keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

5+1 KESÄKIRJAA

Ah, nyt on loma! On toki ollut jo melkein viikon ajan, mutta kuten ehkä hieman itse ennustelinkin, on oma loma alkanut aikalailla ihan muualla kun kirjan kansien välissä. Ajattelin kuitenkin vinkkailla teille nyt omat lemppareimmat kesäkirjani, sellaiset kevyen ihanat, mutta silti ajatuksia herättävät, jos vaikka joku näistä uusia lukuvinkkejä saisi. Ja hei, jos teillä on jotain ihan ehdottomia kesäkirjasuosituksia, niin antakaa palaa kommenttikenttään, kaikki vinkit ovat tervetulleita! Tove Janssonin Kesäkirjan haluaisin itse ainakin tänä kesänä jo viimein lukea, jospa senkin aika lomalla ehtisi olla. 


01. Ranya ElRamly : Auringon asema

ElRamlyn, tai nykyään itseasiassa Ranya Paasosen runollinen romaani sukeltaa egyptiläisen Ismaelin ja suomalaisen Anun rakkaustarinaan, kulttuurien törmäyskurssiin ja kirjailijan omakohtaisiin kokemuksiin kahden erilaisen maailman kasvattina. En voi olla ihastelematta miten taitavan runollisesti kahden kulttuurin kohtaamista tässä teoksessa on kuvattu. Lauseet vievät mennessään, valon määrän voi kirjan sivuilta aistia ja kipu tuntuu lukijassakin. Tähän kirjaan pitää mennä syvälle, sitä pitää lukea yksin ja rauhassa, pienissä erissä luonnonvalossa ilman pelkoa keskeytyksistä. Hurmaava, ihana, raikas, erilainen, kirja kovasti makuuni.


02. Mika Waltari : Suuri illusioni

Suuri illusioni suurenee, mitä kauemmin sen lukemisesta on. Mahtava sukellus 1920-luvun ajankuvaan, joka maalaa rakkaustarinaa niin Helsingissä kuin Pariisissakin. Muita Waltarin suurkirjoja luettuani tämä tuntui jopa kevyltä ollen silti ajankohtainen ja älykäs, ja onhan se luettava jo siksi, että se on tuon mahtavan kirjailijan esikoisromaani. 20-vuotiaana kirjoitettu teos on täynnä hieman itseriittoistakin ajattomuutta, mutta ihana ja kaunis se silti on. 

03. Markus Nummi : Kiinalainen puutarha

Sukeltaa ehkä kesän lisäksi myös osittain talveen, mutta tuo romaanipaksukainen on ollut niin mieleenpainunut lukukokemus, etten sitä mainitsematta tahdo jättää. Nummen suuri tarina sukeltaa tutkimusmatkailija Gustaf Mannerheimin matkassa Turkestaniin, pysähtyy kauniisti ruotsalaiselle lähetysasemalle keskelle kaukaista ja tuntematonta itää 1930-luvulla. Se on kaunis, eheä ja kovin kokonaisvaltaisesti mukaansa tempaava tarina, pienoismaailma, johon pääsi ihanasti uppoutumaan. Tarina oli upeasti rakennettu, se oli kaunis ja taitava. Ehdottomasti suositeltava teos joka tapauksessa, yksi parhaita kannen perusteella valittuja kirjoja, joita olen sattunut lukemaan.

 

04. Sabina Berman : Nainen joka sukelsi maailman sydämeen

Tämä meksikolaiskirjailijan esikoisteos oli ihan villikortti muutama kesä takaperin, äidin hyllystä sen taisin lomamatkalle mukaan napata. Kirja on tarina Karenista, nuoresta autistisesta tytöstä, jonka elämä muuttuu kun hänen kanssaan muuttaa asumaan Isabelle-täti. Ihmisiä paremmin Karen ymmärtä eläimiä, ja törmäyskurssille joutuukin niin sosiaaliset normit kuin ihmisen ja luonnon suhde suvussa, joka on suuresti mukana tonnikalabisneksessä. 

Tämä tarina oli ihana, erikoinen, ehkä välillä mukaansatempaavan outokin, mutta silti syvä ja ajatuksia herättävä. Kirja yllätti sanomallaan, ja vaikka autismin lisäksi isona teemana olikin ihmisen ja luonnon suhde, nivoutuivat aiheet aivan loistavasti yhteen. Suosittelen, ihana lukea tällaisiakin kirjoja välillä.


