lauantai 5. toukokuuta 2018

10 OMAN HYLLYN HIMOTUINTA JA NE JOITA EN LUKENUTKAAN


Nyt ei ole ihan hetkeen tullut luettua yhtään kirjaa loppuuna asti niin, että aiheesta riittäisi sanottavaa blogiinkin asti. Se ei tosin onneksi estä kirjoista puhumista, ja mikäs sen mainimpaa, kuin puhua niistä, joita omistaa! Jatkan nimittäin tänäkin vuonna Katrin Oman hyllyn himoituimmat "haasteen" linjalla, ja listaan kymmenen vuoden kiinnostavinta kirjaa sieltä oman kirjahyllyn perukoilta. Konsepti on edelleen maailman mahtavin: listata nyt kirjoja, jotka haluaisi pikimmiten lukea ja unohtaa ne kaikki seuraavaan vuoteen asti! Ennen kuin kerron teille, mitkä kirjat hyllyssäni tällä hetkellä eniten kuumottelee, katsotaanpa miten viimevuotisten on käynyt. 

V U O D E N  2 0 1 7  H I M O T U I M M A T

02 Anni Kytömäki : Kultarinta
03 Ernest Hemingway : Kenelle kellot soivat/Ja aurinko nousee 
(jälkimmäinen luettu puoliksi)
05 Johanna Sinisalo : Ennen päivänlaskua ei voi
06 Heidi Köngäs : Hertta
07 Tove Jansson : Nukkekaappi
08 Andreas Tjernshaugen : Tiaisten salainen elämä
09 John Irving  : Oman elämänsä sankari
10 Jussi Valtonen : He eivät tiedä mitä tekevät

2,5/10, ai että meni taas hyvin. Ja sanoisinko, että Janssonia lukuunottamatta minkään muun lukemista en edes harkinnut. Ja ei, enää kolmatta vuotta peräkkäin Valtonen ei pääse tälle listalle. Siellä se raukka saa edelleen lämmittää tosin hyllyä, kohtahan se jo on paikkaansa täyttänyt neljä mukavaa vuotta. Saattaa olla, että takaisin lämmittäjäksi siirtyy myös puoliksi luettu Hemingway. Vaikka Vanhus ja meri olikin hurjan kaunis ja ihana kirja, tämä "nuoret miehet ryyppää Pariisissa ja pohtii eksistentiaalisia ongelmiaan" -rakennelma on vähän, no, väsynyt. 

Mutta koska listaaminen on aina maailman parasta, tehdäänpä nyt tälle vuodelle uusi kymmenen odotetuimman kerho. Uusia hankintoja on kuitenkin jonkin verran tullut kierrätyskeskuksista tehtyä, joten jospa joku näistä vaikka lukuunkin pääsisi. Voisi sitten antaa tuomion, että saako todella jäädä hyllyyn vai onko kirjan parempi palata kiertoon jonkun muun iloksi.


V U O D E N  2 0 1 8   H I M O T U I M M A T

David Ebershoff : Tanskalainen tyttö Haluaisin hurjasti nähdä tämän elokuvan (koska Eddie Redmayne ♥___♥), mutta jos elokuva on tehty kirjan pohjalta, täytyy kirja tietenkin lukea ensin. Tämä voisi olla potentiaalinen reissukirja, koska sen olen kierrätyskeskukselta pokkarina löytänyt. Yleensä välttelen kirjoja elokuvakansilla, mutta edelleen, Eddie Redmayne. ♥___♥

Sarah Perry : The Essex Serpent Ostin tämän Oslon lentokentältä heinäkuussa 2017 ajatellen, että luen sen  h e t i . Olisikohan se heti jo tänä vuonna? 

Nathan Hill : Nix Öö joo, tää on mulla kustantamolta saatuna ennakkokappaleena. Anteeksi Gummerus. Joskus ei vain lähde, vaikka etukäteen on totaalisen varma, että tämän kanssa lähtee. Mutta jos käännän tämän niin, että olen ainakin puhunut kirjasta nyt lähes kokonaisen vuoden, ja seuraavan sitten vaikka luen sitä? 

Tove Jansson : Kesäkirja Mulla on tullut tähän kirjaan jonkinlainen rimakauhu. Tai Janssonin tuotantoon ylipäätään, en kestä, jos en rakastaisikaan näitä sydämeni pohjasta. Mutta ehkä nyt on tullut aika aktivoitua tämän jo lähes klassikkokirjan parissa. Ostinhan sen itsellenikin jo melkein vuosi sitten.

