sunnuntai 31. joulukuuta 2017

5 X 5 KIRJAA VUODELTA 2017

Vuonna 2017 luin 68 kirjaa, yhteensä 57 eri kirjailijalta, 47 sellaiselta, joilta en aiemmin ollut mitään lukenut. Kotimaisia kirjoista oli 28, naisten kirjoittamia 39, uudelleen luettuja 2 ja kesken kirjoja taisi yhteensä jäädä jopa 7. Ostin itselleni 30 kirjaa, joista 17 käytettynä/kierrätyskeskukselta ja joista olen 16 lukenut ja muutama on tainnut lähteä jo lukemattomanakin takaisin kiertoon. Tarkempi listaus luetuista kirjoista löytyy täältä, joten en niitä nyt tämän enempää yksittäin tähän ala erittelemään, mutta koska listaaminen ja parhaiden valitseminen on aina mukavaa, ajattelin viime vuoden tapaan listata viisi x viisi -tyylisesti vuoden lemppareita ja niitä, jotka eivät sitä niinkään olleet.

LAADUKKAIMMAT JA VAIKUTTAVIMMAT LEMPPARIT
ELI KIRJAT, JOIDEN TYKKÄÄMISESTÄ OLEN VÄHÄN YLPEÄVIIHDYTTÄVIMMÄT KIRJAT
ELI KIRJAT, JOTKA VOISIN
LUKEA UUDELLEENKIN JOS KAIPAISIN KIRJAA,
JOHON UPPOUTUESSAAN EI MUUTA NÄE EIKÄ KUULE


SUURIMMAT PETTYMYKSET
ELI KIRJAT, JOITA ALOITTAESSA
AJATTELIN RAKASTAVANI TÄYSILLÄ,
MUTTA JOIDEN KANSSA PUTOSINKIN KUOPPAAN,
JOSTA YLÖS PITI OIKEIN RÄMPIÄ


ENITEN AJATTELEMAAN LAITTANEET
ELI KEVYESTI NE, JOTKA
MUUTTIVAT JOLLAIN TAPAA MAAILMAANI


TÄRKEIMMÄT KIRJAT 
ELI HENKILÖKOHTAISIMMAT (UUDET) IKUISUUSLEMPPARIT


Aika monta tuli luettua, ehdottomasti parempia ja onnistuneempia lukukokemuksia kuin viime vuonna. Pettymyksetkään eivät varsinaisesti olleet floppeja, vaan isoja kirjoja, joista jäikin erilainen maku kuin olisin toivonut. Ja Ahavan kirjasta olen keskustellut siellä sun täällä varmaan enemmän kuin mistään muusta tämän vuoden kirjasta yhteensä. Jätin myös tänä vuonna rohkeammin kirjoja kesken, mikä saattoi myös vaikuttaa fiilikseen, että tuli luettua tasaisemmin parempia. Välillä tuli pitkiä suvantoaikoja, jolloin kaikki tuntui hieman tasapaksulta, eikä mikään jaksanut viedä täysin mennessään, hurmata ihan totaalisesti, mutta kyllä niitä helmiä ja superlempikirjojakin tähän vuoteen mahtui. Kuten jo useampaan otteeseen olen sanonut, ensi vuodelle toivon enemmän sekä klassikoita että käännöskirjallisuutta, mutta pääosin toivon silti lisää kirjallisuutta lempikirjalistalleni, vaikuttavia ja hienoja lukukokemuksia. Ja jospa vaikka vuosittaiseen 40 kirjan alkutavoitteeseenkin taas vähintään päästäisiin. Sitä on helppo korotella, jos jossain vaiheessa sitten siltä tuntuu.

Mitkä olivat teidän parhaimmat/flopanneimmat lukukokemukset vuodelta 2017?

Ja ihanaa ja onnellista vuotta 2018 kaikille teillä siellä mukana oleville, jatketaan ensi vuonnakin ihanien kirjojen parissa! 

18 kommenttia :

 1. En ole vielä tehnyt listauksia, mutta tiedän jo, mikä oli vuonna 2017 paras lukemani kauno (yllätyin asiasta itsekin).

