sunnuntai 14. helmikuuta 2016

MINÄ JA MINUSTA LUKIJANA
K U K A

28-vuotias helsinkiläistynyt varkautelainen. Esikouluopettaja, elämästä utelias ja hyvin paljon itsekseen viihtyvä. Entinen lifestyle-bloggaaja, joka ei kokenut hommaa omakseen ja silti kaipaa turhanpäiväistä kirjoittelua kun ei ole osannut päiväkirjaakaan pitää sitten vuoden 1998 kun Eero oli vielä ihan stupid!!!!

M I T Ä

Kaunokirjallisuutta ajoista ennen omaa syntymääni, kertomuksia sodista ja niiden keskeltä. Kauniita tarinoita, klassikoita ja painavaa hömppää. Elämäkertoja ihmisistä, joita ihailen, kehuttuja uutuuksia ja tarinoita, jotka tempaavat mukaansa. Kirjoja, joiden nimet kuulostavat kauniilta tai kannet ovat hurmaavia. Harry Pottereita yhä uudelleen. Oikeastaan ainoa genre, johon en koske, on chiclit, arkea, ihmissuhteita ja vaatteita osaan elää itsekin, niistä minun ei tarvitse lukea.

M I S T Ä

Yleensä kirjastosta työmatkan varrelta, mutta myös kierrätyskeskuksista ja divareista, ystävien ja sukulaisten hyllyistä. Kirjakaupoista kerran kahdessa vuodessa, kun en malta odottaa löytöjä, omasta hyllystä kun kaikki muu on luettu, vaikka projektina olisikin lukea se kokonaan ennen muita.

M I S S Ä 

Bussissa mahdollisimman lähellä kuljettajaa, mieluiten heti siinä takana täysin omassa rauhassa. Kotona sohvalla tai pöydän ääressä samalla ruokaa napsien. Joskus myös raitiovaunussa ilman määränpäätä, koska mikään ei ole niin rauhoittavaa kuin istua kakkosen reitti kaksi kertaa ympäri hyvä kirja käsissään. 

M I L L O I N  

Illalla ennen nukkumaanmenoa, töistä tultua kun en ole malttanut päästä kirjaa käsistäni. Työmatkoilla linja-autossa, paitsi jos kirja on huono tai päähän koskee päivän melut. Lastenkirjoja töissä ääneen sohvalla poikittain, kotona makuuasennossa nukahdan heti. 


M I T E N

Pidän kirjoista, ja jos rakastan jotain teosta, rakastan sitä puhtaasti ja analysoimatta. Jos analysoin, en ole pitänyt. Lukeminen on rakas harrastus, ei tarkoitus pilkkoa kirjoja puhki ja palasiksi. Haluan nauttia kirjoista ja kirjallisuudesta, en olla kirjakriitikko, siihen hommaan on valittuina muita alallaan kovin päteviä henkilöitä. Asetan tavoitteita omaksi huvikseni ja lasken niitä jos siltä tuntuu. En laske luettuja sivumääriä, lasken kirjan käsistä, jos joskus ei huvita. Jos elämä koostuukin eritäytteisistä pakkopullista, lukemisen en halua koskaan olevan sitä, edes voisilmällä.

M I K S I

Koska rakastan vaikuttavia tarinoita, ajatusta uuteen maailmaan pääsemisestä poistumatta kotisohvalta. Koska opin uutta, avarran maailmankatsomustani ja ymmärrän kokematta kaikkea itse. Koska maailma on tärkeä nähdä ja silmät on hyvä pitää auki myös niiden epämiellyttävien asioiden kohdalla. Koska kaikki koskee myös meitä, halusimme tai emme.