Emma Cline : Tytöt Niin ikään kierrätyskeskuslöytö, kirja, jota en halunnut tuoreeltaan lukea, kun siitä puhuttiin joka paikassa, mutta se kiinnostaa nyt kun siitä on hiljennytty. Päätin lukea sen myös heti, mutta sitten joku sanoi, ettei tykännyt tästä ja olin että höh, mutta sitten joku taas sanoi, että tämä on ihana, joten olin että ah! Kummastakin reaktiosta on tosin kulunut jo kuukausi, pari, joten... Ehkä vain luen tämän.

Shirley Jackson : Linna on aina ollut kotimme Jacksonin romaani on ensimmäinen joululahjaksi saamani Fabriikki kustannuksen kotiin kuljetettu tämän vuoden uutuus, ja sen haluaisin lukea pian! Fabriikki ei ole tähän mennessä kertaakaan pettänyt, joten kova odotus on tätäkin kirjaa kohtaan päällä.

Margaret Atwood : Orjattaresi Tätä ei ehkä tarvitse edes perustella? Paljon hehkutettu dystopia täytyy lukea ensin kirjana, ennen kuin siitä tehdyn HBO-sarjan pariin edes voi ajatella siirtyvänsä. Tämä on siitä harvinainen kirja, että olen ostanut sen itselleni aivan uutena, joten olisi myös mukava, jos lukisin sen.. :--) 

George Orwell : Vuonna 1984 Klassikkoja klassikkoja. Ostin tämän ajatellen Helmet-lukuhaasteen kohtaa, jossa piti lukea omaan synnyinvuosikymmeneensä sijoittuva kirja, mutta luinkin siihen muuta. Se tosin ei liene silti syy olla lukematta tätä, vaikka tällä hetkellä se onkin puolisollani lainassa.

Haruki Murakami : 1Q84 Voihan Murakami! Olen pitänyt nyt lähes kahden vuoden tauon herran kirjallisuudesta (ja maneereista), joten voisi viimein olla aika siirtyä tämän jättiläistrilogian pariin. Jostain syystä tosin tuntuu, että Orwell täytyy lukea ensin, eli saattaa siis hetki vielä kestää, että tämän tiiliskiven parissa todella olen.

Elizabeth Kolbert : Kuudes sukupuutto Jotta mukana olisi edes joku tietokirja, mutta tämä toki kyllä ihan kiinnostaakin. Enhän sitä kai muuten olisi viimesyksyisiltä kirjamessuilta ostanut. Aihe ehkä hieman ahdistaa etukäteen, mutta toisaalta olisi siksikin tärkeää sen parissa olla. Ehkä kuljetan tämänkin kesäksi Helsinkiin, jotta se oikeasti jonkinlaisen mahdollisuuden luetuksi tulemisesta saa. 

Mitkä kirjat teidän hyllyissänne vaikuttaa kaikkein mielenkiintoisimmilta? Tai mistä kirjasta minun täytyisi ehdottomasti tämän vuoden himotuimpia aloittaa?

22 kommenttia :

 1. Kesäkirja on ihana! Minullakin Tytöt ja Vuonna 1984 odottelevat lukemistaan...Mun pitäisi laatia oma odotettujen listani, mutta näin äkkiseltään kiinnostaa Min Jin Leen Pachinco ja Thienin Do not say we have nothing. Molemmat ovat englanniksi, joten saa nähdä. Yritän kitkuttaa eteenpäin myös hyllynlämmittäjäkirjojani, mutta en ole edennyt siinä sitten helmikuun. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon täysin että Kesäkirja on ihana, ja se varmaan onkin suurin syy, miksen saa siihen tartuttua.. Odotan ehkä liikaakin täydellistä hetkeä sen kanssa, mutta eihän sitä kyllä juuri koskaan taida sellaisenaan tulla.

   Molemmat mainitsemasi kuulostavat kyllä kiinnostavilta! Minulla tosiaan tuo The Essex Serpent myös englanniksi, siinä lienee pääsyy, miksi sekin edelleen tosiaan lukematta on. Tosin ostin samalla kerralla Viet Thanh Nguyenin The Refugeesin niin ikään englanniksi myös, ja luin sen oikeasti heti, joten alkaa kuulostaa ainakin omalla kohdalla myös hieman tekosyyltä nyt tämä. :D

   Poista
 2. Olisin varmaan lukenut Nixin, jos olisin saanut ennakkokappaleen. Se kiinnosti paljon, mutta nyt se ei enää kiinnosta ollenkaan eli joskus käy niinkin, että the hetki menee ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin käy kyllä monienkin kohdalla! Ja minulla varmaan myös tuon Nixin, mutta kun se tuossa hyllyssä nyt tuijottelee ja kummittelee, tekisi mieli nyt ainakin tosissaan kokeilla miten sen kanssa käy. Ehkäpä vaikka kesällä, kun kirjasto on taas sen verran kauempana ettei sieltä ihan jatkuvalla syötöllä tule haettua luettavaa.

