torstai 23. maaliskuuta 2017

HAN KANG : VEGETARISTI

 
 HAN KANG : VEGETARISTI 
 ♥ ♥ ♥ ♥ 
215s.
Gummerus 2017
Alkuteos: 채식주의자 (The Vegetarian), 2007
Suomennos englannista: Sari Karhulahti
Arvostelukappale

"Kunpa voisin nukkua. Kunpa voisin karkottaa ajatukset päästäni edes tunniksi. Asunnossamme on koleaa kaikkina niinä öinä, lukemattomina öinä, joina herään ja kävelen paljain jaloin edestakaisin. Huoneisto on kylmä kuin jäähtymään päästetty riisi tai keitto. Mustan ikkunan takana ei näy mitään. Käytävän tumma ovi kolahtaa aika ajoin, vaikka kukaan ei pyri sisään, ei todellakaan. Kun panen uudelleen makuulle ja työnnän käden täkin alle, kaikki lämpö on kaikonnut minusta."

Olen odottanut Vegetaristin lukemista enemmän tai vähemmän viime kesästä asti, siitä saakka, kun sen ensimmäistä kertaa Tainan Maaginen realismi -blogista huomasin lukulistalleni nostaa. Luin siitä sen jälkeen muutaman arvion, innostuin hurjana kevään kirjakatalogeja selaillessani huomatessani suomennoksen olleen tulossa, ja loppuajan välttelinkin jo muiden tämänkeväisiä postauksia kirjasta, jotta saan sukeltaa teoksen pariin mahdollisimmin tyhjänä tauluna, odotuksina oikeastaan ainostaan uuteen maailmaan sukeltaminen.Ja se odotus varsin mainiosti täyttyikin. Eteläkorealainen Han Kang kirjoittaa niin rujosti, että tähän kirjaan tartuttuani sitä oli enää hankala käsistään laskea. 

Yeong-hye on vaatimaton nainen, jonka aviomies on viehättynyt juuri hänen mitäänsanomattomaan tavallisuuteensa, nöyryyteensä ja kuuliaisuuteensa. Yhtäkkiä hän näkee kuitenkin unen, niin voimallisen ja rajun, että se saa Yeong-hyen luopumaan radikaalisti ja ulkoapäin katsoen selittämättömästi lihan syömisen, muuttumaan vegetaristiksi (tai oikeastaan vegaaniksi), lopettamaan nukkumisen ja lopulta nääntymään lähes hengiltä. 

Kirjan ensimmäinen osa kolmesta kertoo tarinaa Yeong-hyen aviomiehen näkökulmasta, sen hieman keskinkertaisen vätyksen oloisen miehen, jolle vaimon tehtävä on viikata aamulla vaatteet valmiiksi ja ruokkia herkullisilla liharuoilla ennen 12-tuntista työpäivää. Kun Yeong-hye kuitenkin kerrankin vastustaa miehensä käskyjä passiivisen päättäväisesti, joutuu mies ennennäkemättömän vaikeaan tilanteeseen, kun ei voi enää hallitakaan näennäisesti omaansa. Ja kun edessä on vielä Yeong-hyen perheen brutaali vastustus tyttärensä toimia kohtaan, naksahtaa jossain se viimeinen oksa, joka on pitänyt tiettyjä normeja sisälleen rajattuna, ja tapahtumien vyörynä lähtee liikkeelle niin voimallisesti ja rajusti, että lukijana voi vain vimmaisesti kääntää sivuja pysyäkseen kaiken mukana.

Tarinan toisessa osassa ääneen pääsee Yeong-hyen taiteilijalanko, ja viimeisessä taas Yeong-hyen isosiskon In-hye. Vegetarismin vaatimus kääntyy tarinassa pian ruummillisuuden kuvaukseksi, naisen oikeudeksi omaan kehoonsa, mieleensä ja elämäänsä. Tarinan rakenne on peruja kolmesta yksittäisestä novellista, ja vaikka sen osien väliin jää aukkoja, on kokonaisuus kuitenkin hämmentävänkin taitava ja ehjä. Vaikka Yeong-hye ei varsinaisesti tarinan aikana pääse lainkaan ääneen itse, on hän kolmen elämäänsä kuuluvan henkilön todellisuudessa niin läsnä, ettei omaäänisyyden puutetta edes huomaa. Näkökulmien vaihdokset kannattelevat tarinaa upeasti, ja vaikka kahden ensimmäisen miehen suhde äänettömään päähenkilöön onkin provosoivan vinksahtanut, siloittaa viimeinen siskon osuus kaiken kauniiksi ja entistä koskettavammaksi. 

