sunnuntai 4. helmikuuta 2018

ÄÄNENI BLOGISTANIAN FINLANDIA-, GLOBALIA- & TIETO-PALKINNOILLE

Blogimaailma valitsee tänään vuoden 2017 Blogistanian kirjallisuuspalkinnon voittajat äänestämällä omia suosikkejaan. Kategorioita on neljä, Tieto, Globalia, Finlandia ja Kuopus. Lastenkirjallisuutta en viime vuonna valitettavasti juurikaan lukenut, joten siitä kategoriasta ei omia ääniä tänäkään vuonna tule, mutta muiden kelkkaan jo uskallan hypätä.

Viime vuonna tuli luettua paljon, ainakin omalla mittapuullani. Tietokirjallisuuttakin enemmän kuin aikoihin, ja sen saralta ne kaikkein vahvimmat lukukokemukset löytyivätkin. Tokikaan en ole lukenut kustakin kategoriasta kuin murto-osan hippusen, mutta koska onhan luetuksi pääseminenkin jo jonkinlainen rajanylitys, annan ääneni sen perustella, mitä lukea ehdin. Joten tässä vuoden 2017 ehdokkaani kategorioittain:

T I E T O 

Hubaran ajankohtainen, terävä ja soljuva esseekokoelma avarsi lukijansa maailmaa, sai näkemään sellaista, jota tapahtuu koko ajan omien silmien alla, mutta sitä ei vain etuoikeutetusta positiostaan näe. Hubara herättää, mutta ei syyllistä, kirjoittaa muille ruskeille, muttei jätä ketään ulkopuolelle. Vuoden 2017 ehdottomasti tärkein julkaistu kirja.

Sarjakuvamuotoon tehty kirja internetin vihapuheesta, heistä, ketkä sen uhreiksi ovat joutuneet, siitä, miten tällaisen annetaan edelleen Suomessa olla mahdollista. Tärkeä ja ajankohtainen teos, jonka toivoisi puhututtavan enemmänkin.

Koko Hubaran & Anu Partasen suomentama feministinen perusteos on silmät selälleen heittävä, ja silti lempeän ymmärtäväinen myös vähän rennomman feminismin suhteen. Seksismi ja pinttyneet sukupuoliroolit ovat ympärillämme jatkuvasti, mutta Gayn avulla niihin oppii suhtautumaan tarkemmin.
G L O B A L I A

3 pistettä: Garth Greenwell : Kaikki mikä sinulle kuuluu
Täyteläinen, tiivis ja viiltävän kaunis tarina rakkaudesta. Rakastin tätä, sen maailma todella heräsi kielensä ansiosta täysin eloon. Hieno ja tiheä teos, jota toivoisi useammankin edelleen lukevan.


Moniääninen ja kaoottinen, keskittymistä ja erilaisuuden sietämistä vaativa. Vaativakin, muttei vaikea, haastava, muttei ulkopuolelle jättävä. Tärkeä ja puolensa valitseva.

1 piste: Lucia Berlin : Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia
Teräviä, laadukkaita ja omaleimaisia novelleja Yhdysvalloista ja sen ympäriltä. Vahvoja naisia, työläisammatteja, arkea ja alkoholismia.
F I N L A N D I A 

Kaunis kahden maailman välissä kulkeva tarina tuo yhtaikaa iholle suomalaisen ja romanialaisen kulttuurin ja perheen. Kaunis ja oman äänensä löytänyt kerronta soljui ja vei tarinaa hienosti eteenpäin monella eri tasolla.

2 pistettä: Ulla Donner : Spleenish
Mainio sarjakuvaromaani Y-sukupolvesta, milleniaalin ironisesta maailmantuskasta. Samaistuttava, paikoin vakavankin hauska.

1 piste: Annastiina Storm : Me täytytään valosta
Vahva ja omaääninen tarina ydinperheestä ja siitä, ettei kaikki ole aina sitä miltä sen ulospäin saa näyttämään. Tässä kirjassa on ehkäpä kautta aikain yksi onnistuneinpia lapsikertojia.

Tänä vuonna yllättävän pienellä vaivalla valikoitui kirjat, joille ääneni tahdon antaa. Tietokirjat olivat itselleni suurin positiivinen yllätys, Globalian puolelta taas tuntui valinnan tekeminen helpommalta. Eniten painiskelin kotimaisen kirjallisuuden parissa, ja hieman yllättäenkin päädyin antamaan kaikki ääneni esikoisille, mutta ne todella sen ovat ansainneet. Toivotaan parasta, että ovat saaneet mainetta ja kunniaa myös muiden blogien äänestyksissä!

