttina tykkään sun tavoitteiden konkreettisuudesta ja mitattavuudesta, vaikkei niillä kirjamaailmassa pyöriessä mitään väliä olekaan ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärsyttää, miten sitä välillä onkin taipuvainen ajattelemaan, että vanhan lukeminen on joltain uudelta ja ennenkokemattomalta pois, ja sitten saattaa lukea putkeen kolme keskivertoa tai jopa kehnoa peruskirjaa siinä ajassa, jonka olisi voinut käyttää myös jonkun täydellisen ihanaksi todetun parissa! Ja joo kyllä, selkeillä tavoitteilla kyllä saa aika hyvin itseään motivoitua, pitää pysyä siellä pedagogisestikin toimivaksi todetun mukavuusalueen yläreunoilla, ei saa olla liian helppoa muttei liian kaukana toteutettavuudestakaan! :-D

   Poista
 10. Minun tämän vuoden haaste on lähinnä se, että kaikkia maailman kirjoja ei tarvitse omistaa. Vaikka se oma kirjasto onkin haaveena, niin siellä oikeassakin kirjastossa pitäisi käydä useammin. Turussa on vain haasteena, että pikkukirjastoja on vähennetty minimiin ja pääkirjastoon keskustaan ei oikein tule lähdettyä.

  Rento fiiliksen mukaan lukeminen tosin on suhteellisen aina sujunut. Mutta Potterit on luettava aina putkeen. Uusi löytö oli kun sain BookBeatin tilauksen lahjaksi ja kuuntelin Potterit äänikirjana englannin kielellä lukijana Stephen Fry, joka oli loistava!!

  Tälle vuodelle yritän tahkoa jokseenkin sovellettuna Helmet-lukuhaastetta. Saa nähdä miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, itselläkin tilanne oli täysin sama kun Helsingissä asuessa kirjastoon oli "liian pitkä matka", eli se ei vain sattunut olevaan järkevästi matkan varrella. Nyt kun asuu kirjasto takapihalla, on koko puuha kääntynyt täysin päälaelleen.. :D

   Ja soveltaminen kuulostaa hyvältä, sopii mainiosti Helmet-haasteen luonteeseenkin. :)

   Poista