lauantai 6. toukokuuta 2017

NOVELLIHAASTE, KAIKKI MITÄ LUIN JA RAKASTIN

Reader, why did I marry him -blogin Ompun emännöimä novellihaaste tulee päätökseensä huomenna, ja on aika kirjailla itsekin yhteenvetona ylös marraskuun ja toukokuun välisenä aikana luetut novellit. Asetin ensin tavoitteeni neljäänkymmeneen, sitten suoraan sataan, sillä kokoelmien lukeminen kävi koko ajan vain helpommaksi. Ja vaikka usein mutisenkin, etteivät haasteet ole minua varten, sillä ne pahimmillaan tuovat mukanaan pienimuotoista lukustressiä ja pakko lukea -ajatuksia, tämän kanssa onneksi ihan vain sai lukea.


Haaste käynnistui Munrolla, koska minulle hyvin pitkään laadukkaat novellit olivat yhtä kuin Alice Munro. Ovat ne sitä toki edelleenkin, mutta onneksi myös hyvin paljon muuta. Munro on laadukkaan tasaista, ja vaikkei hän ehkä vieläkään ole henkilökohtaisella tasolla noussut minulle mitenkään supersuosikiksi, eivät hänen kokoelmansa koskaan petä.  8 novellia.


Novellihaaste oli myös mitä mainioin syy tarttua viimein vuosia hyllyä lämmittäneeseen Xiangjianin kokoelmaan, ja se todella kannatti. Vaikka mitä muuta laadukasta ja ihanaa tämänkin jälkeen vielä haasteeseen luin, pysyy tämä ehdottomana novellikokoelmasuosikkina, ehkä jopa kautta aikojen. Koskettavia, samaistuttavia ja silti niin maagisen erilaisesta maailmasta kertovia pieniä tarinoita, tätä rakastin. Ja siis rakastan edelleen. Suosittelen kenelle tahansa. 16 novellia.


Saundersin esikoinen järkytti, vavisutti ja oli tulla painajaisiin mukaan, ja silti veti jalat mennessään niin, ettei ihan toista samanlaista kokoelmaa varmaan hetkeen vastaan tule. Viimeinen novelli oli kaiken muun jälkeen hieman pettymys, mikä laski fiilistä koko kokoelmasta, mutta vahva ja voimakas lukukokemus on kyllä edelleen voimakkaasti mielessä, vaikka tämän viime vuoden puolella luinkin. 7 novellia.


Kuuntelija oli kaunista, herkkää ja varmaa Janssonia, ja vaikkei tämä ihan niin voimakas lukuelämys ollut minulle kuten aiemmat Janssonin aikuiskirjat, jäi mieleen muutama vahva ja kaunis novelli tästäkin. Jansson kirjoittaa visuaalisesti ja älykkäästi, ja tämän kokoelman novellit ansaitsevat vielä tulla uudelleenluetuiksi, jotta niistä saisi vielä himpun verran enemmän itselleenkin irti. 18 novellia.


Piippuhylly oli tuttua Kettua, rujoa, raivokasta ja rouheaa. Kokoelma toimi, toi luokse tuttuja hahmoja ja uusia kokemuksia, ja sai minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että Kettu on tosiaan yksi   elämäni nykykirjailijoista. Hienoa tekstiä, jonka ymmärrän täysin jakavan mielipiteitä. 10 novellia.


Ainoa uusintalukuun tullut kokoelma, sellainen, jonka ensimmäisestä lukukerrasta oli jo niin monta vuotta, että tuntui kuin olisin lukenut tämän kokoelman ensimmäistä kertaa. Voimakkaita ja Adichien tyylille uskollisia tarinoita, mukaansatempaavia ja uusia maailmoja avaavia. Toimii myös novellikammoisemmillekin. 12 novellia.


Saundersin tyyli on hieman rauhoittunut sitten esikoiskokoelman, mutta seesteinen ja selväjärkinen se ei edelleenkään ole. Joulukuun kymmenes nousi kokonaisuutena todella korkealle, ja se oli lukukokemuksena ehdottomasti huikea. Ehkä tästä olisi ollut helpompi aloittaa kuin Sotapuistosta, mutta lukukokemukset toimivat ehdottomasti näinkin päin. 10 novellia
Gappahin Tanssimestarin luin, ja pidin siitä hurjasti enemmän kuin vastaluetusta kyseisen kirjailijan romaanista. Hieman se vaati oman asenteen kohdalleen laittamista, tunnelmaan tietoista virittäytymistä, mutta lopulta pienet osat loksahtelivat niin sujuvasti paikalleen, että tästäkin tuli neljän sydämen kirja. Hieno kokoelma, suosittelen tätäkin kulttuurisukellusta. 13 novellia.

Yhteensä luettuna siis 95 novellia. 