6 kommenttia :

 1. Täällä ollaan vähän samoilla linjoilla tuon Miten-kohdan kanssa. En usko kirja-arvosteluihin, mutta itse on kiva kirjoitella vähän siitä, mitä ajatuksia kirja herätti. On meinaan tullut useamminkin eteen palkittu kirja, joka ei ole napannut ollenkaan. Joskus sitä rakastuu kirjaan aivan silmittömästi eikä sitä rakkautta kannata pilata analysoimalla liikaa. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja niitä ajatuksia nimenomaan onkin kaikkein ihanin vaihtaa myös muiden kanssa! toki se, että on "oppinut" lukemaan kirjoja vähän edes analyyttisemmin, ajatuksen kanssa, on auttanut löytämään niistä myös ihan uusia ulottuvuuksia ja nimeämään ne jujut, jotka teoksesta teki hyvän tai huonon, mutta jos jokainen hyväkin tunne pitää pilkkoa pieniksi murusiksi, katoaa se tunne varsin nopeasti kirjan ympäriltä. :)

   Poista
 2. Itse luen melkein mitä vaan, fiiliksen mukaan. Tarpeen tullen sopivassa mielentilassa menee vaikka Harlekiinit (myönnettäköön tämä). Kun käteen osuu se kirja joka natsaa tarinan ja fiiliksen puolesta, en näe, enkä kuule, mitä ympärillä tapahtuu. Vantaalla asuessani työmatkalla bussissa olen ajanut pysäkin ohi helsinkiin saakka kun en kertakaikkiaan käsittänyt, että aika ja matka vaan kuluuu. En myöskään tuijota kirja-arvosteluja vaan menen oman mielenkiinnon mukaan.
  Pystyn eläytymään kirjoihin ja tarinoihin. Näen melkein tapahtumat edessäni. Perhe on saanut useat hyvät naurut kun olen reagoinut joihinkin kirjoihin jännittämällä tai nauramalla.
  Kauniit kannet saavat myös tarttumaan kirjaan.
  Parhain lukupaikka on mökillä, rannan läheisyydessä, kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä oon ihan yllättynyt, että oon ainakin tähän asti onnistunut huomaamaan oikean pysäkin, on nimittäin sen verran hyviä kirjoja tullut nyt työmatkoilla luettua, etten yhtään ihmettelisi vaikka löytäisinkin itseni täysin väärältä päätepysäkiltä! ja täysin samaa mieltä muuten kaikkein ihanimmasta lukupaikasta, miten se minulta unohtuikin!

   Poista
 3. tää oli valaiseva ja kiva postaus! vaikka luinkin rokkirekkiä aikoinaan ja muistan tykänneeni niistä kirjapostauksista, tällainen yhteenkokoava "infopostaus" oli hyvä :)

  mä luen vähän mitä sattuu. rakastan eniten 1800-luvun venäläisiä ja brittiläisiä klassikoita, mutta huomaan kaipaavani nykyaikaisempaa ja/tai kevyempää luettavaa niiden "isojen" ja monesti kankeakielisten teosten välissä. dekkareista ja trillereiestä en kuitenkaan ole ainakaan vielä innostunut. myönnän, että äärimmäisissä tapauksissa chick-lit menee, mutta ihan ekana en niihin himoshoppaajiin kyllä tarttuisi :D noin yleisesti ottaen rakastan kirjoissa oivaltavuutta ja tarkkanäköisyyttä enkä pidä pelkästä tapahtumien mekaanisesta kuvailusta.

  luen kotona ja vieraisilla, mutta en liikkuvissa asioissa (pahoinvointi iskee). matkoille etsin usein pokkareita, joita pieni reissuryteminen ei haittaa ja jotka eivät paukuttele laukun painorajoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla että tykkäsit ja olet tännekin löytänyt mukaan! :3 kevyempi kirjallisuus väliin tuo kyllä ihan mukavaa vaihtelua, itse tosin toteutan sen lähinnä katsomalla netflixistä kevyempiä sarjoja, kirjat saa pysyä painavina rauhassa : D ja tuo tarkkanäköisyys ja oivaltavuus on nimenomaan kyllä niin koukuttavia juttuja, on ihan mieletöntä että toisen tekstiä lukemalla saattaa oppia itsekin ajattelemaan joistain asioista ihan uudella tavalla!

   Poista