sunnuntai 29. joulukuuta 2019

5 x 5 KIRJAA VUODELTA 2019

Vuosi lähenee loppuaan, ja vaikka sitä vielä muutama päivä onkin jäljellä, olen lukenut lähiviikkoina sen verran vähän ja harvakseltaan, että uskallan jo koota yhteen vuoden sekä kehnoimmat että vavisuttavimmat lukukokemukset. Alkuvuosi on ollut ahkeraa ja tehokasta lukemista täynnä, loppuvuodesta taas kirjojen ulkopuolinen elämä vei suurimman ajan arjestani. Luin kuitenkin yhteensä 62 kirjaa, 16899 sivua, pitkästä aikaa erityisesti keveämpää ja viihteellisempää kirjallisuutta, 14 eri kansalaisuuteen kuuluvan kirjailijan kirjaa ja kuuntelin 6 äänikirjaakin. Monipuolinen vuosi omalla tavallaan, ja vaikka lähtökohtaisesti se nyt näin loppua kohden tarkastellessa tuntuukin monessakin mielessä varsin keskinkertaiselta, jäi matkaan kuitenkin useampikin hieno ja ilahduttavakin lukukokemus. 

Ja tuttuun tapaan, kuten vuosilta 2018, 2017 sekä 2016, keräsin teille taas muutamassa eri kategoriassa parhaiten mieleen jääneitä kirjoja. Niin niitä pettymyksiä kuin uusia lemppareitakin, olkaapa hyvät siis!

5  x  K E H N O I M M A T   K I R J A V A L I N N A T
ELI KIRJAT, JOTKA EIVÄT TODELLA OLEET MINUN MAKUUNI


5  x   S U U R I M M A T    P E T T Y M Y K S E T
ELI KIRJAT, JOILTA ODOTIN PALJON, MUTTEN SAANUT JUURI MITÄÄN

05 Patti Smith : Omistautuminen


5  x   V I I H D Y T T Ä V I M M Ä T   K I R J A T
ELI KIRJAT, JOISTA NAUTIN TÄYSIN RINNOIN


5  x   E N I T E N   A J A T U K S I A   
H E R Ä T T Ä N E E T   K I R J A T 
ELI VAHVIMMAT JA VAVISUTTAVIMMAT LUKUKOKEMUKSET




5  x   H E N K I L Ö K O H T A I S E S T I   
T Ä R K E I M M Ä T   K I R J A T 
ELI ITSELLENI PARHAAT KIRJAT


Paljon siis taas luin, vaikka yhteensä 37 kirjaa vähemmän kuin viime vuonna tulikin luettua. Tämä rauhallisempi tahti on ehkä enemmän oma, ja jonkinlainen tasapaino lukemisen suhteen taas toivottavasti löytyy myös ensi vuonnakin. Vuodelta 2020 odotan ensisijaisesti enemmän ajattelemaan laittavaa kirjallisuutta, omanlaisten kirjojen löytämistä ja rauhoittumista, sekä kirjallisuuden että oman elämän äärelle. Sillä pääsee jo hurjan hyvin alkuun, monessakin asiassa.

Mutta löytyikö näistä vuoden 2019 kirjoista yhteisiä lemppareita? Tai jopa inhokkeja? Mikä oli paras kirja, jonka sinä luit tänä vuonna?

10 kommenttia :

  1. Mulla on vielä kesken sekä fyysinen että äänikirja. Voin silti pieniksi pettymyksiksi mainita ainakin Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, Karin Slaughterin Kaunokaiset, Camilla Läckbergin Noita, Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin ja Arundhati Royn Äärimmäisen onnen ministeriö. Annoin näille 3–3½/5, vaikka olin odottanut parempaa. Suosikkejani taas olivat mm. Kazuo Ishiguron Ole luonani aina, Roxane Gayn Bad feminist ja Minna Canthin Laulaja (lyhyydestään huolimatta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla taitaa olla tällä hetkellä kesken viisikin kirjaa, mutta niitä tuskin ennen huomista saan loppuun. :) Moninaisia kirjoja olet vuoden mittaan lukenut, onneksi mukaan on mahtunut hyviäkin löytöjä!

