torstai 27. joulukuuta 2018

HAASTEIDEN KOONTIA: #RUNO18 & HELMET 2018

Vuosi lähestyy loppuaan, ja on aika laittaa pakettiin myös tämän vuoden lukuhaasteet! Olen lukenut niin Helmet-haasteen kirjoja kuin runojakin, sekä toki tässä välissä ehtinyt olla mukana niin Katrin ihanassa Prinsessoja ja astronautteja -haasteessa kuin perustaa oman Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaasteenkin yhdessä Miran kanssa. Jälkimmäinen jatkuu vielä ensi vuodellekin, mutta vaikka se toki oma lempihaasteeni onkin, siirrytään hetkeksi näiden vuodenvaiheessa päättyvien pariin.

R U N O 1 8

Runohaasteet ovat ihanan Ompun peruja, ja vaikka väitin osallistuvani aiemminkin hänen runohaasteeseensa, vasta tänä vuonna siinä oikeasti onnistuin. Opin kaksi asiaa: runoutta voi opetella lukemaan, vaikka se ei omalta tunnukaan, mutta kannattaa myös antaa olla, jos tuntuu, ettei siitä irti mitään saa. Jälkimmäinen olo minua haasteen aikana eniten vaivasi, ja ehkä olen vuoden loppuun mennessä saanut jonkinlaisen rauhan itselleni: kaikkien ei tarvitse lukea kaikkea. On myös ok olla hullaantumatta runoista. Ja se on ihan yhtä hyvä sekin.

Jotain kuitenkin myös omaan makuuni löysin, ja sekin tuntui virkistävältä. Virkisti ymmärtää ja olla turvallisen tiellä, löytää itselleen muutamakin henkilökohtaisesti tärkeä runo tai jopa runoilija. Ja yrityksen puutteesta ehkä ainakaan itseään ei voi soimata, sillä sain yhteensä luettua yhdeksän runokokoelmaa, joka on jo viisi enemmän kuin uskalsin toivoakaan. Hyvä minä. 

Ja koska Omppu toivoi koosteeseen runoa kaikista luetuista runokokoelmien nimistä, täältä pesee. Nimien alla myös linkit postauksiin, Saima Harmajan Huhtikuusta ja Sylvia Plathin Sanantuojista tosin en moista ole saanut ainakaan vielä aikaiseksi kirjoitella. 


Huhtikuun metsä on pimeä,
jotka kulkevat kuin sanantuojat

tik tik tik kuiskaa tikka,
onko monta varista varisto?

Olemme jatkuvassa post-alfa-tilassa

en ole enää muuta kuin avaruuskissojen leikkikalu


H E L M E T - L U K U H A A S T E

Osallistuin toista vuotta peräkkäin Helmet-lukuhaasteeseen, ja vaikka sain tänä vuonna luettua noin sata kirjaa, en saanut tätä haastetta niin sanotusti valmiiksi. 48/50 luettua kirjaa saa kuitenkin luvan riittää, enkä jaksa nähdä vaivaa lukea väkisin sellaista, joka ei haasteen ulkopuolella kiinnostaisi. Itseasiassa viimeisintä luettua lukuunottamatta olen saanut tämän haasteen "valmiiksi" jo heinäkuussa, mutta elättelin vielä syksyn toiveita, että saisin puuttuvatkin kohdat täyteen. Näin ei tosiaan kuitenkaan käynyt, joten näillä mennään tällä kertaa! Ja voipa Helmet-haasteen ansioksi laskea myös uuden innostukseni sarjakuvaromaaneja kohtaan, eli eiköhän suurin ilo löydy ennemminkin löydetystä sisällöstä kuin puhtaista lukumääristä.


01. Kirjassa muutetaan Elin Willows : Sisämaa
03. Kirja aloittaa sarjan Mikko Kamula : Ikimetsien sydänmailla
04. Kirjan nimessä on jokin paikka Mauri Kunnas : Koiramäen Suomen historia
05. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit Han Kang : Ihmisen teot
06. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa Elena Ferrante : Hylkäämisen päivät
07. Kirja tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan George Orwell : Vuonna 1984
08. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja Kätlin Kaldmaa : Islannissa ei ole perhosia
09. Kirjan kansi on yksivärinen Märta Tikkanen : Vuosisadan rakkaustarina
10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja Jill Santopolo : Valo jonka kadotimme