  Noista ajattelemaan pistäneistä mullakin tulisi listalle Gayn molemmat kirjat + Hubara. Yhteensä tuli luettua 127 kirjaa. Katsotaan saanko aikaan tehdä lukemastani jonkun koonnin. Yleensä tuppaa olemaan hankalaa, koska oikeasti aina hieman kärsin, kun kirjat joutuvat kilpailemaan huomiosta ja toisen mukaanotto on toisen ulosjättö.

  Ihanaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet lukenut kyllä paljon! Ja ymmärrän valinnan tuskan, itse jo tämän puolet pienemmän määrän kanssa painiskelin, kun en ihan kaikkia mahtavia kirjoja tähän ylös saanut. Mutta no, onneksi ne eivät mihinkään katoa, vaikka eivät juuri sillä hetkellä mieleen ja vaikuttavimpien listoille nousisikaan.

   Ihanaa uutta vuotta sinullekin! <3

   Poista
 2. Kaikki mainitsemistasi eniten ajattelemaan laittaneista teoksista ovat omiakin suosikkejani: feminismi tekee elämästä kiinnostavan ja muuttaa väkisinkin sitä, miten maailman näkee. Yanagiharan Pieni elämä, Batesin Everyday Sexism ja Thomasin Viha jonka kylvät olivat tämän vuoden parhaimpia lukukokemuksia. Juuli Niemen Tule hyvä ja Anna-Leena Härkösen Valomerkki floppasivat, vaikka vaikka varsinkin jälkimmäiseltä odotin paljon. No, onneksi pettymykset jäivät harvalukuisiksi. Mukavaa uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuttaa kieltämättä, mutta onneksi silmien avautuminen tekee vain hyvää. Batesin Everyday sexism pitäisi kyllä minunkin ehdottomasti lukea, voisinkin selailla tulisiko se vaikkapa jossain kirjanettikaupoissa vastaan. :)

   Ihanaa uutta vuotta! <3

   Poista
 3. Rakastan näitä sun listoja!♥

  Meillä on sen verran samanlainen kirjamaku että nappaan Austerin ensi vuoden lukulistalle, odotan (edelleen!!) Bad Feministiä kirjastosta ja tiedän tehneeni oikean päätöksen kun jätin Mäkisen 50/50 kesken. Lisäksi pitää saada Berlinin novellikokoelma käsiin.
  Ja Yanagihara sekä Statovci löytyy myös omalta tämän vuoden luettujen top-listalta, Williamsiakin peräti kahdesti kun luin tänä vuonna sekä Stonerin että Augustuksen.

  Ihanaa uutta vuotta, Laura! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana että rakastat, minäkin rakastan niiden tekemistä! Ja lisää ihmeessä, uskoisin, että voisit Austerista pitää. <3 Ja samoin uskon, ettet tosiaan menettänyt juurikaan, vaikka 50/50 jäikin kesken, se ei siitä kummoisemmaksi ajankaan myötä muuttunut.

   Ihanaa uutta vuotta sinullekin.<3

   Poista
 4. Tykkään tästä tavastasi listata kirjoja. Ja miten hienoja kirjoja olet lukenut, muutamia odottelee omallakin lukulistallani.

  Olen itse harmissani, etten ehtinyt lukea oikein aikuisten romaaneja. Ne jäivät lastenkirjojen (joita luin työn vuoksi) jalkoihin. Ensi vuonna tavoite voisi olla lukea useampi aikuisten romaani!

  Ihanaa uutta vuotta Laura! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on kyllä kiva, mutta yllättävänkin hankala välillä lyhyiksi listoiksi saada! Mutta onneksi viime vuonna on tullut luettua vaikuttavaa kirjallisuutta.