      Poista
  2. Kivasti olet luokitellut lukemasi kirjat. Yhteisiä kirjoja löytyy plussapuolelta, eli pidin paljon Zadie Smithin Swing timesta sekä Rachel Cuskin Siirtymästä. Kauniit kuvat! Hyvää loppuvuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovatkin upeita kirjoja molemmat. Kiitos, ja sitä samaa myös sinulle :)

      Poista
  3. Samanlainen lukuvuosi ainakin siinä mielessä, että luin tavallista enemmän vähän kevyempää kirjallisuutta. Ja vaikka se kepeä on ollut sitä, mitä mieli on kaivannut, hyvän kepeän kirjan löytäminen on aika vaikeaa, ja todella huonojakin kirjoja on tullut luettua, kuten tuo Jumalten verta suonissamme.

    Parhaista lukukokemuksista tulee mieleen ainakin Silvia Hosseinin Pölyn ylistys ja Katja Kallion Valkokangastuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on todella totta! Vaikka tarjonta on suuri, on helmien löytäminen sieltä seasta ajoittain hieman tuskan takana. Toki näin on monessa muussakin genressä, mutta ehkä asteen vieraamman kanssa se oma intuitio ei ole ihan yhtä luotettava kuin tutuimpien parissa.

      Pölyn ylistys on kyllä hieno! Tuota Kallion kirjaa en olekaan itse lukenut, mutta siitä paljon hyvää kuullut. Ehkä täytyy ottaa lukulistalle se sitten. :)

      Poista
  4. Dioraama ja Sinelmiä olivat minullekin nyt päättyvän vuoden parhaimpia lukukokemuksia. ♥ Sinulle Offillin kirja oli pettymys, minä pidin siitä ihan hurjasti. Sen sijaan Jumalten verta... oli niin huono, etten edes lukenut sitä loppuun, Ystäväni Natalia jäi sekin kesken, mitä olen vähän harmitellutkin. Plathin Lasikellon alla oli minulle opiskeluaikaan hyvin tärkeä.

    On aina ihana pohtia kulunutta kirjavuotta ja lukea muiden vastaavia summauksia.

    Hyvää alkavaa 20-lukua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, et todella ole menettänyt mitään kun et Jumalten verta loppuun asti saanut, se muuttui vain kehnommaksi mitä pidemmälle sen kanssa matkaa jatkoi! Ja näitä on tosiaan kiva lukea muilta, ja ihana kun jää itsellekin ylös tuoreemmat fiilikset, näihin on aina hauska myöhemmin palata.

      Kiitos ja samoin myös sinulle! <3

      Poista
  5. tästä meni monta kirjaa lukulistalle, ja osa onkin jo siellä! tuli mieleen että luetko yleensä kirjat alkuperäiskielellä vai suomennoksena? itse olen miettinyt, että pitäisikö välillä kokeilla suomennettua versiota, yleensä tykkään lukea alkuperäiskielellä, mutta silloin yleensä menee enemmän aikaa ja joskus turhautuu, kun lukeminen on niin hidasta. toki tämäkin riippuu ihan millaista kieltä kirjassa on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut kirjat aina sillä kielellä, millä nimikin näissä on mainittu! Pääsääntöisesti siis suomennoksia, mutta tänä vuonna tuli etenkin kuunneltua äänikirjana jonkin verran myös englanninkielistä kirjallisuutta – joka oli näissä tapauksissa myös siis alkuperäiskieli. Sally Rooneyn Normal People taisi olla ainoa, jonka ihan luin englanniksi? Se on kieltämättä hitaampaa minullekin, mutta ihan mukavaa vaihtelua silloin tällöin. Koen, että suomenettujen kirjojen käännökset on kuitenkin pääsääntöisesti tosi korkeatasoisia (paitsi muutamissa nuorten kirjoissa ja trillereissä olen nyt törmännyt erityisen huonoihin suomennoksiin kylläkin), joten varsin monien kohdalla suomennokset toimii ainakin lähes yhtä hyvin kuin alkuperäiset. :)

      Poista