   Poista
 3. Hah! Kerrankin olen lukenut jotain, jota sinä et: nimittäin Kesäkirjan! :D

  Mulla on vähän sama juttu Valtosen kanssa. Ostin viime syksynä tuon samaisen kirjan, mutta siellä se on kaapissa edelleen lukemattomana... Niin tosin on moni muukin! :D

  Suosituksestasi päädyin minäkin lukemaan Murakamia! :) Olisin halunnut lukea ensimmäisenä Norwegian Woodin, mutta sen ollessa lainassa päädyin Kafkaan rannalla. Voihan Nakata! <3 Kafka rannalla oli ihan luettava mielestäni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakamissa on kyllä taikansa. :) Värittömän miehen vaellusvuodet voisi olla myös sellainen, josta saattaisit pitää!

   Poista
 4. Hii, mulla on juuri Orjattaresi kesken! Siitä puhuttiin paljon eräällä kirjallisuuden kuvitellut tulevaisuudesta -kurssilla yliopistossa, mutta silloin vielä ajattelin että aihe on itselle turhan rankka, eikä ollut muutenkaan dystopiakirjallisuudesta niin kovasti kokemusta. Sitten tuli hehkutettu tv-sarja, jonka ensimmäisen kauden ahmin vasta viime kuussa. Kirja soljuu eteenpäin ja on kyllä loistava, kuten sarjakin!

  Mun hyllynlämmittäjät 2018 -listalta löytyvät mm. Kultarinta, Kesäkirja ja Sadan vuoden yksinäisyys. Myös bell hooksin Rakkaus muuttaa kaiken kiinnostaa omassa hyllyssä kovasti. Nuo nyt ainakin TOIVOTTAVASTI viimein luen, vaikkei lopuista hyllynlämmittäjistä olekaan takuuta... Taru sormusten herrasta -trilogian luin kuitenkin alkuvuodesta, ei 1/12 (vaikka tuon voisikin jo kolmeksi laskea) on kuitenkin jo luettu. Raahaan kirjastosta koko ajan lisää kirjoja ja perustelen itselleni että "no tämä on tällainen muutaman päivän projekti, SITTEN siirryn oman hyllyn kirjoihin taas." Huoh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Orjattaresi on kyllä yksi kiinnostavimpia omistamiani kirjoja, mutta toisaalta se on ollut minulla jo helmikuusta asti... Että saa nähdä milloin viimein pääsisi ihan lukuvuoroonkin! :)

   bell hooksia haluaisin kyllä itsekin lukea! Sadan vuoden yksinäisyyskin minulla muuten olisi omassa hyllyssä vuoroaan odottamassa. Ja tunnistan täysin tuon kirjastoraahailun, mulla on ollut nyt syyskuusta asti kirjasto takapihalla, ja sen myötä ihan järjettömät lainapinot jatkuvasti viemässä huomion muualle omasta hyllystä.. :D Jospa kesällä saisi hieman käännettyä tätä toisinpäin!

   Poista
 5. Uu mitä himottuja kirjoja! Orjattaresi kiinnostaisi noista kaikista eniten itseäni ja olisi varmasti omalle listalle päässyt jos sen sattuisin omistamaan. :D Ja feel you tosta Nixistä, mulla käynyt muutaman arvostelukappaleen kanssa noin.. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nix on ehkä suurin syy, miksi en enää juurikaan arvostelukappaleita pyydä, ellen ole täysin varma että ne myös luen heti.. :D

   Poista
 6. Kesäkirja on _ihana_, Orjattaresi huikea (sen luin hyvin nuorena, joten voisi olla uudelleenluennan aika...), Linna on aina ollut kotimme tunnelmallinen. Clinen Tytöt oli minulle pieni pettymys ehkä siksi, että Manson-kultin tarina on jotenkin liiaksi siirretty fiktioon - en osaa oikein selittää, mutta kiinnostava romaani se on ja hyvää kasvukuvausta. Essex Serpentiä luin kauan, mutta onneksi luin. Ai niin, Nix ei täälläkään oikein lähtenyt, vaikka olin ihan muuta ajatellut.

