lauantai 2. tammikuuta 2021

20 KIRJAA VUODELTA 2020

5  x R I S T I R I I T A I S I M M A T
ELI JOISTA EN IHAN ITSEKÄÄN SAA KIINNI PIDINKÖ VAI EN


5 x V A I K U T T A V I M M A T    T I E T O K I R J A T
ELI NE, JOTKA MUUTTIVAT ENITEN OMAA AJATTELUANI


5 x S U U R I M M A T   Y L L Ä T T Ä J Ä T
ELI KIRJAT, JOILTA TOKI JOTAIN ODOTIN, MUTTEN NÄIN PALJOA AJATELLUT SAAVANI


5 x  H E N K I L Ö K O H T A I S E S T I    T Ä R K E I M M Ä T
ELI KIRJAT, JOITA YKSINKERTAISESTI RAKASTIN+ e k s t r a n a:
5 x L E M P I S I T A A T T I
ELI PIENET YKSITYISKOHDAT, JOTKA HALUAISIN MUISTAA AINA

"Jonakin päivänä elämä loppuu. Kaikkina muina päivinä se ei lopu."
Frank Martela : Elämän tarkoitus

"28. Se, että silmäsairauksissa kuvat voivat säilyä verkkokalvolla neljästätoista seitsemääntoista minuuttia tai kauemminkin, merkitsee näköelimen äärimmäistä heikkoutta ja palautumiskyvyttömyyttä. Intohimoisen vihan tai rakkauden kohteen häilyminen silmien edessä taas viittaa aistien sijaan henkiselle puolelle."
Goethe : Värioppi

3 "Kaikki mikä on mielen käsitteistettävissä on lähtökohtaisesti epätäydellistä ja rajallista ja siksi tuhoisaa, jos sitä palvotaan varauksetta. Älä toivo olevasi onnellisempi. Älä toivo vähempää kärsimystä. Älä toivo kasvavasi ihmisenä. Älä toivo pääseväsi vioistasi.

Toivo nykyisyyttä. Toivo loputtomia mahdollisuuksia ja pakottavia välttämättömyyksiä, joita jokainen hetki pitää sisällään. Toivo vapauden mukanaan tuomaa kipua. Toivo onnellisuuden synnyttämää kipua. Toivo tietämättömyydestä kumpuavaa viisautta. Toivo antautumisen synnyttämää voimaa. Ja sitten toimi, kaikista näistä asioista huolimatta."
Mark Manson : Kaikki menee päin h*lvettiä

"Sanoin, että kysymys lähtemisestä ja jäämisestä on yleensä sellainen, jonka esitämme itsellemme vain yksityisesti jopa niin, että se melkeinpä muodostaa itsemääräämisoikeutemme sisimmän ytimen."
Rachel Cusk : Kunnia

5 "Aivan muuten vain Malcom mainitsi minulle Keski-Kalifornian pohjoisosassa asuvan Wintu-heimon, joka ei kuvaile kehonosia sanoilla vasen tai oikea vaan käyttää niiden sijaan pääilmansuuntia. Minua kiehtoi tämä kuvaus kielestä ja sen takaisesta kulttuurisesta kuvastosta, jossa oma minuus on olemassa vain suhteessa muuhun maailmaan ja jossa ihmistä ei ole ilman vuoria, aurinkoa tai taivasta."
Rebecca Solnit : Eksymisen kenttäopas


x

Voihan 2020. Kokonaisen vuoden summaaminen tuntuu aina oudolta, mutta tänä juuri päättyneenä se on erityisen vaikeaa, suhmuraista ja omituista. Kaikki on tavallaan yhtä suurta puuroa ja silti irrallista, enkä oikein ymmärrä, miten kaiken keskellä edes lopulta sain kuin sainkin 44 kirjaakin luettua. Vähemmän kuin aiempina vuosina, toki, mutta silti paljon, jatkuvasti ja hieman joka välissä kuitenkin jotain. Vaikeaa se paikoin oli, enkä muista kuin muutaman hassun kerran, kun olen todella kirjan imuun viime vuonna päässyt, mutta loppuun sain silti kovin monta, ja varsin hyvääkin vielä.

Lukukokemuksia kuitenkin leimaa sama outo, yhteenkasvanut tunnelma kuin koko vuotta. Onnistuin välttelemään yhden tähden kirjoja mallikkaasti, mutta toisaalta luin vain muutaman, joille viisikään rohkenisi antaa. Kaikki on vähän tasapaksua, ja moni kaikkein laadukkaimman oloinen kirja jäikin viime vuonna kesken, kun aika tuntui niin väärältä: en halua lukea huikean upeaa, kun pää on kykenemätön vastaanottamaan. Mutta jospa ne sellaiset aloitetut saisi vaikka sitten tänä vuonna loppuun, oikeammalla ja paremmalla lukuhetkellä. Sellaisia on tulossa (onhan?).

Kun normaali on romutettu jo aikaa sitten, ja kaikesta kummasta on tullut tavallista, en tiedä mitä sen kummempaa tältä juuri alkaneelta vuodelta edes odottaa. Toisaalta edellisestä nyt kuvittelisi ainoan suunnan olevan vain ylöspäin, mutta pitkän jumittavan vaiheen jälkeen tuntuu, että oma lukeminen on ylipäätään vähän kriisissä. Mutta lähtee, jos on lähteäkseen, jääköön jumiin, jos siltä tuntuu. En jaksa, enkä haluakaan pakottaa yhtään mitään, nyt tekee mieli hetki vain ajelehtia virran mukana ja odottaa että mukavat yllätykset vain tipahtelevat tielleni. Se, miten todennäköistä sellainen sitten on, on tulevaisuuden murhe, mutta koska kaikki lopulta menee ohi, menee ihan varmasti tämäkin. 

Edellisvuosien vuosikatsaukset

4 kommenttia :

 1. Hieno vuosikatsaus! Tykkäsin erityisesti noista sitaateista.
  Itsellä tuli luettua viime vuonna paljon, mutta aika tasapaksu oli minunkin saldoni. Oikein mitään henkeäsalpaavaa ei ollut, jos ei umpisurkeaakaan teosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tutulta kuulostaa tosiaan. Toivotaan, että tähän alkaneeseen vuoteen mahtuu huippuja edes hieman enemmän!

   Poista
 2. Olen lukenut blogiasi muutaman kuukauden ajan ja täytyy sanoa että sitä on ollut kiinnostavaa lukea. Pidän myös blogin visuaalisesta ilmeestä. Vuosikatsaus oli mielenkiintoinen ja hauska idea, että kirjat on luokiteltu eri kategorioihin. Löysin myös listalta muutamia kiinnostavia kirjoja lisättäväksi kirjalistaani, joka on tässä vaiheessa vielä melko tyhjä.

  - Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. :) Ja mukavaa, että olet löytänyt täältä uutta luettavaa, se ilahduttaa minua aina ehdottomasti eniten!

   Poista