Yhteenvetona sanoisin, että olipa ihana haaste. Olen vierastanut novelleja liian pitkään ja liian ponnekkaasti, ja vaikka toki jo ennen tätä haastetta aloin niille hieman lämmetä, sain tämän myötä paljon uusia lemppareita, lukuideoita ja inspiraatiota myös tulevaa varten. Loppujen lopuksi kun luin hieman varman päälle, jo valmiita lemppareita ja kehuttuja kokoelmia, ehkä jatkossa uskaltaudun myös novellien parissa hieman kokeellisimmille vesille. Onneksi oli tämä haaste ja sen muissa blogeissa pyörivät loputtomat lukuideat, minusta kun tuntuu, että novellit ovat tulleet luokseni jäädäkseen.

16 kommenttia :

 1. Tämä oli todellakin loistava haaste ja hienoja kirjoja olet lukenut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli, onneksi ei taida jäädä ainoaksi laatuaan! :)

   Poista
 2. Minä olen aivan hullaantunut novelleihin, ja haaste innosti lukemaan niitä entisestään. Oma koosteeni tulee huomenna, sillä aion tänään vielä ehtiä lukemaan muutaman huipennukseksi.

  Saunders, joo! Niin huikea, huhhuh. Siltala-kustantamo tekee kulttuuriteon toisensa perään tuomalla suomeksi mahtavan laadukasta jenkkikirjallisuutta. Oletko lukenut David Foster Wallacea? Siinäpä vasta...!

  Tuo Vaarin onkivapa täytyy ehdottomasti ottaa lukulistalle, kun noin sitä kehut.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta näissä haasteissa onkin juuri se, jos ne onnistuvat saamaan aikaan lisälukemista ja -innostusta! Ja tässä se tosiaan onnistui. Lue ihmeessä Vaarin onkivapa, se oli hienoja tarinoita täynnä! <3 David Foster Wallace kävi itselläni jo kirjastossa kääntymässä, mutta palautui kaiken muun tieltä. Ehkä seuraavan kerran pääsee jo lukuun asti!

   Poista
 3. Tosi huikea osaltasi novellihaaste! Itselläni jäi määrä aika maltilliseksi lopulta vaikka yritys oli kova. Saunders kävi kirjastosta kääntymässä täälläkin mutta kun ei ehtinyt niin ei ehtinyt :D On silti edelleen lukulistalla, ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta tämä olikin onneksi hyvin matalan kynnyksen haaste, pienikin määrä on jo paljon. :) Ja haha, minullakin oli tämän haasteen aikana parikin kirjastokääntyjää, mutta väliin jäivät. Ehkä ensi kerralla!

   Poista
 4. Tämä oli kyllä mahtava haaste. Itse löysin haasteen myötä juuri minulle sopivan tavan tutustua novelleihin - ja kokonaan (minulle) uusiin kirjailijoihin.

  Kunnioitettavan määrän sait luettua. Tuo Vaarin onkivapa alkoi kovasti kiinnostaa, joten lukulistalle lensi (eipä vain ole saatavilla meidän kirjastosta, joten menee "saalistettavien" listalle). Tuon Adichien novellikokoelman olen minäkin taannoin lukenut ja pidin siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä hauskaa, novellien maailmassa pitää ehdottomasti pysyä jatkossakin. Onneksi näitä koostepostauksiakin lukiessa on löytänyt mitä mielettömämpiä suosituksia tulevaa varten!

   Poista
 5. Todella kiinnostavan oloisia kirjoja! Käyn heti laittamassa Goodreadsiin muistiin tuon Vaarin onkivavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana että se kiinnostaa muitakin, ehdottomasti suositeltavan arvoinen kokoelma. :)

   Poista
 6. Tämä oli kyllä ihan paras haaste! :) Novelli on vähän vaikea, mutta ehkä juuri siksi niin ihana kirjallisuudenlaji.

  En ole lukenut vähään aikaan Munroa enkä haasteeseenkaan ehtinyt, joten sitä täytyy hamstrata seuraavaksi kirjastosta. Taidanpa katsella myös tuon Vaarin onkivavan, moni on sitä nyt kehunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaan ihana, suosittelen kokeilemaan. Kauniin haikeita novelleja, ei ole kirjailija turhaan Nobeliaan saanut. :)

   Poista
 7. Kreisin paljon luit! Minähän tyypillisesti unohdin koko haasteen ja saldo jäi 11 novelliin. Mutta ihmettelen kyllä miksi en lukenut enempää! Siis novellit ovat aivan parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä tosiaan tuli luettuna nyt paljon, hurmaannuin helppoudesta muun arjen keskellä, vaikka toki novelli vaatii keskittymistä, ei välttämättä kuin sen yhden pienen lukuhetken kerrallaan :)

   Poista
 8. Kiva saldo! Minäkin luin Piippuhyllyn tähän haasteeseen. Tuo Vaarin onkivapa on ollut luettavana useammassakin blogissa, pitääpä ottaa siitä paremmin selvää jatkohaasteeseen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin onnellinen että tuo Vaarin onkivapa on "levinnyt", ihana löytää ihan uusi (/vähälle huomiolle jäänyt vanha) ja nähdä että siitä muutkin innostuu. :)

   Poista