12. Sarjakuvaromaani Ulla Donner : Spleenish
13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa Ebba Witt-Brattström : Vuosisadan rakkaussota
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan Gaël Faye : Pienen pieni maa
15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja Elena Ferrante : Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät
16. Kirjassa luetaan kirjaa Haruki Murakami : 1Q84
17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa Liv Strömquist : Nousu & tuho
18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä Jäi lukematta. En kiinnostunut yhdestäkään tähän kohtaan suositelluista kirjoista tarpeeksi, enkä halua lukea mitään väkisin.
19. Kirja käsittelee vanhemmuutta Elina Hirvonen : Kun aika loppuu
20. Taiteilijaelämäkerta Jani Toivola : Musta tulee isona valkoinen
21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi Susinukke Kosola : .tik.
22. Kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin Liv Strömquist : Prinssi Charlesin tunne

 
23. Kirjassa on mukana meri Tove Jansson : Kesäkirja
26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt Maija Salmi & Meeri Koutaniemi : Ilopangon vankilan naiset
27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta Alison Bechdel : Hautuukoti - tragikoominen perheeni
28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä Tove Jansson : Kuvanveistäjän tytär
29. Kirjassa on lohikäärme Nathan Hill : Nix
30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan Mike Pohjola : Sinä vuonna 1918
31. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa Eka Kurniawan : Kauneus on kirous
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan Elena Ferrante : Uuden nimen tarina
34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta Dan Brown : Alku
35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja Tämän tyhjäksi jääminen harmittaa, mutta vain aavistuksen verran. Olisin halunnut löytää tähän naisen kirjoittaman kirjan, mutta aika ja kiinnostus loppui lopulta kesken. Jatkan kuitenkin edelleen hitaasti mutta varmasti kirjallista maailmanvalloitustani, joten palaan itäblokin maihin vielä ihan varmasti joskus toiste.
36. Runo on kirjassa tärkeässä roolissa Alejandro Zambra : Kotiinpaluun tapoja
37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi Johanna Rojola (toim.) : Suffragettien city
38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo Jane Austen : Ylpeys ja ennakkoluulo
39. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama Marjane Satrapi : Persepolis 2 - kotiinpaluu
40. Kirjassa on lemmikkieläin Laura Manninen : Kaikki anteeksi
41. Valitse kirja sattumanvaraisesti Lena Huldén, Larry Huldén & Kari Heliövaara : Rutto
 
42. Kirjan nimessä on adjektiivi Liv Strömquist : Kielletty hedelmä
43. Suomalainen kirja, joka on käännetty jollekin toiselle kielelle Johanna Sinisalo : Ennen päivänlaskua ei voi
44. Kirja liittyy johonkin peliin Piia Leino : Taivas
45. Palkittu tietokirja Mari Manninen : Yhden lapsen kansa
46. Kirjan nimessä on vain yksi sana Ane Riel : Pihka
47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta Marjane Satrapi : Persepolis - iranilainen lapsuuteni
48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö Saara Turunen : Sivuhenkilö
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja Hannele Mikaela Taivassalo & Catherina Anyango Grünewald : Scandorama

x

Ah, tulipahan siis luettua! Helmet-lukuhaaste 2019 on julkaistu jo nyt myös, ja onpa siinä inspiroivia kohteita! Erityisen ilahtunut olen kohdista, joissa luetaan rodullistetun kirjailijan kirjoittamaa kirjaa, teosta naisten asemasta yhteiskunnassa sekä trans-/muunsukupuolisesta ihmisestä kertovaa kirjaa! Mainio ja moninainen lista tänä vuonna, se tuntuu erityisen ilahduttavalta. Luulen silti, että vuoden 2019 rauhoitan ihan vain naisten kirjoittamien klassikoiden ja maailmankirjallisuuden lukemiselle, ja pidän ainakin hetken taukoa muista haasteista, Helmetistä nyt ainakin. Toki itseni tuntien mitäänhän ei vannoa kannata, sillä todennäköisesti olen jo helmikuussa viidessä muussakin haasteessa mukana, mutta antaa toki mennä jos silloin siltä tuntuu. Nyt haluan lukea keskittyneemmin, vähän vähemmän ja enemmän omalla mukavuusalueella, joten lähdetään siitä.

Miten teidän lukuhaasteidenne kävi tänä vuonna? Saitteko te Helmetin täyteen?