Han Kang kirjoittaa rohkeasti ja rajusti, muttei silti syyllisty selittämiseen. Asiat ovat sellaisia, kuin ne on kuvattu, ja liika tulkinta vie niitä helposti väärään suuntaan. Kirjan upea tunnelma on taianomainen ja se tuo hienosti esiin myös riviensä pienissä sivulauseissa sen muunkin valtavan kontrollin, jonka sisällä jokainen ihminen yhteiskunnan osana joutuu elämään. Se mikä pyrkii ulkoa määrittelemään ja kontrolloimaan Yeong-hyen ruumista ja siihen liittyviä päätöksiä, näkyy pienemmässä mittakaavassa myös kaikkien muiden henkilöhahmojen elämissä. Kuka toisen päätökseen riuduttaa itsensä voi todella puuttua ja kenen tekojen motiivi on hyväksyttävin, senkö joka pakottaen pitää kulussit pystyssä vai sen, joka ymmärtää myös sisältäpäin?

Vegetaristi on hieno, hämmentävä ja upean erilainen lukukokemus, ja se on kokonaisuutenaan taiten rakennettu, ettei siitä tunnu puuttuvan mitään silloinkaan, kun sitä kriittisemmin yrittää ajatella. Hieno kirja, johon takuulla tulen palaamaan toistekin.


Helmet-haaste 2017: 47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

10 kommenttia :

 1. Hienoa kuulla, että pidit tästä! Luulen, ettei Vegetaristi helposti jätä ketään kylmäksi. Kerronta on niin omalaatuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta. Kirjan omaleimasuus viehättää kyllä hurjasti. :)

   Poista
 2. Mitäs tähän lisäämään, just niin. Hieno ja hämmentävä. Tosin tuosta omaäänisyyden puutteesta sanoisin tai niin että omassa lukemisessani se oli vallan äänekkäästi läsnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, on hienoa miten erilaisia kertojanäkökulmia käyttäen siitä muka äänettömästä voidaankin luoda näin moniulotteinen ja aito kuva. Toimi tässä, kotimaisista toimi viime vuonna Lempissäkin vallan mainiosti. :)

   Poista
 3. Tämä tuntuu valloittaneen useamman kirjabloggaajan. Minäkin muistan törmänneeni siihen katalogeja selatessani, mutten silloin nostanut sitä listalleni. Nyt alkaa kuitenkin tuntua siltä, että pitäisi, sen verran kiinnostavasta kirjasta on kuitenkin kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän todella kannattaa tutustua, vaikea kuvitella että jättäisi ketään kokonaan kylmäksi. :)

   Poista
 4. Tämä on ihanan kamala, häiritsevän ja hämmentävän hyvä, kipeää tekevän koukuttava. Rujo ja kaunis minusta. Olen lukenut vähemmänkin pitäneiden postauksia, mutta minulle toistaiseksi vuoden helmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tämä oli kyllä hieno. Ja olit kyllä hurjan oikeassa että tämä tosiaan vaatii erityisesti keskittymistä, mutta onneksi sitä tähän noin pääsääntöisesti riitti! Luulen että hieman seesteisempään aikaan tämä olisi ollut minullekin vieläkin vahvempi, mutta toisaalta kun olen nyt vuoden putkeen valittanut ettei ole seesteistä niin en tiedä onko sitä sitten tosissaan koskaan :D Upea kirja, todella!

   Poista
 5. Oon lukenut nyt jo useamman postauksen tästä kirjasta ja kiinnostus lukea teos kasvaa entisestään. Pitäisikö jo tarttua? Ihana muuten tää sun blogi ♥!
  elamanikirjat.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tartu, tämä on ehdottomasti hieno lukukokemus. :) Ja kiitos, pitääkin käydä kurkkaamassa sinunkin blogiasi!

   Poista