 05. Riikka Pulkkinen : Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän

Ihana Iiris! Kovasti mielipiteitäkin jakava, aika kevyen höttöinen pieni romaani eronneesta Iiris Lempivaarasta, joka aloittelee hatarasti uutta elämää Aleksin jätettyä hänet seitsenvuotisen suhteen jälkeen. Vaikka etenkin koulupsykologin ammatinkuvaukset olivatkin vähän ärsyttäviäkin, ylipäätään pidin tästä kirjasta hurjasti. Se oli juuri minulle sitä sopivaa hömppää, oivaltavaa, lempeää ja lämmintä, kesäiltaan vallan mainiosti sopivaa ja uuden elämän kynnyksellä varsin rohkaisevaakin. Pulkkisen erityisen kaunis tapa käyttää kieltä toimii vielä pisteenä iin päälle, tämä oli vallan viehättävä.

+ Tove Jansson : Muumipeikko ja pyrstötähti

Lapsuuteni rakkaimmat kirjat toimii aikuisenakin, tämä vie mukanaan keskelle kaunista maailmaa, jota synkkä pyrstötähti uhkaa. Muumihahmot ovat tässä ensimmäisessä kirjassa niin valloittavia, ja etenkin Nipsu on jotenkin kokonaisvaltaisesti rakastettavimmillaan. Ja tästähän on tietenkin sitten helppo jatkaa koko loppusarjan pariin, mutta siihen minusta ihanimpaan, eli Muumilaakson marraskuuhun toki vasta syksyn tullen.

14 kommenttia :

  1. Ai Janssonin Kesäkirja oli ihana. Luin sen itse ihan tuossa hiljattain ja sen tunnelma sai ihastumaan. Ensimmäinen Janssonin ei Muumi-kirja minkä luin ja varmasti tulen tutustumaan myös muuhun tuotantoon. Ehdoton kesälukemiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen sitä vähän jopa säästellyt, mutta jospa siihenkin saisi pian tartuttua. Reilua peliä hurmasi niin, että usko muihin Toven aikuisten kirjoihin on suuren suuri! :>

      Poista
  2. Tove Jansson sopii kesään upeasti! Aloittelin juuri omalta kesäkirjalistaltani Isabel Allenden Henkien taloa, ja se on niin mahtava että haluaisin vinkata kirjaa ihan kaikille. Arvoituksellinen, hitaasti purkautuva sukutarina on vienyt mennessään... oikein hyvää lukukesää sinulle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitää laittaa ylös! Ja sitä samaa sinnekin :>

      Poista
  3. Kesäkirja on ihana, luin sen itse kesällä 2012. Itselleni viime vuosien ihanin kesäkirja on ollut vähän yllättäen Avioliittosimulaattori, sopivan hömppä mutta kuitenkin herkkä ja hieno. Suuri illusioni pitäisi lopultakin lukea. Ihanaa lomaa ja nautinnollisia lukuhetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon Avioliittosimulaattorin bongasinkin jo aiemmin jostain, mutta kiitos muistutuksesta, oli jo unohtunut kokonaan! Ihania lukuhetkiä myös sinne :)

      Poista
  4. Peukku Kesäkirjalle. Toinen ihana ja kesään sopiva on Janssonin Kuvanveistäjän tytär, jonka tarinoissa on samaa henkeä.

    Suuri illusioni on hieno ja Iiris Lempivaara kertakaikkisen ihana.

    Mukavaa lukukesää!

    T. Lumiomena-blogin Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se pitäisi lukea myös, kuten muutkin Tovet. Kunniallinen petkuttaja minua hyllyssä jo odottaisikin :) sitä samaa sinne! :-*

      Poista
  5. Oih, Auringon asema on niin hieno, ehdottomasti yksi lempikirjoistani vuodenajasta riippumatta <3 Olen kovasti toivonut, että Paasoselta tulisi jotain uuttakin, mutta en tiedä, onko toive turha.

    Janssonin Kesäkirja on muuten mullakin vielä lukematta, pitäisi pitäisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihana! Hullaannuin siitä ihan täysin kun kolmisen vuotta sitten sen luin :)

      Poista
  6. Aloin juuri miettiä, minne olen hukannut Veljeni Leijonamieli -kirjani. Nyt tekisi kauheasti mieli lukea se! Toinen kirja, jonka haluaisin lukea, on Pikku Prinssi.

    Oli mulla ihan asiaakin. :D Vastasin äsken kirjahaasteeseesi. Jos kiinnostaa, voit käydä katsomassa vastaukseni blogissani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihana! Luin sen itsekin tänä vonna töissä lapsille, tykättiin kirjasta koko porukka :) ja hauska kuulla, pitääpä käydä kurkkaamassa ;>

      Poista
  7. Lukuvinkkinä Siiri Magga-Miettusen Siirin kirja. Kirja saamelaisen perheen elämästä Kutturassa. Painottuu Siirin lapsuusvuosiin ja sisältää mm. evakkomatkan Lapin sodan aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, laitetaan ehdottomasti ylös! :)

      Poista