12 kommenttia :

 1. Hyvin meni Helmet-haaste sinun osaltasi! Itsekin ajattelen, ettei haittaa vaikkei jokaista kohtaa saisikaan täytettyä: haasteen siivin tuli luettua ainakin jonkin verran sellaista kirjallisuutta, jota ei muuten olisi lukenut. Haaste siis täytti tehtävänsä <3

  Ensi vuoden haaste näyttää melko herkulliselta. Itse aion osallistua ja jo muutamaan kohtaan olen valinnut kirjankin (toki saatan muuttaa mieltäni). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytti todella! Ja ensi vuoden listalla oli muutamia hurjan kiinnostavia kohtia tosiaan, kokonaisuutenakin oikein onnistunut. Nyt ehkä vain hieman jo Helmet-ähkyä ilmassa, joten välivuosi voisi tehdä ihan hyvää. Katsotaan 20-luvulla sitten uudelleen :D

   Poista
 2. Helmet-haaste meni sinulle tosi hyvin! Itse luin viime vuonna hieman väkisin pinnistäen haasteen ihan loppuun asti, mutta sitä en kyllä suosittele muille, oli aika ankeat lukufiilikset viimeisten kirjojen kanssa. :D. Tänä vuonna jätänkin haasteen suosiolla tilanteeseen 44/50 (sain vielä yhden Helmet-kohdan täytettyä sattumalta tuossa joulun aikaan). Ensi vuoden Helmet jää minullakin väliin, on nimittäin pientä kyllästymistä ilmassa. Olen ollut mukana 4 kertaa ja aikansa kutakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulla oli viime vuonna vähän sama fiilis, ne viimeiset meni niin suorittamiseksi, etten saanut kyllä muutamasta kirjasta mitään irti. Tänä vuonna annoin suosiolla vaikeimpien jäädä lukematta, sillä omassa lukupinossa riittää kyllä ihan tarpeeksi "pitäisi lukea" -kirjoja ilman tätä haastettakin. :)

   Poista
 3. Hienosti suoriuduit lukuhaasteesta, onnea siitä! Tästä saikin useita lukuvinkkejä. En ole koskaan osallistunut Helmet-lukuhaasteeseen. Nyt ajattelin ainakin tutustua ensi vuoden aihealueisiin. - Mukavia loppuvuoden päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ensi vuoden haasteessa on todella hyviä kohtia, ja tämä onneksi on sellainen rento haaste, jonka voi täyttää vaikka bingomaisestikin jos siltä tuntuu! :) Tai valita lempparinsa ja suorittaa ne.

   Poista
 4. Ihailen sun perusteellisuutta lukuhaasteissa ja haasteiden kasaan kursimisessa. Itse kun olen niin kovin hyppelehtivä otus, että aloitan haasteet innoissani ja hyvin usein onnistun unohtamaan ne kokonaan. En vielä tiedä, olenko saanut Helmet-haasteen täyteen, koska sekin pääsi vähän mielestä lipsahtamaan välillä. Pitää tutkia, kuinka kävi. Prisenssoihin ja austronautteihin taisin lukea kaikkiin kategorioihin, mutta valitettavasti kooste on jäänyt tekemättä.

  Ihan mahtava muuten tuo sun runo! Jäin miettimään, että onko "monta varista varisto?" - siinäpä pulma. Ihanaa myös lukea, että olet nauttinut runoista ja ikään kuin päässyt itsesi kanssa sovintoon, että kaikkea ei tarvitse lukea tai ymmärtää. Meillä on vapaus. VAPAUS!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, kaikenlainen tilastoiminen ja listaaminen on kyllä ihan lempipuuhaa, siitä varmaan myös tämä haasteiden perusteellisuuskin. Toisaalta käy minullekin monen haasteen kanssa niin, että alotan tohkeissani, mutta ne unohtuvat ajan saatossa. Nää tänvuotisen nyt vaan on olleet erityisen inspiroivia kaikki!

   Ja kiitos, tätä runoa oli kyllä hauska tehdä! Pitää tulla seurailemaan sun koostepostauksen kautta mitä kaikkea muut ovat tänä vuonna lukeneet. :)

   Poista
 5. Mä en osallistunut Helmetiin enkä aio osallistua jatkossakaan. Se on hauska haaste, mutta siinä on mulle liian monta kohtaa. Mä aion osallistua Reading Women -lukuhaasteeseen, jossa on 24+2 kohtaa naisten kirjoittamia kirjoja ja varmaan yritän tehdä Hyllynlämmittäjänkin, vaikka tän vuoden saldo onkin pyöreä nolla. Toi sun kirjoittama runo on muuten upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä tosiaan on, vaikka ei kai mikään tosiaan pakota kaikkia täyttämäänkään. Paitsi oma pää, tiedän kyllä tasan tunteen, että jos jotain alottaa, haluaa sen tehdä kunnolla loppuun saakka :D Tuo Reading Women -haaste näytti kieltämättä mielenkiintoiselta myös, siinä oli kivoja kohtia!

   Poista
 6. Hieno runo, kaksi samaa kokoelma, Avaruuskissojen leikkikalun luin jo viime vuonna. Hyvää uutta lukuvuotta!

  VastaaPoista