   Ihanaa ja lukurikkaampaa vuotta 2018 sinullekin! <3

   Poista
 5. Mukava kooste, paljon hyviä kirjoja. Ferranten Napoli-sarja on ollut minunkin makuuni, ja odottelen kovasti kolmannen osan suomennosta. Pieni elämä minulta jäi tänä vuonna lukematta, mutta kirja kyllä kiinnostaa kovasti. Pitää koettaa ensi vuonna löytää tälle tiiliskivelle aikaa. :) Oikein antoisaa alkavaa lukuvuotta sinulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, minulla on tosiaan sopivasti vielä Napoli-sarjan toinen osa odottamassa lukuvuoroaan, sen jos alkuvuodesta lukisi, ei kolmatta osaa hurjan kauaa tarvitisi odottaa. :)

   Ja tiiliskivissä on tunnelmansa, Pieni elämäkin koukutti niin, että meni sivumäärästään huolimatta ihan samassa ajassa kuin lyhyemmätkin romaanit! Ja sitä samaa sinulle! <3

   Poista
 6. Miten ihana listaus, ja sun kuvat on ihan parhaita, niin kauniita ja jotenkin myös pysäyttäviä. Ja hauskaa miten tuttuja ajatuksia (taas) monen kirjan suhteen, ja kiitos että nyt muistin tuon Gayn Hungerin, se täytyy hommata heti!

  Mullakin Pieni elämä ja Ruskeat tytöt, ja sitten se Tom Malmquist, ja Bea Uusma aina ja ikuisesti. Berlin yhä kesken mutta nyt lähinnä siksi etten soisi sen loppuvan.

  Lempeää uutta vuotta, iloa ja paljon kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helmi kauniista sanoistasi! <3 Ja Gayn Hunger oli kyllä hieno, seuraavaksi ajattelin siirtyä hänen kaunokirjallisen tuotannon pariin! Olkoon se ainakin lukutavoitteena alkaneelle vuodelle. Malmquist oli myös pitkään lukulistallani, minnehän se on unohtunut matkan varrella? Kiitos kun muistutit siitä!

   Ja sitä samaa ehdottomasti sinulle!

   Poista
 7. Monta tuttua, hienoa ja ihanaa kirjaa löysin vuoden kirjoistasi. Rakastuin laillasi myös mm. Uusman Naparetkeen, Berlinin Siivoojan käsikirjaan ja Statovcin Tiranan sydämeen.

  Lukuisaa uutta vuotta 2018!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusma oli kyllä ehdottomasti yksi vuoden 2017 parhaita lukukokemuksia. Ja kiitos, samaa sinulle myös! <3

   Poista
 8. Naparetki oli kyllä mieletön -- en voi oikein vieläkään uskoa, että hullaannuin niin kirjaan joka keskittyy aiheeseen, josta en ole oikeastaan koskaan ajatellut olevani kiinnostunut. Toisaaltahan tuo Naparetki on jollain tasolla myös ns. true crime kirjallisuutta, josta olen hyvinkin kiinnostunut.

  Mulla on Vihan ja inhot internet odottamassa kirjastossa enkä malta odottaa, että tervehdyn flunssasta ja pääsen hakemaan sen sieltä!

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Ei mikään ihme, että se on hurmannut oikeastaan kaikki, jotka siihen ovat tarttuneet. Oletko lukenut muuten Laura Restrepon Intohimon saaren? Siinä on jotain hieman samanlaista tunteenpaloa, ei ehkä yhtä pakkomielteistä, mutta enemmän henkiin herätettyä! Suosittelen kokeilemaan, jos et vielä ole ehtinyt lukea! :)

   Ja samaa sinullekin! <3

   Poista
 9. Ah, Sivullinen ja Minun kansani, minun rakkaani! ♥ Ja Loistava ystäväni, Naparetki, Pieni elämä ja Bucher's Crossing. Ne kaikki tekivät minuunkin vaikutuksen. Ja samoin en erityisemmin innostunut Kirkkaudesta. Sen sijaan Ahavan kirja upposi minuun erinomaisen hyvin.

  Aloitin muuten eilen kuuntelemaan Bad Feministiä äänikirjana.

  Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahava-innostuksen ymmärrän, ja toisaalta juurikin se mielipiteiden kirjo tämäkin keskustelumäärän on saanut aikaiseksi, harvoista kirjoista näin paljon puhuttavaa edes riittää. :) Ja mielenkiinnolla odotan ajatuksiasi Bad Feminististä! <3

   Sitä samaa sinulle myös! <3

   Poista