  Orwellin romaani pitäisi kyllä minunkin lukea. Murakami piti toki otteessaan. Kuudes sukupuutto on minulle tuntematon, menen googlaamaan sen asap. :)

  Oman hyllyn houkuttelevin... Hmm, olen hankkinut useammankin Iris Murdochin teoksen, joten hänen tuotantonsa houkuttelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murdoch on kyllä sellainen kirjailija, jota itsenikin pitäisi ehdottomasti joskus lukea. :)

   Ja tuo Tytöt on kyllä selvästi jakanut mielipiteitä, se saa minutkin aina vain lykkäämään ja lykkäämään sen lukemista. Ehkä pitäisi vain unohtaa kaikki, mitä muut siitä sanoo ja kokeilla mitä itse pitää. Silläpä sekin sitten selviäisi. :) Ja sama juttu Nixin kanssa, joku siinä vieläkin vetää puoleensa ainakin hieman!

   Poista
 7. Pidin paljon The Essex Serpentistä, Kesäkirjasta ja Orjattarestasi, joten ne! Kesäkirja kannattaa tietysti lukea kesän aikana. Olen lukenut myös Nixin ja Tytöt, mutta ne eivät olleet niin hyviä. Orwellia haluaisin kans lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin näistä kaikista nyt ensisijaisesti kesälukemista, voisi yrittää ottaa tavoitteeksi lukea Helsingissä olon aikana mahdollisimman paljon kirjoja omasta hyllystä. :) Nuo sinunkin eniten pitämäsi kyllä kiinnostaa itseänikin ehdottomasti eniten.

   Poista
 8. Tytöt oli minulle sellainen ok-kirja, ei paras muttei huonoinkaan. Orwellin Vuonna 1984 taas on aivan huikea, pidin siitä todella paljon ja suosittelen! Murakami odottelee minullakin edelleen, edellisestä (ja ainoasta) Murakamista on minulla jo neljä vuotta aikaa joten nyt olisi ehkä tosiaan jo aika lukea lisää :D Orjattaresi kiinnostaisi superpaljon, mutta en omista sitä, enkä halua omistaa sitä elokuvakannella, mutta en tiedä saako sitä edes mistään enää millään muullakaan kannella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä ainakin tässä kovakantisessa versiossa tuo HBO:n sarjakansi on toimiva, ei liian elokuvakansimainen. :) Ja olen jäänyt siihen käsitykseen, että tästä suositellaan lukemaan uudempi suomennosversio, joten silläkin olen oppinut nyt elämään sen kanssa, ettei ns. alkuperäiset kannet ole edes saatavilla!

   Poista
 9. Muutamia olen noista lukenut. Atwoodin Orjattaresi saa minulta lämpimän suosituksen. Se oli meillä lukupiirikirjana, ja siitä virisi niin vilkas keskustelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen toivottavasti saan itsekin pian lukuvuoroon. :)

   Poista
 10. Kesäkirja oli aivan ihana. Luin sen viimekesänä yhdeltä istumalta ja poltin selkäni kun en ymmärtänyt siiirtyä pois auringosta. Hiukan outo se oli alkuun, mutta valloittava outoudessaan. Muista kirjoista ei ole kokemusta, mutta orjattaresi on lukulistalla. Pitäähän sitä tietää mistä puhutaan, vaikka hieman epäilyttää kirjan teeman puolesta, mutta pitää siinä jotain olla kun puoli maailmaa sitä hehkuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua taas nimenomaan se teema kiinnostaa Orjattaressasi erityisesti. :) Dystopiat on nyt olleet kiinnostuslistoilla muutenkin lähiaikoina, sellainen on parhaillaankin kesken!

   Ja juu, uskon kyllä Kesäkirjan olevan ihana, mutta joka kerta kun joku sanoo niin, se vain pahentaa tilannettani sen kanssa. Olisi entistä kamalampaa, jos en itse siitä pitäisikään :D

   Poista
 11. Kesäkirja on ihana, varmasti rakastat sitäkin. Mulla 1Q84 oli ensimmäinen Murakami minkä luin, ja vaikka ehkä ristiriitaiset fiilikset jäikin, niin tykkäsin silti ja haluaisin lukea uudelleen. Mulla Atwood tökki englanniksi, en päässyt sisään kirjoitustyyliin ja mietin, että pitäiskö lukea suomeksi kuitenkin... Suomi kun on maailman ihanin kieli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kuten yllä taisin jo kommentoidakin, kaikki "tulet rakastamaan sitä" -kommentit pahentaa tilannetta entisestään.. :D Tai ainakin saa lykkäämään kirjan lukemista liiallisten odotusten vuoksi!

   Mutta tuota 1Q84 odotan nyt tosiaan erityisesti, ehkäpä kesällä malttaisi sen koko trilogian ääreen sukeltaakin!

   Poista