perjantai 7. kesäkuuta 2019

HELMET 2019 – MUKANA SITTENKIN

Hahah, vieläkö joku muistaa, kun alkuvuodesta vannoin, etten tänä vuonna lähde Helmet-haasteeseen mukaan? Juupa juu. Jo heti ensimmäisen vuoden kirjan sijoitin "leikkimielisesti" listalle, ja samalla leikkimielellä olenkin jo hieman yli puolivälissä koko haasteessa. Rentous toimii, ja ajattelin tänä vuonna mennäkin niin, että luen mitä luen, ja jos se sopii haasteeseen, hyvä niin. Muutamia erityisen mielenkiintoisia kohtia tässä haasteessa kuitenkin vielä täyttämättä on, ja niihin kaipaisinkin postauksen lopussa vinkkejä! Mutta ne luetut ensin, olkaapa hyvät. 
L U E T U T    K O H D A T 

01. Kirjan kannessa on ihmiskasvot Sally Rooney : Keskusteluja ystävien kesken 
02. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä Maria Semple : Missä olet, Bernadette?
03. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue Nina Lykke : Ei, ei ja vielä kerran ei 
05. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi Ulla-Lena Lundberg : Jää 
06. Rakkausromaani Niina Mero : Englantilainen romanssi 

07. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt Mercé Rodoreda : Timanttiaukio 
08. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen Maria Jotuni : Kun on tunteet 
09. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja Karen M. McManus : Yksi meistä valehtelee
10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja Alice Walker : Häivähdys purppuraa 
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa Souad Al-Sabah : Alussa oli nainen 

12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan Agatha Christie : Eikä yksikään pelastunut 
14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi Helmi Kekkonen : Olipa kerran äiti 
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua Ossi Nyman : Röyhkeys 
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja Liv Strömquist : Einsteinin vaimo

20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria Kim Thúy : Ru
22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja Emma Puikkonen : Lupaus 
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin Johannes Ekholm : Rakkaus niinku 
29. Kirjassa nähdään unia Aino Vähäpesola : Onnenkissa 
30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema Elizabeth Strout : Kaikki on mahdollista 

31. Kirjassa kuljetaan metrolla Saara Turunen : Rakkaudenhirviö 
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia Maria Ohisalo & Arno Kotro (toim.) : Sinua on petetty
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä Anna Kankila ym. : Työstäkieltäytyjän käsikirja 
36. Kirjassa ollaan yksin Clarice Lispector : Passio 
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja Eva Meijer : Mistä valaat laulavat? 

41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää Holly Bourne : Katsokaa miten onnellinen olen // kirja kertoo nykyhetkestä, jota myös mieluiten haluan elää. Naisena olisi aika ankea elää aiempinakaan aikakausina.
42. Kirjailijan nimi viehättää sinua Rainbow Rowell : Eleanor & Park 
43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi Zadie Smith : Swing Time
47. Kirjassa on alle 100 sivua Maggie Nelson : Sinelmiä 

49. Vuonna 2019 julkaistu kirja Celeste Ng : Tulenarkoja asioita 
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja Anne Swärd : Kesällä kerranL U K E M A T T O M A T   K O H D A T 

04. Kirjailijan ainoa teos
16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla // Tämän luulisi olevan helppo kohta, mutten vielä ole onnistunut sopivaa siihen löytämään. Tai no, Lispectorin Passio siihen varmasti olisi käynyt, mutta se täytti jo toisen kohdan. Uutta vastaavaa odotellessa!
17. Kirjassa on kaksoset // Tähän otetaan vinkkejä vastaan!
19. Et pidä kirjan nimestä // Luulin tämänkin olevan helppo, mutta ilmeisesti kirjan nimet eivät minua hirveästi ärsytä. Epäviehättäviä kansia sen sijaan olisi helpompi bongailla!
21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja // Tähän olen kaavaillut Antti Holman Järjestäjää, se minulla olisikin jo valmiiksi kirjastosta lainassa.

23. Kirjan nimessä on jokin maa // Vinkkejä otetaan mielellään vastaan!
24. Sokkona hyllystä valittu kirja // Ajattelin pistää oman hyllyn lukemattomat pinoon, ja napata sieltä sokkona jonkun lukuun! Tässä joskus...
26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan // Hahah, tähän asti ainoa kirja, jonka olen jonkun tuntemattoman nähnyt lukevan, on räikköskimin elämäkerta. Se ei niin hirveästi houkuttele, ehkä lähden bongailemaan ihmisiä kirjastolle/kaupunkiin enemmän kiinnostavan kirjallisuuden perässä!
27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja // Tähän minulla ei ole mitään mietittynä. Mikko Kamulan Metsän kansa -sarjan toinen osa toki voisi olla, mutta kun en kamalasti sille ensimmäisellekään lämmennyt..
28. Kirjan kannessa on kuu // Olen juuri lukemassa Alice Munron Jupiterin kuita, sehän täy tähän aivan täydellisesti.

32. Kirjan nimessä on ammatti // Brontën Kotiopettajatteren romaania odotellessa..
33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan // Tää on vaikea, koska ensinnäkin katson aika vähän elokuvia, ja toisekseen olen aika tarkka, että luen ensin kirjan, ja katson vasta sen jälkeen elokuvasovituksen. Mutta ehkä voisin hieman joustaa tässä ehdottomuudessani, ja lukea esimerksi André Acimanin Kutsu minua nimelläsi -romaanin?
37. Pienkustantamon julkaisu
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja
40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia

44. Kirja kertoo Berliinistä // Berliini-kirjavinkkejä otan vastaan mielelläni myös!
46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö
48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä // Tämänkin kohdalla lyö tyhjää. Kinnusen Lopotin olen jo lukenut, pitääpä ihan tietoisesti etsiä muitakin. 

