tiistai 13. joulukuuta 2016

GAO XINGJIAN : VAARIN ONKIVAPA


GAO XINGJIAN : VAARIN ONKIVAPA
♥ ♥ ♥ ♥ ( ♥ )
381s.
Otava 2009
Alkuteos: Gei wo laoye mai yugan - Zhoumo sichongzou, 1989
Suomennos: Riina Vuokko

Vaarin onkivapa on seisonut hyllyssäni lukuvuoroa odotellen yli kaksi vuotta, ellei kauemminkin. Olen ajatellut pitkään, että se on kirjamessujen antikvaariosaston löytö parin vuoden takaa, mutta se saattaa olla vanhempikin ja ehkä kuitenkin kotoisin kierrätyskeskuksesta. Mene ja tiedä. Kauan se on tuolla kuitenkin ollut, meinannut päästä lukuvuoroon, mutta jäänyt hyllyyn, koska onkin sisältänyt novelleja tai saanut huonot Goodreads-arvostelut, mitä milloinkin. Mutta nyt, novellihaasteen innoittamana sain siihen viimein tartuttua.

"Ajattelin silloin, että jos kyseessä olisi ollut joku jota minä rakastan, en varmaankaan pukisi häntä sadetakkiin vaan kastuisin yhdessä hänen kanssaan, jos rakastaa jotakuta pitää rakastaa myös hänen todellisia tunteitaan, pitäisi kulkea hänen kanssaan merenrannalle, aaltoihin ja rankkasateeseen... kaunista, kaunista. Mutta kun vain ajattelin omaa elämääni, rauhoituin, minähän istuin pimeässä elokuvateatterissa."

Vaarin onkivapa koostuu 17 erimittaisesta novellista, jotka kuvaavat enemmän tai vähemmän pientä ihmistä, hänen tunteitaan, pelkojaan, hienovaraisia toiveitaan ja sitä niin näennäisen tavallista arkea, jonka äärelle pysähtyessä kaikki on hieman muuta elämää suurempaa ja mullistavampaa. Novellit ovat herkkävaistoisia, intensiivisiä ja silti niin pehmeitä, ja vaikka Kiinan lähihistoria maineen puhdistuksineen, työmääräyksineen, maaseudun kurjuuksineen ja ikiaikaisine tapoineen ovat läsnä hentona taustahumuna, voi näihin tarinoihin samaistua ihan yhtälailla täällä suomalaisen sohvan nurkassa. Niitä ei aina edes lukenut, osittain niitä eli itsekin. Joten, kuten hieman vaistota jo saattaa, näitä novelleja minä rakastin.

Rakastin hurjasti näiden herkkyyttä, kauneutta ja tunnelmaa. Rakastin yleismaailmallisuutta, ja rohkeutta kirjoittaa aivan omanlaisiaan tarinoita. Rakastin myös muutamien novellien sinä-muotoa, se ei ollut päälleliimatun ja outo kuten joskus ne tuppaavat olemaan, vaan se toi minut lähemmäksi tekstiä. Sitä kerrottiin minulle, juuri minulle, kuin hyvä ystävä istuisi vastapäätä ja kertoisi hauskaa juttua, jonka on kuullut töissä, harrastuksissa, toiselta ystävältään. Ja ehkä se taianomaisuus näissä novelleissa eniten saikin minut rakastumaan, rakastin sitä, että kerrottiin kahden tytön erimielisyyksistä mitä tulee ymmärryksen ja rakkauden suhteeseen tai tarinasta Tiibetin vuoristoalueiden eksyneiden autonkuljettajan ja hänen kuljettamaan osastonjohtajaansa, oli minulla ehdottomasti olo, että olin mukana. Olin tärkeä kertojalle, tarina kannatti kertoa juuri minulle. Ja yhtäkkiä samaistun koulutusleirillä olevaan kiinalaiseen, hankeen tuupertuneena löytyneeseen  osastonjohtajan autonkuljettajaan, kehen tahansa. Olin osa tätä maailmaa, uppouduimme siihen ihan täysin ja toivoin ettei nämä lopu ollenkaan.

Novellit ovat olleet minulle tosiaan pitkään se varsin vaikea kaunokirjallisuuden laji, ei ihan runouden veroinen vieroksumisessaan, mutta sinne päin kuitenkin. Tuntuu, että ne ovat joko liian vaikeita tai ihan vain huonoja, tuntuu etteivät ne vain ole minua varten. Toki edelleen seison sanojeni takana kun kehun Munroa hienoksi kirjailijaksi, mutta vaikka hänen kokoelmistaan olen vahvasti pitänytkin, voin nyt ehkä ensimmäistä kertaa sanoa, että kohtasin novellikokoelman, jota rakastin hurjasti. Sillälailla jalat alta vievästi, niin, etten edes osaa perustella miksi rakastin, rakastin vain. Tunne tuli ja pysyy, ja nyt olen löytänyt hienoimman lukemani novellikokoelman. Ja siitä olen kovin onnellinen. Lukekaa tämä te muutkin, näistä voi olla helppo novellikammoisenkin aloittaa.

8 kommenttia :

 1. Taidankin ruveta täältä vallan katsomaan lukusuosituksia, heh! Olin nimittäin matkalla kirjastoon kun luin tämän postauksen ja.... nappasin kirjan hyllystä mukaani :D Kirjoitat kirjasta niin ettei sitä voi olla lukematta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, odotan innolla mitä olet tästä mieltä! Oli hassua pitkästä aikaa lukea kirja, josta ei juuri muualta ainakaan yhtä innostuneita näkemyksiä juuri löydä! Mutta vaikka kirjan hienous olisikin vain omassa päässäni, on se siellä vahvasti, tämä on yksi minulle tärkeimpiä tänä vuonna lukemiani kirjoja. :>

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä, lisäilen tämän omalle lukulistallenikin, mutta saas nähdä, koska oikeasti ehdin lukea. Niin paljon kirjoja, niin vähän aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, sanos muuta! Luettavien lista on jo nyt niin pohjaton kuilu, että hyvä jos selviää niistä, mitä eniten haluaisi lukea. Mutta onneksi tämä nyt hieman muistutti sitä vanhempaan ja vähemmän näkyvämpäänkin tarttumisen tärkeydestä, helmiä löytyy näistäkin eikä aina vain niistä joita tekee mieli lukea kun kaikki muutkin lukee. Ja sitten taas toisaalta, tämän kanssa ei ihan yhtä hedelmällisiin keskusteluihin sisällöstä sitten pääsekään kun on vähän yksin kokemuksensa kanssa. Ainakin vielä!

   Poista
 3. Hei, oletko lukenut Kjell Westön novellikokoelman? Rakastan miehen teoksia, mutta nuo novellikokoelmat jotenkin "pelottavat" mua. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta siitäpä pelosta pääsee helposti ihan vain kohtaamalla sen. :3

   Poista
 4. Hienon kuuloinen lukukokemus, nappaan vinkin mukaani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälle soisin mielelläni lisää lukukertoja, hirmuisen vähän löytyi ainakaan suomeksi bloggauksia/keskustelua aiheesta :)

   Poista