25 kommenttia :

 1. Ha-haa. Meillä on tiedossa samat, mutta järjestys eri.

  VastaaPoista
 2. Tiedon äänet poimittu mukaan laskuihin. Kiitos äänestämisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä laskupuuhiin, innolla jo odottelen virallisia tuloksia! :)

   Poista
 3. Spleenish on kyllä oivallinen. Vihan ja inhon internet on lukupinossani, sen aihe karmii ja on siksi niin tärkeä juuri nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hurjan tärkeä teos, suosittelen varauksetta ihan kaikille!

   Poista
 4. Ruskeat Tytöt ja Bad Feminist sinullakin, jee! Kaunokirjallisuuden puolella sitten taas ihan eri kirjoja, en ole lukenut (vielä) yhtäkään noista sinun listoillesi päässeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne olivat kyllä kumpainenkin hurjan pysäyttäviä teoksia! Ilmeisesti äänen jos toisenkin tainneet kumpainenkin saada. :) Kaunokirjallisuus on jakanut vahvasti kyllä ääniä, mielenkiinnolla odottelen mikä sai eniten!

   Poista
 5. Odottelen juuri Vihan ja inhon internetiä kirjastosta, ajattelin sitä Helmet-lukuhaasteen sarjakuvakohtaan. Mainiosta saada sille näin vahva lukusuositus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan mielettömän hyvä, vaikka taitaakin enemmän sarjakuvatietoa kuin sarjakuvaromaani olla! Mutta eipä se kai niin tarkkaa ole, lukea se ehdottomasti kannattaa!

   Poista
 6. Eipä ole yhtään samaa! Iloinen äänestys tänä(kin) vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska nähdä miten suurta hajonta on taas tänä vuonna ollut! :) Mielenkiinnolla tuloksia odottelen!

   Poista
 7. Storm! Mainiota. Tuosta Spleenishistä en ole edes kuullut, kiitos vinkistä! Roy ja Berlin, näitä mietin myös itse, mutta listasin sitten kuitenkin muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käännöskirjojen kanssa valinta oli itselleni ainakin vaikein, monta hyvää jäi minultakin tämän kolmen parhaan ulkopuolelle! :)

   Poista
 8. Royn kirjan olen lukenut, todella laadukas kirja. Nyt oli niin paljon muitakin hyviä kirjoja. Koko Hubaran teos löytyy myös minun listalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se todella on, hämmentävä ja suuri. Ruskeiden tyttöjen jokaisesta pisteestä olen hurjan iloinen. :)

   Poista
 9. Vaikka Ruskeat tytöt oli huippu ja on sanomaltaan tosi tärkeä, jouduin tiputtamaan sen pois listaltani. Tieto-osiossa nimeämäsi teokset ovat kyllä kaikki tosi tärkeitä ja hienoja! Aloitin Royn kirjaa syksyllä, mutta se jäi sitten kaiken muun ohella kesken. Ehkä joskus myöhemmin, vaikutti kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Royn kirja oli minulle vaativa, ja useamman kuukauden se veikin että sain luettua. Mutta palkitsi kyllä, aivan ehdottomasti! :)

   Poista
 10. Oi, Valas nimeltä Goliat pitää selvästi lukea. Siivoojan käsikirjan taas ostin viime viikolla ja aion lukea sen hiihtolomalla. Odotan sitä jo niin. Bad Feministin kuuntelin joku aika sitten äänikirjana: vaikutuin aika lailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, mäkin ostin Berlinin jokin aika sitten ja oon jo aloittanut. Mä sain vikan kirjan hyllystä; taitaa olla päätynyt meidän lisäksi parin muunkin ostoskoriin. :-D

   Poista
  2. Sitä suosittelen kyllä, se ei suotta Finlandia-ehdokkaaksikaan noussut! :) Ja odotan jo ajatuksiasi Siivoojan käsikirjasta!

   Poista
 11. Stormista olet niin oikeassa! Sen lapsenääni on karmaisevan hieno; niin haluaisin itse osata kirjoittaa. Laitoin Stormin kakkoseksi, on se niin ja vähän enemmänkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se todella oli kyllä taitava! :) Toivottavasti Stormista kuullaan vielä tulevaisuudessa kirjailijana lisääkin!

   Poista
 12. Greenwellin kirja on mennyt minulta täysin ohi. Piti aivan googlata kesken ääntenlaskun, että mikäs tapaus tämä nyt onkaan kun se saa pisteitä. :) Sandun kirja on minulla lukulistalla. Se oli F-ehdokkaista ainut, josta kiinnostuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Greenwelliä suosittelen kyllä täysin varauksetta, se oli suuri kirja viime vuodelta! :)

   Poista