Miten teidän Helmet-haasteen kanssa menee? Mitkä kohdat tuntuu vaikeimmilta, mitkä ovat olleet lemppareita?

12 kommenttia :

 1. Tuskailen monen saman vaikean kohdan kanssa! Kohdat 19. Et pidä kirjan nimestä, 21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja (tähän sain kuitenkin onneks hyviä vinkkejä), 44. Kirja kertoo Berliinistä ja 48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä ovat erityisen haastavia, ja etenkin tuo Berliini!

  Osaisinkohan vinkata jotain... No, ainakin kohtaan 16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla sopii melkein mikä tahansa Leena Krohnin kirja. Muistan, että olet aikonut häntä lukea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on kyllä vaikeita. Berliiniin sain instagramissa hyvän vinkin tuosta Fabriikilta vuoden vaihteessa ilmestyneestä Yoko Tawadan Muistelmat lumessa -kirjasta, se minulla olisi omassa hyllyssäkin! Ja kiitos hurjasti tuosta Krohn-muistutuksesta, häntä tosiaan löytyy myös omasta hyllystä ja siltä ikuiselta lukulistalta, jota jatkuvasti jostain syystä lykkään myöhemmäksi. :)

   Poista
 2. Anteeksi tyhmyyteni, mutten oikein ymmärrä tätä Helmet-haastetta. :D Pitääkö sen kaikki kirjat olla luettu nimenomaan tänä vuonna vai voiko vastata kirjan, jonka on jo joskus aiemmin lukenut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähtökohtaisesti nämä haasteet ovat aina vuodeksi, alkavat tammikuussa ja päättyvät joulukuuhun, ja tarkoitus kohdat tosiaan täyttää sen vuoden aikana luetuilla kirjoilla. :) Täältä löytyy lisätietoa haasteesta: https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Helmetlukuhaaste_2019(173868)

   Poista
 3. Mä näin taannoin, kun joku luki junassa Odysseiaa. :-D Lainasin sen odottelemaan, mutta eri asia, tuleeko se luetuksi.

  Mua on mietityttänyt kans tuo kohta 16, mutta kiva, että täältä tuli vinkki Passiosta ja tosiaan - Leena Krohn! Miten en tullut häntä ajatelleeksi?! Ja onpas kiva kuulla, että Sinelmissä on alle 100 sivua; kirja onkin varauksessa oottamassa mun vuoroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, se onkin jo loistava bongaus!

   Ja joo, Lispector & Krohn tuohon käyvät ihan varmasti! Mulle esimerkiksi maaginen realismi on kirjallisuudessa lähellä sydäntä, joten olen melkein ihmetellytkin miten ei ole pitkään aikaan löytynyt tuohon haastekohtaan sopivaa luettavaa. On tainnut vaan vähän siirtyä lukemiston painopiste viimeisen vuoden aikana yhteiskunnallisempaan suuntaan, siellä harvoin todellisen ja epätodellisen rajamaailmat kohtaavat.. :D

   Poista
 4. Tuohon kaksoskohtaan suosittelen uuden kirjailijasuosikkini, tanskalaisen Hanne-Vibeke Holstin romaania "Mitä he toisilleen tekivät". /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tää olikin mulle ihan uusi tuttavuus. :)

   Poista
 5. Hauskaa, että osallistut sittenkin lukuhaasteeseem :)
  Vinkit: 17: Sarah Crossan: Yksi, 23. Xinran: Kiinan kadotetut tyttäret, 38. Hassan Blasim: Irakin purkkajeesus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, nämä onkin oikein mielenkiintoisia kaikki! :)

   Poista
 6. Minä toteutan haastetta samalla tyylillä eli jos kirja sopii haasteeseen hyvä niin. Toistaiseksi ei ole tarvinnut erikseen etsiä luettavaa, mutta toisaalta jokainen lukemani kirja ei ole sopinut haasteeseen. Olisinkohan noin puolivälissä, en ole laskenut haasteeseen lukemiani kirjoja vielä.

  Minulle tuo kohta 19 oli lopulta helppo, vaikka sattuma sekin. Luin siihen sarjakuvakirjan, jonka nimi on Little Moments of Love (karsee imelä nimi, mutta kirja oli siis kiva). :D

  Minulle tuottaa myös päänvaivaa kohta 26. Aika vaikea löytää tuntemattomia ihmisiä lukemassa nykyään - siis niin, että näkisi mikä kirja on kyseessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on hyvä systeemi tehdä haastetta, ei pääse tulemaan paineita, mutta saattaa sattumalta muiden suosituksista tulla lukeneeksi myös sellaisia kirjoja, joihin ei muuten osaisi tarttua. :) Ja joo, yllättävän vähän itsekään olen törmännyt lukeviin ihmisiin! Julkisissa yleensä näitä on tullut nähtyä eniten, mutta niilläkään en enää juurikaan pienemmässä kaupungissa asuessa kulje. Ehkä nyt kesän kunniaksi puistoissa/rannoilla saattaisi joku vielä fyysistäkin kirjaa lukea? :D

   Poista